Mens vi var i Sverige, spurgte Malle mig, om jeg kunne hækle. Ja, det kan jeg – men det kan din mor også … hvorfor spørger du?
”Jo … de her fiberklude, du bruger som karklude … er du klar over, at de indeholder 20 % mikroplast?”
Det var jeg ikke, og jeg har læst artikler om mikroplastens omfang og skadelighed, så jeg fik helt dårlig samvittighed, hvad der dog ikke var Malles mening. Næh, hun ville have mig til at hækle karklude til hende.
Jeg er ikke vild med at hækle, men efter fire numsevarmere – dobbeltsidede, oven i købet – kunne jeg vel for pokker hækle lidt karklude til det miljøbevidste unge menneske.
I brugsen havde de fire nøgler bomuldsgarn på tilbud, så der røg 2 x 2 nøgler neutrale farver (ønske!) i kurven, og nu er de første to karklude færdige.
I to forskellige mønstre, naturligvis. Variation må der til. Hvis hækling er kedeligt, så er hækling med lutter fastmasker det kedeligste, men nettet nærmest svømmede over med opskrifter på hæklede karklude i forskellige varianter.
Den tredje bliver strikket. Patentstrik, selvfølgelig.
Lige pludselig er jeg, mod al forventning, blevet helt grebet af det, så mon ikke der kommer lidt bomuldsgarn i garnkurven, når vi kører ned til vores tyske slot om få dage? Det er et perfekt passager-håndarbejde. Nemt og overskueligt, noget man nærmest kan arbejde med i blinde, så man samtidig kan kigge ud ad vinduet. Ikke noget med at sidde med mønsterark, som ikke har noget egnet sted at ligge i bilen.
Jeg har bomuldsrester i mange farver, bare ikke jordfarver, men jeg har intet imod lidt kulør i køkkenet. Jeg har flere gange været tæt på at smide de rester ud – godt jeg ikke nåede så vidt, for nu tror jeg, jeg er nødt til at gå over til hjemmefabrikerede bomuldskarklude. Man er vel miljøbevidst!
“Vores tyske slot”??? … Nej, vi har ikke købt et tysk slot. Vi har så rigeligt i Den Stråtækte og i Sverige, men vi skal, om ikke så længe, ned og bo på Schloss Tremsbüttel et par nætter.
Med morgenmad og en treretters aftenmenu. Det bliver sikkert okay. Jeg mangler bare at finde ud af, hvad man med fordel kan se i området.
Lübeck er en fin mulighed …
Kommentar af Elsebeth — 20. maj 2016 @ 18:25
Det kunne det godt være, ja.
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 19:37
God ide at udfase mikroplastikkludene af hensyn til miljøet, men konventionelt dyrket bomuld er også en miljøbelastning og i dag har f.eks. mayflower øko-bomuldsgarn til ca. 20 kr. pr. 50 g.
Selv synes jeg, at de hæklede klude er for tykke og jo tykkere klude jo længere er de om at tørre/jo mere belastes miljøet også ved vask! Jeg har fundet et kompromis, der fungerer for mig (og kan strikkes uden den store opmærksomhed). Bomuldsgarn med løbelængde 160-170 m./50 g. Pind 3, 71 masker. 1. Pind: 1 ret, 1 vrang. 2. pind: alle masker ret. Disse 2 pinde gentages 49 gange. På sidste pind lukkes maskerne af. Vægt: 40 g., størrelse: 27 x 27 cm. Ved små rester bruger jeg 3 farver, en pind af hver.
For at optimere kludens sugeevne, så læg den i blød i koldt vand i et døgn inden vask på 60 grader C. Det gør en meget stor forskel.
Mvh. og god fornøjelse som kludemutter.
Kommentar af Kristine — 20. maj 2016 @ 18:49
Det er ikke nemt at begå sig i denne verden … ikke så snart man tager et tiltag, er der også noget galt med det 😉
Tørretiden er ligegyldig – jeg bruger ikke tørretumbler.
Jeg synes ikke, at mine to hæklede udgaver er tykkere end den, jeg er i gang med i patentstrik. Det kommer vel an på størrelsen af pinde/hæklenål, vil jeg tro.
Men tak for opskrift, den skal også prøves – og jeg skal nok gøre dem sugeoptimale inden brug!
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 19:42
Med tørretid mente jeg tørretiden for kluden i brug, da div. bakterier, som en karklud i brug vil komme til at indeholde, sædvanligvis formerer sig bedst i et fugtigt miljø, men min løsning er at have flere klude i brug samtidig, så en våd klud kan nå at tørre, så bakterier ikke kan overleve. I min verden er brug af tørretumbler kun aktuelt i få våde vintermåneder.
Kommentar af Kristine — 20. maj 2016 @ 20:54
Nåhh, okay – det giver også mere mening … og den kunne klares ved at have én klud ved vasken og én på radiatoren – og så selvfølgelig vaske meget tit …
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 21:07
Jeg elsker simpelthen dine sjove, alvorlige osv. betragtninger//kommentarer om alt mellem himmel og jord! Jeg sætter også stor pris op, at kommaer sættes rigtigt apropos min gamle dansklærer, frk. Christensen.
NB. Du skal bruge ca. 30 gr. bomuldsgarn til en karklud, 50 masker, retmasker, pind 3,5/4 og 55 striber (de kryber i vask/tørretumble.
Kommentar af Fru Moll — 20. maj 2016 @ 18:58
Tusind tak, fru Moll – så er der da noget ved at blogge, når der falder sådan en sød bemærkning af 🙂
Kommaer er noget vanskeligt noget, men at strikke ret er ikke vanskeligt … jeg må prøve mange slags frembringelsesmetoder, så jeg kan finde ud af den optimale.
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 19:44
Jeg sværger også til bomuldskarklude, men jeg strikker/hækler dem ikke selv. Jeg køber dem hos Søstrene Grene 🙂
Kommentar af Randi — 20. maj 2016 @ 19:13
Det er selvfølgelig også meget nemmere 🙂
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 19:44
😊 Jeg har hygget mig vinteren igennem med at hækle og strikke karklude. Jeg foretrækker helt klart at strikke. De er fine som gaver. Tørring er intet problem hos os. Alt tørres udendørs eller i kælderen.
Kommentar af Annette — 20. maj 2016 @ 19:21
Jeg foretrækker også at strikke, men det er godt nok hurtigere at hækle, har jeg konstateret … og ja, det er en sød lille gaveting.
Tørretumbling er også no go her – det passer ikke helt John, men sådan er det 🙂
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 19:47
Jeg har længe været bevidst om at de kulørte karklude indeholder mikroplast, men jeg kan altså ikke forene mig med de bomuldsklude. Det være sig tykke som tynde, hjemmelavede eller købte. Det gør ingen forskel. Jeg har prøvet mange gange, men det fungerer ikke for mig.
Dejligt med et slotsophold og nye oplevelser i vente.
Kommentar af Pigen fra landet — 20. maj 2016 @ 19:26
Uh, jeg var bange for, at der var en, der ville skrive sådan, og nu gjorde du det … det er nemlig præcis hvad jeg selv har frygtet og dermed haft af skrupler over det. Nu får vi se – hvis jeg oplever det samme som dig, får Malle bare nogle flere klude 🙂
Ja, det bliver rart at se noget nyt.
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 19:48
Det der slot ser helt fantastisk ud (jeg fulgte dit link). Og så spiser man godt i Tyskland! God tur.
Kommentar af Stegemüller — 20. maj 2016 @ 19:48
Det ser meget fint ud, og vi glæder os skam også; jeg er dog nok ikke så begejstret for den (lidt for bastante) tyske mad, som du er – men tak for gode ønsker 🙂
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 19:50
Det er tankevækkende at blive gjort opmærksom på mikrokarkludenes skadelige effekter og at der et fint alternativ.
God tur – Lübeck lyder som en god ide, men se også på Schloss Ahrensburg, hvis det skal være lidt nemmere.
Kommentar af Jørgen — 20. maj 2016 @ 20:13
Det ligger jo lige ved siden af! Tak for tip. Lübeck bliver nok på vej derned – vi har lige fået anbefalet Kartoffelkeller som vores frokoststed.
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 21:10
Jeg er simpelthen blevet helt bidt af at hækle karklude. I øjeblikket er jeg vist i gang med nr. 45 og 46. Min datter har dog også fået nogen af dem. Ønsker jer en rigtig god tur til slottet. Knus fra
fru Jensen
Gudhjem
Kommentar af Kirsten Jensen — 20. maj 2016 @ 20:18
Du godeste! Så mange tror jeg ikke, jeg nogensinde kommer op på. Flot!
Og tak 🙂
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 21:10
Øv, jeg troede et kort øjeblik, I skulle ned og se mit all time favorite slot. Nå men, Lübeck selvfølgelig, og ellers kommer det vel an på, hvor langt I gider køre. Og om I er til storby, strand eller noget helt andet. God tur 🙂
Kommentar af Fruen i Midten — 20. maj 2016 @ 20:18
Næh, dette er en noget kortere tur … og vi tager Lübeck, men så har vi også fået by nok, vil jeg tro, for vi er nok mere til natur og landskaber – eller små landsbyer, men der er vi vist for langt nordpå til, at de er rigtig idylliske.
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 21:13
Jeg har prøvet at strikke karklude… Nemt og hyggeligt. Jeg er bare ikke god til at bruge dem!
Bryder mig ikke om den tunge fornemmelse af bomuld… det kommer til at kræve tilvænning…
Jeg strikker Paris Toujours i stedet for. Får brugt af lageret og efterhånden har jeg til gaver.
Rigtig god tur til det flotte slot. Det glæder jeg mig til at høre om!
Kommentar af Anne Holtegård — 20. maj 2016 @ 20:23
Jeg tror, at både du og Pia har ret i, at det kræver tilvænning, så det bliver lidt spændende.
Paris Toujours ser fint ud, og det er herligt altid at have en gave på lager.
Ja, det bliver spændende. Det var et godt tilbud, som vi ikke kunne modstå.
Kommentar af Ellen — 20. maj 2016 @ 21:15
Jeg har også planer om at jeg vil igang med at hækle karklude. Spørgsmålet er om John så kan forlige sig med dem. 🙂 Jo det er ham der bruger vores køkken mest 😉
Det ser godt ud det slot,det glæder jeg mig til at læse om.
Kommentar af Linda — 20. maj 2016 @ 22:49
Hvor er du heldig – man kan ikke just sige, at min John bruger køkkenet meget – i hvert fald ikke til at lave mad i 🙂
Vi er også lidt spændt på, hvad det er for noget – om det kan leve op til de smukke billeder.
Kommentar af Ellen — 21. maj 2016 @ 8:05
Jeg bruger bomuldskarklude, helst “vaffelvævede”, men de er svære at skaffe, man kan finde dem på internettet eller være heldig at Netto har et tilbud. De må da være uden microplast?
Det drømmeagtigt smukke slot må være en oplevelse! God fornøjelse!
Kommentar af Donald — 20. maj 2016 @ 23:23
De må være uden mikroplast, ja … det er så godt, at man kan finde næsten alt på nettet, men man skal lige huske at tage portoen med i betragtning – det kan nemt blive dyrt at købe lidt karklude. Du kunne jo købe 50 – så har du til meget lang tid 🙂
Tak, vi glæder os til at se, om det kan leve op til det lovede.
Kommentar af Ellen — 21. maj 2016 @ 8:08
Lübeck har I vel besøgt.
Ellers er der Schwerin, som I kan køre videre til. Slottet med orangeri om de mange malerier er, ligesom den gamle bydel, et besøg værd.
I går tog vi lige en lille endagstur ned til Altesland vest for Hamburg og syd for Elben. Et kæmpe æbleplantage-område og med smukke byer som Jork og Stade. Gårde og huse med de smukkeste stråtag og bindingsværk med udskæringer. Herlig tur. Det er heller ikke så langt fra jeres slot.
Kommentar af Farmer — 21. maj 2016 @ 5:35
Vi har faktisk ikke set Lübeck, men den får en kort frokostvisit på vej til Tremsbüttel.
Og tusind tak for tip! Det er lige os med de byer, du nævner, og jeg troede som sagt, at vi skulle længere sydpå for at finde dem, så det er fint, at du nævner det..
Kommentar af Ellen — 21. maj 2016 @ 8:10
Puha, jeg måtte lige google mikropartikler i klude, for jeg har hele tiden forstået, at det var engangskludene, de der blå,gule, hvide, pink, som vi bruger mange gange. Og altså ikke mikrofiberkludene. Det tror jeg så stadig er rigtigt forstået, men jeg kan se i de links jeg får, at andre også kalder engangskludene for fiberklude. Nå lang snak for blot at sige, at engangskludene ikke bruges mere, men at jeg bruger mikrofiberklude til rengøring og gammeldags karklude til brug ved køkkenvasken. Hjemmestrikkede karklude gav jeg børnene i julegave, men ikke en eneste har jeg strikket til mig selv. Nu har jeg heldigvis fået to af en blogger, og jeg nyder at vride dem, de er faste og suger godt.
Kommentar af Lene — 21. maj 2016 @ 8:43
Hmm, ja, der er lidt begrebsforvirring der – ikke mindst fra min side, men vi er heldigvis enige om hvad der er hvad – jeg kalder engangskludene for fiberklude og de andre, som du også bruger, for mikrofiberklude … nok ikke så smart, men jeg ved selv, hvad jeg mener 😉
Jeg vasker også engangskludene mange gange, men det slipper også mikroplast løs, så det er selvfølgelig bedst slet ikke at bruge dem. Jeg håber jeg bliver lige så glad for de hjemmestrikkede, som du er.
Kommentar af Ellen — 21. maj 2016 @ 9:01
En dag sagde min søn, “Mor, jeg har aldrig set andre steder end hos dig og mig, at man har et frugtstykke (et specielt viskestykke, der kun bruges til at tørre alt frugt og grønt i). Han kender så heller ingen, der bruger så mange (bomulds)karklude hver dag – og har dem i både kvinde- og mandestørrelse. For år tilbage strikkede jeg nogle store mandeklude til ham. Jeg synes, de der engangsklude er nogle bette sølle nogle, som jeg kun bruger til rengøring af specielle ting + bilen. Der er grænser for, hvad jeg vil bruge mine hvide karklude til.
Kommentar af Elsebeth — 21. maj 2016 @ 13:48
Det var da også en temmelig detaljeret udspecificering til brugen af klude, du har 🙂
Sjovt som vi har forskellige vaner – jeg synes, at engangskludene har et passende format og hækler/strikker i nogenlunde samme størrelse – ellers føler jeg, at vi nærmer os gulvkluden.
Jeg forstår til gengæld godt, at du ikke vil bruge de hjemmelavede til bil og lignende ekstra snavsede formål.
Kommentar af Ellen — 21. maj 2016 @ 20:07
Jeg er også på hjemmelavede karklude nu om dage. Først hæklede jeg en hel stak. Jeg synes dog, de er vanskelige at vride op. Når de en gang har været drivvåde, er det næsten ikke til at få dem til at suge mere. Dernæst strikkede jeg nogle. De er straks bedre. Da de er tyndere end de hæklede, kan man vride dem op. Til gengæld tror jeg ikke, de bliver særligt holdbare. Allerede efter få ganges vask, har de mistet faconen. Og jeg må sige, at hvis en karklud ikke holder til at blive kogevasket mere end en halv snes gange, så bliver de altså ikke hjemmelavede fremover. Men man kan da også købe bomuldsklude, som netop er patentstrikkede, så helt nødvendigt er det ikke med de hjemmenørklede. Men det er da meget hyggeligt.
Kommentar af Henny Stewart — 21. maj 2016 @ 18:51
Nej, hvis de ikke holder længere, end din erfaring siger, så bliver det også en engangsforeteelse for mit vedkommende med det der hjemmelavede.
Nu kommer jeg nok ikke til at koge dem – jeg vasker aldrig ved over 65°, men det går også nok, hvis jeg vasker ofte nok – men det kunne måske tænkes, at det sled mere på dem at blive kogt?.
Og ja: Det er faktisk hyggeligere, end jeg ville have troet at sidde med disse overskuelige arbejder.
Kommentar af Ellen — 21. maj 2016 @ 20:10
Sikke fine klude! Her hækles/strikkes der også klude – på passagersædet 😉 Og lad os endelig spare på det der plast – håber blot at produktionen af bomuldsgarn ikke også er noget svineri. Ved snart ikke hvad og hvordan og hvorfor. Vil jo så gerne gøre det godt.
Elsker, elsker, elsker Lübeck. Fantastisk charmerende og lækker by med masser af liv. Kan anbefale italiensk restaurant på Travemünde Allé lige ved rundkørslen uden for byporten 🙂 Jeg kunne nog også godt overtales til en overnatning eller to på det der eventyragtige slot. Nyd det. Og fortæl os så om det. Kh. Liv
Kommentar af Liv ☆ — 21. maj 2016 @ 19:15
Ved nok godt hvordan man staver til nok. 😀 😀
Kommentar af Liv ☆ — 21. maj 2016 @ 19:17
Det er vel nok godt, at du ved det 😉
Passagersæder i biler er en rigtig god opfindelse! Glæder mig at høre, at jeg har en ligesindet der, hvad håndarbejder angår 🙂
Det er garanteret heller ikke godt med konventionelt bomuldsgarn; jeg køber dog ikke økologisk garn af den grund – slet ikke med så mange rester liggende. Jeg kan alligevel ikke redde hele verden, men det der mikroplast er virkelig noget skidt.
Du må sørge for, at nogen vil overtale dig til en nat eller to … men måske skal det være uden børn …
Jeg vil slet ikke kunne lade være med at skrive om det.
Lübeck bliver nok kun til frokostbesøget denne gang, men jeg har lovet mig selv, at jeg skal på et julemarked i den by engang.
Kommentar af Ellen — 21. maj 2016 @ 20:15
For mig er det lettere at sætte kommaer end at strikke/hækle, så efter dette her bliver det en tur ril Søstrene Grene 😉
Kommentar af Rasmine — 22. maj 2016 @ 11:08
Hehe – det er bestemt også den nemmeste løsning – og jeg tror ikke engang, at det er den dyreste 🙂
Kommentar af Ellen — 22. maj 2016 @ 11:12
Jeg synes nu ikke, man kan sige, at min brug af klude er specielt detaljeret – jeg kalder den logisk og hygiejnisk. Og da mine karklude er hvide, stikker jeg dem ikke i hvad som helst, te, kaffe og kødsaft f.eks. Det bruger jeg køkkenrullen til. Plettede karklude er grimme, men det ser man måske ikke så let på farvede klude. Mine skal ikke passe med noget og pynte, de er kun til brug, og de er alle købt i brugsen; desværre sælger de ikke mere den kvalitet.
Kommentar af Elsebeth — 22. maj 2016 @ 12:44
Undskyld, men jeg tillader mig så også at kalde det lidt inkonsekvent og derudover ressourcespild. Det første fordi du siger, de ikke er til pynt, men til nytte, og så alligevel ikke vil have pletter på kludene … det andet fordi du bruger papir til noget, jeg mener karkluden er født til, nemlig at tørre væsker op. Du må strikke en brun karklud og kalde den for kaffe/te-kluden 🙂
Kommentar af Ellen — 22. maj 2016 @ 16:05
Jeg er hoppet på samme vogn. Der bliver ikke købt flere pastelfarvede fiber/engangsklude her, så de sidste år har jeg købt bomuldsklude hos Søstrene Greene, Jeg syntes livet var for kort til kludestrik 😉
Men da jeg også har en masse rester, så endte jeg alligevel med at strikke selv. Jeg er, til min store forundring, meget gladere for de retstrikkede klude (af Fru Moll typen), end for søstrenes tyndere udgaver. Jeg strikker med en tråd hør og en tråd bomuld 8/2 og det er perfekt. Jeg har også brugt Bamboo Blend i stedet for ren bomuld og de tørrer ekstra hurtigt, kan jeg fortælle, så lidt fibre af viscosetypen i kluden gør ingen skade. Jeg er meget glad for dem, selv om de nemt mister faconen en smule – og de afslører straks om opslagning, sidekanter og aflukning er ensartet. Der er dermed basis for at træne sine færdigheder på det område 😉 Hanne Pjedsted foreslår at strikke fra hjørne til hjørne for at undgå dette, men det synes jeg nu ikke gør så stor forskel. Karklude er åbenbart en smagssag og ikke så lidt af en videnskab, hvem skulle have troet det!
Konventionel bomuldsdyrkning er rent svineri, så skal jeg købe bomuld bliver den økologisk, men de gamle rester skal bestemt også bruges. De er jo allerede produceret og ligefrem at føje ressourcespild til miseren er da tåbeligt, så bare klø på, der på passagersædet 🙂
Kommentar af fiberfryd — 23. maj 2016 @ 8:03
‘Min’ opskrift står i projektnoten på Ravelry 😉
Kommentar af fiberfryd — 23. maj 2016 @ 8:06
Hov, nu blev jeg så grebet af mir eget skriv, at jeg glemte at spørge til din patentstrik. På nærbilledet ser det ud som om din retmaske (den inkl. omslag) er strikket drejet ret – er det rigtigt?
Kommentar af fiberfryd — 23. maj 2016 @ 8:10
Tak for den gode kommentar med mange nyttige oplysninger! Jeg vil prøve bambusgarn, men vil også have brugt nogle af alle mine rester først.
Hehe – ” Karklude er åbenbart en smagssag og ikke så lidt af en videnskab, hvem skulle have troet det!” Præcis sådan havde jeg det også, så at blive så grebet af det havde jeg slet ikke set komme 😀
Jeg kigger på Ravelry senere, og nej, mine retmasker er ikke strikket drejet ret, men jeg kan godt forstå, at du spørger 🙂
Kommentar af Ellen — 23. maj 2016 @ 15:35