Hos Mommer

25. august 2013

‘Ild, vand og vikinger’ i Roskilde

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:44
Tags: , ,

Som nævnt i går, blev Aubie heldigvis bedre, spiste ved frokosttid et par skiver ristet brød og drak både lidt vand og lidt mælk, så ved 14:30-tiden blev vi enige om at køre til Roskilde Havn for at se, om han også kunne tåle en is. Vi var sikre på, at han gerne ville have en, så den ultimative prøve bestod i at se, om han kunne holde den i sig.

Havhingsten fra Glendalough

Det kunne han tilsyneladende, og som en dejlig bonus og en stor overraskelse for os var der masser af vikinger ved vikingeskibsmuseet. Der var salgsboder og arbejdende værksteder. Der var levende musik og levende dyr.

P1030352

Og man kunne få lov til at gå ombord på Havhingsten fra Glendalough. Det var stort for en lille viking, der lige havde fået et ægte vikingesværd af sin mor. Det var faktisk også stort for alle os andre, for selvfølgelig skulle vi alle prøve …

P1030332

Der var milebrænding, hvor de lavede tjære og trækul – jeg undrede mig dog en anelse over manden til venstre i billedet: lidt senere så jeg ham stå med en moderne boremaskine og bore hul i et eller andet øverst i den mile, der ses forrest. Det forstod jeg ikke helt formålet med, og det så meget lidt vikingeagtigt ud!

P1030338

Så var kvinden her mere autentisk: hun sad og strikkede direkte fra fåret, uden først at have spundet garnet … trak et par meter ad gangen direkte fra pelsen, som lå i kurven. Det har jeg godt nok ikke set før, men jeg følte på hendes strikketøj, og der var ingen tvivl om, at det ville blive til en tæt og meget varm vest.

P1030339P1030353Brikvævning

Alle var imponerede over brikvæversken. HUN var professionel om en hals! Da jeg spurgte hende, hvor længe hun havde brikvævet, svarede hun med et stort smil: “Kun i ganske få år … siden jeg var 13”.
Jeg kendte kun begrebet af navn og fra billeder, men det var dybt fascinerende at se hende arbejde – og ikke mindst at se hendes bånd.

P1030346P1030347

Altså … at kunne holde styr på brikkerne og lave de mønstre uden at lave fejl i vævningen. Respekt!

P1030349P1030350

Det var imponerende at se, hvor mange ‘vikinger’ der var til stede i dag – der var masser, masser af folk i hjemmesyede og hjemmefarvede dragter … vi så i øvrigt også, hvordan man farvede garn og fik et længere og ret interessant foredrag af en dame, der fortalte, hvordan man lavede den blå farve, hvilket var noget med gæret urin, så hun blev hurtigt forbudt at eksperimentere hjemme på badeværelset … Her er et godt link til fremgangsmåden.

P1030340P1030344

Vi så dem slå reb og vi så et barn få lov til at karte hør til brug for spinding – det er i enhver forstand hårdt arbejde at forarbejde hør, og en hørspinderske fik da også efterhånden meget hård hud på sine hænder.

P1030336

Vi så folk lære at ro en lille vikingebåd. Det havde Aubie svært lyst til at være med til, men en tur tog 50 minutter, så det turde vi ikke udsætte ham for.

P1030330 

Lige pludselig var klokken noget over fem, og da vi lige skulle nå at handle en smule i Brugsen inden kl. seks, fik vi halvtravlt.
Vi nåede heldigvis det hele, og flæskestegen (for Tims og den af børnene elskede brune sovs’ skyld) var i vores fravær blevet sprød og færdig i ovnen. 
Aubie spiste som var han betalt for det. Det gjorde Tim så sandelig også … han var vild med min mormorsalat og især de hjemmesyltede agurker. Jeg frygtede at miste synet, hvis hans skjorteknapper sprang, som de truede med at gøre. John gav Charlotte en elastik og sagde, at den burde hun bruge som tråd næste gang hun syr knapper i Tims skjorter.
Hun mente nu bare, at han kunne være lidt mere behersket i sin indtagelse af mad …

30 kommentarer

 1. I forstår at få noget ud af dagen. Skønne billeder og jeg er også imponeret over brikvæversken. Godt at flæskestegen kunne passe sig selv 🙂

  Kommentar af Lene — 25. august 2013 @ 16:15

  • Hun var rigtig god, og det bliver en flæskesteg også ved 160° i nogle timer 😉

   Kommentar af Ellen — 25. august 2013 @ 22:59

 2. Hvilken herlig dag! Jeg synes også, at de brikvævede bånd er flotte, og ville have prøvet forlængst, hvis det ikke var, fordi jeg ikke har noget at bruge dem til 🙂

  Kommentar af Rasmine — 25. august 2013 @ 19:10

  • De er så flotte – og du kan da sikkert sagtens finde nogle, der kan bruge sådanne bånd, tror du ikke?

   Kommentar af Ellen — 25. august 2013 @ 23:02

 3. Sikke en dejlig dag I har haft. Godt at Aubie blev rask igen.

  Der er ikke noget som an langtidsstegt flæskesteg, og jeg kan følge Tin i hans kærlighed til både mormor-salaten og den brune sovs.

  Kommentar af Stegemüller — 25. august 2013 @ 19:25

  • Noget mormormad er bare uden sammenligning 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. august 2013 @ 23:03

 4. Så fik alle jo alligevel noget fantastisk ud af den dag, der startede skidt. Spændende med den slags arbejdende “udstillinger”.

  Jeg har faktisk prøvet at brikvæve. Det var en af disciplinerne til seminariets håndarbejde. Jeg havde held til at lave nok bånd uden store fejl, så jeg kunne forlænge et par fløjlsbukser. Du kan tro, det så ømt ud. Jeg har smidt brikkerne væk og aldrig beskæftiget mig med det siden.

  Sådan en flæskesteg med det hele er slet ikke dårlig, og det kan til enhver tid hamle op med en eller anden “meat, gravy and two veg”, det engelske køkken kan stille op. Selvfølgelig er der også spiselig mad at få i Storbritannien, man skal bare vide hvor!

  Kommentar af Henny Stewart — 25. august 2013 @ 20:25

  • Jeg elsker simpelthen at se den slags arbejdende værksteder.
   Ville du kunne brikvæve i dag, tror du, eller er det for langt væk? Jeg vart så imponeret over, at hun bar skulle kigge på brikkerne for at kunne gennemskue mønstret.
   Det kan nemlig sagtens konkurrere med engelsk mad, og den bedste mad i UK fås som regel i italienske, græske, franske, younameitbutnotbritish restaurants 😉
   Og det var egentlig lidt ondt sagt, for jeg er faktisk ret vild med en god, engelsk publunch.

   Kommentar af Ellen — 25. august 2013 @ 23:08

 5. Så fik I alligevel en dejlig dag alle sammen. Selv om det selvfølgelig var ærgerligt for Aubie, at der var tvivl om hans søstyrke. Flotte bånd, de kræver nok bare 800 gange så meget tålmodighed, som jeg ville kunne præstere …

  Kommentar af Fruen i Midten — 25. august 2013 @ 21:50

  • Ja, men han fandt aldrig ud af, at det var hans skyld, at vi ikke ville 😉
   Enig, men jeg kunne nu godt tænke mig at prøve. Selv John kunne tænke sig at prøve; han var meget betaget af væveprincippet. Måske skulle jeg bare lade ham prøve sig frem med det.

   Kommentar af Ellen — 25. august 2013 @ 23:10

 6. Hør hegles, efter det er rødnet, tørret og skættet. Ved heglingen deles hørren op i hør og blår, foruden at man får slået skæverne ud:”Hvi ser du skæven i næstes øje, og ikke kæppen i dit eget øre!” eller sådan noget. Det er strikkeuld, der kartes, mens fint væveuld kæmmes.
  Og den med gæret urin er god nok, når det er vajd og blåtræ, også kaldet indigo: sidstnævnte skal raspes, det foregik i “Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset”, hvor også forældreløse børn blev sat til at raspe. Det havde deres lunger ikke godt af.
  Den bedste urin kom fra “mænd, der havde drukket stærke drikke eller megen øl”, så der var den rette kemiske sammensætning. Kroholderne havde faktisk en rimelig indtægt ved at sælge stadset til farverne. Ligesom dem, der samlede hundelort til garverne. Det giver efter fermenteringen med planter, der giver indigo,en gulgrøn væske, først når stoffet/garnet kommer op og bliver iltet, bliver det blåt; har prøvet, har vist stadigt et lille lager af hjemmeavlet og hjemmefarvet garn.
  Jeg mener, at hende brikvæversken var med til at væve bånd til en kopi af Knud den Stores dragt, hans kofte var kantet med bl.a. guldtråd. Jeg mødte hende i Odense, hvor hun sad med X antal brikker og vævede 4 cm: jeg kan bare ikke huske, om det var om dagen eller om ugen, men langsommeligt var det. OG fint og fornemt!

  Kommentar af AagePK — 25. august 2013 @ 22:40

  • Nu roder du vist lidt rundt i de bibelske udtryk – “du ser splinten i din broders øje, men ikke bjælken i dit eget”, hedder det – men tak for forklaring af termer og farvemetoder … jeg kender jo godt udtrykket, når jeg tænker mig lidt om: der er jo et udtryk, der hedder at gennemhegle noget, og det kommer fra hørforarbejdning, kan jeg så regne ud 🙂
   Jeg ved selvfølgelig ikke, hvor mange brikker hun havde at flytte rundt med til Knud den Stores dragt, men i går havde hun 14, og med dem kunne hun væve 1½ meter på, hvad vi forstår ved en normal arbejdsdag – med masser af pauser, som hun sagde.

   Kommentar af Ellen — 25. august 2013 @ 23:19

   • Arrhh, de har da moderniseret det, i dag skal det jo hedde “Den nye Aftale”, ikke noget med testamente, så jeg var da bare lidt på forkant, og mere realistisk, ikk’?
    Hun sad med 64 brikker, såvidt jeg husker. Og Knuds dragt kaldes også Mammen mandsdragt. Der er vældigt flotte bånd på http://www.brikvævning.dk/brikbaand.htm

    Kommentar af AagePK — 26. august 2013 @ 0:16

    • Ja, der er godt nok nogle flotte bånd på den hjemmeside!
     Tænk, at man kan håndtere så mange brikker – allerede de 14 fyldte meget i hendes hænder, så jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan man håndterer 64 – på den anden side var hun meget dygtig, konen her.

     Kommentar af Ellen — 26. august 2013 @ 10:31

 7. Gamle håndværk er altid spændende at se blive udført. Jeg havde i mange år en drøm om at lære at kniple. Nu har tiden ændret sig så meget, at jeg ikke aner hvad jeg skulle stille op med det færdige arbejde, så drømmen er for længe siden opgivet igen.

  Kommentar af Pigen fra landet — 25. august 2013 @ 23:17

  • Jeg forstår så glimrende, hvad du mener: når jeg ser sådanne håndarbejdsting, har jeg bare lyst til at lære dem lige her og nu, men når jeg så tænker mig om, kan jeg godt se, at det ville være dumt at begynde på det, for ingen gider have det eller bruge det.

   Kommentar af Ellen — 25. august 2013 @ 23:21

 8. Spennende opplevelse, for dere og meg. Og så mange flotte bilder som du frister med. Herlig å få lov til å delta på en slik opplevelse. Jeg er sikker på at dette blir husket av store og små.
  Når det gjelder strikking direkte fra sau, hørtes det litt merkelig ut. Har ikke hørt om slike aktiviteter her i Norge. 🙂 Men sant skal sies, strikking har jeg ikke så mye greie på da, annet enn at det til tider kan by på prøvelser for en mann med en strikkende kone. “Skal du har en kopp kaffe?” “31, 32, 33″… “Kan vi kanskje slå over på NRK, der går det et program som”…”38, 39,, 40”. For å låne noen ord fra det forrige innlegget ditt: “Stakkars meg”. 😉

  Fint og inspirerende innlegg dette, igjen! God natt og en fin dag i morgen og gled deg til, ja du vet. 😉

  Kommentar af karlhalvorsen — 25. august 2013 @ 23:53

  • Nårh, hvor er det synd for dig 😉 John har lært at lade være med at tale til mig, når jeg tæller … han får alligevel ikke noget svar …

   Kommentar af Ellen — 26. august 2013 @ 10:32

   • Skulle hatt en lengre prat med John jeg. Kanskje han kunne lært meg noen triks. 😉

    Kommentar af karlhalvorsen — 26. august 2013 @ 17:41

    • Arh, mon ikke du også har lært et og andet med årene? 🙂

     Kommentar af Ellen — 26. august 2013 @ 18:00

 9. Hold da fast, hvor er boernene pludselig blevet store!

  Kommentar af Tina - omme i London — 26. august 2013 @ 3:06

  • Ja, de er! Men du ved jo selv, hvor hurtigt det går 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. august 2013 @ 10:33

 10. Godt at Aubie fik det så meget bedre at der kunne indtages is, vikinger og flæskesteg. ;-D

  Kommentar af Rejen — 26. august 2013 @ 5:30

  • Ja – pludselig kunne man det hele igen, men sådan er det jo med børn 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. august 2013 @ 10:33

 11. Hvor er det morsomt at læse! En opløftende modvægt til mandag-hverdagens trængsler 🙂

  Kommentar af Donald — 26. august 2013 @ 9:34

  • Det var godt! Det skal ikke være så surt altsammen 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. august 2013 @ 10:34

 12. Hvor var det godt, at Aubie fik det bedre, så I alle kunne opleve vikingemarkedet. Havhingsten er bare imponerende. Vi har jo for nylig haft besøg af den og andre vikingeskibe her i forbindelse med “Korstogtet- Da Danmark blev til”, også med tilhørende marked. Dejlige billeder og imponerende håndværk!
  Godt, at maden kunne passe sig selv!
  God mandag!

  Kommentar af Nonna — 26. august 2013 @ 16:35

  • Ja, det var dejligt!
   Man bliver simpelthen så fascineret af, at man engang kunne komme både til England, Island, Grønland og Amerika i sådan en båd, ikke?

   Kommentar af Ellen — 26. august 2013 @ 17:03

 13. Endnu en dejlig dag. Og I kom ombord i selveste Havhingsten fra Glendalough! Det kan være, der stadig er ture i vikingebåde, når den lille dreng er blevet større og stærkere og kan klare så lang en tur.

  Kommentar af conny — 31. august 2013 @ 11:47

  • Ja, det var spændende at se med egne øjne.
   Det kunne sagtens være – vi må se, om han vil være interesseret til den tid 🙂

   Kommentar af Ellen — 31. august 2013 @ 12:02


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.