Hos Mommer

14. januar 2015

Åerne er blevet elve og børnebørnene er blevet otte og ni

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:10
Tags: , , , , ,

Under aftensmaden i går sad vi og funderede lidt over, hvorfor nogle vandløb her i Sverige hedder åer og andre hedder elve. Jeg mente, at det måtte have noget med størrelsen at gøre, men fx Mörrumåen er temmelig stor (= vandrig), og vi har set mindre elve i Nordsverige.
Google, google. Det har noget med størrelsen at gøre, men også noget med strømhastigheden. Hvis der er fart over feltet, hedder det en elv, og flyder den lige så stille som Don, er det en å. Naturligvis kunne vi finde undtagelser fra begge dele, men det er den overordnede mening.

P1020491Flammefaldets lillebror (2)

Lige for tiden er selv de mindste åer i Sverige lavet om til elve. Ovenstående billeder er taget på samme sted hhv. en fredelig aprildag i 2011 og i dag.
Man kan se på buerne, at vandstanden egentlig ikke er steget så forfærdelig meget, men det har en stor effekt, og alle stenene til venstre er lige nu dækket af vand.
Denne å/elv følger vi et temmeligt langt stykke ad vejen mod Olofström; den var næsten hele vejen udvidet temmelig meget i bredden og havde lagt mange engdrag undervejs under vand – man kunne næsten sige, at Kristianstads Vattenrike er blevet adskillige kvadratkilometer større end normalt og når helt op til nord for Olofström.

Flammefaldets lillebror (1)

Det må i øvrigt være Flammefallets lillebror, vi passerer et sted mellem Olofström og Vilshult – faldet er mindre, men vandets farve er præcis den samme. Colavand, som mange kalder det. Vi har oplevet børn som har troet, at det er cola og derfor var dybt misundelige på de mange svenskere, som bare kan hente deres cola i spandevis lige uden for døren.

Flammefaldets lillebror (5)

P2260019P2260020Anna havde fødselsdag i onsdags og Aubrey har i dag. Han måtte derfor pænt nøjes med at se til, da Anna åbnede sine gaver. Han vidste godt, at det snart også var hans tur, så han kæmpede en brav kamp med sig selv for at nedtone den grimme følelse af misundelse. Da Anna pakkede en kabinekuffert ud, som vi havde købt til hende, løb øjnene over og hele ansigtet krakelerede. Han forsøgte – han forsøgte virkelig – at skride værdigt og tilsyneladende upåvirket ud af stuen og op på værelset for at begrave sig under dynen, mens han græd og græd. Charlotte gik op og trøstede. “Buhuuu, jeg ønsker mig [snøft] OGSÅ en ny kuffert [snøft]”.
Hun sagde bl.a., at det da sandelig var godt, han kun skulle vente en uge og ikke et halvt år, inden det var hans fødselsdag …
Han tænkte sig lidt om … hmmm … den var fra mormor og morfar … de kunne sikkert godt finde på at give os ens gaver … man kunne jo håbe, så …
Den lille fyr tog sig sammen og gik ned til sin søster.
I dag kunne drengen så pakke sin nye kabinekuffert ud og glad var han. Nu mener de begge, at det bliver endnu mere spændende at flyve til Danmark i deres vinterferie, for de kan have meget mere i de nye, ‘rigtige’ end i de gamle, som mirakuløst har holdt i de seks år, der er gået siden jeg købte dem. Det var bare nogle billige nogen, der nærmest var ment lidt for sjov, men de har holdt til en hel del flere flyrejser og leg indimellem, end vi havde kunnet forestille os.

Annas ni års-fødselsdagAubies otte års-fødselsdag

I søndags havde de efter Annas ønske farfar og Susan på besøg. Da C spurgte, hvordan Aubrey kunne tænke sig at holde sin fødseldagssøndag, svarede han, at han helst ville have en dag, hvor de alle fire havde nattøj på hele dagen “ … and maybe a wellie walk, too …” – en ‘gummistøvletur’ er lykken for en lille dreng, især med det meget vand, de har fået også derovre.

28 kommentarer

 1. Sikke nogle gode gaver. Ja man flyver ganske rigtig bedre med en rigtig kabinekuffert :-), Når man er så lille, er det da svært at holde misundelsen indenbords.

  Hvordan gik det for resten med det manglende spejl i kikkerten, som han fik til jul?

  Kommentar af Stegemüller — 14. januar 2015 @ 16:48

  • For Aubie er det åbenbart svært … Anna er bedre til at håndtere den slags; det har hun altid været.
   Det var kanongod service: John kørte til butikken og sagde simpelthen bare, at spejlet manglede, hvorefter fyren gik ud, åbnede en ny pakke, fandt spejlet og gav det til John uden videre dikkedarer.

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2015 @ 18:14

 2. Tillykke til de to skønne børnebørn. Det var lidt sværere for min Søren, for Trine fylder år dagen efter Anna, mens Søren må vente til maj med at åbne gaver. Fik Aubrey så sit ønske opfyldt med nattøj hele dagen og gummistøvletur ? 🙂

  Kommentar af Lene — 14. januar 2015 @ 16:57

  • Tak, Lene. Uh ja, de har det hårdt, de små drenge 🙂
   Det vides først på søndag – Annas weekend var sidste søndag, så i kommende weekend er det Aubies tur 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2015 @ 18:16

 3. Tillykke med børnebørnene! 🙂

  Kommentar af Randi — 14. januar 2015 @ 17:50

  • Tak, Randi 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2015 @ 18:16

 4. Tillykke med dem begge. 🙂

  Kommentar af Inge — 14. januar 2015 @ 19:06

  • Tak skal du have, Inge 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2015 @ 19:27

 5. Tillykke med ungerne 🙂
  Der er vist vand alle vegne i denne tid, ser det ud til. Her er vandstanden atter steget. Sjovt som et stille vand, pludselig kan se så anderledes ud på overfalden. Det brune vand er noget sjovt noget at se, måske mest fordi vi forbinder vand med den blå farve. Jeg kan især godt lide dine to sidste billeder af vandet.

  Kommentar af Pigen fra landet — 14. januar 2015 @ 19:28

  • Tak 🙂
   Ja, det brune vand er så uvant (tøhø …), så vi er ret fascinerede af det.
   De to første billeder var også bare for at angive forskellen på vandstanden, men tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2015 @ 19:45

 6. Et vandet indlæg! Nyder billederne af skummende cola elve… Jeg har også undret mig over å og elv. Tak for oplysningen…
  Åh.. Aubrey… Hvilken heroisk indsats kræves der ikke for at holde facaden. Er han ikke typen, der lever og oplever intenst, så udfordringerne undervejs til “voksen” også bliver det større?
  Det bliver så sejt at komme på vinterferie med RIGTIGE kabinekufferter…

  Kommentar af Anne Holtegård — 14. januar 2015 @ 20:03

  • 🙂 Velbekomme – det er altid rart at blive lidt klogere …
   Godt set, Anne – det er lige hvad han gør, så måske er det derfor det sommetider er lidt svært for ham – jeg har ikke lige tænkt over sammenhængen på den måde.
   Ja, det bliver sejt!

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2015 @ 20:35

 7. Det blir stats på turen 🙂

  Kommentar af Mormor — 14. januar 2015 @ 21:46

  • Det gør det 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 9:28

 8. Tillykke med børnebørnene. Dejlige gaver, I har givet dem. Og kufferterne har en fin relation til samvær med jer. Stærkt af Aubrey – at måtte vente. At måtte glæde sig på sin søsters vegne først. Han er en sej lille gut.
  Wellie-walk er et skønt ord for en tur i gummistøvler 😉

  Kommentar af Betty — 14. januar 2015 @ 21:59

  • Tak 🙂
   Det var så ikke så stærkt gjort af ham, da det kom til stykket, men han var nødt til at klare det – han skal jo lære det.
   Det er nemlig et skønt ord 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 9:30

 9. I DK har vi ligeledes en bæk ( mindst i forhold til å og elve ) Og størrelsesforholdet indikerer også hvor voldsom strømmen kan være. Jeg har fået at vide at man kan fiske i alle 3 – i bækken i Jylland har jeg set hugorme svømme 😄

  Kommentar af Lisbeth — 14. januar 2015 @ 22:01

  • Velkommen til, Lisbeth – det er kun første gang, du skal godkendes 🙂
   Ja, vi har bække, og jeg har også altid forestillet mig, at en å er større end en bæk, men jeg har set både meget små åer og ret store bække 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 9:37

 10. Årh, jeg fik helt ondt af den lille fyr. Godt han kun skulle vente så kort tid.
  Til lykke med dem begge.

  Kommentar af Kisser — 15. januar 2015 @ 7:46

  • Ja, det gør lidt ondt indeni, men drengen skal jo lære det.
   Tak, Kisser 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 9:31

 11. Årh altså, stakkels Aubie. Hvor må det have været surt i alle disse år at skulle vente en hel l-a-n-g uge på selv at have fødselsdag 😦 Godt, at han er ved at være så stor, at det trods alt bliver nemmere og nemmere at rumme. Wellie walk – skønt udtryk 🙂 Nu ved jeg, hvad det er, jeg foretager mig, når jeg går tur med Kamelen i pladder-vejr.

  PS: Tillykke med begge unger 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 15. januar 2015 @ 8:58

  • Han har haft et hårdt fødselsdagsliv, den arme dreng, men nu må han snart være gammel nok til at kunne klare det. Næste år måske …
   Det er simpelthen et herligt udtryk – et af dem, der absolut ikke vinder ved at blive oversat, og ja, det er da det, du gør sammen med Kamelen 🙂
   Tak skal du have.

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 9:33

 12. Hvor var det godt, at mormor og morfar var kloge nok til at købe ens gaver…. Og mon ikke man føler sig meget voksen, når man har sådan en fin kabinekuffert… ?! 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 15. januar 2015 @ 11:15

  • Det gør vi i videst muligt omfang, men det er naturligvis ikke altid ladsiggørligt.
   Jo, jeg tror, de vil føle sig meget voksne 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 11:55

 13. 🙂 Blir glad, altså !

  Kommentar af udvandreren — 15. januar 2015 @ 16:05

  • Jamen det er da dejligt at kunne gøre dig glad, Annette 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 16:25

 14. tillykke med børnebørnene:) vores børn har 1 måned mellem deres fødselsdage. De har aldrig haft det svært på hinandens fødselsdage men der er også 25 måneder mellem dem aldersmæssigt så måske det er derfor. Vores børn elsker også deres små kuffert, da de var mindre havde en de kunne køre på. Igen tillykke med dem.

  Kommentar af Mette — 15. januar 2015 @ 19:01

  • Tak, Mette 🙂
   Jeg ved ikke, om det er de to år eller du bare har haft nemmere børn 😉
   Det er da sjovt med egne kufferter, når man flyver meget, hvad dine jo også gør.

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2015 @ 20:13


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.