Hos Mommer

21. december 2014

Den første engelske julemiddag

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 21:27
Tags: , , ,

I dag skulle vi hen til Tims far og kone og deres to (voksne) børn. Tims bror James var der også, så der var fuldt hus i det skønne, store landkøkken med hele to store komfurer. 
Det var også nødvendigt – Susan sagde, at hun slet ikke ville have kunnet lave alt dette med kun ét komfur: to store stuffed turkeys, stegte kartofler, gulerødder og pastinakker. Rosenkål, sovs og brødsovs – og syltede tranebær, selvfølgelig. Brødsovs havde vi hørt om, men indtil i dag endnu ikke smagt. Alt var meget lækkert og meget engelsk.
Desserten var naturligvis Christmas pudding – med brandy butter. Nøj, hvor det smagte godt, men det varer lige et par dage, før man bliver sulten igen.

Hos Chris and Susan (5)

Og crackers – ingen engelsk jul uden crackers – disse kæmpeknallerter, som vi danskere forbinder med nytåret, men som ingen englænder vil undvære til jul. Alle tager en knallert, krydser armene og tager naboens knallert i hånden, hvorefter alle hiver på én gang. Det gik faktisk nogenlunde op, så vi alle bagefter sad med hver sit knallertindhold, som var en gåde og en eller anden legeting.

Hos Chris and Susan (7)

Arthur skar den ene kalkun ud; Christopher den anden, og der var ALT for meget mad – vi var kun 10 voksne og to børn, men alt var rettet dobbelt an på hver side af bordet.

Og den der Christmas pudding med brandy butter – mums! Den blev naturligvis først flamberet, og de fik kun næsten brændt huset af under den seance, men Christopher og Susan tager tilsyneladende den slags hændelser med ophøjet ro.
Merete og jeg talte på vejen hjem om, at det smør ville være perfekt til en krydderkage eller lignende, som vi kender hjemmefra, og som vi ofte skærer ud og smører almindeligt smør på. Brandy butter ville hæve det til skyerne.

Alt i alt en særdeles hyggelig eftemiddag – Chris er en underholdende Ole Opfinder med masser af vid og sjove ideer, Susan er en dejlig kvinde, som kan tale om alt – og som det i øvrigt viste sig, at jeg havde været i Leningrad sammen med i 1971. Vi vidste det bare ikke dengang vi var det … sjovt som verden sommetider er meget lille.

Hos Chris and Susan (8)Hos Chris and Susan (9)

Bagefter julegaveudpakning – alle havde gjort meget ud af at finde den helt rigtige gave til modtageren – det var en fornøjelse at sidde og iagttage folks glæde ved både at give og at modtage.
Jeg fik en meget smuk lille, håndlavet glasvase fra Bath og John en årgangsportvin. Hvor var jeg glad for, at jeg havde købt et par fine Georg Jensen-ting til dem, så vi ikke faldt igennem.
Aubrey fik et selvlysende solsystem i 3-D. Alle planeterne hænger nu på hans værelse i den rigtige rækkefølge rundt om solen og er blevet ladet (lidt) op vha. en kraftig lommelygte, så de kan lyse i mørket for ham i nat. Han er så glad for det, at hans lille krop dirrer af glæde og ophidselse, og han anstrenger sig for at lære planetnavnene at kende. Den gave kommer vist til at matche fint med stjernekikkerten fra os, som han får senere.

Reklamer

18 kommentarer

 1. Hvor må det være sjovt at få indblik i et andet lands traditioner. Bruger de altid det med at give gaver, når man mødes til julemiddag?
  ren nysgerighed, for jeg kan ikke huske det. Er Merete din søster?

  Kommentar af Lene — 21. december 2014 @ 21:33

  • Det er simpelthen så givende og dejligt 🙂
   Det ved jeg egentlig ikke, om de gør, men nu er det jo en skilsmissefamilie, så det er måden de har valgt at gøre det på – hvilket er en god ide for børnenes skyld, så ikke de får alt for mange gaver på én gang.
   Ja, Merete er min søster, og der gik lige noget galt, så hun pludselig så ud til at skulle sidde alene juleaften. Da C hørte det, skyndte hun sig at invitere hende med til England, for selvfølgelig skal hun ikke være alene i julen, og nu får hun i stedet også en dejlig oplevelse 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. december 2014 @ 23:22

 2. Det går vist ikke at være mæt i flere dage, mon ikke der dukker et par julemiddage mere op, hvor I heller ikke går sultne fra bordet.. 🙂
  Jeres dage i London får mig til at længes efter en tur derover igen.

  Kommentar af Inge — 21. december 2014 @ 21:43

  • Der kommer et par stykker til, ja, men vi må ud og gå nogle ture indimellem 🙂
   London er en dejlig by, som kan besøges igen og igen.

   Kommentar af Ellen — 21. december 2014 @ 23:23

 3. Du milde for en mad-fest… I bliver billige i kost resten af ferien…
  Spændende at læse om både menu og tradition… Den Brandybutter kunne vist også bruges til vores krydderkage (kaldet øllebrød, fordi der er hvidtøl i).
  Verden er lille med forunderlige sammentræf!
  Og kæmpestor med planeter i solsystemet… Aubrey får da en stjernegod jul! Det er så dejligt at se den helt ufiltrerede glæde i børn.

  Kommentar af Anne Holtegård — 21. december 2014 @ 21:51

  • Det gør vi så alligevel ikke, for der er to julemiddage endnu …
   Brandy butter vil være helt perfekt til krydderkage – det skulle I prøve!
   Ja, verden er både lille og stor … “ufiltrerede glæde” – herligt udtryk 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. december 2014 @ 23:25

 4. Jeg tror ikke du har et par dage til at aflægge dig mætheden… Men godt ser det ud.

  Jeg kender ingen drenge i Aubreys alder der ikke bliver aldeles ellevilde over at få en stjernekikkert.. håber nogen giver ham noget varmt tøj.. for det får han brug for når kan vil sidde i haven på frostklare nætter og kigge på mælkevejen, satelitterne og hvis han er heldig en enkelt rumstation.

  Kommentar af overleveren — 22. december 2014 @ 05:39

  • I teorien burde jeg have til d. 24., men det har jeg nok alligevel ikke.
   Ja, det bliver spændende, om han kan holde varmen, den lille fyr, men det med de frostklare nætter har vist lange udsigter …

   Kommentar af Ellen — 22. december 2014 @ 09:28

 5. Andre landes traditioner om jul og andet er sjovt at opleve. Problemet med så meget mad, hvor man virkelig ikke behøver at spise de næste par dage, virker desværre bare ikke sådan.
  Knallerter forbinder vi slet ikke med nytår, men udelukkende med julen. Vi har altid trukket knallerter juleaften og i juledagene. Dog ikke på deres måde, og de har også knapt været SÅ store 🙂

  Kommentar af Pigen fra landet — 22. december 2014 @ 06:53

  • Nej, det virker desværre ikke sådan, men hyggeligt er det jo …
   Sjovt … nu måtte jeg lige spørge John, som sagde, at de havde knallerter både til jul og til nytår. Det er åbenbart også forskelligt derhjemme, hvornår man hiver i knallerter..

   Kommentar af Ellen — 22. december 2014 @ 09:31

 6. Det lyder som en god aften – og tak for meldingerne om de anderledes traditioner. Jeg tænkte selvfølgelig mere nytår end jul da jeg så billedet af Tim med knallerthat.

  Kommentar af Jørgen — 22. december 2014 @ 08:32

  • Det var det – en god eftermiddag … man starter nemlig med at spise dette store måltid allerede omkring kl. 13. Fordelen er, at man ikke behøver at spise aftensmad.
   For dig er knallerter også nytår – det er det åbenbart ikke for alle i DK; jvf. Pias kommentar.

   Kommentar af Ellen — 22. december 2014 @ 09:34

 7. Nøj, et lækkert køkken! Hvor må det altså være sjovt at opleve andres traditioner 🙂 Alle burde være udstyret med mindst én udenlandsk forbindelse, som gjorde sådan en oplevelse mulig. Hvad er brødsovs?

  Kommentar af Fruen i Midten — 22. december 2014 @ 09:17

  • Det er særdeles hyggeligt, kan jeg forsikre dig – vi stornyder det alle tre.
   Brødsovs kan du bl.a. se her: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/893640/traditional-bread-sauce – det er lige så engelsk som bread and butter pudding, som Tims mor er englandsmester i. Det lyder ikke særlig godt, men det er en himmerigsmundfuld.

   Kommentar af Ellen — 22. december 2014 @ 09:37

 8. Hvor ser det hyggeligt ud! Uhm ja, Brandy Butter. Jeg fik det engang på en café, hvor man serverede det til hjemmebagte boller… ikke spor ringe, hvis man kan sige det sådan… 😉

  Kommentar af Mia Folkmann — 22. december 2014 @ 16:16

  • Haha, nej, det er bestemt ikke spor ringe, Mia 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. december 2014 @ 20:21

 9. “10 voksne og to børn”: Hold da op en masse mennesker I har at være sammen med; hvor må det være festligt at være så mange til jul. Skal I også i kirke, eller gør man ikke det i England? Jeg synes jo, det hører sig til, og at det er meget festligt med alle de mennesker, der synger sammen, også selvom der bliver lidt trængsel på bænkerækkerne.

  Godt du havde lidt Georg Jensen med, det vækker altid glæde.

  Kommentar af Stegemüller — 22. december 2014 @ 16:18

  • Man går skam også i kirke herovre i forbindelse med julen, men du kender vist min holdning til det … C&T går til gengæld tit i kirke, bl.a. fordi præsten er en af deres venner, men da det er ikke ham, der skal holde julegudstjenesten i år, springer de også over i år.

   Kommentar af Ellen — 22. december 2014 @ 20:25


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.