Hos Mommer

23. november 2014

Mere total afslapning – vi må have trængt til det …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:07
Tags: , ,

Hvor har det været fedt at lave masser af ingenting.
Strikke, mens en Barnaby løb over skærmen – vi har en masse optaget, for det er så rart selv at kunne vælge hvornår vi vil se en.
Samle sammen til projektmappespecialundervisningen, som jeg holder for Ditte om 1½ uge.
Se høre Formel1, mens mailkorrespondancen og bloggene passes.
Lægge et par puslespil.
Bage Mejnerts gryderugbrød.
Købe ind.
Og det var foreløbig det. Der kan hurtigt smutte en hel søndag næsten uden man lægger mærke til det.
Jeg købte ind, så vi har mad til fire dage, hvilket er stort for mig – jeg bliver aldrig god til den form for planlægning, tror jeg. Ikke før omstændighederne tvinger mig til det, som fx af en eller anden årsag at blive nødt til at handle dagligvarer over internettet.

P1000731P1000754

Der var flere, der forleden spurgte til crewel work. I har nok fundet forklaringen nu, men jeg viser lige to af gardinerne, som C har syet til det engelske hus.
Det lyse i stuen; det andet i gæsteværelset. Det ligner håndbroderi, men det er nok naivt at tro, at det er det – selv om prisen på dette stof såmænd sagtens kunne forsvare, at det virkelig er håndarbejde.

P1000763P1000755

I England gør man meget i lag-på-lag-gardiner: Først yderlaget; det kan være crewel work som her, eller det kan være brokade eller et andet tungt stof. Dernæst et isolerende mellemlag og til sidst et tyndere bagsidestof, der selvfølgelig matcher i farven. Der er virkelig gods i sådan nogle gardiner – det er lige før det giver den daglige styrketræning at trække dem fra om morgenen og for om aftenen.
Disse tre lag bevirker, at man kan holde kulden så nogenlunde ude om vinteren, selv med de et-lagsglas, som fredningsmyndighederne tvinger C&T og mange andre til at have i deres gamle, ‘listede’ huse. Alle, bortset lige fra samme enerådende fredningsmyndigheder, synes det er noget værre pjat. Vi kan sagtens forstå, at de ikke må sætte moderne vinduer i, men der er så mange håndværkere derovre, der har specialiseret sig i restaurering af de gamle huse, at det slet ikke ville være et problem at få en til at lave dobbeltglasruder, der fuldstændig ligner de gamle vinduer. 
Fredningsfolkets holdninger stemmer ikke rigtig overens med, at alle skal spare på energien. Hvis man kigger boligannoncer i Country Life (hvad jeg elsker at gøre … her er fx et charmerende lille hus i Bournemouth …), vil man se, at det er ganske almindeligt med energiklasse E, F eller G for boligerne. Eller “EPC Excempt”, hvilket betyder Energy Performance Certificate undtaget, hvilket garanteret ikke betyder, at det er klasse A, B eller C.

Reklamer

31 kommentarer

 1. Nu ikke flere boliger fru Nielsen 😉

  Kommentar af Per Teilmann — 23. november 2014 @ 17:14

  • Arh – en enkelt fra eller til betyder vel ikke noget 😉

   Kommentar af Ellen — 23. november 2014 @ 17:27

 2. Tror jeg vil flytte til England. Sikken et hus!

  Kommentar af Den Gamle Krage aka Ellen — 23. november 2014 @ 17:23

  • Ja, ikke? Og dem er der i hundredevis af – prøv bare at se, hvad Savils har at byde på. Så er der også en, der hedder noget med Knight, men jeg kan ikke huske resten. Man bliver sendt direkte til drømmeland, når man kigger disse annoncer 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. november 2014 @ 17:29

 3. Sikke en dejligt inaktiv (fysisk set) tiltrængt fri-søndag!
  Det ser ud til, at det stråtækte har MEGET at leve op til…. Crewel Gardiner er jo kun begyndelsen…
  Min smag i bolig er ikke til det engelske… de er spændende at se, men nordisk stil med ordentlig isolering, termoruder mm. passer bedre til min livsstil!
  Og fredningsmyndighedernes forvaltning er da ….. britisk! Konservativt!

  Kommentar af Anne Holtegård — 23. november 2014 @ 18:51

  • Det er så ikke rigtige crewel work-gardiner, jeg har købt – det kan man vist ikke få i DK – men broderiet på stoffet fik mig til at tænke i de baner.
   Jeg ELSKER engelske huse, både ud- og indvendigt, men vi kan kun være enige om, at fredningsmyndighederne sommetider er lidt fjollede …

   Kommentar af Ellen — 23. november 2014 @ 19:21

 4. What a cruel work! Jeg møder ofte madeirianske bordadeiros, når de sidder på trappestenen udenfor deres huse og laver noget lignende, der dog er blandet op med broderie anglaise og så lidt af det franske.
  Hedder det virkeligt:” hvilket garanteret ikke betyder, at det er…”? Jeg ville da have skrevet:” hvilket betyder, at det garanteret ikke er …” Jaja, sådan er der så meget, man ikke forstår. 🙂

  Kommentar af AagePK — 23. november 2014 @ 19:32

  • Der er åbenbart nogen, der kan (og udfører) de gamle broderitraditioner endnu.
   Virkelig uden ‘t’, Aage 😉 – jeg synes, at forskellen er ens i dette tilfælde, og du forstod det jo også godt 😉

   Kommentar af Ellen — 23. november 2014 @ 21:44

   • Er det virkeligt rigtigt? 🙂
    Der er flere hundrede familier, der er afhængige af konernes broderier på Madeira, og flere firmaer og institutter leverer og gemmer mønstre fra de sidste par hundrede år.
    I Indien og deromkring er det titusinder, der lever af brodering. I Gujarat er den ægte mochis-kunst desværre ved at uddø, det var skomagere, der med deres specielle nåle broderede tæpper til paladserne; i en tysk tv-udsendelse foldede de et tæppe ud, sådan ca 10 x 25 m2, utroligt smukt.
    I Mexico broderer man meget smukke kvindebluser.

    Kommentar af AagePK — 24. november 2014 @ 9:52

    • Det er både virkeligt og rigtigt, og det er også virkelig rigtigt 😉
     Gad vide hvor længe det bliver ved? Altså at man håndsyr ting?

     Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 13:38

     • Sålænge vi oplever, hvor smukt det kan være, hvor rimeligt man kan købe varen til, og hvor meget denne vare kan fremhæve vor egen personlighed, vil jeg tro. Tænk også på, hvor nænne vi stadig er over mormors mellemværk, eller servietter med monogrammer.

      Kommentar af AagePK — 24. november 2014 @ 14:49

      • Ja … det er vel sådan det er. Håndarbejde er jo smukt.

       Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 16:34

 5. Det er flot i engelske huse med gardiner i flere lag, men upraktisk og dyrt. Ærgerligt, de ikke lader en dygtig håndværker få lov til at udføre moderne kopier.
  Hvor er det en fin projektmappe, du har lavet.

  Kommentar af Betty — 23. november 2014 @ 21:40

  • Njæah, de gardiner er tværtimod meget praktiske, Betty, men dyrt er det ganske rigtigt at få dem lavet – det bliver dog nok tjent hjem igen, når man vha. de tykke gardiner kan spare på varmeudgifterne. Fredningsfolket er lidt skrankepaveagtige indimellem. Nogle af dem er såmænd meget fornuftige, men ingen får lov til at sætte dobbeltglas i de gamle vinduer …
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. november 2014 @ 21:48

 6. Nu håber jeg at al den uventede stillesidden, har hjulpet på jeres stakkels rygstykker.
  Det er nogle smukke gardiner, Charlotte har syet! Engelske huse kan være vanvittig charmerende og hyggelige – men jeg er, som Anne, nok mere til en nordisk og pranktisk stil i mit eget hjem.

  Kommentar af fiberfryd — 23. november 2014 @ 22:34

  • Det hjalp gevaldigt, tak 🙂
   Vi er såmænd enige, alle tre … engelske huse hører hjemme i England og ville virke helt forkerte i DK.

   Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 8:35

 7. Selv de tynde gardiner, jeg har her, holder på varmen – men det er da en god ide med sådanne smukke 2-lags gardiner, når man nu ikke må have 2-lags glas! Er der nogen grænse for, hvor tykt selve glasset må være?

  Som du siger er det håbløst idioti at man ikke må erstatte en rude med en thermo-rude; selv om jeg er tilhænger af at stoppe tiden og lade verden blive ved med at bestå af skrivemaskiner og drejeskive-telefoner, så er jeg ikke tilhænger af overfredning (og heller ikke af skrivemaskiner og drejeskiver, hvis jeg skal være ærlig 😉 )

  Kommentar af Donald — 24. november 2014 @ 1:17

  • 3-lags gardiner, oven i købet, Donald 🙂
   Jeg kender ikke glastykkelsesgrænsen, men det er jo ikke glasset i sig selv, der isolerer, men vakuummet mellem de to lag glas. Så vidt jeg ved.
   ‘Overfredning’ … godt ord! Jeg er glad for nutiden, må jeg nok sige – mener så afgjort, at de go’e gamle dage var mere gamle end go’e 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 8:40

   • Der er jo også noget, der hedder energiglas, et enkelt lag glas med en belægning, der reflekterer varmestrålingen tilbage til værelset bag. De bedste er bedre end selv gode termoglas, især smårudede: disse mister meget energi i kanten.
    Men nogle steder vil de nok også blive afvist, fordi de oprindelige glas var mere ujævne, de nye er “for pæne”.

    Kommentar af AagePK — 24. november 2014 @ 10:08

    • Et enkelt lag energiglas er bedst egnet som forsatsvinduer, så vidt jeg har forstået. Man anbefales ikke at skifte gamle enkeltglasvinduer ud med energiglas.
     De afviser trods alt ikke at udskifte smadrede ruder – man kan af gode grunde ikke sætte 400 år gamle ruder i igen 😉

     Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 13:35

   • Ja! De var mere gamle end gode, de dage! 🙂

    Kommentar af Donald — 24. november 2014 @ 13:16

 8. Det lyder godt med lidt driverliv en søndag. Det skal til i ny og næ. Flotte gardiner.

  Kommentar af Jørgen — 24. november 2014 @ 9:25

  • Det skal der, og det er så hyggeligt, når det nærmest er en gave, man forærer sig selv.
   Takker på datterens vegne ☺

   Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 9:27

 9. De er nu flotte de der crewel work gardiner, men hvis I foretrækker hus med gardiner og ikke omvendt, så er det nok en rigtig god ide, at I holder jer til et neutralt broderi 😉 Dejligt, at I også får tid til bare at flade lidt ud en gang i mellem …

  Kommentar af Fruen i Midten — 24. november 2014 @ 10:35

  • Enig – hver ting til sin tid, og crewel work kræver både store vindier og store rum.
   Herligt med udfladning 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 13:22

 10. Ha, hvis vi alle har været inde at kigge på det engelske hus, sidder ejendomsmæglerne nok og river sig i håret. De kan sandsynligvis ikke forstå der er så mange fra Danmark der er interesseret i huset.

  Kommentar af Tina — 24. november 2014 @ 15:27

  • Hehe, det har jeg slet ikke tænkt på, men det er en meget morsom tanke 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 16:35

   • “The Vikings are back!” 🙂

    Kommentar af AagePK — 24. november 2014 @ 19:25

    • Uhh, hvor de ryster i bukserne 🙂

     Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 19:45

 11. I har da taget en rigtig slapper weekend, fornuftigt at holde kroppen lidt i ro. 🙂

  Kommentar af Inge — 24. november 2014 @ 20:12

  • Jeps, og ih hvor har vi nydt det – inklusive fredag aften 😉

   Kommentar af Ellen — 24. november 2014 @ 21:25


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.