Aubrey skulle til fødselsdag i dag – ikke nogen længere seance, kun 1½ time, så resten af familien besluttede at tage med og ordne et par ærinder i den forholdsvis korte tid.
Jeg valgte at blive hjemme og få sat gang i den æblegele, jeg havde tilbudt at lave, mens jeg er her, samt få skrevet dagens indlæg.
Da æblerne var sat over, gik jeg ind i maltdelen, som den del af huset kaldes, der indtil nu ikke har været i brug.
Billedet herunder bliver til det, Tim kalder for Mommers Blogging Area. Et stort, lyst rum, hvor John og jeg vil få en tv-stue/kontor/spise/opholdsstue. Måske er det svært at forestille sig – jeg kan sagtens se det for mig, men det er også meget nemmere, når man står der og ser det i virkeligheden, uden det er skåret op i små bidder.
Det er som sagt et gammelt malttørreri, hvor de ældste dele er fra 1410. På et tidspunkt i dets historie (vistnok midt i det 17. århundrede) har det været en forholdsvis velhavende familie, der har haft virksomheden, da selve bodelen dengang blev udvidet til det, det er i dag, hvilket vel er omkring 250 m2. Den eksakte størrelse er svær for mig at gennemskue, for huset har mange skæve vinkler og krinkelkroge, og jeg har ikke en tegning at kigge på – og heller ingen at spørge i skrivende stund. I England er selve størrelsen mindre vigtig end antallet af værelser.
Det er derfor, nok ikke overraskende, maltdelen, de er ved at restaurere, så den bliver beboelig. I stueplan bliver det ét stort rum, som T&C selv vil bruge i det daglige, fordi det bliver et skønt rum med en masse lysindfald. Det bliver altså ikke kun til en granny flat, men det har jeg det også rigtig godt med, for det er mange penge at lægge i noget, der ellers ikke ville blive brugt til daglig. Andet billede viser et kig ind til The Kiln, som er den store ovn. Oven over tørreovnen er loftet, hvor malten, der skulle tørre, lå – øverste billede er en del af det.
Det fremgår særdeles tydeligt, at hele malttørredelen har været 100 % forsømt, siden stedet stoppede med at blive anvendt til sit oprindelige formål, hvilket vist var midt i 1800-tallet. Der foreligger et kæmpearbejde i at få det gjort til noget, der er egnet til menneskelig beboelse, men når det engang lykkes, er det nogle meget spændende rum, der kommer ud af det. Se fx nummer to billede … måske kan man godt forestille sig, hvor anderledes det bliver med buerne. Tims mor kan ikke forstå, at de ikke bare murer en væg op langs de to bærende stolper og skjuler den gamle ovn. Alle andre er lodret uenige i det – det ville være synd og skam. T&C har det heldigvis lige som John og jeg: Hvis vi ville have et hus, der ser moderne ud og med rette vinkler, så havde vi købt et nyt hus.
Når man til sin tid sidder i en magelig lænestol under buerne, ser man gennem et stort vindues/dørparti og lige ud på den udsigt, man ikke kan blive træt af og som ses i diset morgenudgave på nederste billede.
Drømme må man have, og må jeres drømme om en lækker bolig gå i opfyldelse. God lørdag til jer 🙂
Kommentar af Lene — 4. oktober 2014 @ 16:38
Det håber vi da, at de gør – og tak og i lige måde 🙂
Kommentar af Ellen — 4. oktober 2014 @ 18:47
Jeg kan sagtens forstille mig, at det bliver et fantastisk rum – og udsigten fejler da absolut heller ikke noget 🙂
Kommentar af www.bedstesblog.dk — 4. oktober 2014 @ 17:18
Nej vel? Faktisk er der ikke rigtig noget at brokke sig over her 🙂
Kommentar af Ellen — 4. oktober 2014 @ 18:48
Det er godt nok et imponerende projekt! Spændende at følge udviklingen!
Familien deler vist fascinationen af gamle huse med med sjæl i alle krinkelkrogene og ikke en eneste ret vinkel, der passer til en Ikea reol! Til gengæld er der så meget historie og stemning, som ikke findes i moderne huse.
Fortsat god arbejdslyst i alle projekterne…..
Kommentar af Anne Holtegård — 4. oktober 2014 @ 19:08
Ja, det må være familieskabet, der slår igennem her – men John og Tim er heldigvis også enige 🙂
Tak – det bliver nogle helt enestående rum, som jeg også glæder mig til at følge udviklingen af.
Kommentar af Ellen — 4. oktober 2014 @ 19:43
Tak for indkig og indsigt i historien. Hvornår mon lejligheden er færdig til ibrugtagning af jer?
Kommentar af Jørgen — 4. oktober 2014 @ 20:01
Godt spørgsmål … den hyperoptimistiske Tim tror på til jul, men det er der ingen andre der gør. Jeg ville tro omkring et halvt års tid.
Kommentar af Ellen — 4. oktober 2014 @ 21:19
Hvis ellers der er håndværkere og materialer nok, kunne man jo godt blive færdig til jul, men hvis det delvis er gør-det-selv, eller håndværkere ikke står i kø for at løse tilpasningsopgaver, så bliver det svært at nå det til jul.
Jeg kan godt forstå at I ikke “bare” murer en mur op. Jeg har set mange istandsættelser, og nogle huse er virkelig ikke værd at bevare, men hvis murværket er så fint, tykt, solidt, som billerne antyder, så er det da klart det smukkeste at restaurere med bevaring af ovn og buer.
Jeg har set toscanske “bondehuse”, halvanden meter tykke mure, som var eftertragtede fordi de var kølige om sommeren, og de kunne sagtens tåle at blive restaureret uden om-muring 🙂
Kommentar af Donald — 5. oktober 2014 @ 0:46
Det er ikke gds, men det er et stort projekt, som tager lang tid, fordi der er en del, der skal overholdes iht. fredningsmyndighederne.
Selvfølgelig skal selve det unikke ved huset ikke skjules! Tims mor har sommetider nogle underlige ideer 🙂
Det er netop sådan, det også er her – altså ikke 1½ meters-mure, men ellers er det det samme som i Toscana 🙂
Kommentar af Ellen — 5. oktober 2014 @ 10:23
Oh ja, det tænkte jeg også på efter at have skrevet kommentar! – Både at elektrikeren skal være der før og efter maling og puds osv. og at der kunne være noget med at håndværkerne må finde tiden ved at skifte mellem forskellige opgaver for at have noget at lave hele tiden (og ikke tabe en arbejdsdagsfortjeneste ved at vente på en anden håndværker eller noget materiale og den slags.)
Tak for svar! Fik jeg fortalt at jeg bliver helt betaget af de smukke billeder? Og at jeg egentlig skulle have været tidligere i seng? 😀
Kommentar af Donald — 5. oktober 2014 @ 10:51
Tak for billedroser, Donald – nu må du passe din seng lidt mere fornuftigt i aften 😉
Kommentar af Ellen — 5. oktober 2014 @ 11:18
Det ser altså ud til at jeres granny flat kommer til at overgå de fleste andres almindelige bolig i charme, stil og hygge… jeg kan godt forstå at I alle glæder jer rigtig meget til at flytte ind i malteriet…
Kommentar af overleveren — 5. oktober 2014 @ 7:53
Den bliver ikke helt almindelig, og vi glæder os meget til at se det færdige resultat … men det er også spændende at følge udviklingen.
Kommentar af Ellen — 5. oktober 2014 @ 10:25
Gamle huse skal, også efter min mening, renoveres så sjælen bevares. Ingen tvivl om at det er et stort arbejde og både sjovt og interessant at følge eller være en del af. Jeg er heller ikke i tvivl om det bliver godt, når det bliver færdigt. Jeg har nemlig heller ikke svært ved at se færdige rum blandt murbrokker eller andre forstyrrende elementer. I hvert ikke hvis jeg står der live, det kan være lidt sværere på et par billeder.
Kommentar af Pigen fra landet — 5. oktober 2014 @ 17:02
Selvfølgelig skal de det, og jeg er heller ikke i tvivl om, at du normalt har nemt ved at se tingene for dig. Jeg er helt enig i, at det ikke er nemt via disse billeder 🙂
Kommentar af Ellen — 5. oktober 2014 @ 20:10
Tænk at sætte sine fødder i så gammelt et hus og det især i den del, hvor der ikke har boet nogen siden 1800-tallet. I må drikke en god flaske chamoagne til “rejsegildet”, som jeg godt ved I ikke får, men så ved en anden milepæl da.
Kommentar af Stegemüller — 5. oktober 2014 @ 20:45
Champagne drikker vi helst ikke, men vi skal nok finde ud af at fejre det på en eller anden måde, når beboelsen kan tages i brug 🙂
Kommentar af Ellen — 5. oktober 2014 @ 21:35
Tidligere malteri – nutidig/fremtidig jule-kalkun-stegeri. Passer ovnen i størrelse ikke til de berømte engelske julekalkunstege? og Granny Flat indrettet som julespisestue i højtiden med Mommer som “værtinden” og Moffer som Sancta Claus 🙂
Kommentar af Domus1 — 5. oktober 2014 @ 22:45
Jo, den ovn kan vist rumme selv de allerstørste kalkuner.
Du kan lige se det hele for dig, tror jeg … vi må se, om vi kan afprøve dine teorier til jul, når vi begge skal herover 🙂
Kommentar af Ellen — 5. oktober 2014 @ 23:11