Hos Mommer

4. august 2013

Danskertræf i Sverige

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:47
Tags: , , ,

P1030049Vi er lige kommet hjem fra den føromtalte fætter-kusinefest, som denne gang blev holdt i det sydligste Skåne på min kusines datters vandrerhjem i Borrby … i håb om, at nogle af vores utallige kusiner og fætre her i Sverige ville melde sig under fanerne.
Det gjorde de ikke – bortset fra værtinden Carina selv (og hendes to børn) var det et rent danskertræf. Vi undrer os lidt over, hvorfor svenskerne (ikke for første gang) udeblev totalt, men det må de da selv om – de går bare altid glip af en hyggelig dag, aften og formiddag, og det var lidt synd for Carina, da hun naturligvis havde håbet på at se lidt flere landsmænd. Vi arrangerer det altid et sted, hvor man på den ene eller den anden måde kan overnatte, da vi kommer fra det meste af Danmark – og potentielt også det meste af Sverige, men det var så også kun potentielt …

Hans havde for en gangs skyld kun én hund med – mor- og mormorhund blev hjemme for at passe de ni resterende hvalpe af de 11, der er i kuldet. Disse 13 hunde blev igen passet af en datter af huset. De er gamle nok til at flytte hjemmefra nu, så hvis I skulle være interesserede i en sort eller gul labrador, så sig til. Der følger en uges træning med i salgsprisen, når hvalpen er gammel nok til det.
Liva her skulle naturligvis køres træt i bølgen den blå, så dummyen blev smidt så langt ud som muligt – og hunden knoklede efter den gang på gang.

P1030050En kusine havde fundet den smarteste bag-in-box-skjuler, jeg har set – ej, hvor ville jeg gerne have fat i en tilsvarende, men der er lidt langt til Struer for at hente en. Jeg kunne dog forsøge mig i Kvickly i Roskilde, for i en Kvickly var den fundet.
På et tidspunkt, hvor vi sad og snakkede og tog lidt gas på hinanden, sagde ejerinden, mens hun skænkede sig et glas: “Pyhh, det kræver et helt kapitel, dette her … jeg kan ikke nøjes med en side denne gang!”

Som om dette træf ikke var nok, mødtes en del af os én gang til ved middagstide i dag. Jeg sad ved det opulente morgenbord (med vafler, som man selv lavede, plus 100 andre lækre sager – en pænt stor brunch, faktisk) og udbredte mig om den smukke tur, det er at tage den langs sydkysten mellem Ystad og Trelleborg, hvilket fik flere til at beslutte at tage den tur hjemover. Vi aftalte at, om muligt, mødes ved Smygehuk, som jeg har skrevet om før, og som er Sveriges sydligste punkt.
Det lykkedes os alle 11 at være der samtidig uden at have fulgtes ad og uden at have aftalt noget specifikt. På billedet mangler der dog søster og svoger med hunden, men dem mødte vi 10 minutter efter.
Fiskerøgeributikken fik kronede dage – vi blev enige om, at det måtte være nem og lækker aftensmad med noget lækkert nyrøget etellerandet, for trætte var vi alle; ingen af os gad komme hjem og tænke på varm mad.

P1030059P1030060

På vej til stranden i går eftermiddags kom vi forbi mit hus, som var et yndigt, lille sted. Begge mine søskende hævdede dog, at det var lige så meget deres hus … men jeg så det først!

P1030040

28 kommentarer

 1. Synd svenskerne ikke bakkede op om arrangementet. Vi er 16 fætre/kusiner, som har holdt familiefest siden vores mormor/farmor døde. Vi holder det kun hver andet år, så alle er meget ivrige efter at deltage. Desværre måtte jeg melde fra sidste år, så næste år VIL jeg med. Jeg er ældste barnebarn og min yngste kusine er 2 år ældre end min datter. Vi har så også vores forældre med, dvs. mine er jo ikke med mere.
  Som årene går synes jeg at familiebåndet betyder mere og mere, det er rart med samme fællesnævner.
  Det var da hyggeligt at I kunne mødes på vejen hjem og fiskemanden har nok undret sig over alle de danskere, som pludselig myldrede ind i hans butik 🙂

  Kommentar af Lene — 4. august 2013 @ 18:11

  • Vi holder det også kun hert andet år, men det er åbenbart stadig ikke attraktivt nok 🙂
   Det er sjovt at have alle generationerne repræsenteret – vi har hver gang været fire af slagsen, selv om det begynder at knibe lidt med de ældste – men vi har den samme store aldersspredning som jer.

   Kommentar af Ellen — 4. august 2013 @ 19:09

 2. Jeg har aldrig været til fætter/kusine-fest. Det kunne ellers blive til noget af en fest, for min mormor/morfar havde i nærheden af 30 børnebørn, og hvis de alle har stiftet familie, så skulle der noget af et sted til. Det ser da ud til, at deltagerne i jeres fest havde en skøn oplevelse. Dem, der ikke kom, har nok andre idéer om, hvordan en god week-end skal være, så fred være med dem.

  Kommentar af Henny Stewart — 4. august 2013 @ 18:47

  • Det er mange … jeg kan ikke huske, hvor mange vi potentielt kan blive, men min kusine Pia skrev lige, at mine morforældre havde 35 børnebørn, så det må kunne blive til nogle stykker.
   Jeg – og andre i den faste skare – synes det er smadderhyggeligt, men enig: hvis folk ikke gider, skal jeg da på ingen måde forsøge at tvinge dem.

   Kommentar af Ellen — 4. august 2013 @ 19:11

 3. Ja det er mest ærgerligt for svenskerne, at de ikke vælger at dukke op til sådan et hyggeligt familietræf, men det forhindrede ikke jer andre i at nyde det kan jeg se.

  Det er en smuk tur I har taget til Sveriges sydligste punkt, der har vi også været et par gange på vej hjemover.

  Kommentar af Inge — 4. august 2013 @ 18:51

  • Det gjorde det bestemt ikke 🙂
   Det er simpelthen så smuk, smuk en tur – vi har ikke prøvet den ved højsommertide før … vandet var helt middelhavsfarvet nogle steder.

   Kommentar af Ellen — 4. august 2013 @ 19:13

 4. Tænk, jeg synes det ligner min weekend lige på en prik 😉
  Næh, svenkerne ser vi vist aldrig. Det har vi vist fået klarhed på denne gang.
  Fiskebutikken var godt besøgt, også uden alle os.
  Tak for en god weekend.

  Kommentar af Pia — 4. august 2013 @ 18:56

  • Det var da pudsigt 🙂
   Næh, det må vi nok bare konstatere …
   Ja, der var mange kunder i butikken – og tak i lige måde, Pia.

   Kommentar af Ellen — 4. august 2013 @ 19:14

 5. Smygehuk er bare et lille pletskud og altid et besøg værd… kan godt forstå at I var flere der valgte den vej hjem.

  Lyder som en rigtig dejlig weekend I har haft og vejret har da været så ganske perfekt til den slags uformelle sammenkomster…

  Kommentar af overleveren — 4. august 2013 @ 19:10

  • Helt enig – det er en lille perle.
   Den har været perfekt – måske en anelse for varm 😉 (Den skulle lige ud)

   Kommentar af Ellen — 4. august 2013 @ 19:15

 6. Sikke en dejlig weekend I har haft, det må være skønt at have så stor en familie.

  Som jeg skrev ovre hos Pia ville der i min familie også have været god basis for fætter-kusinefester, da min farfar havde syv søskende, men familien har aldrig været særlig god til at holde samen, og det er rigtig ærgerligt, da jeg jo nu er slægtsforsker. Den slags træf ville være en ideel måde at få kendskab til familiehistorierne. Jeg kan slet ikke forstå, at svenskerne ikke dukkede op.

  Bag-in-box-skjuleren må du da spørge din lokale Kvickly, om de ikke vil tage hjem til dig. Den er virkelig fin, og jeg kan godt lide bemærkningen om et kapitel frem for en side.

  Kommentar af Stegemüller — 4. august 2013 @ 20:11

  • Vi mærker jo så ikke så meget til, at den er så stor, når de ikke dukker op 🙂
   Hos os startede det med et initiativ fra kun 4-5 personer, som slog sig sammen og fandt adresser osv. Det var et stort arbejde første gang, men der er altid en, der kender en anden, som kender en tredje, osv.
   Jeg skal helt klart i Kvickly!

   Kommentar af Ellen — 4. august 2013 @ 20:58

 7. Det ser ud til at have værete en god weekend i Sverige. Som jeg har skrevet i min reaktion på din kommentar om kaktussen, tror jeg ikke knopperne er visne. Her er de meget længe om at blive til blomster, men det viser sig at alle kommer. Uldtotterne her har forskellig størrelse, så med mindre du kan se de er indtørrede, ville jeg lade dem være.

  Kommentar af Jørgen — 4. august 2013 @ 20:47

  • Jeg har heller ikke rørt dem, fordi jeg håber, at de kommer på et eller andet tidspunkt. De er ret gamle efterhånden, men der sker jo ikke noget ved at lade dem være, som du anbefaler.

   Kommentar af Ellen — 4. august 2013 @ 21:00

 8. Fin tur og nye inspirasjoner for meg, Ellen. Se svar på din kommentar hos meg også, så skjønner du at jeg mener det. 😉

  Det sitter litt fast for meg for tiden angående de lange og omhyggelige kommentarene hos deg og hos andre, av grunner du kanskje kan forstå. Hvis ikke blir nok forståelsen bedre med tiden. 😉 Som nevnt i tidligere innlegg og når den tiden kommer. Takk for en fin og inspirerende tur igjen og fine bilder fra en fin dame med hjertet på riktig plass og i riktig modus. 😉 “Det er deilig å være norsk med så fine danske venner”. 😉 Velkommen tilbake til Norge, forresten. Når den tiden kommer. Fra neste år blir også været av beste slaget. Det har jeg bestemt. Igjen… 🙂

  Kommentar af karlhalvorsen — 4. august 2013 @ 21:36

  • Det forstår jeg da godt – nu skal du bare nyde din ferie 🙂
   Jo tak .. jeg glæder mig til den tid kommer, og jeg håber du har ret i det med vejret, for det var ikke helt godt nok sidste gang 😉

   Kommentar af Ellen — 5. august 2013 @ 11:22

 9. Smukkehyg, Hyggesmuk, eller hva’ fa’en det nu hedder, efter 3 kapitler af vinens historie: der er bare så smukt, især når man overnatter på vandrerhjemmet i fyrmesterboligen, og sidder med en sun-downer og ser solen gå ned.
  De fleste svenskere er hyggelige, men nogle har lidt malplaceret mindreværdskompleks over for danskere. Har jeg oplevet.

  Kommentar af AagePK — 4. august 2013 @ 22:07

  • Mindreværdskompleks?? Jamen stakkels dem da … det synes jeg ikke jeg har oplevet på noget tidspunkt, og jeg har lidt svært ved at forestille mig, at det skulle være grunden. Men man skal jo aldrig sige aldrig …

   Kommentar af Ellen — 5. august 2013 @ 11:26

 10. Øv, for nogle kedelige svenskere. så tager I helt over til dem, og så gider de ikke en gang dukke op. Men så var det jo godt, at I kunne hygge jer uden dem 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 4. august 2013 @ 22:13

  • Ja … men det var mest synd for den søde svenske værtinde – vi andre hyggede os fint alligevel 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. august 2013 @ 11:28

 11. Hej Ellen. VinSkjuleren er bestilt og kommer med posten i løbet af en uges tid. Jeg er jo ikke så hurtig 😉 Jeg håber du kan nøjes med et par sider om dagen.
  Hyggelig tur.

  Kommentar af Anette — 5. august 2013 @ 13:58

  • Kære, søde Anette – er dette, hvad jeg tror det er? En gave til mig? Hvis jeg misforstår, beklager jeg min eklatante dumhed, men jeg forstod det altså sådan, at du har købt en, som bliver sendt til mig?
   Du er da den skønneste kvinde 🙂 Du får et kapitel på strikkefestivallen som tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. august 2013 @ 14:15

 12. Ja selvfølgelig er det en gave. Jeg skal lige have den hentet og så sender jeg til dig. Struer havde ikke flere men det havde Holstebro. Lige om lidt slipper sofaen mig og jeg sætter i gang 😉

  Kommentar af Anette — 5. august 2013 @ 14:42

  • Du ER den skønneste kvinde! På forhånd tusind, tusind tak 😀
   John sidder lige her ved siden af mig og har tabt underkæben helt ned på gulvet over, hvad strikning og bloggeri kan føre med sig 😆

   Kommentar af Ellen — 5. august 2013 @ 14:51

 13. Dejligt at mødes med fætre og kusiner, ærgeligt at svenskerne ikke dukkede op, men I har jo storhygget jer alligevel. ;-D

  Kommentar af Rejen — 5. august 2013 @ 20:36

  • Det gjorde vi bestemt, så det var værst for svenskerne 🙂

   Kommentar af Ellen — 5. august 2013 @ 20:44

 14. Sådanne fætter/kusine- eller familietræf er bare noget af det dejligste. Nej, nej, jeg er ikke spor misundelig, men… og jeg kan kun holde med dig i din undren over dine svenske lemmers udeblivelse.

  Kommentar af salix-Lene — 6. august 2013 @ 1:02

  • Det er rigtig hyggeligt, men jeg synes på den anden side også, at det er passende med en frekvens på 24 måneder 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. august 2013 @ 9:47


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.