Hos Mommer

17. august 2013

Regnvejr ingen hindring

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:04
Tags: , , ,

Først og fremmest skal jeg lige huske at fortælle, at hvepsene var væk fra terrassen, da vi ankom i torsdags – der var ingen kredsende udenfor boet og de havde heller ikke fundet ind i stuen, som min navnesøster i Kragelund frygtede, så brættet havde virket efter hensigten og spærret effektivt af for dem.

I dag stod vi op til regnvejr, hvilket hverken forhindrede Aubie og Tim at tage på endnu en kajaktur i formiddags eller os alle i at tage til Gustavsfors efter frokost – hvor vi troede det var holdt op med at regne for i dag, men det begyndte selvfølgelig igen fem minutter inden vi var fremme ved målet. Godt, det kun er forkert tøj og ikke vejret i sig selv, der kan ødelægge noget. Det var kun let regn, så det betød ikke så meget.

Ved Gustavsfors (12)Ved Gustavsfors (13)Ved Gustavsfors (7)

Der var en meget primitiv og meget højtsiddende trapezagtig pind, som Anna absolut måtte prøve, men mor var ikke høj nok.
Det var far så heldigvis, men ikke så snart var den unge dame ‘hægtet’ på pinden, før hun skreg og ville ned igen. Men prøvet fik hun da …
Lidt mere spændende var den skrubtudse, Aubie fik øje på nede mellem stenene.
Gustavsfors er et område med mange gamle vandmøller til at drive forskellige værker som farveri og jernfremstilling og endelig en papirfabrik; altsammen etableret mellem 1600 og sidste halvdel af 1700-tallet. Det har været et driftigt område engang. Nu er det bare stemningsfuldt og en lejrplads for kanoroere på Helgeåen.

Ved Gustavsfors (10)

Der er kun fundamentet af fabrikantens store hus tilbage, men den vinduesløse fangekælder kan ses endnu til højre, hvis man går ind i rummet under trappen herover. Det var fabrikantens opgave at holde på arrestanter, til de blev afhentet for enten at komme for en domstol eller i fængsel. Aubie kom bemærkelsesværdigt hurtigt ud derfra igen og erklærede, at han var helt sikker på, det var en af Draculas huler og at han hørte ham le hult derinde …

Ved Gustavsfors (9)

Svampene er så småt ved at dukke frem, så i morgen har vi aftalt at gå på svampejagt. Dagens høst bestod af to champignoner, hvilket ikke er helt nok til at mætte seks personer …

Ved Gustavsfors (14)

Et mindre drama havde netop udspillet sig, da vi var ved at være tilbage ved bilen. En svalerede var faldet ned, og der lå fire unger nede på cementen under stedet under taget, hvor den åbenbart ikke havde været limet godt nok fast. Uerfarne førstegangsforældre, mon?
En af ungerne var død, men de tre andre levede. Der kom mange forslag op fra børnenes og Tims side, hvad vi dog skulle stille op med de arme små, men John observerede hurtigt, at forældrefuglene kredsede omkring os. Da vi trak os lidt væk, kom de og fodrede de tre levende unger.
Vel vidende, at de sandsynligvis ikke lever natten over, forlod vi dem, for hvad kunne vi have gjort? Vi burde måske have gjort kort proces med dem, men det ville vi simpelthen ikke gøre i børnenes påsyn. Var vores undskyldning over for os selv …

20 kommentarer

 1. Egentlig sætter jeg pris på, at der ikke er ret meget konstrueret i de viste billeder, blot lidt gammelt. Naturen er god at være i. Naturens orden er også at nogle svaleunger ikke overlever og det finder børnene nok ud af senere. Her har været voldsomt støjende i dag – pga Roskilde Airshow – og fuglene flygtede forskræmte i alle retninger.

  Kommentar af Jørgen — 17. august 2013 @ 18:10

  • Man behøver ganske rigtigt ikke at konstruere noget, når man er ude i naturen – som også er barsk, ja.
   Nå, var det airshow i dag – det havde vi ellers talt om at tage Tim med til, men det har vi ikke planlagt ordentligt, så.

   Kommentar af Ellen — 17. august 2013 @ 18:32

 2. Jeg synes, det var godt, I ikke gjorde “kort proces” med fugleungerne. Når forældrene er i nærheden, har de en chance, selvom den måske er lille. Men jeg synes også som jer, at det ville være for meget at gøre den slags foran børnene. Der er tid nok, til at de lærer, hvor ubarmhjertigt livet nogle gange er. Ingen grund til at stoppe det i dem, mens de er så små. Jeg synes forresten, at også dit indlæg i dag viser på en fin måde, hvor lidt der egentlig skal til for at underholde børn og sætte deres fantasi i gang.

  Kommentar af Henny Stewart — 17. august 2013 @ 20:12

  • De kan nemlig tids nok lære om naturens barskhed, og især Anna har en tilbøjelighed til at gå lidt i selvsving over ‘onde ting’, så vi skåner begge børn lidt endnu.
   Nu er jeg jo meget kraftigt farvet, fordi jeg er mormoderen, men de er altså virklig gode til at lege og bruge fantasien begge to. Anna måske så lidt rigeligt indimellem, men det må vi voksne så forsøge at håndtere på en for dem god måde.

   Kommentar af Ellen — 17. august 2013 @ 20:25

 3. Jeg er helt enig i, at børn ikke behøver at blive indviet i alle livets og naturens barske realiteter unødvendigt tidligt. Den tid, de kan have i ubekymret uvidenhed om den slags, må godt strækkes lidt.
  Jeg skal ellers love for, at I holder aktiv ferie – det lyder super hyggeligt.

  Randi

  Kommentar af bedstesblog — 17. august 2013 @ 20:31

  • De kan nemlig tids nok blive præsenteret for naturens – og verdens – barske virkelighed. De har heller ikke fået lov til at se nyheder i tv endnu.
   Vi synes selv, vi er gode til både at slappe af og være aktive i en blanding, der er god for alle 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. august 2013 @ 20:38

 4. Dejligt at se hvordan børnene (og de voksne) hygger sig, og nej der er ingen grund til at vise dem livets mere barske sider, det kommer tidsnok. God søndag til jer. ;-D

  Kommentar af Rejen — 18. august 2013 @ 5:52

  • Alle hygger sig – 1/3 af os uden at kende til den onde verdens fortrædeligheder 😉
   Tak, i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. august 2013 @ 9:02

 5. Det ser ud til, at det er et meget spændende område, I har besøgt. Både for børn og voksne. Alle sanser og fantasien kommer i spil.
  Jeg synes ligesom andre, at det var godt, at I lod svaleungerne leve.
  Dejlige billeder fra en oplevelsesrig dag! God søndag!

  Kommentar af Nonna — 18. august 2013 @ 8:53

  • Det er et helt specielt område, som C sidst så, da hun var 10-12 år, men mente hun kunne huske det så nogenlunde, så hun glædede sig til gensynet.
   Dejligt ikke at blive beskyldt for ‘omvendt’ dyrplageri 🙂
   Tak, i lige måde.

   Kommentar af Ellen — 18. august 2013 @ 9:04

 6. Billederne oser af ren afslapningsferie. Her fik vi 1 mm i går morges, og så havde vi ellers 23 grader med lidt sol der fandt hul gennem skyerne med jævne mellemrum. Jeg kan frygte at der heller ikke kommer svampe i år. For en uge siden, havde de længere på Lolland, længere vestpå, kun fået 2 mm vand siden maj måned. Hvis ikke vi snart få lidt vand, så skal jeg vist noget længere væk end Sydhavsøerne for at finde svampe.

  Kommentar af Pia — 18. august 2013 @ 9:41

  • TO mm siden maj?! Du godeste – nej, der kommer garanteret ingen svampe i år i det område.

   Kommentar af Ellen — 18. august 2013 @ 10:41

 7. Hvilken vidunderlig beretning, og stort tillykke med hvepsenedlæggelsen. De er nogle små flyvende monstre!!!
  Jeg har en gang haft held til at fæstne en truet svalerede med unger. Nøj, hvor fik jeg skældud imens!
  Jeg synes også, I tog det helt rigtige valg. I gav svalerne deres chance, og så må naturen stå til ansvar for følgerne.
  Fortsat god ferie i skønne Sverige

  Kommentar af Den gamle Krage — 18. august 2013 @ 9:53

  • Det var skønt at opdage, at de er væk.
   Hvad fæstnede du reden med?
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. august 2013 @ 10:43

   • Snor!
    Bæsterne havde slået lejr der hvor min tørresnor var gjort fast, under et skråt tag, og det kunne selvfølgelig ikke ikke holde. Jeg tror forresten ligefrem jeg slog et par ekstre søm i.
    Resultat: fine, levende svaleunger og meget spoleret vasketøj.
    Dumt eller hvad?

    Kommentar af Den Gamle Krage — 18. august 2013 @ 21:59

    • Ikke spor dumt. Jeg ville have gjort det samme 🙂

     Kommentar af Ellen — 18. august 2013 @ 22:09

 8. Man må jo håbe at forældrefuglene lærer til næste hold unger (kan de nå et kuld mere i år?).
  Dejligt at følge med i dine børnebørns fantasifulde oplevelsesverden 🙂

  Kommentar af annetteestrin — 18. august 2013 @ 12:18

  • Jeg ved ikke, hvor sent de kan få deres sidste kuld, men vi må håbe, de har lært af episoden …
   Tak – jeg kan jo lide at fortælle om den 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. august 2013 @ 13:09

 9. Det er en vaskeægte ferie med tid til oplevelser, store som små 🙂

  Kommentar af Lene — 18. august 2013 @ 13:48

  • Det er lige præcis hvad det er 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. august 2013 @ 15:02


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.