Hos Mommer

7. juli 2015

Frankrigs største turistfælde?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:02
Tags: ,

Jeg havde læst om det, så jeg var forberedt. “Man skal være indstillet på at gå skulder ved skulder, men det er det værd”.
På en af hjemmesiderne anbefalede man at være der senest kl. 9, fordi man så undgår stort set alle turistbusserne. Det lød fornuftigt, så vi tjekkede via Google Maps og så, at det skulle tage en times tid at køre dertil.
Derfor afsted med os klokken otte. Vi havde så ikke lige forudset vejarbejdet, som sinkede os i 20 minutter, men det var på en måde heldigt nok, at vi opdagede det, for det er vi nødt til at tage højde for, når vi skal nå færgen fra St. Malo på fredag.

Mont St Michel - low tide

Vi blev godt nok lidt lange i ansigterne da vi så den enorme parkeringsplads. Som i kæmpe-hyper-meeeegastor. Heldigvis var den slet ikke fyldt op; vi kom til at parkere på P5 – mit gæt er, at det efter størrelsen at dømme nok sluttede med P50 … plus alle busserne … det er helt vildt.

Parkeringsafgiften inkluderede en gratis shuttlebus, som vi tog, da der er et godt stykke at gå derud.
Da vi kom, var der land omkring øen, men det var der ikke, da vi tog afsted igen. Det der tidevand var næsten det mest fascinerende og det eneste, der kan få mig til at stå stille i laaang tid ad gangen uden at foretage mig noget som helst andet end se det komme ind. Eller forsvinde ud igen. Her gik det tilsyneladende meget stærkt, men det skyldes formentlig, at her er fladt, fladt, fladt.

Tidevandet kommerTidevandet kommerTidevandet kommerTidevandet kommer

Mellem det første og det sidste billede i ovenstående lille serie er der 10 minutter.
Vi var helt oppe på toppen, selvfølgelig – og vi gik ikke “skulder ved skulder”, selv om der var mange mennesker.
De smalle stræder i den nederste tredjedel var pakket til bristepunktet med caféer, souvenirbutikker, crêperier og restauranter.

Le Mont St MichelLe Mont St Michel

De øverste to tredjedele så ud til at være helliget noget beboelse, et par hoteller og så selvfølgelig klostret med kirke og en lille kirkegård.
Vejret havde hele morgenen og formiddagen set dystert ud, men John og jeg var enige om, at det ikke ville begynde at regne, så det dertil egnede tøj lod vi ligge i bilen.
Dér havde vi forregnet os, for pludselig begyndte det at høvle ned. Souvenirbutikkerne fik god gang i engangs-regnfrakkesalget, og John og jeg søgte ly i en restaurant, hvor vi fik os hver en kopkaf og en crêpe. Dvs. – her i Frankrig får man ikke en kopkaf. Ellen får en café au lait og John en café Mont St Michel - by not lowest tide ...americano, som oftest er en espresso med en kande varmt vand til, så man kan fortynde, til smagen passer … det er ikke helt Johns kop te at få kaffe på den måde, men det går og er bedre end ingenting. Siger han.
Da forfriskningen var indtaget, var det næsten holdt op med at regne, og vi satte kursen ned mod indgangen og shuttlebusserne. Klokken var nu tæt på 12, og det væltede ind med turister! I veritable horder strømmede franske pensionister, japanere og engelske og franske skolebørn ind – vi kunne på smalle steder næsten ikke kæmpe os imod strømmen. Godt, vi var ankommet tidligt; jeg hader sådan noget, og mit ansigtsudtryk må have afspejlet det, for i bilen bemærkede John: “Det var vist ikke rigtig noget for dig.” “NEJ! Var det så tydeligt?” Det var det, selv om jeg ikke havde sagt et ord.
Men nu har vi set Frankrigs største turistfælde og kan krydse endnu et sted af på UNESCOs World Heritage Site.

28 kommentarer

 1. Vi var der også om formiddagen og kunne tydeligt mærke ved middagstid, da alle strømmede til. Det kan jeg godt leve med, men det irriterer mig, når man på klosteret tydeligt skilter med at det er stadig beboet af munke og at man bedes være stille, at så mange turister højlydt skal fortælle hinanden om det de ser på. Jeg oplevede det også i år i Les Baux i kirken. Jeg får lyst til at tysse på ægte skolelærermaner og gjorde det også på klosteret og sønnen syntes det var herligt at der faktisk blev stille i få minutter 🙂

  Kommentar af Lene — 7. juli 2015 @ 18:03

  • Jamen vi er så enige! Der var især en spansk familie, som vi hele tiden rendte ind i. Eller også kunne de bare høres over hele øen … godt gjort, at du tyssede!
   Jeg har i det hele taget meget svært ved at forstå, at så mange synes de absolut skal nærmest råbe, selv om de står lige ved siden af hinanden.

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 20:00

 2. Ja, men du overlevde mylderet og har fin stil på listeavkryssing 🙂

  Kommentar af Mormor — 7. juli 2015 @ 18:36

  • Jeps, og jeg er oppe på 79 afkrydsninger! 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 20:00

 3. Vi strøg i fuld fart opad, da vi var der, selv om mylderet nok ikke var vanvittigt, men egentlig synes jeg, at MSM er smukkest at opleve på afstand. Især var jeg betaget af synet af ‘flodlejerne’ omkring øen ved ebbe.

  Kommentar af fiberfryd — 7. juli 2015 @ 19:19

  • Hehe, ja, det var som skrevet også det syn, vi næsten var mest betaget af 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 20:01

 4. Den dag i 2003 vi kørte forbi var det tåget. Så vi kørte forbi. Og pyt.
  God ide at komme tidligt.

  Kommentar af Jørgen — 7. juli 2015 @ 19:30

  • Ja, pyt, men som Ditte siger, er det faktisk ret flot på afstand.
   Man skal helt sikkert stå tidligt op den dag, man vil se MSM!

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 20:02

 5. Vi var der i 2010 og er lige nu i samme afstand til stedet, som I er – bare nordpå, hvor I jo er syd for “fælden”. Jeg nægter nogensinde at sætte mine ben der igen medmindre det er på en efterårsdag med sol og ingen turister, for det ER et fascinerende sted, men jeg er bare helt igennem ikke god til “skulder ved skulder” og får ligesom Lene lyst til at skælde ud 😉 Rigtig god ferie nede i Bretagne de næste dage 🙂

  Kommentar af Liselotte — 7. juli 2015 @ 19:41

  • Jeg går ud fra, at I ferierer i Normandiet, så? Det er også et dejligt område, som vi besøgte i 2003.
   Vi har det vist på helt samme måde med MSM, og John og jeg er meget glade for, at vi var der så tidligt, som vi var. Den der med “ingen turister”, tror jeg ikke, du nogensinde vil ramle ind i 😉
   Tak, og tak i lige måde, Liselotte 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 20:05

 6. Fornuftigt at komme tidligt. Det er en universel god regel for overrendte steder. Jeg glemmer dog sent Pompejii i 2008: Den forreste i køen, da de åbnede, måtte vente, fordi billetsalget ikke havde byttepenge. Typisk italiensk! Millioner af gæster hvert år, og så … Gæt, hvem der stod nr. 2 og havde aftalte penge 🙂

  Kommentar af Eric — 7. juli 2015 @ 20:13

  • Det er også typisk det-er-ikke-mit-ansvar-så-hvorfor-skulle-jeg-beskæftige-mig-med-det? Dengang John havde tankstationer, ringede de unge vagter (nogle af dem økonomistuderende!) om aftenen eller om natten og sagde “Jeg har ikke flere byttepenge”. Hvad de forestillede sig, at John kunne gøre ved det uden for bankernes åbningstider, skal jeg ikke kunne sige, men de kunne i hvert fald ikke selv tænke en halv time frem og begynde at spørge folk om småpenge, som jo mange har, men det er bare nemmere at stikke sedler ud.
   Jeg gætter på at du var nummer 2 😉

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 20:24

 7. Vil du løfte sløret for hvad der er Frankrigs største turistfælde? for en ganske uvidende….

  Kommentar af Kisser — 7. juli 2015 @ 21:02

  • Mont St. Michel, såmænd, Kisser 😉 … jeg troede det ville fremgå klart af overskriften og ikke mindst min sidste sætning i indlægget, men det gjorde det da vist ikke, så jeg har noget taget for meget for givet – navnet kan dog ses, når man muser hen over billederne 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 21:05

   • Tak 🙂 det er smart med “museriet” hen over billederne. Altid skønt at lære noget nyt.

    Kommentar af Kisser — 8. juli 2015 @ 8:16

    • Det skal man jo helst hver dag 😉 Det er ikke altid, jeg får sat billederne op med tekst, men når jeg synes det er vigtigt, gør jeg det.

     Kommentar af Ellen — 8. juli 2015 @ 20:50

 8. Jeg tænkte også på, hvornår du ville skrive, hvad stedet hedder? 😉 Det ved jeg så nu. Jeg har aldrig været i Bretagne. Det ser så spændende ud. Dine billeder er flotte og indbydende. Fortsat god ferie.

  Kommentar af Betty — 7. juli 2015 @ 21:54

  • Jeg er åbenbart gået ud fra at alle kunne kende stedet bare ved at se billederne 🙂
   Bortset fra, at Mont St. Michel var en turistfælde er Bretagne virkelig smukt, så det kan stadig anbefales.

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2015 @ 22:04

 9. Turisthorder er en plage! Vi kommer også helst når udsete steder åbner, så man kan både se og komme frem…
  Har aldrig været i Frankrig, men MSM er et smukt syn på billederne. Mine forældre besøgte stedet og jeg har syet motivet ind på fars pw tæppe.

  Kommentar af AnneHoltegård — 7. juli 2015 @ 22:14

  • Det er altid godt at være tidligt på den – i stort set enhver henseende 🙂
   Har du!? Du er altså god til den slags.

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2015 @ 20:51

 10. Men altså dog, undskyld jeg spørger, jeg synes du sagde at du havde set St. Michel og godt kunne undvære det. Men hvis fx. John ikke havde, så var det jo en god idé. Det er da en morsom oplevelse, både køerne og forretningerne. Jeg anede ikke at der var en munk eller to stadigvæk 🙂
  Tænk hvis alle læste at man skulle være der kl.9. – så ville de måske skrive “Man gør klogt i at komme om natten …”

  Kommentar af Donald — 8. juli 2015 @ 10:33

  • Næhhh, hvor har du mon fået fra, at jeg har set det før? Det havde jeg ikke 🙂
   Morsom … johhh, sådan kan man naturligvis også se på det …
   Så skal man selv gå derud – bare for at finde ud af, at porten er lukket! Det er også kun turistbusserne, man slipper for ved at være der tidligt. Der er mange andre, der også har læst på lektien 😉

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2015 @ 20:54

 11. Det er flot og imponerende, i hvert fald når man ser det hele lidt på afstand.. 🙂

  Kommentar af Inge — 8. juli 2015 @ 10:45

  • Såmænd også tæt på, men alle de mennesker, altså … 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2015 @ 20:55

 12. Er helt enig med Ditte. Det er fantastisk smukt på afstand og tænk hvis man kunne have det for sig selv! Jeg var der for 10 år sammen med min kæreste William – dengang han var frisk og vital – skønne minder. Kh Marianne

  Kommentar af marianne bentzen — 8. juli 2015 @ 13:25

  • Det er godt, at du har minderne, Marianne. “Dem kan de aldrig, nej aldrig ta'” 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2015 @ 20:56

 13. Tidevandet alene er jo næsten turen værd. Jeg må også indrømme, at min viden om Frankrig ikke ville fylde nogen bøger. Så jeg suger til mig, når du skriver. Og i øvrigt en god rejse-to-do-liste, den der World Heritage Site. Der jo lige kommet to nye danske med – har du fulgt med i det? Parforcejagt”landskaberne” i Gribskov og Store Dyrehave er det ene, og det andet er Christiansfeld med Brødremenigheden.

  Kommentar af conny — 8. juli 2015 @ 14:09

  • Tidevandet – både her og i Cornwall – er så absolut en rejse værd!
   Det er meget sjovt at kunne krydse af på listen – og nej, jeg vidste ikke, at DK havde fået to steder mere; de er vist ikke dukket op på afkrydsningslisten endnu, men jeg vil da lige tjekke en gang til. Tak for info 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2015 @ 20:58


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.