Hos Mommer

29. juli 2014

Hvis man tror, at doping er noget nyt …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:45
Tags: ,

… må man tro om igen. Vi så en ret interessant udsendelse om Tour de France op gennem årene fra 1903, hvor det hele startede. Det var nummer 1 af 2, og jeg skal lige tjekke, hvornår nummer 2 bliver vist, for det var en god udsendelse, selv for sådan en sportsignorant som mig.
Udsendelsen var franskproduceret og bar naturligvis præg af det, således at det var de franske ryttere, man fokuserede mest på, men det blev det ikke mindre interessant af. Speaken var ny, og jeg kunne konstatere, at man åbenbart kan slippe afsted med mere i Frankrig, end man ville kunne herhjemme:
”Den permanenterede blondine” ville sikkert ikke gå upåagtet hen, og bemærkningen om en mand, der ikke var lille, men bare meget lidt køn at skue: “Han lignede det, han var: en dværg med stritører” er vist heller ikke helt politisk korrekt i dagens Danmark, for slet ikke at tale om kommentaren vedrørende en hustru til en af vinderne: “Hun havde taget sin bedste BH på, inden hun ønskede sin mand tillykke foran kameraet”. Vi hyggede os flere gange over de mange bramfri ord, der blev brugt i udsendelsen.
Det der moderne Epo-pjat er også det rene vand ved siden af de midler, de tog i brug lige fra løbets spædeste start, og egentlig  er rytterne i dag nogle værre forkælede pivskider sammenlignet med for 100 år siden. Op til 16 timers kørsel om dagen – og de havde selv deres egne cykelslanger med, draperet på rytteren under armene og i et kryds bag nakken, så de (selv, naturligvis) kunne skifte hjul, når (ikke hvis) de punkterede.
Mellem 1903 og 1918 kørte de på snaps, så at sige – det er jo også en slags doping. Man brugte æter for at dulme smerterne.
I 40’erne var de populæreste midler kokain og amfetamin!
I 50’erne kørte størstedelen af rytterne på amfetamin.
I 60’erne døde en rytter af malaria, fordi hans krop var helt nedbrudt af stimulanser.
Det er rigtigt, at Tour de France ikke er, hvad det har været, men det har det aldrig været.
Jeg gider ikke følge med i al dopingsnakken, men kan godt lide at følge lidt med på touren hjemme fra sofaen, kommenteret af Leth & Co – der er intet nyt under solen, og den med den bedste læge vinder, har jeg lige hørt. Det skal nok passe.

Det bliver spændende, om John kan bruge sin nyindkøbte plæneklipper uden at få brug for stimulerende hjælpestoffer til at gennemføre en plæneklipning. Han er jo vant til en traktor i Sverige, men sådan en ville være en anelse overkill til Den Stråtækte.
Han spurgte mig i morges, om han skulle købe en benzin- eller batteridreven, og jeg svarede fluks “batteri”. Den larmer mindre, den lugter ikke, den er lettere og den er nemmest at vedligeholde. “Ja, men den er også meget dyrere”, svarede Nielsen. Jeg spurgte, hvad der betød mest: at gøre livet nemmest muligt for os eller spare nogle kroner her og nu.

Saml-selv-græsslåmaskineSaml-selv-græsslåmaskine (1)

Manden begav sig afsted på plæneklipperjagt og et par timer senere kom han hjem en batteridreven i saml-selv-udgave. Det tog dog kun en halv times tid at få den køreklar.

32 kommentarer

 1. Jeg så ikke udsendelsen om TdF, men den forskrækkelige udsendelse om forfærdelige fisk. Det er – alt andet lige – bedre at gå efter en plæneklipper end at sidde på en.

  Kommentar af Jørgen — 29. juli 2014 @ 18:19

  • Det var i søndags, vi så udsendelsen 😉
   Det kommer nu lidt an på, hvor meget græsplæne man har, vil jeg påstå – vi har omkring 2500 m2 på torpet. Det er givetvis sundere at gå, men med så meget græs er det ikke sjovt, og det skulle gerne blive ved med at være sjovt at være i Sverige.

   Kommentar af Ellen — 29. juli 2014 @ 18:24

 2. Som et kuriosum kan jeg nævne, at der nu også er dopingtest af skakspillere. Der dokumenterer et vist vanvidsniveau, for i skak er der ingen kendte præstationsfremmende midler ud over træning. Min næste plæneklipper bliver en robot.

  Kommentar af Eric — 29. juli 2014 @ 18:27

  • Det var da helt utroligt …
   Vi kan desværre ikke have en robot i den nye have, der er alt for mange og for store niveauforskelle.

   Kommentar af Ellen — 29. juli 2014 @ 21:59

 3. Jeg har et billede fra Col d’Aubisque af en buste. Det forestiller en af de første franske cykelrytter, der vandt Touren, og her kan man se dækket, som hænger omkring halsen 🙂 Tilykke til John med det nye køretøj og til fruen for den lydløse udgave

  Kommentar af Lene — 29. juli 2014 @ 19:15

  • Hvor pudsigt – den statue lagde jeg slet ikke mærke til, da vi var der.
   Tak. Den er desværre ikke lydløs; den larmer bare mindre end alternativet 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. juli 2014 @ 22:01

 4. Doping af skakspillere, den er ny for mig. De arbejder jo også superkoncentreret, fysisk og lynhurtigt, så vidt jeg ved… Udmattende at tænke på.
  Cykelrytterne må for min skyld æde hvad de vil – de er alligevel mærkelige i min optik.
  Sjovt at de altid har haft doping som en naturlig del af løbet. Måske skulle man bare ændre navnet til Tour de Dope. For der vil altid kunne findes på nye præstationsfremmende midler, og de vil formentlig blive sværere og sværere at spore…

  Kommentar af Den Gamle Krage aka Ellen — 29. juli 2014 @ 19:22

  • ja, det var nyt … og i resten er jeg sådan set også enig – bortset fra, at jeg godt kan lide at følge Leths kommentarer. Med et strikketøj i hænderne, naturligvis 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. juli 2014 @ 22:02

 5. Til folk, der er så syge, så de behøver medicin for at klare sig, har vi handicap-OL og lignende. Jeg synes, det er urimeligt at afspærre veje, broer o.lign for at lade den slags tulle rundt, det forstyrrer trafikken og landets produktivitet. Og koster menneskeliv, når ambulancer ikke kan komme igennem. Køb en ø, og indret den til Tour de Tivoli, Alcatraz f.eks.
  Jeg købte en maskine magen til sidste år, med 2 batterier og græskurv: alle tiders køb, og solen leverer strømmen! Og så er den til at bære, med velanbragte håndtag.

  Kommentar af AagePK — 29. juli 2014 @ 21:12

  • Årh, det er vel næppe mere end en enkelt dag, der bliver lukket af – det kan da være ligegyldigt – og det kommer sikkert hjem igen i form af turistindtægter, da det er populært at besøge tour-ruterne.
   Der hører to batterier til, men jeg ved ikke engang, om der er solceller til den model, John købte, men jeg er under alle omstændigheder glad for, at det blev valget.

   Kommentar af Ellen — 29. juli 2014 @ 22:06

   • Har du prøvet at sidde i en køpå motorvejen, fordi nogle løbefjolser absolut skal have den internationale rute over Lillebælsbroen spærret det meste af en varm sommerdag. Bilister, der er ved at gå amok og lører frem i nødspor, endda i rabatten? Og den ene motor efter den anden står af pga manglende køling? Vi snakkede bl.a med en, der via telefonvagt var kaldt til en svinefarm, hvor kølingen var gået ned, han frygtede for et par tusinde svin. Men også en ambulance var fanget i fælden.
    Siden dengang er jeg yderst negativ overforsport og leg i trafikken: vi havde jo også den forfærdelige ulykke for nogle år siden, hvor nogle spandex-fyre trænede i hele vejens bredde og blev ramt af en ung billist: de var mindst lige så skyldige som han, han var bare den eneste, der blev straffet. Færdselsloven gælder sgu for alle.
    Det er mine egne solceller på hønsehusets taget, der leverer strømmen, derfor!

    Kommentar af AagePK — 30. juli 2014 @ 0:08

    • Nej, det har jeg ikke prøvet, men vi har da to lillebæltsbroer? Jeg har meget svært ved at tro, at man lukker motorvejsbroen uden at både varsle (hvilket turisterne selvfølgelig ikke kan se) og skilte meget tydeligt. Mon ikke der kun blev lukket noget af broen, som de også gør på Storebælt, når der er Århus-København? Som i øvrigt benytter den gamle Lillebæltsbro … men det er meget vigtigt med en ordentlig og grundig information, og de har vist lært af de fejl, der med tiden er blevet begået.
     Selvfølgelig gælder færdelsloven for alle – den cykeldebat havde vi for ikke så længe siden.

     Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 11:31

     • Det var Store Rejsedag, og begge broer var afspærrede! Den nye godt nok kun den sydlige halvdel; men uopmærksomheds-ulykker fik flere gange det hele til at gå i stå, og dem skal man altså budgettere med. Og det er, ligesom ved Storebælt, internationale ruter, og hvor annoncerer man for den trafik? Ved grænsen? På hvor mange sprog? Det er altså ikke rute 234 forbi Tylstrup-Bavelse eller sådan noget.

      Kommentar af AagePK — 30. juli 2014 @ 13:00

      • Nej, men det er vist ikke for nylig, så vidt jeg ved, det du taler om her – jeg synes, man har taget ved lære af begåede fejl. Heldigvis.

       Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 14:49

 6. Smart plæneklipper! Jeg glæder mig til at høre jeres erfaringer med den… 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 29. juli 2014 @ 21:35

  • Jamen det skal jeg nok prøve at huske at fortælle 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. juli 2014 @ 22:07

 7. Jeg har nok et ambivalent forhold til Touren… Jeg er fascineret af hvad de cykelryttere byder sig selv… dope eller ej… At cykle “lodret” opad i det tempo er en slags galskab! Er også træt af snyd og heksebryg… men som det jo viser sig har mennesket altid brugt noget præstationsfremmende!
  Jeg nyder til gengæld landskaberne og de mange informationer Leth kan nå at servere undervejs…
  Endnu et stykke teknisk legetøj til herren…. god arbejdslyst.

  Kommentar af Anne Holtegård — 29. juli 2014 @ 21:51

  • Jeg synes også, at de på en måde er bindegale, og det er helt sikkert også mest landskabernes og Jørgen Leths skyld, at jeg ser TdF 🙂
   Takker på Johns vegne …

   Kommentar af Ellen — 29. juli 2014 @ 22:08

 8. Jeg tror der er et vist belæg for at der er taget forskellige kemiske stoffer for at øge smertegrænsen og ufølsomheden for strabadser (på den ene og den anden måde) gennem det meste af menneskets krigeriske historie… TdF er vel bare den moderne europæers krigshandling… og i krig og kærlighed gælder som bekendt alle kneb.

  Kan godt forstå valget på en stilfærdig plæneklipper… men forstår måske ikke helt at I ikke valgte en robot…

  Kommentar af overleveren — 30. juli 2014 @ 5:13

  • Det er der jo nok, men hvorfor er det mon så forbudt? 😉
   Kopi af mit svar til Eric vil svare på dit plænerobotspørgsmål: Vi kan desværre ikke have en robot i den nye have, der er alt for mange og for store niveauforskelle.

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 11:11

 9. Cykelrytterne i de store løb har altid ‘krudtet’ sig, og der går nogle drabelige røverhistorier om styrtede ryttere, der er blevet bragt på hospitalet, hvor lægerne rev sig i håret og ikke rigtigt vidste, hvad de turde gøre, fordi det var oplagt, at patienten/rytteren var fyldt med alverdens ting, men hvad? Jeg ved bare ikke, hvornår det egentlig blev forbudt at dope sig? Tillykke med den nye græsslåmaskine. Jeg fik også en batteridrevet for et par måneder siden, og efter Gemalen fjernede en fjeder, så batteriet ikke hele tiden hoppede ud, er det gået fint 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 30. juli 2014 @ 8:44

  • Det er såmænd nok ikke røverhistorier 😉 Jeg kan også undre mig over, at det overhovedet blev forbudt, men det er der jo selvfølgelig så meget, der er, som ikke har været forbudt tidligere.
   Tak – nu kan jeg fortælle John, hvor han kan indlede en eventuel fejlsøgning …

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 11:13

   • Hehe, nu er det jo ikke sikkert, jeres model har samme skavank som vores. Men den er vist ret almindelig for vores, for da Gemalen klagede sin nød, kom svaret prompte 🙂

    Kommentar af Fruen i Midten — 30. juli 2014 @ 11:29

    • Ja, det lyder en anelse mistænkeligt 🙂

     Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 11:32

 10. Ja den bedste læge vinder.. sådan er det og det har det vist altid været i TdF.. 🙂
  Fin plæneklipper John har fået fat i.

  Kommentar af Inge — 30. juli 2014 @ 9:11

  • Det har det åbenbart … og tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 11:13

 11. Jeg kan lige opdaterer din doping historie med at man i Grækenland i de oprindelige olymiske lege også brugte doping. Dengang havde man jo ikke doping regler, men de tog udtræk af planter som man vidste havde en eller anden effekt på kroppen. Så det har altid eksisteret.

  Kommentar af Havehyrden — 30. juli 2014 @ 10:27

  • Ha – hvor interessant. Der er virkelig intet nyt under solen.

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 11:14

 12. Ja cykeltossen her så slet ikke udsendelsen, og anede for den sags skyld heller ikke noget om den … før nu 😉
  Til gengæld for al det fjernsynspjat 😉 kørte jeg i stedet 101 km på min cykel. Årets første over de 100 😀
  Forstår godt valget af den – næsten – støjfri plæneklipper.

  Kommentar af perteilmann — 30. juli 2014 @ 12:17

  • Det er sgu godt gået, Per. Eller cyklet, hedder det vel. Hvornår ser vi dig i et af de store løb? Eller gør du det kun for sjov og/eller motionens skyld?
   Jeg er ikke vild med de benzinlarmere 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 14:52

   • Næh Ellen, det er kun for sjov og motionens skyld. Har kørt løb nok i den tidlige stenalder (35-45 år) 😉

    Kommentar af perteilmann — 30. juli 2014 @ 19:22

    • Okay! Så du holder bare formen ved lige. Flot!

     Kommentar af Ellen — 30. juli 2014 @ 19:25


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.