Hos Mommer

7. august 2013

En dejlig tur med Sagafjord

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:15
Tags: , ,

Det eneste, der skuffede en lille smule i aftes, var solnedgangen, der mildt sagt ikke kunne prale af noget som helst, men resten var upåklageligt: seljturen, maden og den behagelige kvindestemme, som via højttalere holdt os underrettet på dansk og engelsk (godt engelsk! Ikke en Eddie Skoller-parodi på den danske accent. Hatten af for det) om de steder, vi passerede på ruten.

IMG_2781

Sagafjord ligger til ved siden af den lille vikingehavn ved siden af museet. Her er vi således ved at lægge fra.

IMG_2803

Længere ude fra fjorden får man et flot vue ind på Roskildes berømte vartegn: domkirken. På et sted kunne vi se en masse svaner samlet … da vi var på vej tilbage, var der kommet flere hundrede til stedet, men på det tidspunkt var det blevet for mørkt til at fotografere. Det er åbenbart almindeligt for svaner at flokkes til natten.

IMG_2780P1030084Maden: Pocherede kammuslinger på salatbund med urtepesto og med et særdeles velsmagende brød til. Meget lækkert, men vi var så sultne, at jeg glemte at tage et billede, fordi vi nærmest kastede os over maden. Hovedretten var oksemørbrad med kartofler og ‘dagens grønsager’.  Det var det møreste, møre og lækre kød, og der var mere end rigeligt af det.
Jeg sprang desserten over, men John valgte en chokolademousse til sin kaffe.
Vi har bestemt ingen klager over maden. Eller zinfandel-vinen, hvis navn fristede mig. Høhø. Jeg må dog nok sige, at jeg tror, den mulige chilener havde været et bedre valg, men pyt, denne var absolut drikkelig.

Længere ude kom vi forbi Ringøen, som en københavnsk sporvejsansat for mange år siden vandt i et børnehjælpsdagslotteri. Historien vil vide, at han glædede sig til at bygge et sommerhus på sin ø … indtil han så den! En lille atol med en sø i midten, hvilket naturligvis var noget af en skuffelse, så han endte med at sælge den igen, fordi han alligevel hellere ville have en folkevogn end denne ubrugelige ø. Det var lige som fuldstændig umuligt at overholde loven om, at man ikke må bygge tættere på stranden end 100 meter. I dag er den (selvfølgelig) fuglereservat.

_MG_5865 Ringøen

En af de mest forunderlige historier om livet ved Roskilde Fjord er den om øen Elleore, hvis navn nogle måske vil have hørt før: “Løvejagten på Elleore” – en Ole Olsen-stumfilm.

image

Øen blev i 1944 erhvervet af nogle særdeles initiativrige personer. Den er kun beboet i en uge om året, som i øvrigt er netop i denne uge; resten af årets 51 uger er beboerne på ferie. “Under phærgefarten går man over til EST; Ellisk Standard Tid. Dvs. at urene skal stilles 12 min. tilbage. Inden man går i land, bør man sikre sig at smide evt. eksemplarer af Robinson Krusoe over bord, da denne bog er totalt forbudt i Elleore, da den giver en grov forvrængning af forholdene på en ø.”
Ellerne har deres eget flag, Ellebrog, med det skrå kors, foruden en overmåde festlig hjemmeside, som jeg kun kan anbefale et studie af – jeg smilede højt mange gange under læsningen.

Elleugen på Elleore 2013

“Af øens geografi kan nævnes lokaliteterne: Ellevy, Kap Ut, Kap Goddag, Stormåsen, Elskoven, osv. De stolte ruiner af slottet Brådeborg og munkeklosteret Krune findes stadig. Kongeriget Elleores udsatte placering (på alle sider omgivet af stormagten Danmark) har nødvendiggjort det største beredskab. Både mænd og kvinder er forpligtigede til at tjene i flere værn, og da mange har titler og gør tjeneste i de forskellige værn, har man opnået et beredskab på over 100%.”
Ej men altså, læs selv det hele …

IMG_2813Solen går ikke ned på sædvanlig vis, når man er på Sagafjord. Præcis ved normal solnedgangstide skyder man solen ned med et skud fra denne lille, men smukke kanon.
Der skal en professionel til at lade den, men selve afskydningen (et slag med en gummihammer på slagstiften) bliver overladt til aftenens fødselar. Jeg skyndte mig naturligvis at pege på John, men da der også var to damer med, der havde fødselsdag i går, overlod han galant æren til den af de to, der havde mest lyst til at skyde solen ned.
De præsterede desværre at nøjes med at ramme solen … der blev ikke slået det mindste hul i de truende skyer, der hang i horisonten og gjorde solnedgangen til en temmelig useværdig forestilling, som det ses.

P1030086

35 kommentarer

 1. Jeg kan sagtens forestille mig at maden på limone havde været bedre (for den er nemlig rigtig god) men kulisserne kan de dælme ikke konkurrere med. Og så med tilbud om at affyre en egen kanon – skægt.. mon det er derfor de der ø-besættere har deres eget værn ??

  Kommentar af overleveren — 7. august 2013 @ 17:04

  • Jeg kan kun være enig 🙂
   Arh … det var langt væk fra Elleore, den blev skudt af 😉

   Kommentar af Ellen — 7. august 2013 @ 17:11

   • ahhh de har vel osse en slags efterretningsvæsen, der kan rapportere om fjendtlige troppebevægelser i deres ydre interessezone ?!?

    Kommentar af overleveren — 7. august 2013 @ 17:14

    • Joh, med et beredskab på >100 % ku’ det godt være 😉

     Kommentar af Ellen — 7. august 2013 @ 17:45

 2. Det lyder som noget nær en ideel fødselsdag.

  Jeg må lige have den maritime terminologi på plads. Du skriver: ‘Sagafjord ligger til ved siden af den lille vikingehavn ved siden af museet. Her er vi således ved at lægge fra.’ Er forklaringen måske, at det hedder at ligge til, mens den ligger der?

  Kommentar af Rasmine — 7. august 2013 @ 17:34

  • Ja, jeg tænkte faktisk over, om det nu kunne være rigtigt, det jeg skrev, men jeg mener den passive ‘liggen ved kaj’ og ikke det, den gør, når den … ja, lægger til, så jeg mener, den må være god nok.
   Og jo: det var en dejlig og fredelig fødselsdag – lige i vores ånd.

   Kommentar af Ellen — 7. august 2013 @ 17:48

   • Det tænkte jeg nok, men ved du om søfolk faktisk siger sådan?

    Kommentar af Rasmine — 7. august 2013 @ 18:37

    • Det gør de så ikke … vi har i mellemtiden fået en sagkyndig ind i billedet. Se Inges kommentar nedenfor 🙂

     Kommentar af Ellen — 7. august 2013 @ 19:06

 3. Sikke en dejlig tur, I har haft. Mine tænder løber i vand over den menu I fik. Historien om Elleore er spændende og interessant, og jeg vil studere hjemmesiden, som du linker til.

  Fantastisk aftenlys du har på de første billeder; det er helt perfekte at fotografere i det bløde lys, der kommer først på aftenen.

  Jeg mener, jeg har fanget dig i en sjælden sprogbøf: “Sagafjord ligger til ved siden af den lille vikingehavn ved siden af museet. Her er vi således ved at lægge fra”. “Skulle det ikke være: Sagafjord lægger til ved siden af …”?

  Kommentar af Stegemüller — 7. august 2013 @ 17:38

  • Turen var dejlig, og hjemmesiden er sprængfyldt med herlig humor 🙂
   Nej, jeg mener, den er grammatisk korrekt, fordi jeg mener, når båden ligger stille – se mit svar til Rasmine, men måske skulle jeg have sprunget det ‘til’ over …

   Kommentar af Ellen — 7. august 2013 @ 17:50

   • Nu kan jeg godt se det – tænk en ravage et lille ‘til’ kan lave.

    Kommentar af Stegemüller — 7. august 2013 @ 18:27

 4. Hmmm Ellen, Sagafjord ligger ved kaj eller mole, lige inden den lægger fra land.. 🙂

  Man kan også blive bedt om at skyde solen ned, hvis man kender maskinmesteren, det gjorde jeg.. og fødselsdagsfolket stod og ventede på at blive budt op, men forgæves.. 🙂

  Dejligt at se vores smukke inderfjord gennem jeres linser.

  Kommentar af Inge — 7. august 2013 @ 18:11

  • Jeg havde jo håbet på en udtalelse fra sagkundskaben, og den kom så her – tak for det, Inge.
   Så jeg var grammatisk korrekt, men lavede en esoterisk fejl 😉
   Sådan er det altid med dem, der har forbindelserne i orden – de kommer før os andre 🙂
   Tak … vi har nemlig en smuk fjord, har vi.

   Kommentar af Ellen — 7. august 2013 @ 18:32

 5. Ja, ja, man kan ikke få alt. Maden, vinen, de generelle omgivelser og informationen over højttalerne var fine, så må man nok undskylde, at solen gik ned i en sæk. Det lyder som en god oplevelse at spise middag på Sagafjord, også selv om man ikke får lov til at skyde solen ned …

  Kommentar af Henny Stewart — 7. august 2013 @ 21:51

  • Næh, det var måske lige store nok krav at stille … og det er ganske rigtigt en god oplevelse alligevel.

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 9:03

 6. Ihhhh, jeg MÅ altså ud en tur med Sagafjord (har talt om det i årevis).
  Det ligner en perfekt fødselsdag med gode historier, hvoraf den om Elleore jo er fuldstændig vidunderlig 🙂

  Kommentar af annetteestrin — 7. august 2013 @ 23:54

  • Ja, det må du se at gøre alvor af – det vil blive en god aften 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 9:04

 7. Det lyder som en rigtig dejlig sommeraftensfødselsdagssejlads med lækker mad, solnedgangsskydning og lære om de nordiske riger 🙂
  Det overrasker mig forøvrigt ikke, at John er sådan en gentleman. At damen så ikke kunne præstere et pletskud med en total soleksplosion, må I så tage med.

  Kommentar af salix-Lene — 8. august 2013 @ 3:35

  • Det var det bestemt 🙂
   Det er jo ikke sikkert, John kunne have gjort det bedre … 😉

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 9:04

 8. Jeg ville da glemme at spise, hvis jeg skulle sejle den tur 🙂

  Kommentar af Susanne — 8. august 2013 @ 7:02

  • Bare rolig … man har 3½ time, og de holder lange pauser mellem retterne, hvor man kan gå ud og nyde det på dækket, så du kan sagtens nå at indtage din mad 😉

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 9:06

 9. Dejlig tur på vandet, ser det ud til. Og selvom det ikke blev den storslåede solnedgang, så er dit billede nu ret flot alligevel. Det er da heller ikke hver aften, man får sådan et syn.
  Vi har nogle tidligere bekendte, der er medlem af dette Elleoresamfund. Jeg ikke bare tror, jeg VED, at de hygger sig. Og går meget op i formalia 😉

  Kommentar af conny — 8. august 2013 @ 8:46

  • Næh, det er det ikke, men jeg havde jo meget krævende håbet på en af disse helt spektakulære, røde af slagsen, du ved 😉
   Det må altså have været et par festlige bekendte … jeg er slet ikke i tvivl om, at det lille samfund har en veritabel festuge på Elleore, og lur mig, om ikke de også mødes i deres 51 uger lange ferie 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 9:09

 10. Ja, nu ved jeg jo ikke meget om din fortid, men jeg mødte gamle Ane på færgen den anden dag. “Hva’ Søren, skal du af øen?” Ja, hun skulle da til Randers, der skulle være årsfest til minde om dragonerne der,”og alle, der har ligget ved dragonerne, var hjerteligt velkomne!” sagde hun. Hun har nok ligget godt til. 😉
  Ellerne havde jeg hørt om, bl.a. var de i Eleva2’eren, mener jeg at kunne huske. Festlige folk, det var vist studerende, der gav lektiehjælp, der startede det, senere blev de gymnasielærere og fortsatte på ret Monty Pytonsk maner. Men tak for link, jeg kendte ikke deres hjemmeside.
  Havde jeg haft Ringøen, havde jeg nok fundet ud af at få sat en husbåd inde i lagunen.

  Kommentar af AagePK — 8. august 2013 @ 9:58

  • Hehe, hun havde vist også ligget med dragonerne, kan jeg forstå 🙂
   Jeg vil tro, at du vil more dig over ellernes herlige hjemmeside – og jo, en husbåd kunne måske have været en mulighed, men sådan tænkte den sporvejsansatte åbenbart ikke …

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 13:31

 11. Sikke en fin tur. Man kan altså ikke både sukke efter regn og forlange perfekt solnedgang 😉

  Kommentar af Fruen i Midten — 8. august 2013 @ 12:02

  • Kan man ikke? Der skal da ellers lidt skyer til for at få farverne til den perfekte solnedgang 😉 Lidt. For det dur naturligvis ikke, hvis det er overskyet og regnvejr …

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 13:33

 12. Lyder som en skøn aften, selvom solnedgangen ikke ville vise sig fra sin pæneste side. ;-D

  Kommentar af Rejen — 8. august 2013 @ 19:22

  • Det var det bestemt også 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. august 2013 @ 19:27

 13. Det lyder som I havde en dejlig aften på det gode skib Sagafjord – og med et fint kig til det ikke-ferierende folk på Elleore.

  Kommentar af Jørgen — 9. august 2013 @ 7:39

  • Ja … jeg tror de havde travlt alle sammen 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. august 2013 @ 8:54

 14. Det lyder til at have været en dejlig aften, selv om solnedgangen måske ikke var så fantastisk som ønsket. Det må være hyggeligt at sidde og spise med udsigt til vand og fugleliv… 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 9. august 2013 @ 9:12

  • Det var en rigtig hyggelig aften – lov mig at tage turen engang 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. august 2013 @ 9:26


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.