Hos Mommer

11. april 2014

Aftenens foredragsholder: Søren Frank

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:25
Tags: ,

Søren Frank øst-EU-smagning april 2014 (3)Gårsdagens vinsmagning skulle omhandle vine fra det østlige EU. Vi smagte 10 vine (i alt) fra Bulgarien, Rumænien og Ungarn.
Til at oplyse os østvins-ignoranter havde vinklubbens bestyrelse sat Berlingskes Søren Frank på opgaven.

På trods af, at han lagde ud med at sige, at han ikke kendte ret meget til vine fra disse lande, klarede han nu opgaven ganske udmærket. Jeg kan godt lide, når folk er velforberedte. Han havde sat sig godt ind i den historiske baggrund for Østeuropas vintradition og præsterede derved, at aftenen blev lærerig og interessant.

Søren Frank er Søren Frank. Det kan han pudsigt nok slet ikke lade være med at være, og han lagde da heller ikke skjul på sine egne meninger om vinene, men det var helt i orden med mig – vi behøvede jo ikke at være/blive enige med ham, og da vi til sidst stemte om, hvilke vine vi havde syntes bedst om, fremgik det ret tydeligt, at vi havde lyttet pænt til hans foredrag om vinene, men ikke rettet os efter hans mening om samme.

Søren Frank øst-EU-smagning april 2014 (2)Søren Frank øst-EU-smagning april 2014

Søren Frank øst-EU-smagning april 2014 (1)

De var i øvrigt ganske udmærkede, vinene. Men de var dyre. Temmelig dyre, endda. Ingen af vinene kostede under 100 kroner for en flaske, og der var flere til mellem 200 og 300 kroner. Den dyreste var en dessertvin – Tokay, naturligvis – til 600 kroner for en halvflaske.
De priser undrede os alle – vi var lige som i nogle lande med meget lave lønninger, så hvorfor disse tårnhøje priser? Det fik vi en forklaring på, men den var lang og I bliver derfor skånet for den.
Som sagt var vinene absolut drikkelige, men jeg kan sagtens finde vine til mellem 50 og 100 kroner, hvor jeg får lige så meget eller mere for mine penge.
Fint nok – det er jo netop meningen med en vinklub: At man lærer nyt og at man smager vine, man ellers ikke ville have fået smagt.

Det “lette arrangement” var som sædvanlig ret lækkert. I aftes tre slags godt brød hvortil vi  fik serveret bulgarske pølser og ditto ost – leveret og præsenteret af en litauer …
Meget anbefalelsesværdigt. Hun og manden (som vist var bulgarer – han var med, men sagde ikke et ord) har forretning nord for København samt i Tåstrup, hvilket er mere ‘spiseligt’ for os, hvis vi skulle få lyst til bulgarske pølser.

Reklamer

14 kommentarer

 1. Spændende at smage vine fra nye områder.. og for pokker hvor ser tilbehøret lækkert ud.

  Kommentar af Inge — 11. april 2014 @ 19:53

  • Ja – vinklubber er en god ting 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. april 2014 @ 21:04

 2. Godt at få nogle smagsoplevelser, måske er der nogen af dem, der senere kan bruges. Lækkert ser det ud 🙂

  Kommentar af Lene — 12. april 2014 @ 8:15

  • Det kunne sagtens tænkes, for lækkert var det 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. april 2014 @ 8:18

 3. Rumænere og Bulgarere må da ligesom grækerne have dyrket vin i 3-4000 år, ikke? Det må være interessant at høre om deres kulturen; der har jo været den ene folkevandring efter den anden, så der må være skiftet lidt ud i traditionerne.

  Kommentar af Donald — 12. april 2014 @ 21:13

  • Det var meget interessant, men som sagt en lang historie. På et tidspunkt var noget af området domineret af muslimer, som jo ikke har det så godt med alkohol, så det har svinget lidt mht. vinfremstillingen.

   Kommentar af Ellen — 12. april 2014 @ 23:03

   • Jeg hører dig! Det var en la-a-ang historie 😉
    Man må som bekendt ikke skære alle over én kam, matematiker, astronom, filosof og digtere Omar Khayyam var god til at prise vin (formentlig med mådehold og formentlig misbrugt af alkoholikere som bevis på at det er klogt at drikke).

    Wikipedia skriver om Persiske vine bl.a. Already by the 9th century, the city of Shiraz had established a reputation for producing the finest wine of the Middle East, and was Iran’s wine capital. Mellemøsten blandede kulturerne og indtil for nylig var der tolerance religionerne imellem.

    Kommentar af Donald — 13. april 2014 @ 9:55

    • Ja, okay, jeg serverede den korte udgave 🙂
     Meget interessant, oplysningen fra Wikipedia, og ja, der var nogle århundreder, hvor vi godt kunne leve i indbyrdes fred, så hvorfor pokker vi ikke kan det mere, lærer jeg aldrig at forstå!

     Kommentar af Ellen — 13. april 2014 @ 10:26

   • Hvem opfandt egentligt al-Co’ol? 🙂

    Kommentar af AagePK — 13. april 2014 @ 21:51

    • Hehe … nogle hævder, at det var de gamle ægyptere, men jeg kunne sagtens forestille mig, at man har fundet ud af de gærende egenskaber flere forskellige steder – mjød, vin, palmevin … der findes jo meget forskelligt af slagsen.

     Kommentar af Ellen — 14. april 2014 @ 14:51

 4. Lyder da super spændende, især foredrag om landende og vinområderne. Ja Søren Frank er Søren Frank. Han (og en del andre) har været anmelder for lang tid, jeg syntes simpelthen at sådanne burde skiftes jævnligt ud. Politiken havde for år tilbage en berygtet en af slagsen, Joanne Dwinger. Hold da op hun var kritisk, ligesom Frank. Og ind i mellem alt for kritisk. Jeg huske hun skulle anmelde nogle af boderne på Roskilde Festivalen og gæt hvad de fik af kokkehuer? Ja ikke mange, men de fleste var ganske udemærkede og maden var hvad det var. Simpel og enkelt, sådan som det er på en festival. Men hun klagede over at man ikke kunne få ordentlig bestik (det var engangs bestik) og forsatte i den stil.
  Jeg husker en sag hvor Frank var sur over en restaurant der nægtede at servere alkohol for hans datter (under 18år) og efterfølgende fik restauranten en dårlig anmeldelse. Her var det svært at vide om de fik den forbi han var sur på dem eller?Sagen blev blæst op i medierne og viste en småarrogant side af Hr Frank.
  Men det var ellers nogle pæne priser på vinenen, især når de kommer fra de mindre kendte vinlande. Men det er måske netop derfor, de produceres måske i små mængder?

  Kommentar af Havehyrden — 16. april 2014 @ 17:02

  • Jeg læste godt det med hans søn (tror jeg nok det var, men det er jo i princippet aldeles ligegyldigt). Det er for tåbeligt at reagere med en dårlig anbefaling af den årsag, men jeg må nok sige, at SF var rigtig god til dette arrangement.
   Forlange rigtigt bestik på Roskilde-festivalen? Tåbeligt! Jeg husker i øvrigt også udmærket Jonna Dwinger … du har sikkert ret i, at de sidder for længe på deres taburetter.

   Kommentar af Ellen — 16. april 2014 @ 18:35

 5. Ummenum, de pølser kunne jeg godt have spist lige nu, hvis ikke det var fordi, jeg næsten lige har fået en lille hyggelig påskefrokost med husbonden.
  Sjovt at høre om vine fra lidt anderledes lande.

  Kommentar af conny — 20. april 2014 @ 17:18

  • De var altså også gode!
   Det er altd sjovt at lære nyt 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. april 2014 @ 10:34


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.