Hos Mommer

5. december 2013

Vi kan simpelthen ikke nå alle 101!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:35
Tags: , ,

Der er der nemlig: 101 julemarkeder i Berlin. Det er så revl og krat (nej, det hedder ikke “rav og krat”, som en del tror), hvoraf der er en del specialmarkeder, som jeg nok ikke ville kalde et rigtigt julemarked, men der skal være plads til det hele.
For eksempel “Buch trefft musik” og “Der Nikolausmarkt im Rundhof des Rathaus Wilmersdorf ist der Weihnachtsmarkt der Beschäftigungs- und Bildungsträger in Berlin”. Der har også været et dansk marked, men det var i sidste weekend. Det blev ellers meget pænt omtalt: “Der Dänische Weihnachtsmarkt in Charlottenburg-Wilmersdorf bringt eine völlig neue und abwechslungsreiche Weihnachtsstimmung nach Berlin. Mit landestypischen Produkten, Essen und Musik fühlt man sich ein bisschen wie im Nachbarland.” Gad vide, hvad der har været af “landestypischen Musik”?

Så er der dem, der er annonceret, men som ikke er der (Der Chanukka-Markt im Jüdischen Museum findet 2013 leider nicht statt). På den måde er det jo nemt nok at komme op på 101. Dette nævnte var et af de 18, der er listet alene for Berlin-Mitte, hvor vi bor.

Nå, men dagens oplevelser so far:

P1040078P1040066Som Inge sagde: “Chokolade er godt. Meget chokolade er meget godt”.
Det var godt nok et fantastisk sted, Fassbender & Rausch. Aldrig har jeg set så meget chokolade på én gang … jeg er fuldstændig vild med cholokade og kunne spise voldsomme mængder af det, hvis ikke fornuften fortalte mig, at det er et skråplan. En stor fordel ved et sted som denne forretning er, at man bliver fattig, før man bliver fed, for de ved godt, hvad de vil have for de lækre sager!

Da jeg havde brugt lidt mere end en halv formue derinde, satte vi kursen mod KaDeWe, som er kæmpestort.
Og som, når det kommer til stykket, ligner alle de andre tilsvarende stormagasiner som fx Harrods i London og Galleries Lafayaette i Paris.
Jeg kan ikke huske, om det er mig selv eller en anden, der har bildt mig ind, at fødevareafdelingerne i KaDeWe skulle overgå dem i Harrods, men jeg er uenig – uanset om det er med mig selv eller en anden – intet overgår Harrods, men priserne er nogenlunde ens. Det var flot, ingen tvivl om det, og der var mange, mange specialiteter, både anderledes, gode, sjove og mærkelige. Jeg hev en trøffelpasta P1040123ned fra hylden; den kunne sikkert være lækker sammen med en god ostesovs til.
Jeg lagde pakken tilbage på hylden igen. 17 Euro var lige i overkanten af, hvad jeg ville give for 250 gram pasta. Selv med trøfler i. Jeg købte noget andet pasta, jeg ikke har set derhjemme – dog ikke disse temmelig voldsomme partypastahatte, som kunne rumme det meste af en deciliter.

Jeg får meget hurtigt nok af at gå rundt sådan et sted, og selv om John er meget mere af en osefætter end jeg er, fik også han lyst til at komme ud igen hurtigere end jeg havde regnet med. Vi troede, vi skulle indtage frokosten på 7. sal, men vi skulle lige pludselig begge to bare ud så hurtigt som muligt.
Vi gik over til Europa Center, hvor vi fandt Kartoffelkiste, hvor John endelig fik smagt en Currywurst med en Meisels Weisse til, og hvor jeg fik en kartoffelsuppe. Så bliver det ikke mere tysk, tror jeg. Min anretning så lidt mærkværdig ud, men det smagte udmærket, og vi blev begge meget mætte.

P1040127P1040130

På vejen tilbage havde Berlins nok berømteste julemarked på Gendarmenmarkt åbent, men der var endnu meget få mennesker, så vi måtte lige ind og kigge. Det var af en lidt anden karakter end de andre, vi har set, fordi der var en hel del steder, der var helt lukkede (men med glas), så folk kunne sidde inde og spise uden overtøjet på. Selve ‘købeboderne’ var de samme, som vi efterhånden har set nogle gange. Jeg fik erhvervet mig en spegepølse med parmesanost, så nu har vi cholokade, paste og pølse med hjem. Og en mandelgave,som jeg ikke siger, hvad er …

49 kommentarer

 1. Det var dog en fin måde at sige det på – fattig før man bliver fed… men tror nu osse at jeg kunne købe mig meget mere fattig i sådan en butik.

  Pasta for 17 euro?? For 250 gr pasta?

  Den må dælme være speciel og forhåbentlig stemplet med et eller andet fancy trademark så de gæster man kunne finde på at servere den slags for kunne påskønne denne ganske særlige pasta.

  Tror jeg ville bruge pengene på noget bedre tilbehør og så lade pastaen være af god kvalitet og ikke lige frem af exceptionel kvalitet. Det er jo trods alt.. bare … pasta.

  Kommentar af overleveren — 5. december 2013 @ 17:44

  • Jeps, du læste rigtigt. Og jeg har ikke skrevet forkert. Pasta til over 125 kroner for 250 gram! Jeg blev enig med mig selv om, at det var billigere at købe trøflerne selv. Pastamærket kendte jeg ikke, og vi er i øvrigt helt enige 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 18:11

 2. Kom nu, du kan bare hviske det til mig, hvad købte du til mandelgave 😉

  Kommentar af Lene — 5. december 2013 @ 18:44

  • Noget, det har med jul at gøre 😀

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 18:56

 3. Jeg kan se at mit tema fra i dag ligner dit, men det er jo også tiden 😉
  Sidst vi var i Berlin besøgte vi også KaDeWe (de skal man jo, og vi havde forsømt det ved tidligere lejligheder), men fik, som I, hurtigt nok. Rovet blev lidt egnspølser.
  Chokoladetemplet må undersøges nærmere næste gang. Hvordan kunne vi overse det, os som er så vilde med god chokolade? 😉

  Kommentar af fiberfryd — 5. december 2013 @ 18:46

  • Jeg kigger lige over 🙂
   Ja, det skal man jo, og nu har vi været der 🙂
   Jeg skal ikke kunne sige hvorfor, men nu ved I hvad I skal prioritere næste gang, I er her 😉

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 18:58

 4. Tyskere kan godt lave chokolade: Sarotti, Stockmann… men det er på det jævne. Bl.a. fordi de bruger meget afrikansk råmateriale.
  Har du prøvet Friis-Holm? Hans mellemamerikanske criollo-sorter er virkeligt gode. Ellers er der jo Valrhona.

  Kommentar af AagePK — 5. december 2013 @ 19:21

  • Nej, ham har jeg ikke prøvet – og jeg er ikke til Valrhona, for jeg bryder mig slet ikke om mørk chokolade 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:18

   • Så tror da pokker, at du er nervøs for sidebenene: man bliver jo aldrig chokolademæt af mælkechokolade og andet under 65%! 🙂

    Kommentar af AagePK — 5. december 2013 @ 23:47

    • Forresten: Bodil har knækket juletræet på Rådhuspladsen, og Nelson Mandela er gået til sine fædre.
     Og køb altid trøfler for sig: der er for meget fis med trøffelolie og trøffelpasta, du har ingen chance for at lure madfalsknerier, når råvarerne er blandet ind i hinanden. Og trøffelaroma er nemt at lave kemisk.

     Kommentar af AagePK — 5. december 2013 @ 23:57

     • Næh, der er jo nok en sammenhæng, men det ændrer ikke på min smag 🙂
      Det er rigtigt, men jeg tror nu kun, at det var prisen der var noget fis her … og som sagt kunne jeg have købt trøflerne billigere ved siden af og tilsat 😉

      Kommentar af Ellen — 6. december 2013 @ 8:32

 5. Nu må I da også snart have julet af! Er der overhovedet noget i Berlin pt. der ikke handler om “den nærtforestående kære juletid”? Her må vi end ikke gå uden for døren på grund af orkanen “Bodil” (stakkels alle de piger og quinder, der bærer dette navn. Sikke da en uskik at opkalde uvejr efter mennesker). Så i stedet for at jule sidder jeg her og er mere end en anelse bekymret for taget, vinduerne med samt hvad vi måtte have (haft) af rundholdter uden for hytten.

  Kommentar af Henny Stewart — 5. december 2013 @ 19:27

  • Ork, der er masser! Byen er ikke nær så julet som fx København, så er man ikke vild med jul, er Berlin såmænd en udmærket by at besøge på denne årstid; man kan jo bare lade være med at gå på julemarked 😉
   Min søster hedder Bodil; hun skal drilles, når jeg kommer hjem … men det er vist ikke så slemt som først lovet? Bortset altså lige fra ved nordvestkysten, hvor netop du er ramt …

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:23

   • I dette øjeblik ved jeg, at en del af vores tag er røget af. Hvor meget ved jeg ikke. Gordon har været ude for at se, selvom jeg bad ham lade være, men han kunne ikke rigtig se andet, end at noget af taget ligger og flaprer. Vi har sådan et built-up paptag. Jeg tror da godt jeg ved, hvad julegavepengene i år og de næste mange år kommer til at gå til. Øv, siger jeg bare.

    Kommentar af Henny Stewart — 5. december 2013 @ 21:39

    • Øv siger jeg også. Jeg synes det er hårdt, at I også skal rammes med det – I har da så rigeligt meget andet at tænke på!
     Men … I må da være forsikrede?

     Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 21:52

 6. Uhmmm jeg siger ligesom chokolade er godt meget chokolade er endnu bedre. Jeg elsker mørk chokolade, gerne med forskellig smag. Jeg vil også tro at det ville være svært at nå alle julemarkederne, man kan også efter et par stykker få nok af dem. Og ja din anretning ser lidt pudsig ud ;-D

  Kommentar af Rejen — 5. december 2013 @ 19:33

  • Vi er ved at være mættede med julemarkeder, men skal da lige have et til med i morgen 🙂
   Jeg er mest til lys chokolade, så vi to ville ikke blive uvenner over at skulle dele en blandet æske 😉

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:30

   • Altid godt at kunne dele. ;-D God fornøjelse i morgen.

    Kommentar af Rejen — 5. december 2013 @ 20:39

    • Nemlig og tak 🙂

     Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:50

 7. Årh jeres mad lyder rigtig lækker – mine tænder løber næsten i vand ved tanken om currywurst.

  Det er da det rene røveri med den pasta, jeg kan godt forstå, at du lagde den tilbage på hylden igen.

  Som Henny skrev i den store nyhed i DK i dag, at hele landet er rodet ind i en grandios storm, og at politiet i hele landet nu fraråder al unødvendig udkørsel. Det er virkelig voldsomt. På ‘mit’ torv her i Hvidovre svajer det store juletræ temmelig kraftigt, selv om de har været nede og sætte nogle kraftige wirer omkring det. Mærker I slet ikke stormen i Berlin?

  Kommentar af Stegemüller — 5. december 2013 @ 19:40

  • Ja, det er et værre uvejr, I har, men det er vist alligevel ikke helt så slemt som ventet, bortset fra i Nordvestjylland?
   Nej, det blæser godt nok, men storm kan man ikke kalde det.

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:31

   • Hele landet var meget berørt; jeg tror, det gik værst ud over Vestjylland. Min ven Leif i Herning tog endda bilen på arbejde (han cykler eller i al slags vejr).

    Kommentar af Stegemüller — 6. december 2013 @ 11:32

    • Ja … vi har set lidt dansk tv her til morgen. Det var slemt visse steder, kunne vi se.

     Kommentar af Ellen — 6. december 2013 @ 14:02

 8. JEG VIL TIL BERLIN!
  Jeg har aldrig været der, den by må på togo-listen. MED chokoladeparadis!

  Kommentar af Den Gamle Krage — 5. december 2013 @ 19:52

  • Afsted med jer, når I nu snart får tiden. Det har været fedt at være her på hverdage, hvor her ikke er sort af mennesker 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:32

 9. Når du nu selv er så opmærksom på brugen af det danske sprog, så kan jeg ikke lade være med at gøre opmærksom på, at der er forskel på trøffelpasta og pasta med trøffel. Trøffelpasta er en masse af trøffel, mens pasta med trøffel er pasta smagsat med trøffel. 😉
  Mvh. Kristine og fortsat god tur

  Kommentar af Kristine — 5. december 2013 @ 20:00

  • Du har ret i, at en pasta kan være en grødagtig masse af et eller andet, men jeg jeg vil stædigt vove den påstand, at man også godt kan sige trøffelpasta, lige som man kan sige spinatpasta og tomatpasta for at beskrive smagstilsætningen til pastaen. Pasta med trøffel er ikke ensbetydende med, at trøflerne er indbygget i pastaen 😉
   Tak, tak …

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:37

   • Hhmm: pasta di truffo, eller pasta con truffo, ei questionare! 😉

    Kommentar af AagePK — 5. december 2013 @ 23:51

    • Hehe – og begge dele må på dansk oversættes til trøffelpasta 😉

     Kommentar af Ellen — 6. december 2013 @ 8:34

   • Hvad så med tandpasta! 😉

    Kommentar af Kristine — 6. december 2013 @ 22:55

    • HA! Godt spørgsmål. Og er der hunde i hundekiks? 🙂

     Kommentar af Ellen — 7. december 2013 @ 3:37

     • Det er nok et spørgsmål om prisen. Hvis det er hundedyrt!

      Kommentar af Kristine — 7. december 2013 @ 23:40

      • 😉

       Kommentar af Ellen — 8. december 2013 @ 9:33

 10. Hemmelig mandelgave fra Berlin – den er svær at slå 🙂 Jeg går selv og spekulerer på, hvad jeg skal finde på i år.

  Kommentar af bedstesblog — 5. december 2013 @ 20:15

  • Ja, det er lidt sjovt – jeg synes det er så svært med den mandelgave, når man ikke vil have, det skal være slik.

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:38

 11. Det er godt at have lidt mad med hjem, forstår jeg. Kunne John lide hvedeøllen?

  Kommentar af Jørgen — 5. december 2013 @ 20:48

  • Den var virkelig god, syntes han 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 20:51

 12. Hvor kan jeg godt forstå, I hurtigt fik nok af KaDeWe. Det får jeg også den slags steder. Jeg ville nok også snart få nok af julemarkeder, men sådan er vi heldigvis forskellige. Er det din kartoffelsuppe serveret i et glas med to pølser, der titter op over kanten? 😉 Specielt.

  Kommentar af betty — 5. december 2013 @ 21:49

  • Rigtigt set med maden … det var altså ret specielt 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. december 2013 @ 21:53

 13. Egentlig er det da lidt ‘snyd’ med lukkede madboder på et marked. Har ikke så meget med marked at gøre så, synes jeg. KaDeWe kan jeg bruge lang tid på, men jeg skal helst være rigtigt klædt på. For meget overtøj kan gøre mig helt hys, og så skal jeg bare ud. Herhjemme har vi skalket alle luger og hygger os indendøre med stearinlys inden for rækkevidde, bare til hvis. Imens rykker Bodil rundt på mange ting. Hvor mange finder vi først ud af i morgen. Forhåbentlig taber hun pusten, inden hun når jer.

  Kommentar af Fruen i Midten — 5. december 2013 @ 22:50

  • Enig, men på en eller anden måde virkede det nu meget godt her.
   Det var præcis det med overtøjet … det var ALT for varmt at gå rundt.
   Bodil har pisset territoriet grundigt af (hvis man kan sige sådan om en kvinde), kan vi se og høre her til morgen. Her har det sneet, men kun 10 fnug …
   Opdatering 8:33: Her sner det. Meget! Og Bodil hedder Xaver hernede.

   Kommentar af Ellen — 6. december 2013 @ 8:37

 14. Ved at læse kommentarerne igennem kan jeg så se at jeg har fundet en som mig, du er også mest til lys chokolade 🙂 Jeg kan sagtens spise mørk chokolade, men så skal der være fyld i. Min søster hedder også Bodil, og hendes navnesøster rasede noget heroppe i aftes.

  Kommentar af Lene — 6. december 2013 @ 7:38

  • Folk kan finde på at se helt mærkeligt på mig, når jeg siger, at jeg ikke bryder mig om mørk chokolade … som om jeg har en sygdom 🙂 Men de stirrer også underligt, når jeg siger, at jeg hverken drikker øl eller cola eller spiser lakrids.
   Og jeg kan til nød få mørk chokolade med fyld i ned, men det er næsten spild af god chokolade 😉
   Vi har set lidt om vores søster på nettet her til morgen – hun har været slem nogle steder.

   Kommentar af Ellen — 6. december 2013 @ 8:42

 15. Tænkte nok du ville elske det chokolade paradis.. 🙂

  Vores Berliner-julemarked nr. 1 er Lucia Weihnachtsmarkt in der Kulturbrauerei. Det ligger i Prenzlauer Berg.. http://www.lucia-weihnachtsmarkt.de/

  Kommentar af Inge — 6. december 2013 @ 8:15

  • Du kender mig for godt allerede 😉
   Det markedslink kigger vi lige på, inden vi går ud i dag – tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. december 2013 @ 8:43

 16. Jeg må skrive mig Fassbender & Rausch bag øret til mit næste Berlinbesøg. Sidst var jeg hos Ritter Sport – meget specielt og med superlækre kager i Ritter Sport-facon.

  Kommentar af conny — 7. december 2013 @ 20:11

  • Det må du ikke snyde dig selv for – butikken er en oplevelse i sig selv. Ritter Sport opdagede vi ikke 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. december 2013 @ 20:33

   • Så vidt jeg husker, er det ikke så langt fra Gendarmen Markt

    Kommentar af conny — 7. december 2013 @ 20:52

    • Nå! Det lå F&B også meget tæt på 🙂

     Kommentar af Ellen — 7. december 2013 @ 21:00


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.