Hos Mommer

3. november 2013

Nu kan det være nok … gange tre

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:00
Tags: , ,

Sæsonens sidsteNu kan det være nok med alle de chili.
Vi skriver 3. november, og de modnes stadig i stor stil ude i drivhuset, selvom der nu er så fugtigt og køligt, at især citronchiliens blade er ved at mugne. Jeg plukkede alle de modne i dag og sagde derefter til John, at nu kunne han endelig få lov til at smide ud og gøre rent i drivhuset.
Det er simpelthen så skønt at have en mand, der frivilligt tilbyder at udføre den slags arbejde, som jeg virkelig afskyr.
Det gør også mere ondt på mig end på ham at smide planter ud, der stadig er snesevis af frugter på, men det hjælper ikke noget – jeg har chili i enhver tænkelig form til de næste par år eller mere.
Englænderne fik nogle glas med hjem, men der er stadig mange, mange, både syltede, som marmelade og herunder som tørrede.

I dag blev det til en ordentlig portion. Igenigen. Jeg aner snart ikke, hvad jeg skal stille op med dem, men nogle af dem blev frosset ned (kun omkring 15 stk.) Resten blev hængt på snore til tørring. 10 korte snore og 2 lange, som skal med til Sverige – af simpel pladsnød – man skulle tro, jeg var ved at åbne en forretning …

Der var en, der var to ...En tidligere kollega fortalte mig, at hun lyntørrer dem over brændeovnen og knuser dem i en krydderikværn sammen med flagesalt.
Det skal jeg også prøve. Endnu en god værtindegaveide.

Vi skal først til Sverige i uge 46, hvorfor de i den mellemliggende tid er nødt til at hænge i køkkenet … jeg havde ikke i min vildeste fantasi drømt om, at det var så rigtydende planter, jeg havde købt.

Det kan også være nok med det blæsevejr. Jeg så i gårsdagens vejrudsigt, at de lovede stiv til stormende kuling i Nordsøen i nat, så jeg sendte min lille familie en venlig, men lidt bekymret tanke.
Ved middagstid sendte jeg en sms – svaret indløb et par timer senere, da de var ved at køre fra borde; en time forsinket pga. modvind.
Sæsonslut 2013Børnene var blevet syge ved morgenbordet, og da forældrene ikke havde det meget bedre, tog de noget brød med sig og gik tilbage til kahytten for at prøve at få noget søvn, hvilket de voksne ikke havde fået meget af, da båden havde rullet så meget om natten, at de frygtede, at børnene skulle trille ud af deres køjer.

Da vi kom hjem i går, opdagede vi, at dækkenet til grillen var blæst helt i stykker. Vi havde lige købt et nyt til vinteren! Dammit. Det kalder jeg at smide penge ud ad vinduet.
Grillen skal ind og stå i drivhuset vinteren over, men kunne i sagens natur først komme derind i dag.

Endelig kan det være nok med brænderøgslugt. Jeg er endnu forundret over, at brænderøg kan hænge så eftertrykkeligt fast i et hus, der hverken har tæpper, stofmøbler eller gardiner. Vi vænnede os til det og mærkede den ikke rigtig, når vi var inden døre, men hver gang vi kom ind udefra, var den meget tydelig.
I dag vaskede jeg 10 håndklæder og fire af de syv sæt sengetøj, jeg havde haft med til ferien.
Sengetøjet lugtede svagt af brænderøg! Er det ikke imponerende?
Håndklæderne lugtede dog ikke, men badeværelset var også det eneste rum, der ikke var påvirket af røg.

Reklamer

25 kommentarer

 1. Det var da helt utroligt, så mange chili du har høstet. De ser flotte ud, som de hænger der. Chili er rigtig kommet i fokus – ikke mindst takket være Chili Claus. Jeg ser med stor fornøjelse hans videoer 🙂

  Kommentar af bedstesblog — 3. november 2013 @ 17:33

  • Chili må være årets madtrend nr. 1, og jeg synes altså også, at Chili-Claus er ret underholdende 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. november 2013 @ 17:42

 2. Godt at den lille familie kom godt hjem trods modvind og ja Chili Claus er ganske underholdende. ;-D

  Kommentar af Rejen — 3. november 2013 @ 18:57

  • Stærk modvind, må man sige 🙂 – og ja, han er skæg at se på …

   Kommentar af Ellen — 3. november 2013 @ 19:25

 3. Nok er nok, både av chili, møkkavær og brændeovnslukt.
  klem 🙂

  Kommentar af Mormor — 3. november 2013 @ 19:07

  • Ja, nok er absolut nok. Møkkavær? Jeg kan jo selvfølgelig gætte, hvad det betyder, men jeg har ikke før hørt det ord 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. november 2013 @ 19:26

   • Nu skal Mormor bare lære at: Møgvejr er Mouvejr! 😉

    Kommentar af AagePK — 3. november 2013 @ 22:33

 4. Overordentlig stor høst, må man vist sige. Skal antallet af planter tilpasses til erfaringen næste år?
  De stakler, der var til havs. Forhåbentlig var det godt at få landkending og fast grund under fødderne.
  Med forklaringen af brænderøgslugtgenerne forstås det så glimrende hvorfor jeg for mange år siden ikke længere ville have at gæster røg inde i huset her. Det stank efterfølgende i 3 dage af cigaretrøg.

  Kommentar af Jørgen — 3. november 2013 @ 19:31

  • Der vil blive skelet til årets erfaringer … jeg skal også se, hvor meget af det, vi når at få spist i løbet af vinteren.
   Jeg har ikke talt med familien endnu – de skal lige have lov til at lande og pakke ud i fred og ro, men jeg taler nok med C i morgen, vil jeg tro.
   Ja, cigaretrøg stinker meget værre end brænderøg, som i små mængder egentlig kan være ganske behagelig, men det må have været virkelig slemt med røg i det hus.

   Kommentar af Ellen — 3. november 2013 @ 19:43

 5. Stakkels Charlotte og familie, godt de nu er på land. Du kan lave din egen youtubekanal med forslag til hvad man lave af chili 🙂

  Kommentar af Lene — 3. november 2013 @ 19:55

  • Ja … jeg har lige talt med hende – de gynger alle fire endnu 🙂
   Ha, ja, det kunne jeg jo gøre 😀

   Kommentar af Ellen — 3. november 2013 @ 21:01

 6. Det er da helt utroligt som dine planter har givet frugt i år.. Mon ikke du skulle reducere antallet næste år.. 🙂
  Uf det lyder ikke som nogen rigtig rar tur over Nordsøen dine englændere har haft.

  Kommentar af Inge — 3. november 2013 @ 21:01

  • Der skal ikke plantes nær så mange chilier til næste år 🙂
   Den var lidt slem – jeg har lige talt med C … de gynger alle fire endnu …

   Kommentar af Ellen — 3. november 2013 @ 21:04

 7. En amerikaner fandt ud af at kværne saften af Red Havanna Hot ned i noget maling, han ville bruge som bundmaling på sin båd, så slap han for de mere giftige af slagsen. Det virkede. Måske kan du bruge samme metode mod mus o.lign i Sverige?
  Når man laver urtesalt, må urterne ikke være for tørre, så skilles det ad, salt for sig og urter for sig. Lidt fugt får saltet til at klistre fast til urterne.
  Nå, du brøds dig måske heller ikke om at C kom hjem fra spejderlejr og fik hele hytten til at dufte af lejrbål?

  Kommentar af AagePK — 3. november 2013 @ 22:42

  • Det er nok ikke nogen dum ide, du kom med der – der er jo intet levende, der synes, det er sjovt at komme i nærkontakt med capsaicin 🙂
   For mig er det meningen, at det ikke skal klistre sammen med saltet, men bare findes i en homogen blanding. Jeg har noget limesalt, hvor det klistrer sammen i store klumper, hvilket er ret irriterende.
   C har aldrig været spejder – hun havde alt det friluftsliv, hun havde behov for, på gården hos sin hest 😉 – men det er da også noget andet, at tøjet lugter, end at et helt hus stinker 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. november 2013 @ 9:09

   • Altså, Ærø-salt blev opfundet af en nu afdød veninde, det er et godt strøbart urtesalt, hvor saltet er homogent blandet og fixeret, så det ikke skilles ad, noget andre urtesalte har en tendens til. Salt er jo tungere end de tørre urteflager, og hver gang, glasset bliver flyttet eller rørt, synker det tunge salt til bunds. Det var en, der stjal recepten til sin datter, hun kendte ikke til tricket, og måtte opgive, medens Sæberiet på Ærø har stor success, de kom også ærligt til opskriften.

    Kommentar af AagePK — 4. november 2013 @ 10:17

    • Jeg må jo prøve mig lidt frem, så … der er nok materiale at tage af 🙂

     Kommentar af Ellen — 4. november 2013 @ 13:56

 8. Nøøøej hvor har du mange chillier – det er jo lige før du kan bruge dem som gardiner når de hænger der i deres snore. Får vores til at virke en smule ensom. Tager lige tippet med flagesaltet til mig… havde egentlig spekuleret lidt på at blande dem med soltørrede tomater, når de blev klar (hvad de slet ikke er endnu).

  Må være svært at kappe planterne ned når de stædigt bliver ved med at give frugt – men det skal jo gøres og de har åbenbart ikke tænkt sig at stoppe af sig selv..

  – og så til sidst – mon ikke englænderne har fået blæst nok for en stund…

  Kommentar af overleveren — 4. november 2013 @ 4:52

  • Jeg tror, chilisalt er godt 🙂
   Det er næsten som at slå ihjel at give ydende planter dødsstødet, men det var nødvendigt, desværre.
   Jeg lover dig, de har fået blæst nok … de sejler endnu, de stakler.

   Kommentar af Ellen — 4. november 2013 @ 9:12

 9. Dine englænderes vind nåede faktisk helt herop i nat og vækkede mig 🙂
  Heroppe kunne vi godt bruge nogle chillier, tænk dig, jeg kunne ikke finde friske chilli i forretningen den anden dag.

  Kommentar af annetteestrin — 4. november 2013 @ 6:37

  • Den har rejst langt, den vind 😉
   Hvis jeg får din adresse, sender jeg dig gerne nogle tørrede, når de engang er … tørre. men det er naturligvis ikke helt det samme som friske.
   Hammerfest er jo laaangt væk, så friske chilier er nok ikke hverdagskost.

   Kommentar af Ellen — 4. november 2013 @ 9:14

 10. Åh, dine stakkels englændere, det har været en hård omgang. Festlige chili-gardiner: Ser meget bedre ud end alverdens købe-flue-gardiner med perler og og knapper 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 4. november 2013 @ 14:40

  • Det var lidt slemt for dem alle fire 😦
   Hehe, det kan være de kan holde fluerne væk – det ville da være perfekt 😉

   Kommentar af Ellen — 4. november 2013 @ 15:36

 11. Ja du må skære bestanden af chillier lidt ned næste år, for ellers drukner du jo i dem 🙂 De ser nu rigtig flotte ud, som de hænger der til tørre.

  Jeg er glad for, at jeg ikke var med den samme båd som dine englændere. Jeg ville garanteret også have gynget endnu, selvom jeg betragter mig selv som ret så søstærk.

  Kommentar af Stegemüller — 4. november 2013 @ 15:11

  • Det bliver jeg simpelthen nødt til – at skære ned, altså 🙂
   De fik oven i købet søsøgetabletter, men de virker kun i 12 timer, fik de at vide. Det passede …

   Kommentar af Ellen — 4. november 2013 @ 15:37


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.