Hos Mommer

16. april 2015

Sort Sol ved Blåvand

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:15
Tags: ,

Man må gerne lyve i overskrifter. Det er sandsynligvis ikke ligefrem en grundlovssikret rettighed, selvom man kunne godt fristes til at tro det, når man ser de overskrifter, de kan finde på at sætte i for at sælge aviser eller magasiner/ugeblade.
Der var ikke helt sort sol, og det var ved Filsø … men der var dog en pæn flok stære og Filsø er tæt på Blåvand, så helt lyv var det vel ikke …

Sort sol ved Blaavand (4)Sort sol ved Blaavand (5)

Hvor der er en flok småfugle, der danner denne slags formation, er der også en rovfugl. Det var der også her; oven over flokken, men den kom ikke med på billedet.
Ellers så vi ikke så meget interessant ved Filsø. Vi ankom midt på eftermiddagen, og til fuglekiggeri skal man helst stå tidligt op eller komme ved aftenstide. Der var derfor bare en hulens bunke måger og en enkelt sumpmejse, som John fik indfanget med sit monsterkamera på et sted godt et par hundrede meter fra fugletårnet, et sted hvor jeg, selv med kraftig zoom, kun fik et utydeligt bræt (cirka i midten af billedet til venstre).
Nå. Med den prisforskel på kamera og linse skulle der søreme også gerne være forskel på det, man kan fange med det.

Filsø (4)_MG_2581

Over en kilometer borte kunne vi se en stor (~60 dyr), en mindre (12-15 dyr) og en meget lille (2 dyr) flok kronhjorte, som der er en stor bestand af her ved Filsø. De flokke var dog så langt væk, at selv Johns kamera ikke kunne trække dem ordentligt ind, men interessant var det alligevel, for jeg har aldrig set så stor en forsamling på én gang.

_MG_2596

Der skulle komme kæmpestore flokke af kortnæbbet gås forbi her på vej til og fra ynglestederne på Svalbard. “Kortnæbbet gås yngler ikke i Danmark, men efterår, vinter og forår raster de i tusindvis langs den jyske vestkyst. Det er ynglefuglene fra Svalbard der overvintrer i Holland, Belgien og Danmark. Om efteråret ses fuglene især i Vest Stadil Fjord og Filsø, mens de om vinteren og foråret er spredt over 20-30 lokaliteter. Der raster omkring 30.000 kortnæbbede gæs i Danmark.”
Jeg tror, at den for nyligt reetablerede Filsø er et udmærket sted for fuglekiggere, hvis man tænker sig lidt mere om, end vi gjorde, og derfor kommer på et tidspunkt, hvor fuglene rent faktisk er her.

18 kommentarer

  1. Kan se i er lige i nærheden, i vores dejlige natur. Vi ligger på camping i weekenderne i Henneby lige ved siden af Filsø. Kommer derud i morgen eftermiddag. Bor i Outrup ca. 10 km derfra. Har du været i Flittiglise i Vejrs? Også en dejlig butik. Fortsat god ferie.

    Kommentar af Ellen Lund — 16. april 2015 @ 19:08

    • Ja, det godt nok tæt på dig og din weekendbolig 🙂
      Flittiglise er helt gået min opmærksomhed forbi, så tusind tak for info – den ser spændende ud, så jeg har netop meddelt John, at vi liiige tager en lille omvej på vej hjemover i morgen 🙂

      Kommentar af Ellen — 16. april 2015 @ 19:25

      • God tur hjem. Vi kunne da godt have drukket en kop kaffe eller et glas vin, men det må blive en anden gang. Lige en lille rettelse til din kommentar hos Anne. Det hedder ikke udsnit i tøj, det hedder velfærdkiler ;-).

        Kommentar af Ellen Lund — 16. april 2015 @ 20:41

        • Tak – det kunne have været hyggeligt lige at sige hej, men vi kom vist begge en postgang for sent til at opdage, hvor hinanden egentlig befandt sig 🙂
          HAha – selvFØLgelig hedder det da en velfærdskile – tak for redning 😀

          Kommentar af Ellen — 16. april 2015 @ 20:52

  2. Det er lidt af en kunst at skrive gode overskrifter, der både fænger og er – nogenlunde – tro mod indholdet i artiklen/blogindlægget/whatever, men det klarede du da meget godt 😉 Sjovt at se forskellen på supergodt kamera med monsterlinse og et almindeligt, men dog ret godt kamera. Jeg kan læse, at I er på vej hjem. Tænkte også netop igår, at nu måtte den stråtækte da trække, for SÅ sjovt er der da heller ikke på vestkysten på råkolde aprildage.

    Kommentar af Fruen i Midten — 17. april 2015 @ 8:31

    • Hehe, tak 😉
      Det er faktisk ret sjovt at se forskellen, selv om jeg naturligvis bliver lidt misundelig hver gang han viser mig, hvad kameraet kan klare.
      Det er rigtigt – det var jo også mest for selskabets skyld, men det har været godt alt sammen alligevel.

      Kommentar af Ellen — 17. april 2015 @ 8:44

  3. Overskrifter skal fange interessen hos læseren og ikke nødvendigvis være 100% tro mod virkeligheden.. 🙂

    Kommentar af Inge — 17. april 2015 @ 8:37

    • Ja – det er sådan det er, ikke? 🙂

      Kommentar af Ellen — 17. april 2015 @ 8:44

  4. Din overskrift er da meget dækkende, sådan set. Billederne viser i hvert fald sort sol.
    Jeg er imponeret over Filsø – og historien bag, som dækker meget af Danmarks historie mht. natur og landbrug. Ikke at jeg har læst voldsomt meget om det, men det er jo den sædvanlige diskussion om, hvorvidt vi skal have mest muligt landbrug uanset omkostninger. Og jeg kan også forstå, at der var store diskussioner om, hvem der skulle tjene på udnyttelsen af området, dengang da det blev tørlagt. I dag synes jeg, det er et smukt område.

    Kommentar af conny — 17. april 2015 @ 9:21

    • Ja, som sagt var det ikke helt løgn …
      Det er lidt pudsigt, som man engang ikke kunne få landbrugsjord nok – og så i dag reetablerer meget af det inddragede, men det er da fint nok, at de gør det.

      Kommentar af Ellen — 17. april 2015 @ 19:28

  5. Filsø er et smukt område. Fuglene flyver i flok, blot de er mange nok… og det ligner da Sort Sol, selvom de store sværme ses i efteråret…
    Store rudler på flere hundrede krondyr kan ses i Nationalpark Thy. Vores lokale tv kanal har udsendelse om og fra nationalparken; Nationalparktv.blogspot.dk Rigmor Sams laver mange gode udsendelser; det er også hende der står for Kludetæppet, fra Skals.
    Velfærdskiler… he he… den er skrevet bag øret!

    Kommentar af Anne Holtegård — 17. april 2015 @ 11:06

    • Ja, det lignede absolut sort sol.
      Holddaop – vi må dertil engang – det lyder som et imponerende syn … og tak for link; jeg kigger lige.
      Ja, den var god, den med velfærdskilen 🙂

      Kommentar af Ellen — 17. april 2015 @ 19:30

  6. Jeg er jo en smule bagud pt., men tak for familieturen til Jylland, som jeg har læst i omvendt rækkefølge. Det lyder som I har fornøjet jer fint, men det sker vist altid. Fine billeder, herunder af agerpadderok – og forresten er par gutter på fjorden.
    Nabobyens SuperBrugsen kunne forleden divertere med et prisskilt på Allan`s ost – uagtet der på osten stod Allans.
    Forresten kunne SuperBrugsen i Trekroner i dag divertere med Bageren’s – dog med brug af ‘ i modsætning til nabobyens `.
    God weekend.

    Kommentar af Jørgen — 17. april 2015 @ 15:39

    • Jamen velbekomme – det er da godt, du kan komme lidt rundt, når du stort set kun ser det indvendige af hospitaler pga. næseblod, din stakkel.
      Åh den Brugs den Brugs – de vil være sprogfejlsleveringsdygtige til sådan nogle som os langt ud over vores dages ende …
      Tak, i lige måde.

      Kommentar af Ellen — 17. april 2015 @ 19:34

  7. Ka’ vi ikke få et lidt større billede af “sumpmejsen”. Synes umiddelbart den mere ligner en sortmejse med den hagesmæk, men jeg ka’ selvfølgelig ta’ fejl 😉
    Var i øvrigt i Henne og Vejers i dag (18/4) og så mindst ligeså stor en flok krondyr ved Grærup Langsø 🙂

    Kommentar af Per Teilmann — 18. april 2015 @ 17:00

    • Som sædvanlig har du ret, Per! Jeg tror jo bare på, hvad ham John fortæller mig, men en billedgoogling viser forskellen og som sagt har du ret i, at det er en sortmejse. Det husker jeg lige at fortælle Hr. Nielsen 😉
      Spændende – der er sandelig mange krondyr i det område.

      Kommentar af Ellen — 18. april 2015 @ 17:34

      • Grærup Langsø ligger ikke langt fra Filsø, så det kan sagtens være samme flok 😉

        Kommentar af Per Teilmann — 18. april 2015 @ 18:03

        • Hehe, okay – jeg er ikke så velbevandret i den vestjyske geografi 🙂

          Kommentar af Ellen — 18. april 2015 @ 19:46


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.