Hos Mommer

18. februar 2015

Dagens Kaj

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:40
Tags: , ,

Tim erklærede i morges, at han var lidt imponeret over tidevandet i den lille Præstøfjord, men vi var nødt til at skuffe ham og fortælle, at forskelle i vandstanden udelukkende skyldes vindforhold. I dag er der omkring 60-75 cm lavere vandstand end der var i søndags, så ungerne (og deres mor og mormor) var langt ude – men det ville være synd at sige, at vi var på dybt vand …

P1050264

Jeg fik desværre ikke noget billede af, da de var endnu temmelig meget længere ude i selve vandet, som trods det kun gik til halvt op ad støvlerne. Ingen af dem fik våde fødder i dag – det burde faktisk skrives ind i historiebøgerne.
De brokkede sig lidt, for de forudså et problem til sommer: De kan simpelthen ikke komme så langt ud, at de kan komme til at svømme! Og hvad med kajakken? Den vil da bare lægge sig på siden, mente de.

P1040990P1050266

Fladt er der godt nok på stranden her – det kan vi ikke komme udenom. Båden på de to billeder er den samme – til venstre er den taget oppe fra huset; på billedet til højre er den taget fra den anden side af stedet, hvor man kan se noget af blishøneøen på det venstre billede.

Da jeg kørte til Karise for at handle, blev der spurgt til, om der mon kunne falde endnu en kajkage og en træstamme af.
Det kunne der selvfølgelig … Karise-Kaj havde et meget anderledes udseende end Præstø-Kaj.
I Karise er han enøjet, har en lille mund, men ingen tunge. Til gengæld har han fået nogle gevaldige hængekinder, så vi blev enige om, at Karise-Kaj er den gamle og velopdragne udgave, hvor Præstø-Kaj var den unge, [bred]flabede knægt.

Kaj - PræstøKaj - Karise
Der kunne meget nemt gå sport i det her … vi når ikke flere udgaver denne gang, men vi har aftalt at fortsætte Kaj-jagten til sommer.

34 kommentarer

 1. Hvor er det sjovt med de forskellige Kaj-kager. Jeg vidste ikke, de findes i så forskellige udgaver. Har heller aldrig købt en. Men det vil jeg sikkert snart gøre. Chr. har fået en gammel bog med Kaj-sangen indbygget og han har allerede lært den, så det er nok på tide at introducere Kaj-kagen, hvis den findes her i Midtjylland. 😉
  Det er ret fascinerende med de forskellige vandstande uden for jeres hus. Men selvfølgelig irriterende, hvis ens båd ikke har vand under sig.
  Jeres gåture viser, at der altid, uanset vejret, er oplevelser ved vandet. Dejlige billeder.

  Kommentar af Betty — 18. februar 2015 @ 17:06

  • Jeg havde heller aldrig tænkt over deres forskellighed, men nu vil vi kigge efter kajkager overalt hvor vi kommer frem – og jeg er sikker på, at de også findes i Jylland. Du er nødt til at introducere dem til Christian 🙂
   Der er ikke noget, der hedder dårligt vejr her – ikke når man hedder Anna og Aubrey – de kan lege ude selv i regnvejr!

   Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 17:12

 2. God jagt, Ellen; mine erindringer frømæssigt fra bagere udi midtsjælland, sydsjælland og alt senest sydhavsøerne, ja de ser forskellige ud – har ikke smagt bare en enkel, adr… ikke lige mig 😀

  Kommentar af anjoe — 18. februar 2015 @ 17:09

  • Tak, vi vil kigge efter kajkager overalt fra nu af. Jeg skal heller ikke nyde noget – har prøvet, men de er alt for søde til mig. Ungerne kan godt lide dem, og det er lige som det vigtigste 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 17:13

 3. Jeres bo-område kan da aldrig have været egnet for rigtige vik-ing-er 😉 med den vandstand – egentligt lidt synd for ungerne med dét mødrene ophav.

  “Intet Paradis uden en slange” eller “træerne vokser ikke ind i himlen”:
  Engang, jeg var draget afsted med en flok lånte børn på sommerlejr, på Nordlolland – også ved strand; som vi oftest gjorde, var der en bugt, også med milevid lavvande og store flokke af svømmefugle, var jeg (for at sikre mig mod “farlige” områder af hensyn til børnenes sikkerhed) efterhånden nået ud til, hvor vandet nåede mig til lige under knæene. Den indre strand var fin med dejligt sand; men nu kom jeg til et område, hvor mudderet sivede op mellem tæerne på mig 😦 . Foden løftet og – indsmurt i mere eller mindre omsat fordøjelsesprodukter fra fuglene.
  Det får mig til at tænke på, at en voksen måske lige skulle undersøge områderne i jeres “herlige” vand, inden børnene – til sommer – drager for langt ud i fjorden og kommer til at indsvælge uhensigtsmæssige ting og sager. – Jeg tænker, med de “øer” af svømmefugle er bundforholdene nok de samme, som dem, jeg oplevede.
  Jeg har (i mine yngre år) været på adskillige sommerlejre (børne- og ungdomskorps) med dejlige “lånte” børn (udlånt til mig af deres forældre). De bedste ture var altid dem med tilknytning til strand – bålene (ild!!) sørgede vi selv for, både i form af lejrbål om aftenen og (for de større børn) som bål til at lave mad over.
  Sådanne lejre tjente flere formål (ser jeg endnu tydeligere i dag). Børnene og (vi ledere) fik nogle skønne oplevelser og forældrene mulighed for noget uforstyrret voksenliv.
  Jeg har så mange dejlige minder fra den tid og når jeg i dag ser nogle af “ungerne” som voksne på f. eks. Tv eller tidligere så en af dem som far komme trillende glad med barnevognen foran sig (for sent kom pigerne med ind til at pige til at jeg mødte nogle som voksne), vækker det altid minder hos mig om glade tider.
  Magnus

  Kommentar af Domus1 — 18. februar 2015 @ 17:59

  • Der har nok ikke været en vikingeby lige her, nej, men jeg forstår ikke helt din bemærkning om det mødrene ophav?
   Vi er simpelthen i dag blevet enige om, at skal der bades til sommer, bliver det på Feddet, som praler af at være en af Sjællands badestrande. Vi havde ikke engang tænkt over det med fuglenes efterladenskaber, men du har da vist desværre ret i, at det nemt kunne være noget ulækkert pladder!
   Ild/bål på stranden, når det er mørkt, er bare noget af det allerhyggeligste og bedste i hele verden.

   Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 19:30

   • “men jeg forstår ikke helt din bemærkning om det mødrene ophav?” :
    Jeg kunne da forestille mig, at der måtte være lidt vikingeblod i årerne på dem (omend måske efterhånden lidt fortyndet). Du er da vist en ætling af dem (vikingerne), er du ikke? eller ligger dine rødder mere i bondesamfundet?
    Magnus

    Kommentar af Domus1 — 18. februar 2015 @ 20:49

    • Tim hævder hårdnakket, at vi er rene vikinger, men jeg er mere tilbøjelig til at tro, at vi er børn af 30 generationers bønder 🙂
     Ved det dog ikke … min slægtsforskende kusine er ‘kun’ nået tilbage til 1600-tallet på mødrene side, og det har alle været småkårsfolk. På fædrene side har det været bønder i umindelige tider.

     Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 21:03

     • Det er rigtigt at der er mange småkårsfolk i anerne, men sandelig også mange gårdejere, både på farmor og farfars (mormor og morfar) side. Vi er en gang bønder 😉

      Kommentar af Pigen fra landet — 18. februar 2015 @ 22:18

      • Hmmm … jeg har vist ikke læst godt nok på lektien – pinligt – men tak fordi du siger det – vi ER altså bønder og ikke vikinger 🙂

       Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 22:25

 4. … jeg forventer (sludder forlanger) næsten et kajkage-tag 🙂 Om ikke andet så fordi det vil se smadderskægt ud i din tagcloud…

  Kommentar af overleveren — 18. februar 2015 @ 18:18

  • Høhø – det varer altså længe inden tagget bliver synligt – jeg tror der skal tagges omkring 10 indlæg, så det gider jeg nok ikke lave 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 19:31

 5. Billedet med stråene i forgrunden (marehalm?) er meget smukt – eller ville have været det uden mennesker 😉

  Kommentar af Rasmine — 18. februar 2015 @ 19:53

  • Tak … men de er da så små, de to mennesker 😉
   Det er tagrør – her er for sumpet til marehalm.

   Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 20:47

 6. På min gåtur her sidst på dagen, så jeg også hvor lavvandet det var her. Trods lavvande er der ikke mange skridt til sejlrenden, men sådan en har I jo ikke til kanoerne. Vi må håbe der er mere vand til sommer når englænderne kommer igen.
  Kaj-kager ser festlige ud. Jeg har da set nogle igennem årene, men aldrig smagt dem, og er heller ikke interesseret, så skulle den da skrælles først 😉 Hvor mange forskellige der er, har jeg ingen ide om.

  Kommentar af Pigen fra landet — 18. februar 2015 @ 19:59

  • Vi håber på lidt mere vand – der skal heldigvis meget mindre vanddybde til kajakkerne end til at kunne svømme.
   Puh, Pia – det er 10 gange sødere inde under ‘skrællen’, så du vil ikke kunne få så meget som en bid ned 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. februar 2015 @ 20:49

 7. Roskilde Fjord har også været ualmindelig smal de seneste dage, så turene er gået mere ud fra end langs med kysten. Jeg har aldrig smagt en Kaj-kage! For det første spiser jeg næsten aldrig bagerkager – og den grønne farve gør ikke noget godt for min lækkersultenhed. Det må jeg vist råde bod på og få undersøgt, hvilken udgave vi har her i byen. Det er en af landets bedste konditorer, Rikke Gryberg, der regerer hos den lokale bager, så de er sikkert meget lækre, trods farven 😉

  Kommentar af fiberfryd — 19. februar 2015 @ 8:13

  • Bagerkager kan godt være meget lækre. Usunde, men lækre. Sådan er det jo tit 😉
   Du kan nøjes med at fotografere kajkagen … du behøver ikke at spise den – sporten for mit vedkommende er nu blevet at finde så mange forskellige som muligt. De er alt for søde til mig – også selv om jeg godt kan lide bagerkager.
   Hos dig må han jo være et helt kunstværk, så … jeg må vist en tur til din bager engang 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 8:53

 8. Jeg holder med Overleveren; du bliver da nødt til at have et kajkage-tag 😉 Mon ikke ungerne får masser af muligheder for både at svømme og kajakke til sommer og de efterfølgende mange somre. Måske ikke hver dag, men tit nok 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 19. februar 2015 @ 9:16

  • I er stride, er I 😉 Kan I ikke bare søge på min blog efter kajkager? Jeg har jo et HosMommer-søgefelt.
   Der kommer sikkert masser af gode svømme- og kajakdage 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 12:27

   • Jo, det kunne vi godt, men det er ikke sjovt. Sjovt bliver det til gengæld – som Overleveren påpeger – at se Kajkage figurere ude i din højre-kolonne 😉

    Kommentar af Fruen i Midten — 19. februar 2015 @ 13:04

    • Jeg er bange for, at det vil spolere mit i forvejen blakkede rygte 😉

     Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 13:33

 9. Rejser det hermed som et (kvind-)folkekrav… vi vil have et KajKage-research tag… du har allerede to indlæg og du har indrømmet at du vil kigge efter kajkager i fremtiden… vi kan osse sende billeder til dig fra vores respektive nær-bagere… det ender med at du kan deltage i et eller andet sært tv program som kajkagespecialist… 🙂

  Kommentar af overleveren — 19. februar 2015 @ 14:42

  • Og hvorfor skulle du nu lige i spamfiltret?
   Det er en aftale: Hvis I sender massevis af kajkagebilleder til mig, så lover jeg at oprette et kajkagetag 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 18:02

 10. Ti hi… Kaj Kage Tag… Jeg tænkte … nu bliver det før skørt… Kaj kager på taget? Pandekagehuset anno 2015? Nåh… # tag … Som jeg har hørt om og aldrig afprøvet?
  Nå… Det ser ud som om, I bor ved Vaaaadehavet! Fascinerende som den udsigt skifter .. og vanddybden!

  Kommentar af Anne Holtegård — 19. februar 2015 @ 18:26

  • Nej, ikke en ‘hash tag’ som til Instagram, men en ‘cloud tag’, som i WP-sprog er de emner eller etiketter, som Lene helst vil kalde det, der sidder ude i højre side 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 20:15

 11. Så Ellen, nu bliver jeg jo nødt til at prøvesmage Kaj-kagerne igen, for jeg står ikke udenfor bageren og tager billeder 🙂 Og ligesom Anne herover tænkte jeg i første omgang, hvad er det for et tag? Har vi mon ikke et dansk ord for det? Jeg har vist kaldt det etiketter hos mig.

  Kommentar af Lene — 19. februar 2015 @ 19:17

  • Det kan du roligt gøre, Lene – det betyder da ikke spor at stå og tage billeder – tænk på hvor mange billeder jeg har taget i Brugsen. Folk kigger lidt sommetider, men det er jeg ret ligeglad med – eller jeg fortæller hvorfor jeg tager billeder – så smiler de bare til mig 🙂
   Joh, det hedder nok etiketter på dansk. I WP-sprog kalder de det for ‘cloud tags’, de etiketter, der sidder ude i højre side, og som er det, Overleveren og Fruen i Midten mener, jeg nu godt kan tage (!) og få mig et nyt af 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 20:19

 12. Emil falder også for Kajkager, men han er ikke vild med at spise dem, tror de er for søde.. 🙂

  Kommentar af Inge — 19. februar 2015 @ 20:08

  • Jeg kan godt forstå, hvis han synes de er for søde!

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 20:19

 13. Hold da op hvor er ungerne vilde med vand. Spændende om der er nok til sommer.

  Kommentar af Jørgen — 19. februar 2015 @ 21:18

  • De elsker vand, så vi håber, der vil være nok af det til sommer.

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2015 @ 21:34

 14. Borset fra den brede mund, så ligner den første Kaj den man får i det nordjyske 😉 Fik min første kajkage i sommers i Hjørring og det bliver nok også min sidste, for det var ikke lige mig, men en træstamme derimod, det er en helt anden sag 🙂

  Kommentar af Annemette — 20. februar 2015 @ 20:14

  • Så du er også mest til træstammer 🙂 Man skal altså også have en ekstremt sød tand for at kunne lide kajkager, tror jeg!

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2015 @ 20:31


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.