Hos Mommer

14. juni 2014

60 år i Sagnlandet Lejre

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 19:09
Tags: , ,

P1010582Steen blev 60 år i går. Det skulle fejres, syntes han, men hvordan? Som en af talerne nævnte, er han ikke til stive, hvide flipper og ditto duge, suppe, steg og is og en masse højtidelighed.
Det er vi op til flere, der er helt på linje med ham i … ideen med at fejre den runde fødselsdag i Sagnlandet Lejre var derfor ret genialt udtænkt.
Her var der plads til alle fire generationer – som vel at mærke hyggede sig lige meget. På hver sin vis, måske, men ingen syntes, at det var kedeligt.
Vi var nogleoghalvtreds sommerglade gæster, som i alder spændte fra 14 måneder til 85 år.

Der var dækket op i Peder Mikkels Pavillon. Vi skulle mødes her kl. 11:30, men var velkomne i sagnlandet fra kl. 10, hvor det åbnede. John og jeg stod der naturligvis på slaget 10 – vi ville have det hele med og nåede da også at gå lidt rundt inden vi skulle samles. John har været her før, med børnene på skolen, hvor han arbejdede i nogle år, men jeg har aldrig været her.
Vi kommer igen. Vi kommer helt sikkert igen, for her er så meget at se, og indgangsbilletten er automatisk en sæsonbillet til resten af 2014.
Vi nåede ikke en brøkdel af hele landet, men nåede en lang snak med en vævekyndig dame (Ditte, du må til Lejre og se, hvad hun kan!) Jeg er ikke spor klog vedr. væveteknikker, men det er vist lidt specielt, dette diamantmønster. Og det kunne man allerede i jernalderen.
Vi så smedjen, hvor det, lige da vi var der, handlede mere om at mandehørme blandt de fire gutter end om at smede mens jernene var varme, men det gjorde nu ikke oplevelsen mindre hyggelig. Nyd lige gutten med det flettede skæg.

P1010594P1010598
Hanne – fødselarens dejlige kone – og jeg har været kolleger siden 1986, så vi nåede at have vores gang i det samme firma i 27 år. Hanne er ikke stoppet endnu, og hun havde lokket firmaets eminente kantinechef til at stå for maden – da jeg fandt ud af det, vidste jeg med 100 % sikkerhed, at vi ville blive trakteret på lækreste vis.

P1010586

Man kunne, hvis man skulle have de lyster, ro sig en tur i en udhulet træstamme. Vi nøjedes med at kigge på. Parret til venstre var stødt på grund og måtte hjælpes los af andre.

P1010589

Dette billede på fortid og nutid, der mødes, kunne jeg slet ikke stå for … kvinden sad og gruttede korn til mel, da hun blev afbrudt i arbejdet af … sin mobiltelefon.

P1010580P1010602P1010604

Der stod en kurv med (vaskede …) kohorn, hvis man skulle få lyst til at drikke på autentisk jernaldervis. Jeg sprang over, fordi man ikke måtte drikke rødvin af dem (var min undskyldning), men min bord-genbo kastede sig ud i det med en Carls Special. Han var nødt til at drikke ud, da hornet blev leveret uden støttefod, men det lod heller ikke til at være verdens største problem for ham.

P1010613

Jeg blev ikke helt klar over, om Steen er ved at fortælle lystfiskerhistorier her … “Den var SÅ lang, men den slap desværre fra mig …”
Inden kaffen og kagen kom der en sød, frisk og sprudlende jernalderkvinde og lavede en vaskeægte Piet van Deurs med os “Hvad er dette og hvad blev det brugt til?”.
Det er vel næsten overflødigt at fortælle, at vores bord vandt?

P1010614P1010615

På vejen mellem Osted og Sagnlandet var der i øvrigt op til flere pænt store valmuemarker. Bare hvis der skulle være nogen, der er interesserede … under alle omstændigheder er det et meget smukt og kuperet terræn, så det er bestemt en tur værd.

28 kommentarer

 1. Det lyder som en skøn måde at fejre fødselsdag på! Sagnlandet Lejre har en masse at byde på for folk i alle aldre. Området Hvalsø, Lejre, Osted er min yndlingsplet på Sjælland – sikkert fordi det er min barndoms og ungdoms land 🙂

  Kommentar af bedstesblog — 14. juni 2014 @ 19:23

  • Barndommen kalder (forhåbentlig) altid på dejlige minder, men det er altså også et smukt område at have trådt sine barnesko i 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2014 @ 19:49

 2. Havde I alderen til at genkende genstandene?
  Jeg har ikke været i Lejre siden Søren faldt ud af overkøjen og brækkede armen (feriehytte ved Vordingborg i ’88) Udstyret med nyanlagt gipsarm huggede han brænde og spurtede rundt derude! Når man er 10 år skal der ske noget!
  Det er et herligt sted. Og det ser ud til at det var en herlig fødselsdag…
  Jeg kan heller ikke væve… men det er et ualmindeligt smukt mønster.

  Kommentar af Anne Holtegård — 14. juni 2014 @ 20:22

  • Jaja, Anne, det var os, hun havde fået genstandene fra! Hrmpf, frække kvindemenneske … 😉
   Brækket arm ingen hindring, når man er 10 år!
   Det var en herlig dag, var det.

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2014 @ 20:37

 3. Sagnlandet Lejre er så utrolig spændende at besøge. Jeg har kun været der en enkelt gang, men det var sammen med børn, og det gjorde bare det hele endnu bedre. Der er masser at se og opleve både for børn og voksne.

  Genialt sted at holde sin fødselsdag, og når I så oven i købet havde så fint vejr, så kan det slet ikke blive bedre.

  Kommentar af Stegemüller — 14. juni 2014 @ 22:05

  • Det er altid anderledes at opleve tingene sammen med børn, og ja, det var godt fundet på at holde fødselsdagen der 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 9:21

 4. Hvis min 60 års fødselsdag skulle fejres, ville jeg også foretrække sådan et sted. Men jeg springer den over, som jeg har gjort alle de andre fødselsdage. Jeg har aldrig været i Sagnlandet, men Allan har været der med ungerne, da de var små, mens jeg passede mit weekendarbejde.

  Kommentar af Pigen fra landet — 14. juni 2014 @ 22:18

  • Det er en rigtig god ide … kan man ikke holde fest i Middelaldercentret?
   Jeg vil tro, at der er sket noget, siden Allan var der med børnene, men da jeg ikke har været der før, kan jeg ikke vide det 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 9:23

   • Jo, man kan godt holde fest i Middelaldercentret.
    Der er uden tvivl sket en masse, det ville være mærkeligt andet.

    Kommentar af Pigen fra landet — 15. juni 2014 @ 21:44

    • Okay, så … John fylder jo 70 næste år – måske ville et middelaldercenter være det helt rigtige i den sammenhæng 😉
     Ja, det ville ærlig talt være lidt mærkeligt andet.

     Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 21:59

 5. Det er jo det med væveteknikker og meget andet: vi sidder måbende og ser mennesker og maskiner væve noget, og i virkeligheden blev de fleste teknikker fastlagt allerede i bronce- eller jernalderen. Drejl, kipper, lærred; Den diamant kalder svenskerne gåsögon.
  I dag tror folk jo, at Lejre er et oplevelsessted, og det er det også, et rigtigt dejligt et; men oprindeligt var det jo et laboratorium, hvor man byggede huse, som man troede, de så ud i bronce og jernalderen; derefter brændte man dem, bare for at se, om de bagefter lignede det, man havde udgravet andetsteds; hvis ikke det lignede, måtte man på den igen. På den måde fik man afprøvet sine teorier om husbygning i forhistorisk tid. På det område, eksperimentel arkæologi, var Danmark enerådende i mange år.

  Kommentar af AagePK — 14. juni 2014 @ 22:39

  • Jeg kender historien bag det nuværende sagnland – indtil 2009 hed det jo Lejre Forsøgscenter. men jeg er ikke helt klar over, hvornår man begyndte at kombinere det med at være en attraktion – kun at det er længe siden.

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 9:36

 6. Det var da en rigtig god ide at holde fødselsdag der, uformelt – det er ved tavler mange år siden jeg sidst var der. Jeg er opvokset i Osted og alligevel kom vi ikke ret til Lejre. Men er det ikke bare ofte sådan? Nærområdet bliver ikke så undersøgt som det noget længere væk? (Skriver hun fra London!!)

  Kommentar af nuuka04 — 15. juni 2014 @ 0:20

  • Det er helt klassisk, at nærområdet er det, man kender mindst til – jeg tror næsten også, at jeg kender London bedre end København 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 9:37

 7. Lyder som en rigtig god dag I havde derude, og vejret var i den grad med jer.

  Kommentar af Inge — 15. juni 2014 @ 6:04

  • Ja, det var – så nu har vi været til to gode fester på 14 dage … dejligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 9:38

 8. Det der billede med fortid og nutid der mødes… sådan har jeg det osse når jeg færdes på den ungarske steppe og ser rytterne i deres traditionelle dragter skridte ned gennem gaden – ævlende i en iphone…
  Men der er nu noget andet der slår mig i det billede… hvad er der sket med stakkels hovedløse dreng? Eller er det en bevidst handling for at respektere at mennesker ikke nødvendigvis har lyst til at blive fotograferet?

  Lyder som et dejligt sted at holde en god fødselsdagsfest… elsker den slags skæve fester hvor konventionerne bliver smidt lidt bagud over nakken…

  Kommentar af overleveren — 15. juni 2014 @ 7:07

  • Ja, det er også et godt billede på nutid, der mødes med fortid 🙂
   Næh, drengen var fuldkommen ligeglad – eller rettere: han gjorde meget for at være sikker på at komme med på billedet … det var mere fordi han dominerede billedet i forhold til sin mor, som jo var den, det handlede om.
   Man må gerne – i modsætning til, hvad mange tror – fotografere folk (‘Situationsbilleder’) i det offentlige rum uden først at spørge om lov. Selvfølgelig findes der regler, og jeg har også læst dem, men i denne situation ville det have været helt legalt, også selv om jeg ikke havde fjernet drengens hoved 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 9:45

 9. Herligt sted til en fest! Jeg har heller ikke oplevet Sagnlandet Lejre; en mangel i min opdragelse kan jeg se. Det må prøves 😉 Vævemønstret ser ud til at være ‘gåseøjne’, en variation af kipper.
  I to må snart udgive en ny guide; ‘Rejsen rundt i Sjælland’ (i’et er altså en fast vending i den serie…)

  Kommentar af fiberfryd — 15. juni 2014 @ 7:19

  • Ja, det må I prøve – den vævedame var meget ivrig for at fortælle – I kunne sikkert få jer en lang og god snak 🙂
   Det kunne da godt være, jeg skulle det – men jeg skal have fundet en sælgende undertitel, så – ellers drukner den i mængden 😉

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 9:47

 10. Jeg har vist heller ikke oplevet Lejre. Men da vores forældre var meget bevidste om at vise os hele Danmark både fortid og nutid, så kan det godt være, hvis det altså eksisterede da jeg var barn 😉 Og jeg har billeder af munke og nonner med mobiltelefoner, og jeg da godt at de også følger med tiden, men for mig ser det sjovt ud, når en munk hiver ud i kjortlen for at fiske mobiltelefonen frem 🙂

  Kommentar af Lene — 15. juni 2014 @ 9:53

  • Det hele startede i 1964, men som jeg skrev til Aage, er jeg ikke klar over, hvornår de begyndte at lukke publikum ind.
   Selvfølgelig skal munke og nonner følge med tiden, men det ser altså skægt ud, ja 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 10:02

 11. Vi har da næsten mødt hinanden i går!
  Vi passerede de flotte valmuemarker mellem Ringsted og Roskilde i går ved 10-tiden. De var imponerende, og var meget tæt på et pit/fotostop (Kører gerne den vej, når vi skal til Kbh. Det er noget med en osteforretning….)
  Diamantmønsteret, hed det sådan? Jeg kender det som gåseøje, en lidt avanceret kippervævning. Kipper og gåseøje er mellem mine foretrukne mønstre. De er smukke!

  Kommentar af Den Gamle Krage aka Ellen — 15. juni 2014 @ 15:29

  • Ej, hvor pudsigt! Du må altså sige til, hvis/når du/I er på de kanter igen og måske har lidt tid til overs, så gi’r vi en kopkaf. Vi bor kun 13 km fra osteforretningen, så det er ikke den store omvej for jer.
   Ditte sagde også gåseøjne og Aage siger, at gåsögon er den svenske betegnelse. Jeg er dog sikker på, at vævedamen sagde noget med et diamantmønster, der er hentet fra Spanien.

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2014 @ 15:44

 12. Vi er også til den slags utraditionelle fødselsdage, selvom jeg da heller går af vejen for en helt traditionel suppe-steg-is-variant. Lejre er et af de steder, hvor vores børn har været (institution/skole), men vi ikke. Men vi burde. Og hvis jeg ikke tager meget fejl, så går vores vandremedarbejdertur mod den egn her til august. Til den tid er valmuemarkerne desværre nok forsvundet.
  Og så har vi nu også fået reglerne om billeder på internettet på plads. Eller i hvert fald rammerne – for der er vist plads til fortolkning.

  Kommentar af conny — 17. juni 2014 @ 8:57

  • Det er et meget smukt og kuperet terræn, både inde i Sagnlandet og udenfor, så hvis jeres tur går til det område, kan du godt glæde dig, selv om det bliver uden de røde marker 🙂
   Jeg har snart set så mange påstande, fortolkninger eller måske især mistolkninger, så jeg blev enig med mig selv om at finde ud af det én gang for alle. Som du siger, er der plads til fortolkning, men jeg synes umiddelbart, at reglerne er ret enkle – især da jeg stort set altid fotograferer ‘situationer’ 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2014 @ 9:31


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.