… synger Sebastian. Han mente vist ikke på Capri, men det passer også her. Vi syntes, Amalfi var lidt af et turisthelvede, men da havde vi ikke set noget endnu. Det var en forladt og øde by ved siden af Capri.
Du GO.de.ste, hvor var der mange. Alt for mange. Vi var så uheldige at ankomme samtidig med, at verdens største krydstogtskib ligger til ved Napoli. 9000 passagerer kan det tage, og når de fleste af dem tager til Capri sammen med de turister, der også lige valgte at tage dertil i går, så går det galt. Især når det er amerikanere. Sorry, hvis jeg skulle få trådt nogle over tæerne her.
Men Capri var da smuk. Ovenud smuk. Vi var oppe ved og i Axel Munthes villa. Han var en velhavende svensk læge, som byggede sit hus her og udøvede sin lægegerning gratis – men de velbeslåede betalte ham vist rigeligt. Den svenske prinsesse, senere dronning, Victoria passede han også på hernede. Særdeles godt endda – det blev mere end antydet, at de var mere end læge og patient. Det var sandelig også nogle vidunderlige omgivelser – man kan næsten ikke undgå at blive forelsket sådan et sted.
Men altså … de bittesmå bybusser fyldte man vist efter det japanske princip, hvor folk bliver skubbet ind, til sekundet før transportmidlet brister. Forestil jer at køre fra Capri by til Anacapri – og více versa – ad hårnålesving på denne måde! Med en chauffør, der kører stærkt! Han skulle jo gerne nå at få flyttet en masse turister. Man fik testet både arm- og benmuskler, skulle jeg mene.
Det er af af en anden årsag end i den gamle sang, men jeg tager heller aldrig til Capri igen – smuk ø eller ej.
Men nu har vi set den, og det var som sædvanlig en smuk sejltur derud.
Så vr det noget ganske andet med Ravello og Scala i dag. Vi ankom tidligt, så turisterne – de andre turister – var ikke vågnet endnu. Der var så smukt, stille og fredeligt, at vi næsten ikke selv kunne tro på det.
Der var fotostop i Scala, men det skulle have været på hjemvejen for at være ideelt pga. det modlys, der var, da vi kom. Vi var derfor næsten mere betagede af herrerne med muldyrene, som slæbte grus og fliser op til et eller andet byggeri. Seks fliser ad gangen kunne dyret bære. Der skulle gås mange gange endnu, før alt var bragt op, men sådan er alle byerne hernede jo bygget …
Meget pænt sted at gå og passe sin køkkenhave …
Vi gik op til – eller også var det ned til – Villa Cimbrone. Jeg kunne ikke helt finde ud af, om det var oppe eller nede i forhold til Ravello, for der var masser af op- og nedstigninger og trapper både den ene og den anden vej. Men igenigenigen et fantastisk sted. De, der dengang havde mange penge, byggede sig disse storslåede villaer og stjal så ellers udsmykningen til dem fra de gamle græske villaer, der alligevel ikke blev brugt længere.
Der er ikke noget at sige til, at Krøyer og andre malere elskede Amalfi-området. Og H.C. Andersen. Thorvaldsen. Palle Kjærulff-Schmidt. Alle har de malet, billedhugget eller med ord og billeder besunget området her.
Et glimrende sted at sidde og indtage vores sædvanlige formiddagsdrik: En caffe americano og et glas friskpresset citronjuice.
Uhh, der er alt for mange ord i mig endnu, men jeg må beherske mig …
Guiden vidste i øvrigt godt, at vi havde sølvbryllup i går. Jeg fortalte det ï telefonen, dengang jeg for over et halvt år siden bestilte rejsen, og det var åbenbart blevet skrevet ned, så Kulturrejser havde sat en flaske champagne på værelset og Karina selv gav os en lille ting, hun havde købt til os på Capri. Meget sød gestus. Hun spurgte os, om vi gerne ville have, at selskabet sang for os, men hun behøvede bare at se på vores ansigtsudtryk for selv at kunne besvare det spørgsmål. Næh tak, og de andre i gruppen behøver heller ikke at få noget at vide …
Hvor er der dog smukt dernede, men det ligner altså ikke noget at man lukker turister ind der hvor I skal se og opleve.. 😀
Kommentar af Inge — 17. september 2014 @ 17:25
Nej, det ligner ikke noget … men vi glemte at tage Capri turistråd i ed 😉
Kommentar af Ellen — 17. september 2014 @ 18:30
Nej nej, i japanske tog behøver man ikke bruge kræfter på noget som helst, hvis de er proppet godt nok. Man kan ikke falde. Nå, lidt øv, at der var så mange mennesker på Capri. Men hvor er der smukt, så det er jo forståeligt nok. Hehe, skulle hele selskabet virkelig ikke synge for jer 😉
Kommentar af Fruen i Midten — 17. september 2014 @ 18:09
Nej, okay, man kan nok ikke falde i japanske tog, men jeg forsikrer dig for, at det kan man i en bus, der høvler op og ned gennem hårnålesving, uanset hvor tæt man er pakket 🙂
Hehe, du er vist ikke specielt overrasket over, at vi ikke ønskede sang 😉
Kommentar af Ellen — 17. september 2014 @ 18:32
Hvor er det godt, at I også fandt Ravello og Scala lidt uden for turisthelvedet. Det er jo altid lidt af et paradoks med turister, man vil gerne være der næsten alene, samtidig skal man kunne købe en Cola, og infrastrukturen skal være i orden – det er et paradoks, og jeg har ingen forslag til, hvordan man løser det. Det fremgår tydelig af din billeder, hvor skønt der er. Stakkels muldyr.
Kommentar af Stegemüller — 17. september 2014 @ 19:06
Næh, jeg har heller ikke nogen løsning, selv om jeg ikke behøver at kunne købe cola 😉
Jeg havde mindst lige så meget ondt af mændene, som skulle læsse af og på muldyrene – de skulle jo også gå turen frem og tilbage sammen med dem 😉
Kommentar af Ellen — 18. september 2014 @ 9:20
Hold da op, hvor er der smukt! Hvis man nu havde en vis legemsdel fuld af penge, så ville man da købe hus i den egn. Gerne sådan et med søjler, udsigt og græske statuer.
Kommentar af hennystewart — 17. september 2014 @ 19:52
Det ville i hvert fald tage en rum tid, før man blev træt af udsigten, vil jeg tro … og nogle har råd, kan man se på de pragtvillaer, der ligger spredt rundt omkring på klipperne.
Kommentar af Ellen — 18. september 2014 @ 9:22
Smukt ser der ud, men de turister er da også snart alle vegne 😉 Tillykke med i går. De rejseselskaber er gode til at huske og give information videre. På vores sølvbryllupsrejse fik vi gaver af både hotellet, personalet og restauranten, i form af champagne og andet vi kunne spise og drikke os ud af. Mange sagde til os, da vi rejste og ikke holdt fest, at vi ville fortryde, men nu er det godt 12 år siden, og vi har aldrig et eneste sekund fortrudt, vi rejste. I glemmer sikkert heller aldrig jeres sølvbryllup.
Kommentar af Pigen fra landet — 17. september 2014 @ 21:08
Irriterende turister 😉
Tak. Ja, de er åbenbart gode til at notere den slags ned. Vi har vidst med os selv i omkring 25 år, at vi hellere ville rejse end feste, selv om ‘nogen’ prøvede at presse os til det sidste, så jeg forstår jer så glimrende, og jeg er stensikker på, at vi heller ikke vil fortryde, at vi tog på denne smukke tur i stedet for.
Kommentar af Ellen — 18. september 2014 @ 9:31
En betænksom OG diskret guide… en sjældenhed!
Hvor er der smukt… Jeg nyder billederne…
Turistoverbelastning får man hurtigt.. og krydstogtskibe er leveringsdygtige! Både i Italien og i København… Fri mig!
Jeg vil gerne med rejseselskaber … med lange intervaller… for jeg bryder mig ikke om at være i flok, men jeg vil gerne have alle guidens oplysninger! Og det går jo ikke op!!
Kommentar af Anne Holtegård — 17. september 2014 @ 21:50
Jeg har hørt, hvor slemt det kan være, når de store skibe anløber København, men de forretningsdrivende er vist glade nok 🙂
Vi har det på præcis samme måde med rejser, og det går nemlig ikke op, men med sådan en rejseleder (og de fleste af de øvrige deltagere) er det heldigvis ikke noget problem, og som jeg har været inde på før, har konceptet sikkert meget at sige for arten af klientellet.
Kommentar af Ellen — 18. september 2014 @ 9:34
Hjertelig tillykke med sølvbryllupppet og billederne er skønne og dejlige 🙂
Kommentar af Lene — 17. september 2014 @ 21:56
Tak, Lene 🙂 Det er godt, at vi kan nyde hinandens billeder 🙂
Kommentar af Ellen — 18. september 2014 @ 9:35
Tillykke til jer begge med de 25 år. Det er bare smukt med smukt på – sikke nogle vue du har fanget – og temmelig romantisk. Meget passende til en ‘bryllupsrejse’ 🙂
Utroligt, at så mange havde fundet på at tage til Capri, netop som I skulle på besøg! Men tænk, hvor må det være rædsomt for beboerne, når horderne invaderer som græshoppesværme, selv om de lever af turister. Her er vi glade når sæsonen slutter og der igen bliver fred i byen – og vi har dog kun landliggerne på besøg. I parentes bemærket er vi altså også glade når sæsonen starter, for så trænger vi til liv 😉
Kommentar af fiberfryd — 18. september 2014 @ 0:49
Tak, Ditte 🙂
Dette er faktisk meget passende til både den første og den anden bryllupsrejse – præcis som vi havde håbet på, for vi kom nemlig aldrig på den første 😉
Guiden sagde, at det er dagsturister langt de fleste, og at Capri er helt anderledes om aftenen, så de lokale har heldigvis lidt fred hver dag, for ja, det må være living hell ellers. Det er nok med Capri og med Frederiksværk som med alt andet: for lidt og for meget er skidt begge dele.
Kommentar af Ellen — 18. september 2014 @ 9:39
Nej, sådan en påtvungen og ikke særligt hjerteligt ment fællessang udført af mere eller mindre irelevante fremmede kan de fleste altså godt være 🙂
Der er dælme smukt men du får altså ikke formidlet menneskemængderne særligt godt… har du rettet kameraet mod alle de dødeste punkter i turistfælden…
Kommentar af overleveren — 18. september 2014 @ 5:20
Aldeles enig!
Jeg har også billeder af menneskemængderne, men de er ikke særlig interessante, og guiden var god til at anvise de steder, hvor der med størst sandsynlighed var færrest turister 🙂
Kommentar af Ellen — 18. september 2014 @ 9:41
Smukt er der, men ulempen ved turister er at de fylder for meget i landskabet. Men det er vist et vilkår på de kanter. Tillykke med de 25 år.
Kommentar af Jørgen — 18. september 2014 @ 21:18
Det er det desværre nok.
Tak, Jørgen.
Kommentar af Ellen — 19. september 2014 @ 19:09
Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn? De dufter bare åh, så vidunderligt!
Og store skibe ligger godt til, 🙂
Især efter de 25 år, sagde han, han holdt 40 års i lørdags. 🙂 🙂
Kommentar af AagePK — 18. september 2014 @ 22:46
Kan man ikke sige sådan når et skib ligger i havn?
Tak og tillykke tilbage herfra 🙂
Kommentar af Ellen — 19. september 2014 @ 19:09
Et skib lægger til kaj, ligger på red , eller i havn.
For øvrigt er det største passagerskib “Allure of the Seas” ved at være en ældre dame, bygget i 2007, i Finland. Hendes skorstene kan trækkes ned for at komme under Storebæltsbroen. Men hun kan kun have 6.296 passagerer, der skal også være plads til besætningen på 2384. Vi ser hende jævnligt på Madeira, hvor hun og hendes søskende lægger godt til = fylder en del. 🙂 Jeg er personligt meget betaget af redningsbådene, der kan tage op mod 300 passagerer, hver!
Ligger der en mail i spamfiltret?
Kommentar af AagePK — 19. september 2014 @ 21:09
Okay.
Det største skib i 2014 er Oasis of the Seas, men størrelse og antal passagerer er ikke synkrone, eller hvad man nu kan kalde det, så det er nok lidt et definitionsspørgsmål, hvad ‘størst’ er … men den med de 9000 passagerer havde vedkommende, der fortalte det, vist misforstået lidt 🙂
Nej, jeg har fået din mail, men indholdet taget i betragtning, besluttede jeg at vente med at svare, til vi var hjemme igen og fik lidt mere ro på.
Kommentar af Ellen — 19. september 2014 @ 21:29
Det sker, at nr 2 af søsterskibe bliver lidt anderledes, pga erfaringer med første: Oasis er først, men Allure længst: 50mm. Det er dog helt sikkert ikke udfra et bestemt ønske, men bare køllægning med forskellig temperatur, sommer-vinter, kan sagtens give større forskel: http://en.wikipedia.org/wiki/MS_Allure_of_the_Seas
Antal passagerer kan nok veksle med hvor mange enkeltkahytter man ønsker at råde over, eller kan få solgt på tilbud. Der er i hvert fald altid et double og et max-tal.
Kommentar af AagePK — 20. september 2014 @ 16:33
Fem cm i længde på et skib i den størrelsesorden er jo nærmest lig 0 – lige som at veje skibet med og uden kaptajn for at finde ud af hvad kaptajen vejer 🙂
Kommentar af Ellen — 21. september 2014 @ 9:23
Axel Munthe har skrevet om sit liv og villaen i bogen “San Michele” (Steen Hasselbalchs forlag 1930) oversat fra “The Story of San Michele”. Den er bestemt værd at læse og sikkert desto mere interessant, når man har besøgt villaen.
Kommentar af Eric — 28. september 2014 @ 18:39
Tak. Er det mon en af de e-bøger, man kan hente gratis et eller andet sted, som jeg ikke kan huske hvor er? Ellers må jeg ligge kigge lidt rundt andre steder efter den, for ja: det er altid mere interessant, når man selv har set stedet.
Kommentar af Ellen — 28. september 2014 @ 19:03
Jeg har haft bogen (sådan en i papir) i mange år, men foranlediget af dit spørgsmål søgte jeg, og det ser ud til, at den engelske version kan downloades fra https://archive.org/details/storyofsanmichel005356mbp
Kommentar af Eric — 28. september 2014 @ 19:20
Tak for info og søgning – den er lagt i Favoritter nu.
Kommentar af Ellen — 28. september 2014 @ 19:33