Hos Mommer

6. maj 2015

Det gamle engelske hus

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:44
Tags: ,

Fruen i Midten stillede det glimrende spørgsmål, om man fra starten havde haft en indbygget brønd. Det har man ikke, og spørgsmålet fik mig til at gå rundt og fotografere lidt hist og pist, hvorfor dagens indlæg hovedsagelig vil handle om et hus, der er grundlagt i 1410, tilbygget engang i 1600-tallet og til sidst i 1770. Hvornår i 1600-tallet, skal de have dateret, for nu har de fundet en egnet bjælke til det; det kræver nemlig, at man kan se de yderste lag af træet, hvor barken har siddet.

P1060424P1060430P1060431

Første billede er den oprindelige hjørnesten og hjørnestolpe fra 1410. Den var så mærket af 2-3 århundreders vejr og vind, at den måtte repareres (billede i midten). Håndværkerne ville have haft skiftet den helt, hvilket havde været en del nemmere, men det ville C&T ikke gå med til.
Det tredje billede er taget fra dette hjørne og viser, hvor den oprindelige ydervæg har gået – den flugter med hjørnet, der ses til venstre for stolpen i midten. Huset har formentlig været et malttørreri helt fra starten, men den store tørreovn er den første tilbygning og den, som man ser gå skråt op fra venstre mod midten. Det skal males, men det er et stort arbejde – hun er halvt færdig, som det ses.

P1060425P1060426

Stolpen fra øverst til højre er ny og sat op for at forhindre det hele i at skvatte sammen, når førstesalen tages i brug. Som det ses her, er den oprindelige bærende bjælke simpelthen knækket, hvorfor ‘skoen’ er sat på som erstatning.
Billedet herover til højre viser, at der har været noget; man ved ikke hvad, men man ser sporene efter en vandret og to lodrette brædder, plus hullerne efter nogle store trænagler.

P1060427P1060428 ,

Der er nogle få steder efterladt nogle gevaldig store jern’søm’, som de heller ikke vil fjerne – de er en del af husets historie og skal derfor forblive synlige. Herover til højre ses noget af husets oprindelige ydervæg … og så alligevel ikke den helt oprindelige, for det ville have været wattle and daub (lerklinet), men fra engang, man erstattede dette ikke særlig vejrbestandige materiale med mursten. De var røde, men her er der spor efter tre lag kalk; et rødligt gråt, et gult og et hvidt lag. Denne mur er nu indervæggen i deres baggang. Yderst til højre på billedet ses en bærende stolpe med ridser i – de er der, fordi man engang har dækket hele væggen med et lag puds, og for at få det til at hænge fast, skar man revner i træet. C&T ved ikke rigtig, hvad de vil stille op med denne væg, for kønt er det ikke ligefrem, men på den anden side er det interessant, så det bliver nok sådan, at de maler alt andet end lige dette stykke, som får lov at stå som et billede af hvordan det engang har været.

Dagens smil bliver kortet, som jeg i går købte som ledsager til den fødselsdagsgave, som Tim langt om længe fik. Jeg kender jo lige som mandens kone og vidste bare, at han ville elske denne tekst. John mente dog, at det lige så godt kunne have været ham, det var møntet på … men hvad pokker, æblet faldet som bekendt heller ikke så langt fra stammen, vel?

P1060342

20 kommentarer

  1. Likte kortet 🙂

    Kommentar af Mormor — 6. maj 2015 @ 16:51

    • Hehe 🙂 – du er sandelig hurtig, Mormor!

      Kommentar af Ellen — 6. maj 2015 @ 16:54

      • Bare noen ganger 🙂 Stort sett fryktelig treg.
        Klem 🙂

        Kommentar af Mormor — 6. maj 2015 @ 17:03

        • Det kommer vel an på, hvor interessant det er? 😉

          Kommentar af Ellen — 6. maj 2015 @ 17:06

          • Eller hvor nysgjerrig jeg er 🙂

            Kommentar af Mormor — 6. maj 2015 @ 17:44

            • Også det 🙂

              Kommentar af Ellen — 6. maj 2015 @ 18:23

  2. Herligt kort, for at tage det sidste først. For at tage det første sidst, må det virkelig være spændende og sjovt at bo i et så gammelt hus med en så speciel historie; men det må saftsuseme også være dyrt – og besværligt med alle de tilladelser man skal have for at slå et søm i

    Kommentar af Eric — 6. maj 2015 @ 17:34

    • Hehe, vores intuition fejler intet 😉
      Selvfølgelig er det ikke gratis, men det er fx ikke nær så dyrt at opvarme, som man kunne tro, og når man har fået sin myndighedstilladelse, står der forholdsvis detaljeret, hvad de må og ikke må, og derefter kommer de oftest kun én gang til, når renoveringen er færdig. Nogle vil naturligvis synes det er skrækkelig besværligt alt sammen, men C&T elsker det og ville ikke bytte med nogen.

      Kommentar af Ellen — 6. maj 2015 @ 18:29

  3. Hvad kortet angår, er det naturligvis sådan, at manden ved hjælp af kropssproget “signal the punch” (hedder det sådan), og det foregår før munden åbnes, hvilket konen selvfølgelig bemærker og reagerer adækvat på. Så intet hokus-pokus ved dette fænomen.
    Jeg synes jo det er spændende at læse om det gamle hus. I dag fik den første stolpe mig til at tænke på, at træet, der er brugt, er plantet eller har sået sig selv, et par hundrede år før det blev brugt. Så mon ikke vi skal tilbage til 1210 da man lagde an til huset. Måske var det endda 1110. Det var jo ikke mange år efter slaget ved Hastings. Spædende perspektiv.

    Kommentar af Jørgen — 6. maj 2015 @ 19:49

    • Den forklaring havde jeg nok ikke gennemskuet; der skulle en psykolog til 🙂
      Ja, det er et meget spændende perspektiv – tænk hvis den slags huse kunne fortælle deres historie!

      Kommentar af Ellen — 6. maj 2015 @ 20:44

  4. Jeg fatter ikke, hvor C&T får energien fra! De har formodentlig også en dagligdag, som de skal have til at fungere. Men skriv endelig nogle flere indlæg om det spændende, gamle hus!

    Kommentar af Rasmine — 6. maj 2015 @ 20:39

    • Charlotte får hverdagen og huset til at fungere, og Tim arbejder meget og længe i sit PR-firma i London for at tjene pengene til alt dette her … C er ikke udearbejdende, så hun kan gå og være sjakbajs for håndværkerne.
      Energien fødes af lysten – her er det virkelig den, der driver værket.

      Kommentar af Ellen — 6. maj 2015 @ 20:49

  5. Fantastisk hus og fantastisk tilværelse de to – sludder fire – har.
    Jeg ville ikke bytte, synes vores eget palads er besværligt nok, men jeg tvivler på at du kan fortælle for meget om det gamle engelske hus.
    Findes der overhovedet tilsvarende huse i vort eget land?????

    Kommentar af Den Gamle Krage — 7. maj 2015 @ 8:22

    • Ja, det er et ret privilegeret liv, de har, men man skal også elske disse gamle huse for at gide det store arbejde, der ligger i det.
      Jeg ved det ikke med sikkerhed, men mener ikke, vi har så gamle huse i DK. C&Ts forrige hus’ ældste dele var dateret tilbage til 1310, og så gamle huse er der kun omkring 20 af tilbage i UK. Der er selvfølgelig flere på malthusets alder, som jo er 600 år, og også forbavsende mange private boliger som denne.

      Kommentar af Ellen — 7. maj 2015 @ 13:12

  6. I love it!!!….. i bedste Ole Henriksen stil! Både kortet og huset. Spændende læsning.
    Og jeg tænkte lige som Ellen … har vi noget sådant i DK… eller er det kun i de gamle klostre, slotte mm.?
    Godt C&T har en arbejdsfordeling, der fungerer for dem og fremmer fremskridtet i husprojektet.

    Kommentar af Anne Holtegård — 7. maj 2015 @ 10:03

    • Du har så nok nu læst mit svar til Ellen 🙂
      De har en arbejdsfordeling, som passer dem alle fint, selv om det gør Tim til eneforsørger.

      Kommentar af Ellen — 7. maj 2015 @ 13:14

  7. spændende læsning – jeg nyder det i fulde drag. Kh Marianne

    Kommentar af marianne bentzen — 7. maj 2015 @ 13:31

    • Dejligt at læse, Marianne 🙂

      Kommentar af Ellen — 7. maj 2015 @ 15:22

  8. Yderst spændende læsning. Jeg gad ikke, men det er nok derfor, jeg heller ikke ser efter håndværkertilbud og hele tiden har nægtet at blive selvbygger, uanset hvor meget husbonden end har talt for det.
    Du skriver, at T arbejder meget og længe. Det er på den baggrund enormt imponerende, at han stadig har energi til overs til sit eget hus, for selvom C også er vanvittig engageret, så tænker jeg, at det kræver mere end en person at få udtænkt planer og få dem til at ske.

    Kommentar af Conny Rom Petersen (@ConnyRomP) — 8. maj 2015 @ 17:47

    • Dette her skal man ganske rigtigt virkelig ville.
      Han holder fri i weekenderne … han siger selv, at det er huset, der giver ham energien og ikke mindst motivationen til at arbejde så meget.

      Kommentar af Ellen — 8. maj 2015 @ 22:46


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.