Hos Mommer

6. november 2013

Så er julelikøren sat over

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:17
Tags: , ,

Det er vist ikke så forfærdelig længe siden, jeg brokkede mig over, at ‘man’ starter for tidligt på julen, og hvad gør jeg så selv?
Julesnapsen 2013Det var dog nødvendigt i dette tilfælde, for hvis en julelikør helst skal trække i et par måneder, er jeg faktisk nærmest bagud …
Jeg så den i et blad, og eftersom vi ikke har fået gjort så meget ud af at lave egne kryddersnapse, som ambitionen var, da jeg indkøbte flasker i stor stil, tænkte jeg, at så må der en julesnaps til, når vi samler størstedelen af familien i Sverige i et par af juledagene.
Vi har kun lavet fem snapse indtil nu, men hvad pokker – det kan nå at komme, og nu er den sjette på vej – selv om det som nævnt bliver en likør med alt det sukker, der skal i.
Opskriften kommer her – jeg skal skynde mig at understrege, at den er snuppet direkte fra et julemagasin, men de finder såmænd nok aldrig ud af, at jeg gengiver den her. I øvrigt har de også hugget opskriften et eller andet sted fra, for man kan finde præcis den samme overalt, hvis man googler lidt omkring – jeg har sågar fundet den på norsk, så der er ingen grund til at komme efter mig i den forbindelse …
Man skal bruge:
2 appelsiner – prik 40 huller i hver; 40 kaffebønner, 40 sukkerknalder (eller 40 tsk. sukker), 2 flækkede vaniljestænger, 1 stang kanel, 4 stjerneanis og ¾-1 liter Brøndum snaps. Vi bruger dog den vodka, vi købte en dunk af i Tyskland. Hæld på et tilstrækkelig stort sylteglas  og lad trække i mindst 40 dage, hvorefter det hældes gennem et kaffefilter og så på karaffel.
En af opskrifterne, jeg så, gik på at bruge ½ vodka og ½ rom, Det lyder nu heller ikke så tosset, hvis man til den slags. Det er vi måske ikke så meget, men det er sjovt at kunne servere for dem, der kan lide det.

Apropos sylteglas: Fruen i Midten efterlyste for nogen tid siden løse gummeringe til sådanne, og jeg kunne ikke hjælpe, da jeg blev spurgt. Det kan jeg – måske – i dag, for jeg har lige købt 3 x 3 ringe i SuperBest, Viby Sj. Jeg hamstrede helt uden skrupler ni ringe ud af de 12, de havde liggende, selv om jeg ikke mangler så mange. Endnu. For det kommer, ved vi jo, og hvis jeg lader det ligge i indpakningen, tørrer de forhåbentlig ikke ud.
Så Frue: du må ud og lede efter en SuperBest. Ringene er standardstørrelse og passer til sylteglas fra ½-1½ liter.

imageOg endelig: Kan man ærgre sig over at få et oslucruise for fire personer forærende af DFDS? Ja, det kan man, for nu har vi lige bestilt den berlintur (og som vi trods alt også hellere vil på), så vi kan simpelthen ikke nå at tage det cruise i løbet af november eller december (hvilket er et krav), da jeg endnu ikke har en dato for operationen. Bliver den først efter jul, kan vi godt nå det …
Vi er gode kunder hos DFDS vi er medlemmer af DFDS Seaways Club, og det er alle dem, der har fået et cruise forærende.

Reklamer

31 kommentarer

  1. Det sker ikke noget ved at I sner inde i Sverige. I skal nok kunne holde varmen med al den snaps og likør I brygger 🙂 Og nu kan jeg ikke huske om du håber på operation inden jul, for i så fald skal jeg ikke ønske for dig at du kommer på cruise 🙂

    Kommentar af Lene — 6. november 2013 @ 18:49

    • Vi tager altså ikke alle seks flasker med til Sverige – kun denne julelikør 😉
      Du behøver ikke at ønske det cruise for mig – jeg vil hellere have den operation overstået!

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 19:47

  2. Hej Ellen. Du behøver ikke bekymre dig om copyright på julelikør. Jeg har for år tilbage lavet nøjagtig samme efter en opskrift i Femina. Opskriften var en læsers.
    Vi plejer at købe gummiringe i Kop & Kande 😉
    Har også læst om din jagt efter sylte glas. Vi er blevet storkunde på denne tyske hjemmeside: http://www.glaeserundflaschen.de
    Ønsker alt godt med operationen. Når du har en dato, vil jeg krydse alt jeg har!
    Kh. Helle.

    Kommentar af Helle Holkjær — 6. november 2013 @ 19:18

    • Så bekymrer jeg mig ikke mere – men du ku’ nu godt have afsløret, om I syntes, at den smagte godt 😉
      Jeg vil huske Kop & Kande, tak – og bookmarke den tyske side!
      Også tak for gode ønsker – når tiden er inde, vil jeg være glad for alle de krydser, jeg kan få 🙂

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 19:49

  3. I får det da sjovt i julen, hvis I skal gennem 6 flasker snaps.. 😉

    Kommentar af Inge — 6. november 2013 @ 19:32

    • Ja, det må du nok sige, men vi tager altså kun denne julelikør med denne gang 😉

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 19:50

  4. Når julen nærmer sig, har rom-potten fra i sommer nået modenhed; samtidigt er det tid til at sætte gang i NÆSTE års julebjesk: 1 stk hel kardemomme, 6 peberkorn, 6 kryddernelliker, 1 dessertske god dansk honning, 1/2 gram safran, 1 stk kanel, 60 rosiner. Trækker 1 år, filtreres gennem kaffefilter. Derefter må man smage på den, man satte igang året før. Den skal lagre. Som svensken siger:” Det förbättrar smaken. Och stärkar karaktären!”

    Kommentar af AagePK — 6. november 2013 @ 19:47

    • Ja, den rompotte glemte jeg lige i skyndingen … og din julebjesk lyder interessant. Den må jeg vist hellere afprøve, så vi kan smage den om et års tid 🙂

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 19:53

      • Hov, glemte lige: gummiringe til både henkogningsglas og patentflasker købes i Imerco. I hvert fald her på øen.

        Kommentar af AagePK — 6. november 2013 @ 22:44

  5. Jamen, ih altså TAK. Jeg må afsted i SuperBest 🙂 Det bliver spændende, hvordan jeres likør kommer til at smage. Rom-udgaven kunne jeg også godt tænke mig at smage. Men hvor skal der dog meget sukker i. Er det virkelig nødvendigt?

    Kommentar af Fruen i Midten — 6. november 2013 @ 19:58

    • Velbekomme – Kop & Kande er også en mulighed, som Helle skriver 🙂
      Om alt det sukker er nødvendigt, skal jeg svare dig på om et par måneder, men her første gang valgte jeg at følge opskriften til punkt og prikke. Ikke noget, jeg ellers gør så meget i; undtagen i forbindelse med bagning.
      I øvrigt er der 25 sukkerknalder i ½ liter cola, og her er der 40 i en hel liter vodka, som indtages i meget små ‘bidder’ – hvor mange unge (og forældre) kender du mon ikke, som rask væk kan få en liter cola konsumeret? Om dagen! Alt er relativt, ved du nok … om man så kan lide den søde likørsmag, er noget ganske andet 😉

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 20:50

  6. Den der ’40-likør’ er jeg også lige stødt på et eller andet sted og havde tænkt at jeg skulle prøve den i år. Dog som en appelsinsnaps uden alt det sukker; likør er for sødt for mig. Jeg tror den er identisk med opskriften på ‘Annettes julelikør’, som jeg fik fra en kollega for 25 år siden (og aldrig har brugt), så mon ikke den bare er folkeeje nu?

    Kommentar af fiberfryd — 6. november 2013 @ 20:27

    • Smag og behag er jo forskellig, og jeg er helt sikkert også til mindre søde alkoholiske varer, end jeg var for år tilbage, men nu skulle den afprøves, og vi har nogle unge (yngre!) mennesker i familien, som sikkert vil kunne lide den 🙂
      En googling kunne i hvert fald godt tyde på folkeeje!

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 20:52

  7. Julelikør er jeg endnu ikke hoppet på … eller så er jeg bare ikke gammel nok 😉
    Men det minder mig da om, at jeg da lige skal have gang i glögg essensen igen i år, for den jeg lavede sidste år var super 😉
    Hvor er jeg glad for at det er gået dig så godt i forbindelse med kemo og jeg kan godt forstå at du gerne vil have strålebehandlingen i Herlev.
    Håber også I får en suveræn tur til Berlin 🙂 når altså den tid kommer 😉

    Kommentar af Tove — 6. november 2013 @ 20:43

    • Hva’ sørensen, Tove … long time, no see. Hvor hyggeligt 🙂
      Jeg har smagt hjemmelavet glöggessens og kan kun give dig ret i, at det er klasser bedre end det færdigkøbte.
      Tak for for dine søde ord og ønsker 🙂

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 20:54

      • Ja det er long time no see 😉 men havde lige en down periode, hvor jeg lige skulle hive mig selv op igen, hvilket har været svært. Jeg har altid været aktiv men at være arbejdssøgende var ved at tage pippet fra mig 😉 Skuden er vendt og jeg er tilbage 🙂

        Hjemmelavet glögg essens er så meget bedre 🙂

        Kommentar af Tove — 6. november 2013 @ 21:48

        • Ja … jeg måtte jo lige over hos dig og kigge – velkommen tilbage til arbejdslivet – jeg er meget glad på dine vegne 🙂

          Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 22:07

  8. Den (“fyrretyve røvere”) har vi også lavet for år tilbage. Om det var helt præcis samme opskrift, husker jeg ikke, men godt smagte den.

    Kommentar af Eric — 6. november 2013 @ 21:26

    • Det var dog et udmærket navn – det er den allerede omdøbt til … det passer sikkert også fint med, at en liter kan blive til fyrretyve små røvere 🙂

      Kommentar af Ellen — 6. november 2013 @ 22:09

  9. Jamen bare der kommer nok vodka i, kan man vel nok tåle al den vanilje. Det lyder ikke så tosset med noget rom i den blanding. Så ville det sikkert være en glimrende basis for en romtoddy eller en jägertee (også kendt som raketbrændstof). Det er ærgerligt, at I må afstå jeres gratis minicruise. Kan man ikke få det på et senere tidspunkt, når man sådan er guld værd? Det ville jeg da undersøge, hvis det var mig. Mon ikke det kan lade sig gøre, især hvis man lader sig opgradere til udsigtskahyt mod betaling.

    Kommentar af Henny Stewart — 6. november 2013 @ 22:38

    • Jeg ærgrede mig faktisk lidt over, at jeg så det med rommen for sent, for vi har til overs fra rompotte-fremstillingen, men det må blive til næste år.
      Nej, det kan ikke lade sig gøre at udsætte det. Det holdt de meget fast i, selv om jeg kørte frem med det stærke skyts om kræftoperation og det hele. “Tilbuddene kommer med jævne mellemrum og vi kan desværre ikke tage individuelle hensyn. Beklager.”

      Kommentar af Ellen — 7. november 2013 @ 8:58

  10. Ohh, den er så god den der julelikør. Har smagt den flere gange og den smager bare af .. jul… i den grad. Den skal I glæde jer til hvis I ikke har smagt den før.

    Jeg ville ærgre mig i stænger hvis det var mig der havde fået det tilbud med et minicruise men er nu helt sikker på at turen til Berlin er mere spændende trods alt. Så lad bare det tilbud ligge… Enten kommer det igen, eller osse kan I tage afsted når I selv vil – på et andet tidspunkt. Dyrere er det trods alt ikke.

    Kommentar af overleveren — 7. november 2013 @ 4:52

    • Vi har ikke smagt den før, så det bliver lidt spændende.
      Vi ærgrer os da også, men ja, det tilbud kommer igen en anden gang.

      Kommentar af Ellen — 7. november 2013 @ 8:59

  11. At lave julesnaps og likør i god tid er virkeligt ikke at jule i for god tid….deft er da bare nødvendigt for et godt resultat. Det ved enhver der holder af julesnaps og/eller likør 🙂

    Kommentar af annetteestrin — 7. november 2013 @ 5:52

    • Nej, det er absolut ikke for tidligt at starte nu – alt det andet får lov at vente lidt længere 😉

      Kommentar af Ellen — 7. november 2013 @ 9:00

  12. Kan man bruge juleakvavit til julelikør? Vi har mindst 8-10 fl stående som vi aldrig får drukket medmindre vi “gør noget” ved dem….

    Kommentar af Annette — 7. november 2013 @ 7:17

    • Jeg ville da absolut prøve! Både den opskrift fra dette indlæg og Aages bjesk, hvis I har så mange flasker stående.
      I det hele taget kan I da bare prøve løs med at eksperimentere med hjemmelavede snapse, når I har så meget af det dyreste råmateriale, som bare står på hylden.

      Kommentar af Ellen — 7. november 2013 @ 9:02

  13. Tak for opskriften. Jeg skal fluks i gang med at afprøve den. Vi har en del af “råmaterialet” liggende, da hverken vi eller vore gæster går heftigt til den :-)! Egentlig bruger jeg kun snaps og vodka til at skylle sylteglas i i stedet for Atamon :-)! Tillykke med cruiset. Jeg vil også hellere til Berlin i håb om, at cruiset bliver tilbudt igen. Eller måske kan du være så “heldig”, at operationen først er efter jul! God torsdag!

    Kommentar af Nonna — 7. november 2013 @ 10:02

    • God ide. Det er med at få lidt spændende ud af det, når man alligevel ligger inde med råvarerne 🙂
      Selvfølgelig holder vi fast i Berlin, men det er lidt en skam, at man ikke kan det hele 😉

      Kommentar af Ellen — 7. november 2013 @ 15:07

  14. Det lyder godt med lidt at varme sig på. Og pyt med sejlturen, når I nu skal til Berlin på 1. klasse.

    Kommentar af Jørgen — 7. november 2013 @ 20:04

    • Ja. Den sejltur må vi tage en anden gang.

      Kommentar af Ellen — 7. november 2013 @ 20:31


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.