Hos Mommer

7. september 2013

Læsø for begyndere

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:25
Tags: ,

IMG_3242Det blev en lang dag. Op kl. 5 for at nå færgen fra Frederikshavn kl. 7:50. Vi havde god tid – lige indtil jeg opdagede, at vi skulle fremvise vores internetbooking senest kl. 7:20. SÅ kom vi ud af røret i en fart. Campingfar havde sagt, at vi skulle regne med to timer. Det tog 1 t 20 minutter, så vi ankom i rigelig god tid …
Busser på Læsø er gratis, så vi hoppede på ved Vesterø Havn, hvor færgen lagde til og kørte via Byrum til Østerby Havn, kiggede os lidt omkring der og kørte tilbage til Byrum. Man skulle tro, vi var på Fanø med det strikbeklædte anker, der var i Østerby …
Når man har 2½ time i Byrum inden Rønner-safarien, så har man set den by. Flere gange. Den er halvt så stor som Vestre Kirkegård og dobbelt så død. Der var ikke engang et sted, man kunne få sig en frokost, så vi måtte i Brugsen og købe ind, så vi selv kunne lave os en. Godt nok er vi uden for højsæsonen nu, men alligevel …  
Man skal jo tale pænt og være positiv, så jeg vil ikke sige så meget om Læsø, men imponerede var vi ikke.
Det var vi til gengæld over 4-timers-turen til Rønnerne, og det var bestemt også interessant at se saltsyderiet, hvor gæssene havde hus med tangtag.

Rønnerbussen (2)IMG_3267

IMG_3260

Ude i vadehavet og saltengområderne så jeg planter, jeg aldrig havde set før; bl.a. vibefedt, soldug og kveller. Jeg har aldrig set kødædende planter i naturen, så det var lidt af en oplevelse. Kveller er altså ikke kødædende. Tværtimod …
Kveller eller alm. salturt er for øjeblikket en trendy Noma-ting, så vi var nødt til at smage på den … smager salt og i øvrigt ret intetsigende, men lidt som en svagtsmagende blanding af hindbær og ribs. Nu har jeg så heller ikke den helt store respekt for alt det modemad, der hovedsageligt bliver moderne fordi man skal lægge mærke til dem, der påstår, at det er så fantastisk, så skal vi ikke bare lade salturten forblive, hvor den vokser naturligt? De var nemlig så fine, som de farvede saltengene røde med deres små, rødlige frugter.
Vi så også de gule engmyrers tuer i hundredevis. Noma-kokkene og deres medløbere var da gået helt amok på denne tur …

Kveller - alm.salturt (1)Vibefedt (1)

Vibefedt er interessant, fordi den er kødædende, men ikke særlig pæn at se på; bare en lille grøn og uanselig stjerne, her vist i dobbelt størrelse. 
Smuk er derimod soldug, som ses herunder. 
Meget smuk. Jeg var fuldstændig betaget. Nogle af dem var mest grønne og svære at få øje på i græsset; andre, som ‘solkongen’ til højre, lyste op som en lille … sol.
Planten er meget lille – herunder på det viste billede er den i nogenlunde naturlig størrelse, men det er lige som, når vi samler svampe: har man først fået øje på én, ser man hurtigt mange flere. Øjet skal ligesom indstille sig på, hvad det kigger efter og fortælle hjernen det, så er det der ofte i store mænger, det man nu engang kigger efter.

Soldug (2)Soldug (3)

På billedet herunder kan man kan se dråberne, som har givet planten dens navn, og som klæber sig til insekterne, der intetanende går i dødsfælden.

Soldug

Tilbage fra turen kl. 17 havde vi igen 1½ time, som skulle slås ihjel. Det blev den i en cafe – en cafe latte kan godt vare i 1½ time …
Jeg orkede ikke at gå mere, så vi blev, hvor vi var. Da bussen endelig kom, hvem sad så og legede chauffør? Vores guide fra turen! Det er et lille samfund, må man sige.
Så jo: Læsø er speciel ude langs dens kyster (der er sæler nordpå), men selve øen er altså ikke noget særligt og er overskuet på no time. Vi havde regnet med at se masser af tangtage, men så kun ét, udover gåsehuset, så alt i alt var vi glade for, at vi ikke havde valgt at overnatte på øen.

35 kommentarer

 1. Jeg husker en joke fra for mange år siden, om at hvis man var turist på Læsø, var der ikke andet at lave end at trække tørrede gåselorte på snor. På den anden side kender jeg folk, der har ferieret på øen i flere år i træk, så det er nok en smagssag. Mest en frisk luft og naturoplevelse. Sådan et grønne gummistøvler-eventyr. Selv har jeg ikke besøgt øen, og jeg har heller ikke følt nogen videre trang til det. Heller ikke efter at have set DRs udsendelse, hvor de har sendt en masse kvinder derover. Jeg tænker, at når øen er ved at blive affolket, så er der nok en fornuftig grund til det!

  Kommentar af Henny Stewart — 7. september 2013 @ 15:45

  • Gæs er der i hvert fald mange af på Læsø 🙂
   Turen var som sagt spændende nok, men det var fire timer, så mere har man ikke brug for på Læsø … jeg så i øvrigt godt den udsendelse. Jeg ville få ø-kuller allerede på andendagen.

   Kommentar af Ellen — 7. september 2013 @ 15:59

 2. Er der ikke en lækker garnforretning på Læsø? Det mener jeg at have læst…
  Jeg har kun hørt fra folk der er vilde med Læsø, at det er det skønneste sted på jorden, så jeg havde egentlig tænkt at skulle derover engang.
  Styrmanden har været der, og mener ikke der er grund til turen….
  Det er ikke nemt at beslutte sig, synes jeg.

  Kommentar af Den gamle Krage — 7. september 2013 @ 15:52

  • Forresten har Vibefedt så vidt jeg husker små lilla blomster i sæsonen. Det lærte jeg som barn af min far.

   Kommentar af Den gamle Krage — 7. september 2013 @ 15:53

   • Jo, men den var lukket, da vi nåede frem til den!
    Det har jeg også hørt, og jeg forstår det overhovedet ikke. Lyt du bare til din mand 🙂
    Det gør jo sikkert vibefedt lidt smukkere, at den blomstrer, men det er sikkert adskillige uger siden, den gjorde det.

    Kommentar af Ellen — 7. september 2013 @ 16:02

 3. Undertiden finder man ud af man har tiden på en måde man ikke vil gentage. Andre gange vender man gerne tilbage.

  Kommentar af Jørgen — 7. september 2013 @ 16:30

  • Ja. De fleste steder har man lyst til at gense. Ikke at man nødvendigvis gør det, men stedet var godt. Det gælder ikke helt her.

   Kommentar af Ellen — 7. september 2013 @ 17:09

 4. Noen steder er ikke helt det man håper og andre overvelder en. det er i grunnen fint slik. Synes jeg.
  Men det er klart at kan man se en øy på “no time” og har “plenty of time” drar man neppe dit en gang til.
  Flott bilde av solduggen og salturten kan da stå der den står? Ikke? 🙂
  Klem 🙂

  Kommentar af Mormor — 7. september 2013 @ 17:38

  • Ja, det kan jo ikke være så meget anderledes 🙂
   Tak og enig 😉

   Kommentar af Ellen — 7. september 2013 @ 20:09

 5. Læsø for begyndere? Jeg får det indtryk, at der ikke findes et Læsø for viderekomne 🙂

  Kommentar af Rasmine — 7. september 2013 @ 18:13

  • Du har opfattet min overskrift helt korrekt 😀

   Kommentar af Ellen — 7. september 2013 @ 20:09

 6. Jeg var også godt klar over, at det var en død ø, på denne årstid, og omtalte program lægger heler ikke skjul på det. Vi havde forestillet os at cykle rundt en dag derovre, men mon ikke det trods alt skal ske i turistsæsonen. Det er der meget, der tyder på 🙂

  Kommentar af Pia — 7. september 2013 @ 19:32

  • Jeg tror for en gangs skyld, det er en god ide at lægge turen inden for skolernes sommerferie 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. september 2013 @ 20:24

 7. Jeg husker en fin tur til Læsø for nogle år siden. Det var især de brune bier -den oprindelige bitype i DK- som lokkede mig til øen.
  Jeg husker det som en god dag med sværmende bier, saltsyderiet, de sjældne blomster i saltengene og en trafikdræbt hugorm på en skovvej. Vi var cyklende rundt. Det får en ø til at række længere.

  I forhold til min gamle forpagtning, Dræet, er Læsø jo enorm.

  Kommentar af Farmer — 7. september 2013 @ 20:17

  • Enig i, at cykellejning ville have gjort ventetiderne kortere, men min kondition er desværre ikke til den slags lige nu … 🙂 – og jeg noterer mig, at du også syntes, at blomsterne i saltengene var interessante.
   Læsø er da også stor i forhold til min barndoms gård, men det er ikke helt pointen i dette. Og det ved du godt 😉

   Kommentar af Ellen — 7. september 2013 @ 20:28

 8. Jeg har en kollega, der tager til sit sommerhus på Læsø i tide og utide – fx i denne uge, hvor dronningen var på besøg, netop fordi dronningen var på besøg. Han er vild med at være på den ø (eller er det mon i sommerhuset?).
  Spændende at høre en anden version!

  Kommentar af conny — 7. september 2013 @ 21:00

  • Jamen fred være med din kollega – hvis man holder af at lave absolut ingenting, er det nok også fint nok med sommerhus på øen – jeg var bare lidt skuffet 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 7:58

 9. Jeg har været på Læsø da jeg sejlede de danske øer tyndt, så vidt jeg husker, lånte vi cykler og var rundt på øen.. Det var aldrig en ø vi overrendte.. 🙂 men jomfruhummerne var gode.

  Kommentar af Inge — 7. september 2013 @ 21:27

  • Og dem fik vi ikke en chance for at smage, for restauranten åbnede først til aften, og vi skulle med færgen kl. 18:40 … men jeg har fået jomfruhummere fra Læsø via Skagenfood 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 7:59

 10. Læsø er altså et sted vi ikke behøver at besøge. ;-D

  Kommentar af Rejen — 8. september 2013 @ 5:54

  • I behøver jo ikke at mene det samme som mig, men jeg kan ikke anbefale andet end rønnersafarien, og i sommersæsonen går der en færge over, der forkorter ventetiden på den væsentligt.

   Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 8:01

 11. Konen er ikke enig: Læsø var dejlig, siger hun. Hun var der en uge med sine søstre, boede et dejligt sted med lækker mad, bed and breakfast, og cyklede rundt. Den ældste er 70.
  Det er altså et fårehus, der har fået tangtag. Bare se på hegnet: det udelukker (!) jo ikke gæssene. Ejheller lukker det dem inde! Og der er mere at se på http://www.tangtag.dk/
  Da vi fik sygdom i ålegræsset i ’30-erne, var der ikke materiale nok til at holde tagene vedlige. Samtidigt stod husblas-fabrikkerne og manglede råmateriale til den vegetabilske del af produktionen. Derfor solgtes mange tage til formålet, og husene fik nye pladetag. Først nu er havet kommet op i produktion igen, så man kan supplere de 20 tage, der er tilbage.
  Var der ingen, der tilbød dig bjesk af soldug? Den skulle ellers være god.

  Kommentar af AagePK — 8. september 2013 @ 7:38

  • Jeg kunne bare ikke se det dejlige – synes den rent landskabsmæssigt var kedelig – og dejlig flad for en cyklist, kan jeg godt se. Men er man i godt selskab, kan hvad som helst føles dejligt; det har jeg prøvet flere gange 😉
   Det er muligvis et fårehus, men der boede gæs i det – der var slet ingen får i nærheden.
   Jeg havde læst alt hvad der var værd at læse om tangtage, inden vi tog derover, så jeg vidste godt, at det måske ikke ligefrem myldrede med dem, men havde dog håbet på at se i det mindste et par stykker (der ikke var skure eller miniature-stalde) på vores færden.
   Nej, det tilbud fik vi ikke – det kunne guiden da godt have budt på 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 8:13

   • Bjesken er nok en insider: soldug er fredet. Desuden er der vist nogle, der bliver bims af den, der er noget euforisk i. Men som medicin skulle den være godt mod fnat, indvoldsorm og fregner.

    Kommentar af AagePK — 8. september 2013 @ 9:19

    • Så når man bor på Læsø, må man gerne plukke af de fredede vækster? Hmmm …

     Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 12:40

     • Altså, her på egnen er svaner fredede, lige som i resten af Danmark; men er man heldig, får man lov at smage røget Birkholmsgås…..
      Sådan er der så mange lokale specialiteter, ikk’?

      Kommentar af AagePK — 8. september 2013 @ 15:39

      • Det er der sikkert nok, men er det i orden, synes du? Så’n apropos dobbeltmoralen fra forleden: vi må godt; de andre må ikke 😉

       Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 17:33

       • Nej, jeg synes ikke det er i orden, jeg laver ikke, og har ikke smagt soldug-bjesk siden engang først i ’70-erne, da var den ikke fredet, såvidt jeg husker.
        Birkholmsgås fik jeg ved et tilfælde, først bagefter fik jeg at vide, hvad det var. Jeg hører til dem, der ikke har accepteret svanens nationalfuglestatus, det er stadig lærken for mig som den var for heraldikerne i middelalderen; desuden er de for mange, hvilket går ud over deres fourageringsmuligheder og derfor svækker dem. Men: jeg overholder selvfølgeligt gældende lov, skønt jeg arbejder på at få den lavet om: det sker hovedsageligt via stemmeboksen.

        Kommentar af AagePK — 9. september 2013 @ 10:03

        • Det var godt at læse 🙂
         Jeg kan nu heller ikke rigtig forstå, hvorfor svanen skulle være fredet – det er jo, som du siger, så rigeligt af dem, og jeg er bestemt heller ikke altid enig i lovgivningen; snarere tværtimod, men det er rigtigt, at man ikke kan stille meget andet op end stemme på det, som bedst svarer til ens overbevisning.

         Kommentar af Ellen — 9. september 2013 @ 18:42

 12. Hvor er det ærgerligt, at Læsø var sådan en skuffelse, men man kan ikke være lige heldig hver gang.

  Dejlige billeder du trods alt har fået ud af turen.

  Kommentar af Stegemüller — 8. september 2013 @ 10:40

  • Nej, det kan man jo ikke, og rønner-safarien var heller ikke en skuffelse, så det var fint nok 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 12:41

 13. Og måske skyldes det netop dette at I var nødt til finde jer i bus og ventetider, at Læsø syntes fladt og uinteressant .Hvorimod dem, der cykler får en masse foræret med motion og smukke veje, som man ikke kører med bussen? Jeg husker i hvert fald vores ferie for mange år siden som en god oplevelse med masser at se på, men vi var jo også unge 😉

  Kommentar af Lene — 8. september 2013 @ 18:29

  • Johh, det har jo nok noget at sige, Lene. Både det med cyklerne og det med alderen 😉

   Kommentar af Ellen — 8. september 2013 @ 18:42

 14. Fantastisk med det “strikkede” anker – Læsø står på ønskelisten af To-visit listen 🙂

  Kommentar af Margrethe — 10. september 2013 @ 9:41

  • Husk enten at have cykler eller besøg den i højsæsonen 😉

   Kommentar af Ellen — 10. september 2013 @ 9:58


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.