Hos Mommer

22. april 2014

Forårsfornemmelser – live …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:14
Tags: , ,

Jeg har det fint igen, men det er nu alligevel ikke mig, der så ublufærdigt demonstrerer forårsfornemmelser IRL, men nogle knald(!)røde biller i vores have. Findes der pletfrie mariehøns?
De er lidt slankere end mariehøns, men nok lige så lange. Størrelsesforholdet får man måske en fornemmelse af, når jeg fortæller, at det er en vibeægstængel, de sidder og hygger sig på. Skjoldet er omkring 6 mm langt.
Det er lilje(blad)biller Liljebillerne og deres larver angriber et meget stort antal plantearter inden for slægterne Lillium og Fritillaria (hos sidstnævnte kender vi især kejserkrone og vibeæg)” – jeg skal nok ikke være spor glad over at have observeret dem i vores have – deres larver æder alt, hvad de kan komme i nærheden af. De er hurtige til at opdage planterne – vibeæggen er først kommet til i år og kejserkroner har vi ikke.

P1000677

I dag gik turen igennem Ugledige tæt på Vordingborg. Bare fordi …
Ugledige har jeg set skilte mod, men normalt har man andre ærinder og er måske heller ikke nysgerrig nok. 
Fordi John havde kørt igennem i sin tid som patienttransportør, ville han vise mig denne lille, idylliske plet på danmarkskortet.

Ugledige

Alene de to steder, som lå så smukt ned til en lille sø, var betagende. Ren Morten Korch, ikke?

Ugledige (4)Ugledige (5)

På den anden side af vejen gik gæssene og skræppede fornærmet til os, mens de var på vej ned til den anden lille sø. Der fløj hele tiden par fra den ene lille sø til den anden lille sø, og vi kunne høre en konstant skræppen op fra flere fuglearter, mens vi stod og fotograferede og i det hele taget nød området omkring os. Vi så flere hold gæslinger her.
Jeg har ganske vist været på det sydligste Sjælland før, men har aldrig studeret det så indgående og fra så små veje som i år – hvor er det dog et smukt område.
Her kunne jeg godt bo.

20 kommentarer

 1. De der live-forårsfornemmelser er godt nok også rigtig Morten Korchsk: der var ikke mange kropiger, der slap for hans charme, ifølge sønnens bog om Mortens hemmelige dagbog. Han kom jo langt omkring som grossist og handelsmand. Og konen, en præstedatter, forstod, at en stor forfatter måtte søge inspiration. Morten nåede også at være “husbondafløser” for forvalter Nordby på Hakkeby teglværk på Sjælland, hvor han var direktør. Det kom der en datter ud af.
  Så kan man jo godt prædike mådehold og troskab i Stillebækken, og elsewhere. 🙂

  Kommentar af AagePK — 22. april 2014 @ 17:45

  • Det var pokkers – var han sådan en gammel gris, ham Korch? Jeg havde godt nok ikke været så forstående som præstedatteren 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. april 2014 @ 18:07

 2. Vedrørende “mariehønsene”, der parer sig: Det er nogle rigtigt modbydelige biller, der i modsætning til Mariehøns er planteædere (Mariehøns er, om ikke kødædere, så “malker” de dog bladlusene for sukker, så disse dør – altså en nytte bille). Jeg kan ikke huske, hvad de afbildede biller hedder; men jeg véd, at de kan “afblade” enhver lilje, hvilket jo også passer meget godt med, at de sidder på Vibeæg. Jeg gør det, at jeg med en kraftig opløsning af krystalsæbe sprøjter planterne med en forstøver (det er rigtigt, at man ikke selv må lave sprøjtemidler; men det, jeg laver, er jo også kun til at “vaske” planterne med 😉 og så “gnider jeg med fingrene de “spytklatter” (skum) hvori æggene/larverne ligger, af. Der trænger sæbevandet vanskeligt ind. De er meget hurtige til at formere sig, hvis man ikke gør planterne usmagelige for dem. Den milde vinter har gjort, at de er ret tidligt fremme, så der kan blive rigtig mange af dem, hvis man ikke gør noget.
  Sæbe ( der er basisk) er i den mængde vi kan bruge det, ikke en miljøgift og skader ikke boniteten i alm. havejord. (Skal nok ikke hældes i større mængder i surbundsbede!).
  Det må ikke være flydende brun sæbe, man bruger, da det åbenbart indeholder et stof, der skader planterne.
  Mit andet “vaskeråd” er det på nuværende nok lidt for sent at bruge: “At vaske benene på æbletræerne”. I marts (lige inden knopperne begynder at svulme, sæber jeg stammerne (“benene”) på æbletræerne ind (også krystalsæbe, men ufortyndet) med en afsæbningsbørste eller en svamp (afhængig af, hvad man lige har ved hånden). – Bare så stammen er smurt ind i et tyndt lag hele vejen rundt – og ca. 1m op fra stammens begyndelse lige over jorden. Det gør, at de små biller, der har overvintret i jorden, ikke kravler op og lægger deres æg i blomsterknopperne, hvorfra larverne af dem gnaver sig ind i frugtknuden og senere bliver til det, vi kalder for “orm i æblerne”. – Jeg så engang en TV-udsendelse, hvor en økologisk frugtavler blandede komøg med noget (jeg ikke husker, hvad var) og smurte æbletræstammerne ind deri for at opnå denne virkning. Derfra min idé, som jeg har haft succes med.
  Venligst

  Kommentar af Domus1 — 22. april 2014 @ 17:59

  • Jamen Donald, jeg skrev jo, at de hed lilje(blad)biller 🙂
   Rådet med sæben kendte jeg til, og rådet med at vaske æbletræs’ben’ er simpelthen alle tiders – tak for det! Det er godt nok for sent for i år, men til gengæld er mit æbletræ ikke større, end jeg kan overskue samtlige knopper 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. april 2014 @ 18:10

 3. Det er godt, at du er frisk igen – det var vist en hård tur, du var igennem. Roskildesyge er aldrig rart, og man kan føle sig ganske udmattet bagefter.

  Hold da op et fantastisk billede af billerne og det bliver da endnu mere fantastisk, når du nu fortæller, at de kun er 6 mm. lange. Dit lille Lumix – hvis det er det – kan virkelig noget.

  For hver dag er du stadig tættere på sidste stråling; husk at tænke på det.

  Kommentar af Stegemüller — 22. april 2014 @ 18:28

  • Ja, man er altid en karklud, men jeg plejer ikke at være SÅ gammel en karklud!
   Det er skam mit lille Lumix, og jeg husker hver eneste dag på, hvor mange – eller få – gange der er tilbage 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. april 2014 @ 18:44

 4. Fantastisk billede af to absolutte hadere!
  Selv herude, in the middle of nowhere, kan de modbydelige bæster finde mine skønne liljer. Jeg var ikke opmærksom på at de også går efter mine elskede vibeæg – hvad f%&/()= bilder de sig ind?????

  Kommentar af Den Gamle Krage aka Ellen — 22. april 2014 @ 21:04

  • De kan åbenbart finde liljer (og vibeæg) overalt, de små bæster.
   Nu kan de to her få lov til at hygge sig i fred, så fjerner jeg æg/larver senere – de er heldigvis også helt røde, så de er nemme at få øje på!

   Kommentar af Ellen — 22. april 2014 @ 21:40

 5. Det glæder mig at du har det fint igen! Ønsker dig gode dage i resten af ugen … og derefter 🙂
  Jeg har ikke før hørt om vibeæg!? Det var da et skægt navn. Måske er det fordi der er løgknolde i jordoverfladen med vibeæg-farve.
  Ugledige er også et morsomt navn – og det er smukke billeder. Jeg tror vi alle godt kan lide at tage på udflugt til et sted, hvor vi kan se at landskabet er frodigt og varieret – og hvor man fornemmer at husejerne gør noget for at “pleje” naturen.

  Kommentar af Donald — 22. april 2014 @ 21:41

  • Tak, tak 🙂
   Har du billedgooglet? Jeg tror mere det er blomsten end løgene, der er årsag til navnet.
   Der er mange sjove stednavne i DK – ikke langt fra Ugledige ligger Ornebjerg. Jeg vil nok helst ikke vide, hvorfra det navn stammer 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. april 2014 @ 21:52

   • Der må da også have været folk i moderne tider, som syntes at Lem og Tarm var dårlige navne. Fodboldholdene undgår de navne og kalder sig “Midtjydske” eller lignende 🙂 Ornebjerg – hvem vil bo der? Eller Galgebakken i Albertslund, uha! Det var sjovt i begyndelsen, men ikke i længden.

    Kommentar af Donald — 22. april 2014 @ 22:13

    • “De’it så galt, så itte det kan or’nes!” som soen sagde.
     Kristeligt Dagblad havde en artikel om Morten Korch: Mor tilgav far alt, i forbindelse med sønnen Morten A Korchs 101 års fødselsdag, den 21.3.2009. Derfra min viden.

     Kommentar af AagePK — 22. april 2014 @ 22:34

 6. I får da set jer omkring og dermed også sonderet om der er steder, I vil flytte hen 🙂

  Kommentar af Lene — 23. april 2014 @ 7:25

  • Det gør vi i høj grad 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. april 2014 @ 9:51

 7. Sikke nogle flotte bæster. Ærgerligt, at de åbenbart gør så meget skade, at man ikke bare kan nyde synet af dem. Det er smukke områder, I kommer igennem for tiden. Gad vide, om I virkelig ender med at rykke teltpælene op?

  Kommentar af Fruen i Midten — 23. april 2014 @ 8:48

  • Ja, det er lidt ærgerligt, at de er så forslugne.
   Vi får set det smukkeste af Sjælland … ja, gad vide … det er lidt spændende 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. april 2014 @ 9:53

 8. Det kræver en stærk kvinde at overleve en “man-flu”

  Jeg kender en der hader de røde liljebiller af et godt hjerte, hun har den smukkeste have med alverdens blomster, og liljebillerne er bestemt ikke velkomne. Hun forsøger at indfange og knuse dem, hvis de bare falder ned på jorden kravler de op og fortsætter deres ødelæggelser.

  Kommentar af Inge — 23. april 2014 @ 13:22

  • Absolut! 🙂
   Hmmm … jeg skulle måske bare have gjort kort proces med dem? Jeg må holde godt øje med, hvornår afkommet viser sig.

   Kommentar af Ellen — 23. april 2014 @ 14:24

 9. De billeder er lige så flotte som der er på den sydlige del af Sjælland. Godt at være frisk igen.

  Kommentar af Jørgen — 23. april 2014 @ 13:35

  • Tak – ja, der er nemlig dejligt.
   Ja, det er godt!

   Kommentar af Ellen — 23. april 2014 @ 14:24


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.