Hos Mommer

4. juli 2016

En spejlvendt jomfrurejse

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:33
Tags: ,

Den noget kryptiske overskrift er et forsøg på at beskrive dagens oplevelse.
Det var som bekendt en brugt jolle, vi købte, så den har for år tilbage foretaget sin jomfrurejse, hvorimod John og jeg i bekymrende grad er novicer på området – også selv om vi havde en båd engang i Sverige.
Kan man så ikke kalde det spejlvendt, når det er skipperne og ikke båden, der tager sin første tur?

P1020790

Okay … det var så ikke lutter jomfruer, der var ombord. Vi havde spurgt Søren, om han ville med – han har sejlet en del i sine lidt yngre dage – en 30-fods sejlbåd – så han har styr på det hele med sin beståede duelighedsprøve.

Den er godt nok lavvandet, den Præstøfjord! John sad nok så fint og så ud som om han havde styr på det hele og var vældig stolt af den store hækbølge, motoren kunne levere. Jeg sad og kiggede ned i vandet … og blev ret forskrækket, for bunden så pludselig ud, som om den ikke var ret langt nede. John tog farten næsten helt af, og min mistanke blev bekræftet, da skruen pludselig sagde klonk, klonk, fordi den stødte på et par sten, der lå. Motoren blev lynhurtigt løftet og årerne taget i brug, til vi var uden for grundstødningsfare.

Der stages ind til pladsen

Nu har jeg bestilt et søkort over Præstø Fjord. Selv ude midt på fjorden kunne vi ikke have motoren nede – vi havde ikke lige regnet med, at vi havde lokale Doggerbanker her, men det har vi altså, og dem vil vi vide hvor ligger, inden vi tager ud næste gang.
Vi har fået plads i Præstø havn. John fandt ud af, at nede ved Kystens Perle bliver der stjålet både både og motorer i stor stil, så der vil vi selvfølgelig alligevel ikke have den liggende. Heller ikke selv om motoren er låst fast til båden med en snedig anordning, John fandt i Biltema, fordi den er så tung, at den ikke vil blive taget med hjem, før vi lægger op for vinteren.
I Præstø jollehavn er der aldrig blevet stjålet en båd eller en motor, sagde havnefogeden. Det må være rigtigt, for bådene er ikke engang låst! Alle og enhver kan tage båden, men det gør alle og enhver åbenbart ikke. Vi tager dog benzindunken med frem og tilbage, for det er olieblandet benzin, som frister visse unge knallertejere lidt for meget, kunne samme havnefoged også fortælle.

P1020795

Kajplads 1612 – lige ved siden af undervandsbåden, som John kaldte den … det er meget længe siden, den har været ude af havnen. ‘Havnen’ kan sikkert ikke finde ejeren og gider åbenbart heller ikke selv ofre hvad det måtte koste at få den fjernet, men den båd kommer aldrig ud at sejle mere.
Jeg gik lidt rundt, mens Søren viste John de rigtige knob til fortøjningen.

P1020793

Her ved sejlklubben ligger husene nogle meter oppe, og de har næsten alle nogle fine pavilloner i bunden af haverne, så ejerne kan sidde i læ og tørvejr og studere sejlerlivet.
Nå. Vi fik vores jolledebut. Nu skal vi bare lære fjorden udenad …

16 kommentarer

 1. Den var god, den med undervandsbåden. Held og lykke med sejladserne.

  Kommentar af Kirsten — 4. juli 2016 @ 21:24

  • Tak, tak, Kirsten 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. juli 2016 @ 21:52

 2. Om I ikke får brugt jollen, fordi I skal tranportere jer i bil til den eller at den vil være stjålen, hvis den lægges ved Kystens Perle, kommer jo ud på et 😜, men husk ekstra sikkerhedssplitter til påhængsmotoren, for et er søkort at forstå, et andet er skib at føre.
  Bare for en ordens skyld, så er motoren vel netop ikke nede, når skruen rammer bunden?, men vippes netop ned for at løfte skruen, så skruen ikke rammer sten eller bund.
  Husk nu, at kun en tåbe frygter ikke havet og Præstø Fjord, så bortset fra lovkrav om redningsveste til alle ombord, så er det kun fornuft at alle bruger dem HVER gang.
  Mvh. og ohøj

  Kommentar af Kristine — 4. juli 2016 @ 22:56

  • De to årsager synes jeg måske så ikke lige er ét fedt … men splitter haves.
   For mig er ‘motoren’ hele den der dims, der sidder dernede bagved med skruen for enden 🙂
   Vi havde alle tre en svømmevest på – synes ikke det er nødvendigt med redningsveste.

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2016 @ 9:02

 3. Herfra skal lyde en særlig hilsen til søens folk, Grønland og Færøerne.

  Kommentar af Farmer — 5. juli 2016 @ 1:48

  • Vi takker 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2016 @ 9:03

 4. Det lyder som om I har mange gode oplevelser på vandet forude, håber I bliver glade for det! I er sikkert garvede inden sommeren er forbi! 👍

  Kommentar af www.skøreliv.dk — 5. juli 2016 @ 7:12

  • Det håber jeg sandelig også, men nu skal vi altså lige have det søkort … 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2016 @ 9:03

 5. Dejligt med en jomfrusejlads i jollen. Og hvor er det godt, I fandt ud af det med tyveristatistik uzw. Ikke meget ved at have en stjålet båd – eller ikke have 😉
  Som Kristine længere oppe noterede sig, så fangede mit trænede “sikkerhedsøje” (erhvervsskade) heller ikke en redningsvest. Men kan godt se nu, at han har en svømmevest på, omend den nok ikke er super-effektiv, når den ikke er spændt! 😀 😀 (Vi sejler også “kun” med svømmeveste, banditterne dog med redningsveste). Men … når Præstø Fjord er så lavvandet, kan det muligvis heller ikke lade sig gøre at svømme der alligevel 😉 Måske ville waders være mere passende?! Jeg er spændt på at høre mere om den kommende fiskefangst fra jollen. Er det dig der renser fiskene? (her gøres grim, pinagtig grimasse, mens jeg spørger).

  Kommentar af LS ☆ — 5. juli 2016 @ 10:34

  • For lige at pudse glorien, så påpegede jeg over for de to herrer, at når vesten ikke er lukket foran, kan det altså være det samme. Så kiggede de fåret på hinanden – og gjorde ingenting! Jeg sagde ikke noget i går, fordi Søren var med, men sker det igen, når John og jeg er alene, holder jeg ikke mund!
   Jeg renser fisk – og har ikke noget imod det. Renser også fjerkræ uden at blinke. Man er vel landmandsdatter 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2016 @ 10:56

 6. Når man sejler i Præstø Fjord tyder det på at der skal noget mere far på for at få jollen til at fungere som hovercraft (var det sådan en flyvebåd staves). Gode ture med søkort.

  Kommentar af Jørgen — 5. juli 2016 @ 14:17

  • Ja, for pokker – så meget fart tør vi slet ikke sejle med, for inden vi letter, er vi sandsynligvis gået på grund 🙂
   Tak, det hjælper forhåbentlig!

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2016 @ 14:54

 7. tillykke med debuten, mon ikke I får lært at undgå sandbanker og sten. Og John får lært at lukke sin vest 😉

  Kommentar af Lene — 5. juli 2016 @ 18:35

  • Tak … jeg håber på begge dele! 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2016 @ 19:41

 8. Måske var det mere relevant med waders end båd med den vanddybde? 😉
  Håber I får mange gode oplevelser med båden. Kan forestille mig ungernes begejstring over jeres nye status som søfarende…

  Kommentar af Anne Holtegård — 5. juli 2016 @ 18:38

  • Vi har talt om waders – det er bare ikke lige så sjovt 🙂
   Vi får se, hvad de siger – lige nu ved jeg ikke engang, om de kommer, mens det endnu er sommer 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2016 @ 19:42


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.