Hos Mommer

10. september 2016

Avebury Manor and Garden

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:29
Tags: , ,

imageAvebury Manor and Garden ligger, ikke overraskende, i Avebury, som har den største henge. Stencirklen er så stor, at man ikke rigtigt opfatter, at det er en cirkel. Selv om det tilsyneladende bare er nogle store sten på en mark, er der noget fascinerende over dem, når man ved, at de for flere tusind år siden blev transporteret hertil fra Wales. Mange af stenene er væk, fordi man gennem århundrederne har fjernet dem og brugt dem i forskelligt øjemed – man havde ikke rigtig sans for historiens vingesus før i nyere tid.

P1030810P1030809

Avebury Gardens er smukke, som næsten alle engelske haver. Stedets have er opdelt i flere afdelinger; dette er Monks’ Garden.

P1030812P1030815

Avebury Manor blev overladt, uden indhold, til National Trust. BBC tilbød at genskabe rummene i forskellige tidsperioder og lavede serien The Manor Reborn i fem afsnit. Der var Tudor, Queen Anne, Georgian, Victorian og en stue fra 1930’erne. Her er en god artikel om det af og med Penelope Keith. Efter afslutning kunne NT beholde det hele, hvilket har gjort det til et særdeles levende museum, fordi alt er nyt og derfor ikke bevaringsværdigt på samme måde, som havde det været ægte møbler fra de forskellige perioder. Man må sidde i stolene og ligge i sengene; man må bruge kaffemøllen i køkkenet osv. Børn elsker naturligvis den slags, og faktisk er det flottere end the real things, fordi farvene ikke er falmet og stofferne ikke slidt.

P1030823P1030824

Herover er det Tudor-stuen, hvor bordet er dækket, og hvor der er lagt tudorhatte på stolene, så man kan tage dem på og lege en 500 år gammel rigmandsfamilie. Gobelinerne ser fuldstændig ægte ud, og selv om man rørte ved dem (hvad man godt måtte), var det svært at ‘opdage’, at motiverne var printet på stof. På gulvene lå der sivtæpper, som jeg desværre ikke fik billeder af, men som var tykke og dejligt bløde at gå på.

P1030832P1030833

Måske kan man fornemme ‘friskheden’ i farverne … da vi kom tilbage til den flotte himmelseng, lå der en lille dreng i den. Han sov bestemt ikke, men lå med et stort og stolt smil og med fire gange så store øjne som normalt – ingen tvivl om, at han ikke ville sige nej tak til at få sig sådan en seng.

P1030826P1030827

Off to GoodwoodHerover køkkenet og The Georgian Dining Room med en indendørs hest, kaldet en chamber horse “Eighteenth-century English gentlemen (and likely a few ladies as well) used this peculiar-looking device to help burn off the effects of those infamously lengthy Georgian dinners”. Der var høje fjedre under sædet.
Jeg forsøgte mig og var glad for, at ingen filmede. Det var næsten som at sidde på den tyr, I ved, der er beregnet til at smide en af så hurtigt som muligt.
Køkkenet var viktoriansk; dvs. fra 1800-tallet. Jeg elsker at se på disse gamle køkkener, men har ingen sentimentale ønsker om at arbejde i sådan et – det har været hamrende besværligt, for at sige det mildt.
Vi fik fortalt, at det var fordi man troede, den blå farve holdt insekter væk, at man malede så meget blåt i køkkener.

Så bare afsted med jer til Avebury, hvis I nu skulle få lyst til en tur til England.
Den ene af veninderne skrev hjem til sin mand, at hun synes de skal holde ferie i England til næste år. Hun var meget positivt overrasket over de kuperede landskabers store skønhed og af de fantastiske huse og haver, vi nåede at vise hende.

Og nu vi alligevel dvæler ved historien, så er familien til The Goodwood Revival i dag – i gennemført stil fra 1940’erne. De minder mig om mine forældre, som jeg husker dem fra ganske lille. Aubie er stolt af sit outfit – selv hans sko er ‘rigtige’, selv om de er nye, men han elsker dem. 
Han spurgte sin mor: “Det her er lidt sådan en slags legedag for voksne, er det ikke?”

10 kommentarer

 1. Skøn 40er-stil, meget gennemført. I hvert fald ser det helt ægte ud for mig. Jeg tror også, det er leg for de voksne.

  Kommentar af Kirsten — 10. september 2016 @ 20:27

  • Det er skam også ægte nok. Charlotte har brugt snitmønstre fra den tid til sit eget og Annas tøj, og mændenes er indkøbt i butikker, der har den slags … dem kan man nemlig godt finde i England 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. september 2016 @ 21:49

 2. Jeg så faktisk “The Manor Reborn”. Det var meget interessant. Noget af det, jeg især lagde mærke til, var de overvejelser, man havde over, hvor “kulørt” man måtte lave det. Fx ville NT folkene ikke ret gerne have, at de malede roserne i Tudorværelset, for de havde taget prøver af malingen og konstateret, at de aldrig havde været andet end hvide. Men BBCs eksperter endte med at få lov til at male dem. Der var også meget snak om bemalingen i det værelse, hvor himmelsengen står. Også her vandt den meget farverige stil over den mere moderate.

  Jeg fandt showet på TVOntario, af alle steder! 🙂

  Kommentar af Henny Stewart — 10. september 2016 @ 21:00

  • Hvor sjovt, at du har set den serie. Jeg håber virkelig, at man stadig kan få fat i dvd’erne.
   Og pudsigt, at du nævner det med Tudor-roserne, for jeg var lige ved at skrive om dem – det skabte vist en del debat, at BBC fik eller tog sig lov til at male dem. Vi fik hele historien, fordi Charlotte sagde til NT-damen i rummet, at hun (Charlotte) ikke mente, at man malede lofter på den måde i Tudortiden …

   Kommentar af Ellen — 10. september 2016 @ 21:53

 3. Jamen, jeg er fuldstændig vild og forgabt i familiens 1940’er stil. Hvor er det gennemført, og hvor er de elegante.
  Ja, Aubie har fuldstændig ret i, at det er legedag for voksne. Og hvor er det fedt for børn at opleve, at forældrene leger 😉
  Spændende sted I har besøgt.

  Kommentar af betty — 10. september 2016 @ 22:47

  • Ja, det er virkelig gennemført, hvilket selvfølgelig har en effekt på vores opfattelse af tidsbilledet.
   Det er nemlig godt for dem at se, at voksne har deres egne lege … som det oven i købet er sjovt at deltage i 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. september 2016 @ 10:01

 4. Et skønt billede af familien. Også fuldstændig som jeg husker mine forældres påklædning. Så gennemført.
  Tænk hvilke støvsamlere de gardiner var, men flot ser det ud.

  Kommentar af Kisser — 11. september 2016 @ 8:49

  • Ja, sådan så vores forældre ud 🙂
   Jeg tror ikke, de så det med støvet som et problem – de havde jo masser af tjenestefolk til at klare den slags 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. september 2016 @ 10:03

 5. Sådan et pilveddethelemuseum vil jeg gerne besøge! Det er altså en anden måde at gå ind i den tid, når man kan sidde i stolene… omend jeg nødigt vil indtage en Georgian dinner eller bruge den Chamber Horse. Imponerende opsætning de har lavet der.
  Lige så imponerende er den fine 40’er familie i fuldt skrud. Gennemført… klar til at lege. Aubrey er igen god for en bemærkning!

  Kommentar af Anne Holtegård — 12. september 2016 @ 12:45

  • Det var så anderledes og så vældig interessant – det kunne man godt lave noget mere af … men det kostede BBC en masse penge, så det er nok ikke bare lige noget, man gør.
   Han har mange gode bemærkninger, den knajt 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. september 2016 @ 18:26


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.