Hos Mommer

26. november 2015

Som en klar efterårsdag

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:15
Tags: , ,

Det er svært at forestille sig, at det meste af Sjælland for få dage siden var nærmest lammet af store snemængder. Dog ikke nede hos os i Den Stråtækte – vi må have et bedre klima her ved Præstøfjorden … i dag har vi kun set små og ganske ubetydelige skyklatter på himlen. Vinden har været stort set ikke-tilstedeværende, mens det modsatte må siges om solen. Det er lunt og mildt – alt er jo relativt, for havde det været i september, ville vi nok have knurret lidt over temperaturen på 7°, men d. 26. november er der ingen grund til klage.

P1090698

P1090704Fjorden var visse steder spejlblank, hvilket gjorde svanernes spejlbilleder tæt på perfekte, og i det klare lys var de om muligt hvidere end hvide – bare ærgerligt, at kameraet ikke er i stand til at fange det fantastiske lys. Eller zoome tilstrækkeligt ind.
Jeg har prøvet at liste mig ind på dem, men de er næsten lige så sky som gæs og søger omgående længere ud, hvis jeg nærmer mig selv nok så forsigtigt.
Blishøneøen = havørnemaddepotet flytter sig hele tiden. Den starter nord for os og bevæger sig langsomt sydover. Om de svømmer i skøn samdrægtighed, der er en lille strøm, eller de lader sig flytte med den smule vind, der er, ved vi ikke.
Nej – vinden er nok ikke en faktor, for blishønsene flytter sig altid fra nord mod syd, men vinden skifter retning. Vi ved endnu heller ikke, hvordan de returnerer til den nordlige del af ruten – vi ser dem pudsigt nok kun flytte sig fra nord mod syd, selv om vi synes vi kigger ud ad vinduerne med meget korte mellemrum.
Det kan vi nemlig slet ikke lade være med. Uanset hvordan vejret arter sig, selv om mellemrummene mellem kiggene nok er endnu kortere på en dag som i dag, hvor vi naturligvis heller ikke kunne lade være med at gå en tur og bare nyde, nyde, nyde.
Mindst én gang daglig fortæller vi os selv og/eller hinanden, hvor fantastisk god en beslutning det var at flytte herned.

P1090706

Livet er godt.

23 kommentarer

 1. Hvor er det godt, I flyttede til Den Stråtækte, her kan I virkelig nyde jeres otium, og I har garanteret fortjent det. Og I bor så dejligt tæt på fjorden, at fuglelivet bliver en del af jeres hverdag. Og I får udfordringerne (i ordets egentlige betydning) med at forevige dem. Det må være skønt. Jeg elsker min by København, men dine beretninger får mig alligevel ofte til at tænke på, om jeg mon har valgt rigtigt?

  Og så en lille sproglig ting, som jeg næsten ikke tør overfor dig, der er så skarp, men du skriver “blishønerne”. Hedder det ikke “blishønsene”? Jeg spørger fordi jeg altid selv er i tvivl om disse to. Ordnet.dk giver følgende: “-n, ..høns, ..hønsene”, når man slår op på “blishøne”

  Kommentar af Stegemüller — 26. november 2015 @ 16:31

  • Det var jo først ‘rigtigt’ for os, efter vi jobstoppede – før havde det ikke kunnet lade sig gøre, så hvad der er rigtigt eller forkert er også et spørgsmål om, hvor man er i livet.
   Jeg er absolut skarpest til at finde andres fejl 😉 Jo, det hedder blishøns i flertal, og det er nu rettet.

   Kommentar af Ellen — 26. november 2015 @ 17:05

 2. – og når man kigger ud AF vinduet, så sidder man inde i vinduet. Jeg kigger ud ad vinduet og går ud ad døren. Desuden undrede jeg mig over det samme som Stegemüller – de fleste fodrer hønsene og ikke hønerne.

  Kommentar af Elsebeth — 26. november 2015 @ 16:48

  • Jamen er det ikke skønt at gribe mig i så mange fejl? 🙂
   Begge er nu rettet … men det er nu lidt mærkeligt, at han(n)erne også hedder høne i ental …

   Kommentar af Ellen — 26. november 2015 @ 17:07

 3. Flot vejr og flot udsigt – der er ikke noget at sige til, at I nyder det. “Høne” hedder høner eller høns i flertal, og hvorfor skulle det ikke gælde, hvis de har en blis? Men det ekskluderer nok blishan(n)erne …

  Kommentar af Eric — 26. november 2015 @ 17:58

  • Ja, det er nok sådan, det er – at blishøner kun omfatter hunnerne.

   Kommentar af Ellen — 26. november 2015 @ 18:54

 4. Jeg bliver helt bevæget, dejligt at I deler jeres glæde med os.

  Kommentar af Anni — 26. november 2015 @ 19:28

  • Tak – men man kan jo slet ikke lade være med at sprudle i sådan et pragtfuldt vejr i lige så pragtfulde omgivelser 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. november 2015 @ 19:45

 5. Forrygende flot vejr… Med plads til nydelse! Af himlen og fjorden og svaner og høner. Og det uopklarede mysterium bag blishønsenes kontinuerlige drift mod syd…. Det virker helt surrealistisk!
  Sådanne dage er ren opladning af alle batterierne… de er nu også lidt flade efter novembers regnmængder,

  Kommentar af Anne Holtegård — 26. november 2015 @ 20:02

  • Det fås ikke flottere!
   Ja, det er lidt underligt med den konstante retning, men vi har vel bare ikke været observante nok …

   Kommentar af Ellen — 26. november 2015 @ 21:04

 6. Jeg forstår jer, og vejret indbød da til gåture og kameraleg i går.

  Kommentar af Lene — 27. november 2015 @ 7:25

  • Det var umuligt at lade være 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. november 2015 @ 9:28

 7. Livet er godt – vi er bare så enige.
  Vidunderligt med al det blå på dine billeder.

  Kommentar af Kisser — 27. november 2015 @ 8:33

  • Ja, det ved jeg godt, Kisser 🙂
   Det var en skøn dag i går – og er det igen i dag.

   Kommentar af Ellen — 27. november 2015 @ 9:29

 8. Billederne er en fin kontrast til hvad vi oplevede her for få dage siden. Blishøsene svømmer vel under vandet fra syd til nord!

  Kommentar af Jørgen — 28. november 2015 @ 10:07

  • Hahaha – ja, det gør de da 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. november 2015 @ 10:16

 9. Stor nydelse – både for jer og for os.

  Kommentar af conny — 29. november 2015 @ 11:55

  • 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. november 2015 @ 22:21

 10. Det er så skønt med sådanne milde efterårsdage. Selv om vi har haft nattefrost mange gange siden starten af oktober, så har vi også haft mange dage med temperaturer over gennemsnittet for oktober og november. Sidste uge havde vi flere dage med 12-15 graders varme. De sidste par dage har termometeret sat sig fast omkring 2 grader midt på dagen.
  Jeres dejlige plet ved fjorden bliver nydt af mange af os, som aldrig har besøgt jer der. Du skriver jo altid så levende om det, at det føles, som om vi har besøgt det allerede ;o)

  Kommentar af Lene — 30. november 2015 @ 3:10

  • Så I har haft en lige så mild oktober som os … dejligt.
   Hehe, tak, tak, men jeg håber SÅ meget, at I når at runde Den Stråtækte på jeres danmarkstur.
   Og vi overvejer stadig at komme i september, men er ikke nået til en beslutning endnu … det er en okay måned at komme i, ikke?

   Kommentar af Ellen — 30. november 2015 @ 15:18

   • Det håber jeg også, at vi kan.
    September kan være helt fantastisk. I år havde vi Anne Mette Hjørnholm her sidst i september for at undervise, og på kursusdagene sad vi allesammen udenfor og flettede i strålende solskin med sjorts og Tshirts. Faktisk foretrækker jeg maj og september frem for juni, juli og august, som normalt er alt, alt for uudholdeligt varme på grund af den høje luftfugtighted, vi har her.

    Kommentar af Lene — 30. november 2015 @ 15:28

    • Vi må arbejde på sagen. Jeg tænkte nok, at I ville have det for varmt i sommermånederne. Vi har aftalt med os selv, at vi i år bliver hjemme i netop juni, juli og august for at nyde sommeren ved fjorden (og lidt i Sverige) og for at passe vores drivhus.

     Kommentar af Ellen — 1. december 2015 @ 17:13


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.