Hos Mommer

3. december 2013

Ankomst Berlin

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:09
Tags: , ,

P1040003Afgang 07:58. Ankomst 14:28 til Berlin Hauptbahnhof. Ingen skift; kun af toget på færgen fra Rødby. Det er da nemt at komme til Berlin. Det kom i øvrigt noget bag på os, at der var tredive skoler med den færge – den var STUvende fuld af teenagere.
I toget sad vi overfor et ægtepar på vores alder, som ikke kun var erfarne berlinfarere, men også smaddersøde, så vi fik snakket en hel del.
Vi var ærlig talt lidt skuffede over toget: I England, fx, er der fri wi-fi overalt i togene; uanset om det er 1. eller 2. klasse. Her var der slet ingen mulighed for internetforbindelse … de kunne godt følge lidt med tiden, de der Bundesbahn. Der var ingen croissanter som lovet, og de løb tør for vand – ganske almindeligt drikkevand – allerede inden Rødby. Det var simpelthen ikke godt nok. De ved da præcis, hvor mange der er med det tog. De havde ½-liters-flasker til 2½ Euro, men ikke flere af de store flasker, som de hælder op i glas til pP1040005assagererne, så vi havde bare at betale – man kan åbenbart ikke finde ud af bare at give os en flaske, selv om de rent faktisk normalt hælder ½ liter vand i et stort glas … det er for tysk en ufleksibilitet i mine øjne. Det er ikke de 2½ Euro – det er princippet!

Ind og hente vores Berlin WelcomeCard, så vi kan tage alle offentlige transportmidler i 72 timer (der er sporvogne i Berlin … det vidste jeg ikke); hen og få fat i en taxa, ankomst til Hotel Marryott, som fuldt ud lever op til vores forventninger – der er masser af plads – også sengeplads, hvilket vi sætter umådelig meget pris på i vores fremskredne alder …

Da vi havde landet, sikret os, at der var internetforbindelse og John fået en kopkaf og hængt vores tøj på plads, gik vi i byen. På vores vej mødte vi det første julemarked og skulle naturligvis ind og snuse. Bogstavelig talt. Der var alverdens ting at spise, hvis man var sulten: russiske specialiteter, tyske pølser (surprise …), Flammenlachse (billedet), brændte mandler og nødder i rå mængder, kringler, ostestænger, asiatisk mad, pitabrød og meget, meget andet.

Flammenlachse

Plus selvfølgelig masser af boder med gave- og juleting. Junk og fine sager – der var noget for enhver smag. Det var så totalt anderledes fra de Otte Xerjulemarkeder, vi kender fra Danmark, så allerede nu kan jeg godt se, hvad folk mener, når de siger, at de tyske julemarkeder skal opleves.
Jeg er helt enig.

P1040023Vi kom forbi opgangen til butikken med skiltet til højre – jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, hvor stor man er, hvis man bruger tøj med otte X’er! Übergrössen er vist et meget dækkende ord.

Vi fandt en italiensk restaurant, hvor vi fandt ud af, at italiensk på tysk er ret … tysk. Men pyt, det var udmærket, og vi blev mætte.
John bad om “ein Bier”, og jeg nåede ikke engang at smile for mig selv, inden remsen kom … i Tyskland beder man altså ikke om “en øl” – udvalget er større end Ida Davidsens smørrebrødsliste. Han nåede dog ret hurtigt frem til “ein dunkel Bier” – og nød Kong Ludwig.

Jeg drikker som bekendt ikke øl, og jeg kunne ikke finde en eneste vin på drikkekortet, men tænkte, at de må da for pokker have vin på en italiensk restaurant, hvorfor jeg spurgte tjeneren, om jeg kunne få et glas rødvin. “Ja … trocken?” Ja tak, tør. Ikke noget med at spørge om noget som helst, hvilken drue, hvilken region – intet som helst. Bare om den skulle være tør. Jeg aner ikke, hvad jeg fik, men tør var den og også drikkelig. Lige akkurat drikkelig … men måske er det mine smagsløg, der stadig driller lidt.

34 kommentarer

 1. I må endelig spise nogle tyske pølser, som er gode uanset hvor de sælger dem, selv på stationer…. Jeg kan varmt anbefale currywurst.

  Det er ærgerligt, at du ikke drikker øl, for de har så meget godt øl i Tyskland. Du må fx anbefale John at drikke Weissbier mit Hefe (Hefe er gær). Du kan evt. prøve en Radler som er øl blandet med citronvand; det smager friskt og slukker tørsten. Af rødvin må du ikke forvente dig så meget. De har det, men drikker det ikke rigtig selv. De har meget hvidvin fra egne distrikter, men jeg synes bare, at man skal have en sød tand for at kunne lide det.

  Kommentar af Stegemüller — 3. december 2013 @ 20:26

  • Vi skal skam prøve nogle af deres pølser 🙂
   John kender godt hefe-øl men bryder sig ikke om det til mad – og jeg holder mig fra øl af enhver art … der er ingen grund til at drikke det – med eller uden citronvand – når jeg ikke bryder mig om smagen. Jeg synes de har mange gode og tørre hvidvine; fra fx Mosel … jeg ved godt, at de ikke er så gode til rødvine.

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 3:52

 2. “Da vi havde landet…”, hvorlænge havde I så det, hvilket land havde I, og havde I det for jer selv? 😉
  Altså, mht vin er det virkeligt upstairs-downstairs i Germanistan: de har helt ubeskrivelige dejlige durchgegohrene trockne hvidvine, og så det søde sprøjt, danskerne henter hos Otto Duborg. Og du kan finde store skatte af gode rødvine fra det meste af kloden, men du skal vide hvor. Selv har de Spähtburgunder, der kan være en prøvelse, medmindre man falder over en perle.
  Currywurst er en berlinsk opfindelse, en dejlig Bratwurst med en karry-krydret tomatketchup til. Og kartoflerne er selvfølgeligt opkaldt efter Friedrich der Große, han indførte dem, og efter hans kælenavn “der alte Fritz” kaldes de Pommes-Frittes! I daglig tale bare Pommes. 😉

  Kommentar af AagePK — 3. december 2013 @ 20:56

  • En times tid, vel 😉 Det var lige en fejl …
   Jeg er meget glad for moselvine og skal bare vænne mig til at bede om dette og ikke rødvin – og pommes (hele) kommer næsten helt af sig selv 😉

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 3:56

 3. Godt at I trods vandmangel kom godt til Berlin, og som Hanne skriver, lidt ærgeligt at du ikke drikker øl, men sådan er vi jo heldigvis forskellige. Håber at det kun er forbigående, det med smagen.

  Kommentar af Rejen — 3. december 2013 @ 21:00

  • Det håber jeg sandelig også! Men mon dog ikke?
   Jeg har prøvet at drikke øl mange gange – det smager mig simpelthen ikke rigtigt 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 3:57

 4. Ja julemarkederne i Berlin skal opleves, de kan ikke forklares.. Hvis I vil en tur rundt og se byen, kan I tage bus100.. Det er en alm. berliner bus, men dens rute dækker mange Berlin-seværdigheder. Sporvogne findes kun i det gamle Øst Berlin, tag endelig nogle ture med dem også.. I kommer ikke til at se alverden, men det er altid sjovt at køre sporvogn, og de kommer frem uanset trafikken.. 🙂 Hvis I har mod på at køre bil i Berlin, kan man leje en Trabant og evt. deltage i en Berlin Safari.. Nu ved jeg jo godt at I ikke er specielt interesserede i sport, men jeg synes altså at Olympisk stadion er et besøg værd set i historisk perspektiv.. 🙂

  Kommentar af Inge — 3. december 2013 @ 21:40

  • Tak for tips, Inge -det med bilen springer vi nok over, men det andet lyder fint 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 3:59

 5. Nyd det. Jeg har (skønt meget skeptisk) spist udmærket middelhavsmad i Tyskland, og selvfølgelig kan det også lade sig gøre i Berlin. Jeg ved blot ikke hvor – har kun kørt igennem. God tur!

  Kommentar af Eric — 3. december 2013 @ 21:41

  • Vi nyder 🙂 – og vil finde et nyt sted at spise hver aften, så vi kan komme lidt rundt i gastronomien.
   Tak !

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 4:00

 6. Sidste år tog min søster og jeg til julemarked i Lubeck, det var en fin oplevelse og så havde de det skønneste udvalg af brændte mandler med chili, kanel, lakrids osv osv

  Kommentar af Pollyanna — 3. december 2013 @ 22:30

  • Jeg tror også, at det er ligemeget, hvor julemarkedet er – bare det er tysk, så er det godt og anderledes 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 4:02

 7. Uha, det juleri er da vist gået helt i selvsving. Nu håber jeg, at I ikke får en overdosis, så I ikke kan klare mosten resten af december. Jeg har jo min blinde plet, når det gælder juleri, så jeg tænker, at det ikke ville være ret meget, jeg fik set, hvis jeg var i Berlin lige nu. 🙂

  Kommentar af Henny Stewart — 3. december 2013 @ 22:41

  • Den må være stor, din blinde plet 😉 – jeg synes altså, at det er smadderhyggeligt, og der var en dejlig og fredelig stemning trods de mange mennesker.

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 4:04

 8. Hav en fantastisk tur!

  Kommentar af conny — 3. december 2013 @ 23:54

  • Tak, Conny:-)

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 4:04

 9. Hvor lyder et skønt – og vi har helt bestemt Berlin til gode, hvis der nogensinde bliver lejlighed til det 🙂
  Flammenlachse, er det en slags flammestegt/røget laks? Her kan man få noget forskelligt “flamebroiled” grillmad, er det noget i den retning?
  Ja, jeg kunne da godt nyde et glas godt øl, og tyskerne er jo gode til det også. Når I kommer her, vil John have mulighed for at smage noget canadisk øl fra nogle mikrobryggerier, som er ret godt.
  Forsat god tur i Berlin.

  Kommentar af Lene — 4. december 2013 @ 1:34

  • Berlin falder jo nok ikke lige først for, når man bor i Canada – kommer I til Europa, er der masser af andre prioriteter, vil jeg tro.
   Det er lige præcis, hvad det er … over ‘rigtige’ flammer fra træ; ikke grillede.
   Jeg er sikker på, at John vil nyde de canadiske øl 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 4:08

 10. Sådan er kulturerne jo så forskellige hvad angår drikkevarer… vin er ikke vigtigt kun om den skal være sød eller tør.. men øl er en videnskab fuldt på højde med dine elskede rødvine 🙂

  Ude på landet har jeg altid bedt om den lokale mørke øl.. men den går nok ikke lige i Berlin..

  Godt at hotellet lever op til jeres forventninger når nu toget derned ikke gør – men forhåbentlig er I så trætte af indtryk når I skal den anden vej at I sover fra både teenagere, sære vandregler og manglende internet.

  Kommentar af overleveren — 4. december 2013 @ 5:35

  • Ja, jeg ved jo godt, at du ser sådan på det 🙂
   Vi sover nok fra det hele, ja, bortset fra eventuelle teenagere, for vi må ikke blive i toget på færgen 😉

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 8:58

 11. Det lyder jo meget godt alt sammen. Næsten. En grosses Bier er nu ikke det værste man kan få, hvis man kan lide øl. Pas nu på med übergeneraliseringerne når snakken falder på vin. Jeg ville lede efter et glas Weissburgunder fra Rheinhessen, Pfalz eller Baden. Måske et glas Grauburgunder eller Spätburgunder også gerne fra Baden. Trocken. Jeg kunne ikke drømme om at drikke andet end tysk vin i Tyskland. ½-flasker er til at have med at gøre når nu John gerne vil have øl. Glæder mig til at høre mere.

  Kommentar af Jørgen — 4. december 2013 @ 6:54

  • Jeg übergeneraliserer bestemt heller ikke – som jeg skrev til Hanne og Aage, holder jeg meget af tyske hvidvine, og jeg husker godt, at du er noget nær en ekspert på området, så dine anbefalinger er taget ad notam 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 9:01

   • Det var vist mere den første kommentar jeg havde i tankerne da jeg advarede mod forældede generaliseringer.

    Kommentar af Jørgen — 4. december 2013 @ 9:14

    • Hehe, enig – de er nået meget længere end til Liebfraumilch – eller rettere: VI er nået meget længere 😉

     Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 9:19

 12. God tur, jeg drømmer allerede om en familietur til julemarked i Berlin 🙂 Og det er synd for dig at du må nøjes med vin 😉 Lige nøjagtig i Tyskland kan jeg finde på at drikke øl midt på dagen, jeg elsker deres fadøl.

  Kommentar af Lene — 4. december 2013 @ 7:13

  • Du kan roligt drømme videre, og jeg håber den går i opfyldelse engang 🙂
   Jeg ved godt, at jeg er underlig, fordi jeg hverken kan lide lakrids eller øl 😉

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 9:02

 13. Jeg er lige nødt til at takke dig, igen, for din blog. Jeg har lige læst dine sidste indlæg i rap og elsker den humor der lyser ud af linierne, selv når du beskriver den rædsomme MR-scanner!
  Tilbage til Berlin, som jeg virkelig håber I får fornøjelse af. Jeg er blevet rigtig glad for øl, trods min fortid som ølfornægter, så jeg er også på øllet i Tyskland. Julemarkederne dernede har jeg til gengæld ikke oplevet, det er vist en fejl, men jeg læste forleden, at der afholdes et tysk julemarked i København, så måske kan det nås endnu. Glæder mig til de kommende beretninger fra Berlin 🙂

  Kommentar af fiberfryd — 4. december 2013 @ 8:55

  • Tusind tak, søde Ditte – det er sådan nogle som dig, der gør det værd at blogge 🙂
   Du er også beviset på, at det aldrig er for sent at komme til at holde af en smag,og jeg jeg forsøger mig også jævnligt med øl … det er bare ikke lykkedes endnu. Det tætteste har været en hyldeblomstøl, men jeg kunne godt have undværet øl-delen af smagen 😉
   Sjovt med tysk julemarked i Kbh. – spændende at se, om det bliver autentisk; det kan jo kun de vurdere, der har set den ægte vare, men det er da bestemt værd at afprøve.

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 9:08

 14. Visse vasse, selvfølgelig kan du få god vin i Berlin. (Man kan – er jeg overbevist om – få god hvad-som-helst i den by). I har bare været lidt uheldige med jeres valg af restaurant. Vi har kun været i Berlin en enkelt gang (virkelig alt for lidt) og spiste bl.a. på en udmærket italiensk restaurant med italienske vine på menukortet. Jeg kan se, at du har fundet ejendomsmæglerkameraet frem. Eller også ER jeres værelse virkelig kæmpestort. Hav en wunderschön Tag 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 4. december 2013 @ 9:12

  • Det har du sikkert helt ret i, og vi leder skam også videre t.o.m. fredag aften 😉
   Nix- jeg har ikke et ejendomsmæglerkamera, men vi har et KÆMPEværelse – det største, vi nogensinde har haft i Europa – kun overgået af et par stykker i USA 😀
   Danke sehr!

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 9:23

 15. Jeg vil også til Berlin – men nu har jeg da en god rejse at proppe på listen til og hvis jeg er tilbage i Danmark; det er jo en relativ nem togtur. Men det lyder nu ikke som den bedste 1. klasses-service???? Og jeg som havde enorm tiltro til den tyske effektivitet! Vand burde da ikke være svært at tilpasse til antallet af passagerer?

  Jeg læste et sted forleden, at Berlin er den by i verden, der har flest julemarkeder – så jeg er spændt på at se, hvor mange I når!

  Jeg er absolut heller ikke øldrikker, og jeg husker det samme problem fra Wien og fra da vi var i Aachen; det er næsten umuligt at få en hæderlig vin på en restaurant. Meget underligt – fordi man ikke selv producerer vin, kan man vel godt sælge det! Det lykkes da i såvel Danmark som Belgien.

  Kartofler til gengæld får man rigeligt nok af 😉

  Nyd Jeres ferie 🙂

  Kommentar af Nille — 4. december 2013 @ 10:07

  • Det er så absolut en overkommelig rejse, selv om jeg var skuffet over servicen. Man sad, om ikke andet, så udmærket – der var plads nok til både habengut og ben 🙂
   DET tror jeg på, det med julemarkederne! I dag har vi set seks … altså ikke ‘nærset’, men observeret seks inden for en forholdsvis kort afstand.
   Vi skal nok finde vin – det er jo trods alt en millionby 😉
   Tak, det gør vi!

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 15:59

 16. Det er ikke for at forsvare tyskerne, men togforbindelsen til Berlin køres altså af DSB i samarbejde med Deutche Bahn, jeg kører selv med samme afgang hjem stort set hver morgen, de bagerste vogne kører som regionaltog til Nykøbing F. Stefan har en enkelt gang kørt med og han var dybt forfærdet over standarden i forhold til tyske tog generelt, hvor der normalt både er varme og wifi, samt megen anden service. Det er en af grundene til at vi foretrækker bussen, når vi skal til Berlin.
  Derudover kan jeg forsikre om at tyskere, som har købt en førsteklassesbillet, hvori der er inkluderet brød og vand, ganske enkelt ville begå mytteri på toget, dersom de ikke fik det, de var blevet lovet og havde betalt for.
  Det er en af de kæmpemæssige kulturforskelle Stefan og jeg oplever mellem vore respektive hjemlande. Hvor jeg – af en eller anden mærkelig grund – tier og krummer tæer, hvis jeg bliver udsat for dårlig service eller får serveret mad af utilfredsstillende kvalitet på en restaurant, gør han – høfligt, naturligvis – opmærksom på at det leverede slet ikke er tilfredsstillende. Og det er min erfaring gennem tiden at det gør stort set alle tyskere fra forskellige samfundslag også.

  Så oplever I at I har fået en dårlig behandling, bør I bestemt klage – men eftersom klagen formentlig skal rettes til DSB, tvivler jeg på at det får nogen konsekvens 😦

  Kommentar af Henriette — 4. december 2013 @ 10:59

  • Det lagde vi godt nok mærke til, det med de bagerste vogne til Nyk.F, og det var dansk personale til Rødby og tysk fra Puttgarten.
   Varmen kunne vi klage over over, men den med wi-fien undrede mig – og tyskerne kunne godt spare sig ethvert mytteri – konen var hverken til at hugge eller stikke i, selv om der var flere (også tyskere), der brokkede sig over, at hun ikke bare udleverede de pokkers ½-literflasker, som hun havde så rigeligt af!
   Det, du siger, du kender fra Stefan og Tyskland, oplever jeg i England, og jeg er bange for, at du har ret mht. DSB 😉

   Kommentar af Ellen — 4. december 2013 @ 16:06


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.