Hos Mommer

29. marts 2016

Det første brød – og årets ramsløghøst

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:43
Tags: ,

Det første maskinbrødI går blev brødbagemaskinen indviet. Jeg lavede det mindste brød (500 g) af tre mulige størrelser, for vi vil helst prøve mange brød af så hurtigt som muligt. Mine søstre spurgte fluks, de så den, om den kan bage rugbrød, men det kan den ikke – i hvert fald ikke rugbrød, som vi danskere vil have dem, da dejen er alt for tung og klæg til, at maskinen kan klare æltningen.
Brødet blev fint. Der er hul i bunden af det, fordi vingen der ælter, sidder i under hele forløbet, men det kan man vel vænne sig til.
Det blev et forholdsvis tæt brød, men jeg tror ikke, vi skal forvente at få den slags brød, som består mere af større eller mindre lufthuller end af krumme. Det er også ligemeget; dette var glimrende og smagte ditto.
Man kan vælge mellem lys, medium og mørk skorpe – her er brugt medium.
Der blev brugt amomel, en lille smule grov durum og en spiseskefuld hørfrø, så allerede første gang kunne jeg ikke dy mig Det første maskinbrød indenifor at træde lidt ved siden af opskriften – det gik dog godt. Udover de nævnte sidespring brugte jeg også almindelig gær, for der var heldigvis en gæromregningstabel i manualen. I England kan man nemlig kun få tørgær, men det er tilsyneladende en anden og mere hurtigtvirkende slags end den vi kender herhjemme, så jeg var ikke meget for at bruge det – synes normalt det tager 100 år at få gang i gæren, hvilket er i orden, når man selv kan bestemme hævetiden, men den går dermed ikke i brødbagemaskinen.
Skal man have frisk gær i England, skal man kende en bager eller have tilsvarende gode forbindelser – det fås ikke i detailhandlen.
Lige nu er der et brød i gang med mannitobamel, lidt fuldkornshvedemel, hørfrø, chia, græskar- og solsikkekerner. Igen med det danske, friske gær, som jeg som nævnt hellere vil bruge end tørgær. Spændende, spændende …

IMG_5580

I går plukkede jeg ramsløg. De var ikke så store, som jeg havde regnet med, men jeg fandt en solfyldt plet, hvor de var lidt længere fremme. Godt nok er de bedst når de er spæde, men de skal heller ikke være så spæde, at det tager en krig at få fyldt posen …
Jeg synes jeg plejer at få en masse løg med op, når jeg hiver i bladene, men lige netop i år, hvor jeg gerne ville ‘komme til’ at få nogle løg med hjem til haven, blev de stædigt i jorden, og kun et enkelt løg kom med. Typisk … men så små, som bladene var, kan jeg forsøge mig en gang til om en uges tid eller to, uden det af den grund bliver for sent.

32 kommentarer

  1. Aldrig mere brødflov!

    Kommentar af Eric — 29. marts 2016 @ 15:08

    • Det kunne man jo håbe på!

      Kommentar af Ellen — 29. marts 2016 @ 15:15

  2. Det var spændende at læse om brødbagemaskinen,Glæder mig til at høre mere🙂 Jeg har lige fået en lille glas ramsløgspesto forærende, har endnu ikke smagt på det. Jeg må ud og se om jeg kan finde noget ramsløg selv her i omegnen.

    Kommentar af Margrethe — 29. marts 2016 @ 16:24

    • Det smager næsten lige så godt som balisikumpesto, så det kan du godt glæde dig til – jeg håber du finder ramsløg i nærheden🙂

      Kommentar af Ellen — 29. marts 2016 @ 16:54

  3. Kan man selv indstille hævetiden, eller bestemmer maskinen selv ud fra den opskrift, man har valgt?

    Kommentar af Randi — 29. marts 2016 @ 16:33

    • Nej, man kan ikke selv bestemme hævetiden, det er derfor, jeg ikke rigtig tør prøve tørgæren. Der er 17 programmer (som fx. basic bread, sourdough, French, wholeflour, sugar free), og det er det valgte program, der bestemmer alle de forskellige tider med æltning, hævning osv.

      Kommentar af Ellen — 29. marts 2016 @ 16:57

  4. Det lyder godt nok interessant med den maskine; nu kan I endelig få hjemmebagt brød, det må være dejligt.

    Kommentar af Stegemüller — 29. marts 2016 @ 16:45

    • Jahh, det er så dejligt.

      Kommentar af Ellen — 29. marts 2016 @ 16:57

  5. Uhm jeg får helt lyst til at bage brød, men jeg nøjes med boller, det kan jeg finde ud af🙂

    Kommentar af Lene — 29. marts 2016 @ 17:15

    • Det er også det eneste, jeg kan finde ud af, Lene – det var derfor maskinen blev anskaffet😉

      Kommentar af Ellen — 29. marts 2016 @ 18:23

  6. Vil bare lige sige at ramsløg er det rene ukrudt til at brede sig! Men hvis du gerne vil have nogen og ikke kan få nogen til at følge med hjem, vil jeg da gerne grave nogen op til dig i min have, hvor de spreder sig uden hæmninger. Man kan også tage frø og så dem. Knus og forårshilsner fra

    fru Jensen
    Gudhjem

    Kommentar af Kirsten Jensen — 29. marts 2016 @ 17:26

    • Tusind tak, det er rigtig sødt af dig, men jeg skal nok komme til at rive nogen med op, når jeg forsøger mig igen om et lille stykke tid😉
      Jeg ved godt, at de breder sig, men jeg har et hjørne i haven, hvor de ikke kan komme til at brede sig mere, end de må – hvis jeg ellers kan få dem til at gro …
      Hilsner retur til dig🙂

      Kommentar af Ellen — 29. marts 2016 @ 18:21

  7. Flot brød..🙂
    Er du helt sikker på, du vil have ramsløg i haven.. Det breder sig som ukrudt, og er ret svært at komme af med igen.

    Kommentar af Inge — 29. marts 2016 @ 18:10

    • Jeg ved det godt, men omme bag terrassen, bag den store, stedsegrønne etellerandet, må de gerne brede sig, og de kan ikke komme til at brede sig mere end de må.

      Kommentar af Ellen — 29. marts 2016 @ 18:23

  8. Jeg har nydt de foregående indlæg uden at finde ro til at kommentere hverken soveværelse med høj rejsning eller sjove ordspil…
    Spændende eksperimenter du har gang i på bagesiden. Erik brugte altid tørgær af den almindelige danske slags. Vores veninde, der startede brødbagetrenden, blandede også alt fra skuffen i brødene og de smagte himelsk. Vores erfaring er at brødene fra maskinen generelt har en tæt krumme. Det er brød man bliver mæt af!
    Ramsløg ved jeg ikke af at v har i Holstebro. Trøjborgskoven/parken i Århus duftede (stank næsten) af ramsløg, da vi var på visit derovre en gang. Har købt ramsløgpesto; det smagte godt! God fornøjelse med din portion…

    Kommentar af Anne Holtegård — 29. marts 2016 @ 20:47

    • De har virkelig en tæt krumme, men de smager rigtig godt, og ja, det er sandelig noget, der mætter!
      Ramsløg trives bedst i kystnære skove, så hvis I ikke har nogen i Holstebro, er det nok ikke så underligt🙂 Og jeg elsker duften …

      Kommentar af Ellen — 30. marts 2016 @ 08:25

  9. Er der allerede ramsløg? Ja, det ser jeg jo😉 Dit brød ser rigtig godt ud.

    Kommentar af betty — 29. marts 2016 @ 21:38

    • Ja, men det er meget tidligt, så du har masser af tid endnu, hvis du skal ud at plukke🙂
      Det er et fint brød, og så er det supernemt!

      Kommentar af Ellen — 30. marts 2016 @ 08:26

  10. Fint brød – med hul som i en ost.
    God fornøjelse med ramslø4gene.

    Kommentar af Jørgen — 30. marts 2016 @ 09:08

    • Ja – de midterste skiver ser lidt underlige ud, men pyt med det – og tak …

      Kommentar af Ellen — 30. marts 2016 @ 09:11

  11. Hvad er det, der er så svært ved at bage brød? Stiller du mon nogle særlige krav til dit brød?

    Kommentar af Rasmine — 30. marts 2016 @ 12:20

    • Hvis jeg vidste det, var det ikke svært😉
      Jeg tror ikke jeg stiller særlige krav, men de blev bare aldrig rigtig gode, og så gad jeg ikke mere.

      Kommentar af Ellen — 30. marts 2016 @ 12:53

  12. Brødbagemaskine – så bager den også brødet. Det må være en fryd at have sådan en maskine. Bliver brødet ens hver gang du bager efter et bestemt program og med samme type mel?
    Jeg er superglad for min store nye røremaskine, den er god til alle slags brød, og jeg er blevet god til det med brød – tidligere var det noget makværk som endte ude hos fuglene.
    Kan du drysse noget på toppen af brødet, inden den bager? Jeg tænker på krydderurter og salt og forskellige frø/nødder. Eller skal det æltes ind i brødet?
    Det var ellers noget af en fødselsdagsgave du fik – grisehoved osv.
    Det er det bedste at lave sylte på…
    Jeg sender lige mange tanker tilbage til 70erne, når mine tidligere naboer havde været oppe i Havdrup på den fædrene gård og slagte. I løbet af vinteren kunne vi ikke forstå, at vi ikke kunne kalde vores hund ind. Det var da bare fordi naboen havde smidt en grisefod ind over hegnet – til stor glæde for hunden. Han fik lov til at blive udenfor med den….

    Kommentar af kisser — 30. marts 2016 @ 13:50

    • Den ‘bager’ tror jeg, vi kommer til at holde meget af!
      Jeg er nemlig ikke spor god til at bage brød, og det var kommet så vidt, at jeg heller ikke havde lyst til at øve mig mere …
      Man kan sagtens lige åbne for at drysse eller pensle. Der er også en dims, der kan rumme (og udløse) noget, der først skal i på et senere tidspunkt, fx efter første hævning.
      Det var faktisk meget hyggeligt, når der var slagtedag – jeg elskede det i hvert fald. Det var en travl dag, men man følte virkelig, man havde bedraget til familieforsørgelsen efter sådan en dag🙂
      Gad vide, hvorfor naboen smed med fødderne? Måske netop til hunden? Ellers er det da noget være griseri (!)

      Kommentar af Ellen — 30. marts 2016 @ 15:10

  13. Nu er jeg ikke klar over, hvor meget du kan eksperimentere med blandingen, men mange bager et kompakt brød, fordi de bruger alt for meget mel. Måske du skulle prøve at lade maskineriet ælte og hæve og så overtage den sidste del. Klæber dejen til dine hænder, kunne du prøve at smøre en god olie på bordet og på hænderne i stedet for at bruge mel – og så kan du jo bage brød og boller, som du gerne vil. Der er nogle, der klager over, at maskinbrødet smager meget af gær. Det er vel muligt at tilsætte mindre gær og mindre mel og lade maskinen hæve væsentligt længere og tage dejen op på det tidspunkt. Det kunne være, at du er bedre til den sidste del end maskinen er …

    Kommentar af Elsebeth — 30. marts 2016 @ 17:46

    • Alt det der teori ved jeg jo godt, Elsebeth – jeg kan nemt læse mig til Det Gode Brød – jeg kan bare ikke bage det!
      Problemet er, at jeg netop ikke kan lave brød, som jeg gerne vil, derfor blev denne maskine købt.
      Man kan ikke indstille hævetiden individuelt – eller forlænge den midt i et program. Den har 17 programmer, der er af kortere eller længere varighed, og dermed vel også med kortere eller længere hævetid, men det skal forudvælges. Jeg eksperimenterer gerne, men i manualen er der lagt stor vægt på, hvad man helst ikke skal gøre, så jeg starter lidt i det små – jeg har jo også kun lige fået den🙂
      Brødene smager ikke af gær. Jeg bruger ikke engang et fingerbølfuld til et 750-gramsbrød.
      Endelig nyder jeg i særdeles høj grad, at jeg bare skal udmåle/udveje ingredienserne, proppe dem i og så klarer maskinen resten. Det tiltaler min dovenskab …

      Kommentar af Ellen — 30. marts 2016 @ 20:28

  14. Nu fik jeg da lige lyst til en tur i skoven efter ramsløg! Det var en dejlig solfyldt plet, du viser os. Og jeg ved lige, hvor der er en god grøn plet.
    Spændende med bagemaskinen, selvom vi nok aldrig ville få spist op med det lidt brød, vi indtager.

    Kommentar af conny — 31. marts 2016 @ 13:46

    • Min plet ligger på Stevns, men hvis du kender et godt sted, er der ingen grund til at køre langt efter dem😉
      De mindste brød er meget små; dem tror jeg alle ville kunne nå at spise.

      Kommentar af Ellen — 31. marts 2016 @ 14:53

  15. Når først man har haft en bagemaskine, så er den svær at leve uden😉
    Det lyder lækkert med ramsløg og man får jo også mere lyst til at eksperimentere når maskinen gør arbejdet for en🙂
    Jeg glæder mig til at se hvad du får ud af den🙂

    Kommentar af Annemette — 13. april 2016 @ 20:10

    • Det kan jeg vist allerede godt skrive under på – og det er præcis sådan det er: At eksperimenteringslysten bliver lidt større. Brødene er så små, at det vil ærgre mindre at smide det ud til fuglene, hvis der er et, man bare overhovedet ikke gider spise.

      Kommentar af Ellen — 13. april 2016 @ 20:21

  16. Hej,.første gang jeg er med her,bor Hvidovre,hvor finder jeg Ramsjløg v.mig.Nu skriver i kun om at bage brød,jeg vil helle vide noget noget om løgene i mad og salat..Tak.

    Kommentar af Sonja Petersen — 26. april 2016 @ 11:39

    • Nu er jeg ikke sådan en Spørg Bare Jeg Ved Alt, så jeg har ingen anelsen om hvor i Hvidovre der findes ramsløg. Hvis du havde læst lidt flere af mine indlæg, ville du have set, at jeg skriver, at man kan bruge ramsløg, hvor man kan bruge persille. Ellers er google rigtig god til at finde ramsløgopskrifter til dig.

      Kommentar af Ellen — 26. april 2016 @ 15:43


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.