Da vi kørte hjemmefra kl. 10 i går formiddags, var det mørkt og meget, meget vådt, så vi pakkede gummistøvler og regnfrakker med i udflugtstasken, men tog sandaler og T-shirt på i bilen. Da vi nåede til Guldborg, var det helt tørt og over 20°. Vi fik slet ikke brug for regntøjet, mens Pia og Allan som yderst effektive turistguider fragtede os rundt på Falster. Det var en All inclusive, for Pia havde sørget for frokost, eftermiddagskaffe med kage, afsluttende med en dejlig tre-retters middag i hjemmet om aftenen. Bedre service fås ikke – det var på alle måder en god dag!
Vi stoppede op mange steder; bl.a. ved Danmarks smukkeste præstegård. De har da sikkert haft deres grunde, dem der har kåret den, og de har nok også fået lov til at gå ind og fotografere den fra mere flatterende vinkler, end vi kunne komme til ude fra vejen, for vi var ikke specielt imponerede.
Jeg kan dog ikke stå for sådanne gamle navnebjælker, eller hvad de nu måtte hedde.
Et andet stop var Corselitze, hvor parken stort set altid er åben for offentligheden. Bygningen kan man kun komme ind i et par gange om året, og det var ikke nu … men parken er smuk og velplejet, så det var en fornøjelse at gå rundt derinde.
Der var fine rosenpergolaer og ved siden af dem en decideret rosenhave. Smukke var roserne da bestemt, men der var kun én, der duftede.
Vi så i hundredvis af nogle biller, ingen af os kendte, men lidt research har ledt mig frem til, at det er Eurydema ornata, rød kåltæge. RETTELSE: Det er ildtæger (Pyrrhocoris apterus). Jeg oploadede billedet til fugleognatur.dk, hvor der hurtigt var en, der gjorde mig opmærksom på min fejltagelse. Har aldrig hørt om den hverken kål- eller ildtæger før, men det var så dagens nye lærdom. De fandtes i alle aldre og med mange forskellige tegninger på ryggen. De havde forfærdelig travlt med at parre sig – henne til venstre på stammen, hvor de alle sad, havde de etableret et horehus, blev vi enige om … sjældent har jeg set så voldsom en parringsaktivitet som her. Under akten kunne de godt flytte rundt, men de kunne ikke altid blive enige om, hvem der skulle gå forlæns og hvem der skulle gå baglæns.
Ildtæger (Pyrrhocoris apterus)
Normalt løber det nærmest koldt ned ad ryggen på mig, bare jeg hører ordet tæge, men jeg må nok sige, at disse her fascinerede os alle fire, og vi stod temmelig længe og studerede deres liv og færden. Vi talte om, at det var lidt underligt, så forskellige de så ud på ryggen. Havde vi studeret dem lidt længere, kunne vi have lært at skelne dem fra hinanden, men da vi alligevel ikke havde lyst til at tage dem med hjem som kæledyr, forlod vi dem uden at have navngivet dem alle, som det ellers er blevet så moderne at gøre i alskens naturudsendelser.
Ildtæger (Pyrrhocoris apterus)
Parken var helt monetsk i sit udtryk visse steder – åkanderne var der skam også – dog ikke lige her ved broen, desværre.
Et andet sted gik der en ENORM hest – jeg vil ikke vædde, men jeg tror, at det var sådanne store krabater, min far kaldte for belgiere.
Se dens fødder – den står fast, gør den! Den virkede ikke særlig glad ud over at se os – jeg var glad for, at jeg stod på den rigtige side af hegnet.
En araber er en elegant og meget strømlinet hest, men jeg kan godt lide robustheden, der er over den viste hest. Den minder lidt om verdens største hesterace, Shire hesten, som kunne/kan bære en ridder i fuld udrustning.
Åh I har været en tur på vores hjemmebane 🙂 Vi tilbringer al den tid vi kan dernede ved Tromnæs, hvis vejret eller er med os, da manden fisker dernede.
Kørte I ikke ned gennem skoven og langs vandet en tur og så Generalens lysthus?
Vi drømmer om, at skovfogeden åbner for trafik, så man kan køre igennem skoven helt til Hesnæs, men foreløbig må man kun med cykel på stykket mellem kolonierne..
Kommentar af Susanne I — 11. juli 2016 @ 16:32
Du er godt kendt dernede? Vi var meget rundt på store dele af Falster, Generalens lysthus så vi dog vist ikke, men vi så så meget andet … 🙂
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 18:19
Ja Ellen vi bor i Nykøbing F, Der er heldigvis ikke så langt til de forskellige kyster, da vi kun har scootere at køre på, så østkysten er favoritpladsen 🙂
Alle, både danskere og udlændinge synes vores kyst hernede er helt speciel med skoven i baggrunden,
Kommentar af Susanne I — 11. juli 2016 @ 19:03
Det er godt, I ikke har så langt til alle de gode steder, så 🙂
Den er speciel, ja … jeg tror ikke, det fås meget mere dansk end en bøgeskov, der slutter ved vandkanten. Det har vi også ved Vemmetofte ikke så langt fra os.
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 19:58
Det er da en fantastisk tur, I har været. Jeg er slet ikke kendt på Falster, men det er nok en rejse værd. Hvor er rød kåltæge dog flot. Det er nogle meget flotte billeder, du har taget af dem.
Hold da op hvor havde Pia og Allan gjort det godt med “All inclusive”. Hvordan søren kan man være væk hele dagen og så alligevel stille op med en tre-retters middag?
Kommentar af Stegemüller — 11. juli 2016 @ 16:45
Det var en rigtig fin tur, og som med så meget andet får man mere ud af det med guider.
Nu skal jeg på ingen måde forklejne Pias gastronomiske indsats, men det handler altså mest om planlægning. Jeg har serveret en fire-retters menu en fredag, hvor jeg havde været på arbejde 🙂
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 20:00
Sikke en tur, og hvor var det godt at I fik tørvejr til det. De tæger er smukke, men jeg bryder mig ikke om dem, og i betragtning af at de skulle være meget sjældne i følge den hjemmeside, jeg fandt, så er der forbavsende mange. Tænk hvilken skade de kan gøre på kålmarker, uf.
God aften til jer, mon I er i gang med pakkeriet til næste tur? 🙂
Kommentar af Lene — 11. juli 2016 @ 16:50
Jeg så slet ikke under min research, at de er sjældne, men Pia bekræfter dine ord. Gad vide, om de er kålmarkens svar på coloradobillen?
Tak – vi pakker først i morgen aften … skal tidligt afsted onsdag morgen 🙂
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 20:02
Det lyder som en god tur. Parken ved Corselitze er altid et besøg værd. Jeg var der i begyndelsen af maj. De er vældig flotte, tægerne, som jo så ikke er biller, antager jeg.
Kommentar af Jørgen — 11. juli 2016 @ 17:02
Ja, der må være noget at kigge på hele sommeren igennem – roserne er bestemt et besøg værd, men de toppede nok for små to uger siden, vil jeg tro.
Næhh, det kan jo så ikke være biller, men flotte var de.
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 20:05
Den park må jeg absolut se! Hvor ser der dejligt ud – tak for rigtig god udflugtsinspiration 🙂
Kommentar af Randi — 11. juli 2016 @ 17:22
Velbekomme – jeg tror ikke, I vil fortryde at tage en tur til Corselitze, men skynd jer mens roserne stadig er i blomst 🙂
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 20:06
Utroligt, som du, Ellen (og gemalen) er åbne og rummelige overfor alle, og det får I rigtige positive oplevelser ud af.:-)
Vi, har som bekendt, haft et fritidshus på Kongsnæs ved Stubbekøbing fra ’78 til 2001, og har kun passeret Corselitze, men parken har måske heller ikke været åben i alle årene?!
Kommentar af Madonna — 11. juli 2016 @ 17:55
Æhhh, tak, Madonna … men … rummelige? Pia er jo min kusine og dermed ikke fremmed for os, så jeg er nok ikke helt med på, hvorfor du mener, vi er specielt rummelige? Bortset fra, at det håber jeg da faktisk, at vi er 😉
Jeg skal ikke kunne sige, hvor længe parken har været offentlig tilgængelig; det kunne Pia måske have svaret på.
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 20:09
Okay, der er noget jeg har misset, selvom jeg har læst med længe, så vidste jeg ikke, at det var familie.
Men derfor er jo rummelige alligevel, for farmeren så jeg blev budt på kaffe og turforslag, og alle her på sitet er vel næppe familie.;-))
Men Pia må da meget gerne svare på, hvor længe omtalte park har været tilgængelig for offentligheden…:-)
Kommentar af Madonna — 11. juli 2016 @ 20:52
Sorry – jeg har nok bare taget for givet, at alle ved det … hvis man muser over linket til Pia ude til højre, står der ‘Kusinen fra landet’ 🙂
Men ja, Farmer skal være så velkommen, og det skal du også, hvis din vej skulle falde forbi. Jeg elsker at møde nye mennesker – og folk jeg kender via bloggen, opfatter jeg egentlig ikke som værende fremmede, fordi man kommer på en egen måde til at kende folk, der blogger – eller kommenterer ofte 🙂
Vi har mødt flere gennem bloggeriet, både til blogtræf og under mere private former, og har hver gang haft en positiv oplevelse.
Vi kan håbe, at Pia læser dette …
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 21:09
Jeg ved desværre ikke hvornår parken åbnede for offentligheden. Jeg kan ikke huske andet end, at den altid har været åben. Den blev omlagt og nyetableret i 50’erne, mener jeg, men det betyder selvfølgelig ikke, at den også blev offentlig tilgængelig hverken før eller efter dette tidspunkt.
Kommentar af Pigen fra landet — 11. juli 2016 @ 22:03
Mange tak, fordi du svarede, Pia, vi er bare kørt forbi flere gange, men jeg aner heller ikke, om det var tilgængeligt i ’80erne ’90erne, det så bare ikke sådan ud…..
Kommentar af Madonna — 11. juli 2016 @ 22:12
Jeg har kun sjældent været på Falster, men det er godt med nogle tips, hvis man skulle komme på de kanter.
Jeg er ikke sikker på, hesten er en belgier (som min oldefar i parentes bemærket var en af de første til at indføre i DK). De er ikke så tit sorte, men kan dog være det. Det samme gælder i øvrigt den jyske hest, som er en anden mulighed. De “lodne” fødder kunne tyde på, at det er en jysk hingst.
Kommentar af Kirsten — 11. juli 2016 @ 18:21
Du har jo førstehåndsviden mht. belgiere! Og ved dermed mere om det end jeg gør, så det kan meget vel være en jysk hest. Men … hvis jeg billedgoogler belgiere, har de også lodne fødder?
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 20:14
Ja, bare ikke helt så meget. Min førstehåndsviden indskrænker sig til, at jeg har vidst “hele” mit liv, at belgiere fandtes. Jeg har ikke set så mange, men mine morforældre havde et stort maleri af en af de indførte belgierhingste hængende i deres stue. Og så har jeg altid kigget på belgiere på dyrskuer.
Men det er jo dig, der rent faktisk har set hesten, så der har du et forspring.
Kommentar af Kirsten — 12. juli 2016 @ 8:25
Det er jo kun et forspring, hvis man er sikker på forskellen … jeg tror bare vi holder os til din jyske hest 🙂
Kommentar af Ellen — 12. juli 2016 @ 10:27
Følger man dit link til de insekter, står der de er sjældne i Danmark. Det er lidt svært at forstå med de mange hundrede, måske tusind? der var på det lille område.
Til Susannes spørgsmål, nej, vi var ikke forbi Generalens lysthus denne gang. Her i huset mener vi nemlig at vi tidligere har vist Ellen og John Generalens Lysthus. Vi kørte både gennem Hesnæs og ved Pomle Nakke og vi var netop ved bommen til skov du omtaler, og vi fortalte at i ‘gamle dage’ kunneman køre igennem der, men det var slut nu., så jeg tror Ellen ved hvor du er henne 🙂
Lidt over midnat skal jeg love for vi også fik regn og torden her. 33 mm kom der på en time.
Det er som altid hyggeligt at være sammen med jer.
Kommentar af Pigen fra landet — 11. juli 2016 @ 19:09
Jeg opdagede slet ikke, at de var sjældne, men i Naturbasen.dk er der godt nok ikke mange observationer. Nu har jeg lagt vores ind.
Tak for svar til Susanne 🙂
I fik mere regn end os, men det lynede og tordnede hos os, som jeg ikke tror jeg nogensinde har oplevet det før – det var fuldstændig vildt!
Tak – det er gensidigt, Pia 🙂
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 20:32
Jeg har lidt billeder fra Korselitse haven på min side, hvis nogen er interesseret 🙂
http://fotos.zuzzanna.dk/#!album-6
Kommentar af Susanne I — 11. juli 2016 @ 21:12
Smukke billeder, Susanne; du kan noget med et kamera – jeg kunne pudsigt nok genkende alle motiverne 🙂 – det var på krokodillestammen, vi så alle de røde kåltæger.
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 21:31
Tak Ellen. jeg elsker at fotografere, og alle vores lystfiskervenner vil jo også gerne have et billede, når de har fanget en flot havørred 🙂
Billerne glemte jeg jo helt at kommentere, men flotte er de altså om man kan lide den slags eller ej 🙂
Kommentar af Susanne I — 11. juli 2016 @ 21:43
Det er altid rart med lidt fotodokumentation 🙂
Ildtægerne var flotte!
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 22:20
Tak for turen. Igen en god oplevelse og billeder fra egne vi ikke kommer så tit forbi. Vi har været på Lolland/Falster, men det var med børnene, så det var ikke parker der interesserede!
Rigtig god tur til England…. Glæder mig til flere turbeskrivelser… Mens jeg venter på at det bliver min tur…
Kommentar af Anne Holtegård — 11. juli 2016 @ 22:07
Velbekomme – der vil nok altid være steder i DK, vi af forskellige grunde ikke får undersøgt nærmere, men så er det jo rart, at man kan kigge via blogland .-)
Tak – der er da heldigvis ikke så længe til I skal afsted.
Kommentar af Ellen — 11. juli 2016 @ 22:22
Sikke en dejlig søndag I har haft, det er et smukt hjørne af vores skønne land. 🙂
Kommentar af Inge — 12. juli 2016 @ 9:12
Det er det – især med guider 🙂
Kommentar af Ellen — 12. juli 2016 @ 10:27
Jeg kunne ikke lige se Danmarks Smukkeste Præstegård, men DR havde et billede af et bindingsværkshus med en længe med to etager, stokroser og stråtag, jeg tror PigenFraLandet også har vist et billede af den engang. Det hus, du viser, Corselitze, er smukt. Det er et underligt navn. 🙂
Dejlig tur! God touristguide! 🙂
Kommentar af Donald — 12. juli 2016 @ 13:59
Der er et luftfoto af præstegården, hvis du klikker på linket … men ja, Corselitze er et smukt hus.
Ja og ja 🙂
Kommentar af Ellen — 12. juli 2016 @ 18:17
Det var det samme billede, jeg fandt på DR-websitet. Et udmærket hus, men ikke nogen skønhedsåbenbaring!
Kommentar af Donald — 13. juli 2016 @ 1:29
Næh – jeg er som sagt heller ikke helt enig i det valg.
Kommentar af Ellen — 13. juli 2016 @ 5:58
Det er da en Frieser, er det ikke? Altså hesten. http://www.danskfrieserforbund.dk
Lækker tur I har haft. Lyder som en skøn, skøn dag og med mange gode ‘lokale’ oplevelser. Traktementet lyder vældigt lokkende 🙂
Kommentar af LS ☆ — 13. juli 2016 @ 8:58
Du kan godt have ret, jeg er som sagt ikke kyndig på hesteområdet, men jeg synes godt nok, at friseren på dit link ser mere spinkel ud end ‘min’ hest gør 🙂
Det var nemlig på alle måder en dejlig dag og aften!
Kommentar af Ellen — 13. juli 2016 @ 15:37