Hos Mommer

17. oktober 2015

Det var så Tyrkiet. Ih hvor vi farer omkring

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:04
Tags: ,

Vi anløb Kusadasi klokken seks i morges. Vi skulle tidligt op, fordi vi skulle mødes med guiden kl. 8:15 for at blive transporteret til Efesos, som man arbejder og arbejder på at udgrave. De vil så skrækkelig gerne på verdensarvlisten, men så længe de ikke har fået helt styr på at skelne mellem hvad der er ægte ruiner og hvad der er restaurerede og genopbyggede ditto, så sker det ikke. Desværre, for det er fuldt fortjent, idet det er imponerende stort.
Det skal dog nok komme; de er i gang, men der er lang vej endnu.

P1080849

Der er ikke så meget pjat her i Tyrkiet – man kalder en spade for en spade, og hvem ville alligevel tro på, at man kan få et ægte Rolex for 10 Euro?

P1080865

Herover ses et relief, der forestiller gudinden Nike, og som inspirerede sportstøjproducentens logodesigner. Kan I genfinde logoet på tavlen?
Som sagt: det var stort. Som i rigtig stort. Altså ikke logoet, men Efesos. Vi så jo Pompeji sidste år og var behørigt imponerede over det, men Efesos husede 250.000 indbyggere og var fra Alexander den Stores tid (ca. 330) og 800 år frem en blomstrende og særdeles rig havneby. Jeg er ikke på nettet i skrivende stund og kan derfor ikke tjekke, men var det ikke omkring 50.000, der boede i Pompeji?

P1080883

Herover Kejser Trajans bue. Man ser, hvordan det på dette stykke efterleves, at man tydeligt skal kunne se forskel på det originale og det restaurerede.
Herunder ses det store torv, hvor man kunne købe slaver. De havde desværre ikke flere, der var gode til havearbejde, så vi købte ingen med hjem.

P1080893

Herunder biblioteket. Det tredjestørste i verden på den tid, kun overgået af dem i Alexandria og Parthenon. De kendte til optiske illusioner, for selv om det ser ud til at være på to høje etager, var der indenfor tre etager.

P1080896  P1080897

Amfiteatret var et kapitel for sig. 25.000 tilskuere kan det rumme. ‘Kan’, fordi det stadig bliver brugt til fx store koncerter. Det er bygget efter den græske model, hvor sæderne bliver hugget ind i bakken og ikke bygget op af sten. Akustikken skulle efter sigende være uforlignelig. Jeg tror på det – der var en, der stillede sig nede på scenen og gav et par strofer af O Sole Mio, mens John og jeg var næsten helt oppe. Ingen problemer med at høre ham …

P1080899 

Selv om det var større end Pompeji, synes jeg bedre om skiltningen til bordelområdet der end her i Efesos, hvor det bare var en fod, der pegede mod et hjerte og en mønt. “Er du ensom og trænger til lidt kærlighed? Så gå denne vej – men det vil koste dig penge”. Fint nok, men i Pompeji var det en meget karakteristisk mandlig legemsdel i højt humør, så at sige, der på noget mere festlig vis pegede i den rigtige retning.

P1080842 

Efesos var som sagt yderst interessant, men vi er stadig på krydstogt – med reinkarnationer af Barbara Cartland und alles … vi har også set hende smile. Hun skulle virkelig have noget for sine penge med det gebis, hun har valgt …
Sådan er der så mange forskellige former for underholdning – vi har ikke tid til at kede os.

Reklamer

14 kommentarer

 1. Har læst om Efesos (nu også her) og har tænkt på at tage en smuttur, når vi alligevel var i nærheden, men det har altid været for varmt til strabadser. Oktober, som I har valgt, er sikkert meget bedre. Fortryllende afslutningsbillede 🙂

  Kommentar af Eric — 17. oktober 2015 @ 15:52

  • Skulle I komme på en mere nordbovenlig årstid, sådan rent temperaturmæssigt, kan jeg absolut anbefale at se Efesos.
   Ja, hun er dejlig, ikke? 😉

   Kommentar af Ellen — 17. oktober 2015 @ 16:18

 2. “Genuine fake” – fedt! Alt det I oplever er grandiost lige fra det enorme skib til nu 25.000 tilskuere i amfiteatret. Det er slet ikke til at forestille sig.

  Jeg prøvede lige med Google om jeg kunne finde antallet af indbyggere i Pompeji, men det var ikke sådan lige til.

  Som Eric kan jeg også godt lide dit sidste billede (altså ikke i bogstavelig forstand 🙂 )

  Kommentar af Stegemüller — 17. oktober 2015 @ 16:06

  • Der er ingen mangel på oplevelser – hverken store eller små … 😉
   En googling på “antal indbyggere pompeji” gav omgående svaret: 20.000 i dens storhedstid, så jeg havde ikke husket rigtigt.
   Hun er bare så øm …

   Kommentar af Ellen — 17. oktober 2015 @ 16:25

 3. Mås man virkelig det – altså tage billeder af fremmede damer på den måde? Måske er hun rar 😉 Nej, jeg kan faktisk ikke genfinde Nike-logoet. Måske i kjolens folder? I ser ud til st have vejret med jer. Nyd det, for her er der ikkemeget at råbe hurra for sådan vejr-mæssigt.

  Kommentar af Fruen i Midten — 17. oktober 2015 @ 22:02

  • Det opdager hun da aldrig – hun er jo amerikaner. Jeg havde ikke gjort det ned en dansker … kald det bare dobbeltmoral 😉
   Logoet er øverst til venstre.
   Vejret er perfekt – lige passende til os.

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2015 @ 07:24

 4. Følger med fornøjelse jeres Odysse gennem både oldtid og ældre. Man tør da ikke falde i søvn foran dit kamera…..

  Kommentar af AnneHoltegård — 17. oktober 2015 @ 23:59

  • Bare rolig, jeg er kun sådan over for folk, der aldrig vil opdage det 😉

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2015 @ 07:26

 5. Ha ha ha … mon den sovende yndighed også har noget genuine fake rundt omkring 🙂
  Logoet har jeg lidt svært ved at finde andet end som en fornemmelse af en vinge. Men sjovt at se gudinden “i levende live”.

  Kommentar af conny — 18. oktober 2015 @ 10:24

  • Hun har i hvert fald ægte falske tænder 🙂
   Du fandt logoet …

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2015 @ 11:16

 6. Efesos er så smukt – det er efterhånden mange får siden jeg sidst var der. Første gang var jeg blot en stor teenager, men det er et sindssygt imponerende sted, som jeg er vendt tilbage til nogle gange. Skønt billede af damen, fik i den grad smilet frem på mine læber og tankerne ledt hen på “an all American cruise” (og Dame Edna) – Er der nogle damer med blåt hår?

  Kommentar af Moster Tulle — 18. oktober 2015 @ 11:53

  • Jeg kan kun være enig i, at Efesos er imponerende.
   Hehe ja, Dame Edna … hende havde jeg helt glemt 🙂
   Nej – blåt hår må alligevel helt være gået af mode.

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2015 @ 12:44

 7. Meget imponerende sted. Tak for både billeder og beretninger.

  Kommentar af Lene — 19. oktober 2015 @ 04:44

 8. Hold nu op en sleeping beauty du har fanget der.. Ironi kan forekomme. 🙂

  Kommentar af Inge — 19. oktober 2015 @ 12:40


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.