Hos Mommer

8. marts 2014

Forelskede gæs?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:06
Tags: , , ,

Kurtiserende canadagæsDet larmer meget, når gæs gør kur til hinanden, hvilket var hvad de havde så travlt med nede ved åen, at de var forholdsvis ligeglade med min tilstedeværelse … forholdsvis, for de lå helt op ad broen, da jeg nærmede mig, men de svømmede ikke længere væk end omkring 50 meter, så farligere end som så var jeg åbenbart alligevel ikke.
De udstøder deres karakteristiske lyde, mens de strækker halsen så langt frem, de kan.
Jeg kunne ikke helt finde ud af, hvem der kurtiserede hvem, for der var fem gæs, og alle var tilsyneladende interesserede i alle sådan lidt på skift, men de er måske ikke nået længere i spillet end til at være på vej til at vurdere hvilken partner, der er bedst egnet til årets kuld?

Kurtiserende canadagæs

Jeg tog 88 billeder af gæssene nede ved åen og af fugle gennem køkkenvinduet. Det er sandelig godt, at man ikke længere er nødt til at betale 2,50 krone pr. billede for fremkaldelse, for jeg kasserede de 75 igen.
Hvis det stadig var sådan, var jeg aldrig kommet i gang med at fotografere … der er ikke noget at sige til, at mit lille Lumix er ved at være slidt op: Jeg har gemt 16.000 billeder. En (relativt lille) del af dem er taget med mit Canon, men et kvalificeret gæt er, at jeg nok har taget omkring 100.000 billeder med Lumix-kameraet. Det er som sagt ved at være slidt, kan jeg fornemme på billedkvaliteten, men den lille motor har gjort et pænt stykke arbejde, så nu går jeg venter på, at TZ-60 kommer til Danmark, så jeg kan se om det er bedre end det elendige TZ-40, jeg forsøgte mig med i starten af januar.

IMG_4127

Kvækerfinken jagede alle andre fugle væk, men den blev der ikke så længe, så de kom hurtigt igen. Her nærmer en musvit sig og når at sidde ved solsikkeforsyningen i brøkdelen af et sekund, inden finken opdagede den. Jeg nåede heldigt nok lige akkurat at tage et billede gennem køkkenvinduet.

Kvækerfinke og musvit

Det er så hyggeligt, når gæssene larmer løs nede ved åen – og ligeså senere, når tranerne slår sig ned og deltager i koret med deres kalden.
Vindens sagte susen i træerne. Småfuglenes sang. Skovsneppen på meget hørbar damejagt. En rævs gøen. Rådyrenes ditto. Jeg ved ikke, om rådyrenes ‘stemmer’ kaldes gøen, men det er det, der beskriver lydene bedst.
Alt dette er så uendeligt meget mere gavnligt for sjælefreden end trafikstøj og larmende, græsslående eller motorsavsbrugende naboer.
Jeg tør slet ikke tænke på, hvad pokker vi skal gøre, når (eller hvis …) vi bliver for gamle til at passe huset heroppe …

47 kommentarer

 1. Gæs (i hvert fald alt for mange af dem) er faktisk svære at skræmme væk : -)
  Der er visse tanker, man bare skal skynde sig at skubbe væk igen, og bare nyde det så længe man kan.

  Kommentar af Pigen fra landet — 8. marts 2014 @ 16:04

  • Ja … men de er vist ikke lige så aggressive som svaner, vel?
   Det har du så fuldstændig ret i, Pia. Den bro krydser vi, når vi når til den:-)

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 16:33

 2. Dejlige billeder !!!
  Hvor har du mon købt den hængende kuglerunde foderbeholder ? Den synes jeg rigtigt godt om 🙂

  Kommentar af Tove — 8. marts 2014 @ 16:37

  • Tak 🙂
   Vi kan ikke huske, præcis hvor den er købt, men vi mener, at den kan fås flere steder. Du må på jagt 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 16:46

 3. Den tid den sorg, så er I nok klar til endnu et kapitel af livets bog 🙂 Og i dag har været en herlig forårsdag.

  Kommentar af Lene — 8. marts 2014 @ 17:36

  • Ja, det er vi nok 🙂 – og ja, det har det været. Koldt, men dejligt.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 17:44

 4. Hold da helt op … hvor du får taget mange billeder. Sku’ ikke noget at sige til, at Lumix er en anelse nedslidt 😉
  Kvækerfinke i sommerdragt er nu flot 🙂

  Kommentar af perteilmann — 8. marts 2014 @ 19:11

  • Næh, der er nok snart ikke andet at gøre end at finde mig et nyt lille Lumix 🙂 Der er desværre ingen andre i samme klasse, der kan tilsvarende, så jeg håber virkelig, at 60’eren er i orden.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 19:46

 5. -Og så er det endda kanadagæs. Der blev udsat nogle individer i Sverige i 1930-erne, og de må siges at have haft succes.

  Kommentar af Farmer — 8. marts 2014 @ 19:36

  • Nå! Det vidste jeg (heller) ikke – men ja, det har været en stor succes, for her er masser, masser af kanadagæs her i Sverige.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 19:47

 6. Når dine canadiske gæs er så lidt sky, er det nok, fordi de alle stammer fra gæs, sat ud i parker og lignende. Det startede i 1600-tallet, og i f.eks Helsinki oplever man nu hvert år en invasion i byparken og alle strande af gåsepar med unger, og de kommer i tusindvis. Og finder ungerne en mage på vinterturen, tager de vedkommende med hjem til Helsinki: der er der fred og ro, og ingen jager med dig!
  Jeg har det ligesom dig med det kamera: det var sgu dyrt tidligere! Nu fyrer jeg bare løs, og så skal man bagefter være kold og kynisk, når der skal sorteres, det er hårdt. Især når jeg elsker at lave sekvens-serier, altså en historie over flere billeder. Det er sjovere end en video, synes jeg ofte.
  Når I bliver gamle nok, ansætter i et yngre par, hvor manden kan være chauffør, gartner og butler, mens konen er sygeplejerske, kok og godnathistorielæser. F.eks fra Thailand.

  Kommentar af AagePK — 8. marts 2014 @ 20:17

  • Det er en forklaring, der er lige så god som alle andre – eller også har de bare for travlt med at gøre kur 😉
   Det er skønt, at det er blevet så nemt/billigt at fotografere. Jeg kasserer i flere omgange, for ja: det er svært, når billederne kommer frisk fra kameraet. Måneder senere er det lettere at være kritisk, synes jeg.
   Fra Thailand? Og hvis jeg ikke selv kan læse mine godnathistorier, så kan det også være ligemeget med at tage til Sverige 😉

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 21:52

   • En schweizer havde valget med at lade sin demente mor tage på schweizisk plejehjem, til mange penge, eller flytte moderen til Thailand, hvor han selv boede. Nu har hun døgnbetjening af kærlige mennesker, savner intet, husker intet, nyder bare tilværelsen; og sønnen har udvidet, så han har flere ældre schweizere boende, til en brøkdel af prisen. 3 udsendelser, med et par års mellemrum, har været vist på tysk tv.

    Kommentar af AagePK — 9. marts 2014 @ 18:11

    • Åhja – Johns søsters svigerdatter er filippiner … på de kanter ser man med en helt anderledes respekt på os ældre.
     Men det kræver, at vi flytter derud, og det gør vi altså ikke! Så hellere til England 🙂

     Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 18:26

 7. Lækre billeder af både gæs og småfuglene.. Når og hvis den tid kommer, så må I have nogen til at passe det for jer, og stadig komme og nyde det.. Men glem det indtil videre, og kryds broen når og hvis det skulle ske. 🙂

  Kommentar af Inge — 8. marts 2014 @ 20:39

  • Ja, vi må se til den tid. Det er normalt ikke noget, jeg tænker over, men det slog mig lige i dag 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 21:55

 8. Da drar du ikke opp dit lenger.

  Kommentar af Kamelrytterske — 8. marts 2014 @ 21:45

  • Næh, måske ikke, men der løb da lige et par forslag ind med de foregående kommentarer 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2014 @ 21:56

 9. Hvor er det et fint billede af den lille kvækerfinke!

  Jeg er helt enig med dig i, at det er dejligt, at der ikke længere skal betales 2,50 for hvert billede både for de gode billeder og alle de dårlige. Med de nye digitalkameraer kan man – som du – tage 100 billeder og tillade sig at kassere de 99. Nu kan man også tillade sig at lege med kameraets mange forskellige indstillinger og muligheder, og på den måde kan man blive bedre og bedre og lære kameraet bedre at kende.

  Det er sørme godt gået af dit lille Lumix, at det har klaret 100.000 billeder; så kan det godt tillade sig at gå på pension.

  Tænk ikke længe over den tid, hvor I ikke længere kan klare huset i Sverige. Der er lang tid til, og der vil opstå nye muligheder inden da.

  Kommentar af Stegemüller — 9. marts 2014 @ 7:24

  • Tak 🙂
   Rigtigt – jeg var adrig begyndt at fotografere for alvor, hvis ikke det digitale foto var ankommet.
   Der er forhåbentlig lang tid til, men jeg har nok lidt svært ved at se mulighederne lige nu 😉

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 10:20

 10. Tradisjonelle norske mønstre, med åttebladsroser finner du her:
  http://www.garnstudio.com/lang/no/category_oversikt.php?kat=7
  Klem 🙂

  Kommentar af Mormor — 9. marts 2014 @ 8:00

  • Tusind tak, Mormor! Hvorfor tænkte jeg dog ikke selv på Drops? Der røg lige næsten en halv time med at se på opskrifter 😉

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 10:33

 11. Dejlige billeder, god historie om Lumix – jeg må vist til at lære mig sorteringens kunst. Ad huset: gør det og omgivelserne alderdomsparate i tide og nyd det uden at gøre noget særligt de sidste mulige år. Men det er da i øvrigt nødvendigt at folk på 70+ – og vel også på 60+ – må gøre sig tanker om, hvorledes vi håndterer svækkelsestilstanden, der mindsker vore muligheder.

  Kommentar af Jørgen — 9. marts 2014 @ 8:02

  • Det er svært at sortere, men som jeg skrev, bliver det en del lettere, når der er gået et stykke tid – man kan nemmere skrue det kritiske øje på.
   Jeg tror desværre ikke, vi kan gøre huset meget mere alderdomsparat end det allerede er (forslag?) … det skal jo fx males udvendigt indimellem, og det er ret dyrt at betale sig fra det.

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 10:37

 12. Når man ikke lenger orker eller kan, sitter man igjen med lengselen og minnene. De er verdifulle de også, men …
  Ha en vakker dag og så la jeg en lenke til deg, over.
  Klem 🙂

  Kommentar af Mormor — 9. marts 2014 @ 8:02

  • Det er lige præcis det der lille ‘men’, der kan bekymre mig en gang imellem, Mormor 🙂
   Ja – igen tak for linket; det ligger nu under mine favoritter.

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 10:39

 13. Jeg kan godt forstå at I nyder det svenske sted … og at tankerne om hvad der sker bagefter er lidt skræmmende.. for det er jo både vanedannende og sært afhængighedsskabende at have sådan et fristed fra verden. Men mon ikke der er nogen der tager over på passende vis og ansvaret glider fra en generation til den næste på en sådan måde at I stadig kan nyde og så yde lidt mindre…

  Ja, man tager ganske mange billeder med sine kameraer… og det er svært at sortere ud og rydde op… den sidder jeg osse med i øjeblikket da jeg jo har skiftet computer og det nye system har andre krav hvad angår sortering og kvalitet.. så der er lige godt og vel 100 gb billeder der skal kigges på.

  Kommentar af overleveren — 9. marts 2014 @ 8:47

  • Det er meget afhængighedsskabende! Der er jo kun Charlotte til at tage over … hun vil sådan set også meget gerne, men hun bor li’som i England … jeg kan håbe på, at vi kan holde til børnebørnene bliver voksne, så det dermed er nemmere for C&T at komme her lidt oftere.
   100 GB! Holddaop – jeg har kun 67, og det synes jeg er mange billeder, men der er selvfølgelig forskel på størrelsen af de enkelte billeder – god fornøjelse med oprydningen 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 10:45

 14. Vi er meget meget glade for Canon, både ixus, som vi har haft i utallige udgaver, og sidst har min mand investeret i et canon powershot sx280HS, som godtnok er lidt større end ixus, men til gengæld tager billeder af samme kvalitet som spejlreflekskameraet. Det har desuden indbygget GPS hvis man er så nørdet, at man gerne vil se, hvor billedet er taget. Men du må jo vente på det nye Lumix og håbe, at det kan leve op til forgængeren. Dejlige billeder, du tager. God søndag.

  Kommentar af Lisbeth — 9. marts 2014 @ 10:42

  • Canon er et supergodt mærke – jeg har selv et SX50 og John har et 60D, som vi hver for sig er meget glade for – Lumix TZ-serien kan bare noget med scenarier og med makro, som er helt enestående for så lille et kamera. Det har også gps, men det bruger jeg aldrig, for det sluger batteri hurtigere end en kat labber fløde 🙂
   Jeg venter i spænding … og tak i lige måde til dig.

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 10:51

 15. Vidunderlige billeder og dejlig læsning. Jeg tror, at du skal nyde Jeres kræfter, medens I endnu har dem – jeg vil skyde på 20 år til!
  Kh Marianne

  Kommentar af marianne bentzen — 9. marts 2014 @ 17:42

  • Tak, Marianne – vi nyder på livet løs!
   Men om 20 år er John 88 🙂 – jeg vil bare være en kåd vårhare på 81 … vi håber det bedste og forbereder os på det værste.

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 18:02

 16. Indspark til valg af kamera udbedes. Haves; Canon 550 med sigma optik, gider ikke slæbe rundt på den! Bruges; Samsung Galaxy4, fordi den altid er lommen. Søges; letvægter med viewfinder og zoom. Jeg savner søgeren lige så snart, det er solskin og man intet kan se på den skærm bag på alle moderne kameraer!!!!
  Det bedste kamera er det man har med…. så…. måske skal jeg kigge efter en Nokia med 40 MP?

  Kommentar af Anne Holtegård — 9. marts 2014 @ 21:23

  • Jeg er jo totalt begejstret for Panasonics Lumix-serie … burde egentlig have provision, for mine begejstrede anbefalinger (og måske også lidt mine billeder) har foranlediget 10-12 personers køb af dette kamera. Jeg venter bare på at kunne købe TZ60, som har en virkelig god zoom, størrelsen taget i betragtning. Den har også viewfinder og masser af andre features. Prøv bare at læse her: http://www.panasonic.com/dk/corporate/nyheder/article/201401-article-verdens-tyndeste-digitale-kompaktkamera-med-live-view-finder-og.html
   Begejstringen kender ingen grænser! Det fylder praktisk taget ingenting. Er målt til ‘Bedst i test’ flere gange for den kameraklasse – man får virkelig meget for pengene, hvilket selv fotohandlere må indrømme, selv om de selvfølgelig hellere vil sælge de lidt dyrere kameraer.
   Galaxyen tager glimrende billeder (har selv en), men når man først har set, hvad det lille Lumix kan …

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2014 @ 21:38

   • Har lige surfet rundt…. Det ser forrygende interessant ud! Havde en konica minolta dimage med zoom og elektronisk søger for ni år siden. Lumix tz60 ligner lige den afløser jeg søger. Ser ud til at prisen lander på 3200-3500kr…. Man er fristet!!!!!

    Kommentar af Anne Holtegård — 9. marts 2014 @ 22:55

    • Det bliver spændende at se, om du falder for fristelsen … jeg skal i hvert fald selv afprøve det kamera.

     Kommentar af Ellen — 10. marts 2014 @ 9:12

     • Hvor hurtig er du??? Kan du købe billigere kamera i Sverige?? Kiggede på engelske priser, men de var mindst lige så dyre som herhjemme….
      Og hvad er dine kritik punkter på TZ40?
      Har surfet rundt og kigget zoom kameraer… Men ingen med indbygget søger, noget jeg har efterlyst i flere år… Kun TZ60 indtil videre…
      UF… det er et slemt “behov” du har fyret op under!

      Kommentar af Anne Holtegård — 10. marts 2014 @ 11:22

      • Normalt koster tingene det samme i svenske kroner som i danske, således at man sparer kursen, som er omkring 85, men jeg har lige tjekket den svenske udgave af Pricerunner, hvor det er sat til 3990 SEK – altså bestemt ikke billigere … og der er 14 dages leveringstid.
       Jeg venter derfor, til det er i handelen i Danmark – det må være lige oppe over.
       Det TZ40 jeg købte, kunne ikke tage ordentlige solned- og -opgangsbilleder, så det blev afleveret igen. Alt andet var helt i orden. John mener, det kun var det ene kamera, men serien fik ikke flere chancer hos mig, da jeg i den forbindelse blev klar over, at 60’eren var på vej.
       Lumix generelt er ikke droppet – dertil har jeg været alt for glad for TZ20 🙂

       Kommentar af Ellen — 10. marts 2014 @ 11:56

       • Jeg gik ind i den lokale photocare… De handler kun med Canon, Nikon, Sony og Samsung, fordi det var der bedst salg i og Lumix er sådan nogle wannabee’s, der kopierer de andre…. og det er kun kompaktkamera og det var ikke samme billedkvalitet som hybrid og DSLR… Sådan!!!!
        Jeg kan så konstatere, at jeg faktisk synes min GS4 tager nogle udmærkede fotos… men vil gerne have søger og zoom…. sååååå jeg venter lige på tz60… jeg kunne godt tænke mig at have den med på busturen til Holland i april!!! (Manden og jeg prøver lige om det er en ferieform… Har ikke prøvet busture siden han blev 40… for 27 år siden! Og da var der ikke ret god plads i bussen; han er 190cm høj og det er benpladsen, der er problem i bus og fly!)

        Kommentar af Anne Holtegård — 11. marts 2014 @ 12:33

        • Den photocaremand er lige som alle andre, der skal forsvare, hvorfor de har valgt ikke at have et bestemt mærke: “Det er ikke noget værd”. Det er jo bare noget fis, når stort set alle andre giver det topkarakterer – og at der er andre mærker, der er ‘Lumix-wannabes’, fordi det simpelthen kan noget, de andre kompaktkameraer ikke kan 🙂
         Det er nu engang også Leica-optik, der sidder i, og billedkvaliteten: der er mange med forstand på foto, der i første omgang har nægtet at tro, at jeg har taget mine billeder med et kompaktkamera 😉
         God fornøjelse med busturen – tulipankig, er mit gæt …

         Kommentar af Ellen — 11. marts 2014 @ 13:44

 17. Ren nytelse i bilder og ord, Ellen. Du skjemmer meg bort og får meg til å bli stum. Tankene stakk en liten tur innom forelskelser og gjess. Mønsteret er vel ikke så helt ulikt større vesener på to ben, uten vinger. Selv om en i forelskelsens tider kan få inntrykk av at en har det, vinger. 🙂

  Kommentar af karlhalvorsen — 10. marts 2014 @ 0:41

  • Hehe, ja, når man er forelsket, kan man flyve:-)

   Kommentar af Ellen — 10. marts 2014 @ 9:13

 18. Tillegg: Angående alderen så er ikke det noe problem. Det er bare å forandre på rekkefølgen på tallene det, for faktorenes rekkefølge er likegyldig, har jeg hørt. Men muligens i en annen forbindelse. 🙂 Jeg har regnet det ut for dere. Om 20 år er John 48 og du 18. Det er jo ingen alder. Men det er jo det innvendige som teller, og kroppen. Den kan vi jo ikke styre så mye med. God natt og over og ut fra Trondheim! Snart kommer en ny dag og ei ny uke, håper den blir fin på alle vi for dere.

  Kommentar af karlhalvorsen — 10. marts 2014 @ 0:46

  • Om 20 år er John desværre stadig 88 – det hjælper ikke at bytte tallene om 😉 – og 18 år har jeg såmænd slet ikke lyst til at være igen …
   Du har dog ganske ret i, at det er det indvendige, der tæller, og for mig er det faktisk vigtigere at kunne holde mig frisk i hovedet end rent fysisk 🙂
   Vi håber på en fin uge for alle!

   Kommentar af Ellen — 10. marts 2014 @ 9:16

   • Der fikk jeg et problem med mitt forsøk på en oppmuntrende kommentar. Det kan bero på mine lesevansker, eller sene nattetimer når hjelpen skulle frem. 🙂 Jeg jobber med saken og vil se om andre sider kan trekkes frem og de finnes nok. 🙂 Vi håper på en fin uke for alle Ellen. Den er allerede i gang. 😉 Og snart er det fredag…Men først av alt skal vi huske på at dette er første dagen på resten av våre liv! 😉

    Kommentar af karlhalvorsen — 10. marts 2014 @ 9:36

    • Det er sødt af dig at ville opmuntre mig, men jeg er nu slet ikke i dårligt eller negativt humør – tværtimod 🙂 Jeg er ved fuldt livsmod, nyder foråret i fulde drag og glæder mig til at tage hul på en ny rejsesæson.

     Kommentar af Ellen — 10. marts 2014 @ 10:45


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.