Hos Mommer

23. juli 2013

Agurketider? Tomattider!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:00
Tags: , , ,

TomatchutneyDen “lille, tætte busk”, som fylder et kvart drivhus, giver flere tomater, end vi kan spise, selv i disse sommervarme tider, hvor frokosten består af et hårdkogt æg, en skive rugbrød, nogle skiver agurk og … tomater en masse.
Jeg forsøgte mig derfor at kaste mig ud i noget med tomatchutney i dag. Et kilo tomater og 625 gram rødløg blev, sammen med chili, ingefær, hvidløg og nogle forskellige krydderier kogt sammen til noget, der burde kunne bruges som tilbehør til mad.
Jeg smagte det selvfølgelig til efter alle kunstens regler, men for det første ved jeg ikke, hvordan det burde smage, og for det andet var det i sagens natur rygende varmt endnu, så jeg kan nok ikke helt regne med, at det smager af det samme, når det er kølet af … var faktisk ikke helt sikker på, at jeg kunne lide det, men det får en chance. Det er jo lige som også lavet nu.

DobbeltkonfektBrugsen mener, at vi er blevet tungtopfattende i sommerheden og fortæller os to gange, hvad det er, vi køber.

Det er muligvis mig, der er blevet overfølsom i sommerheden, og fransk er så afgjort ikke et sprog, jeg vil påstå at beherske, udover nogle ganske få brokker. Jeg gik til fransk på aftenskole på HF-niveau i en vintersæson, da jeg var omkring 30 år, så …
De få måneder udgør den samlede franskundervisning, jeg har modtaget i hele mit liv. Bare fordi jeg skulle være trodsig og oprørsk i gymnasiet og chokere mine lidt kommunistforskrækkede forældre ved at vælge russisk som hovedsprog. Ungdommelige fjollerier …
Jeg mener dog at vide, at baguetter er lange, hvide brød, og at pain betyder brød, hvorfor jeg synes, at dette måske er at gøre lige meget nok ud af at gøre os opmærksom på, hvad der ligger i kurven under skiltet.

Hvad brød hedder på russisk? хлеб! Udtales khljeb, med en dybt i halsen harkende kh-lyd.

34 kommentarer

  1. Et brød, to brødre.

    Kommentar af Eric — 23. juli 2013 @ 16:20

    • Og så på fransk, tak 😉

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 16:34

      • Pain, painless

        Kommentar af Eric — 23. juli 2013 @ 17:56

        • Du forsøgte da … men når nu vi er slået over i det halvengelske, vil jeg nok foreslå painful, eftersom det skal forestille flertal 😉

          Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 17:59

          • Det har du ret i. Mine tanker gik i retning af brødløs. 😉

            Kommentar af Eric — 23. juli 2013 @ 19:11

            • Det giver sangen fra MASH en lidt anden mening: Suicide is painless 🙂

              Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 19:15

  2. Jeg håber da I kan lide dt, når nu du bruger tid på at lave det.. 🙂

    Kommentar af Inge — 23. juli 2013 @ 16:42

    • Det håber jeg sandelig også. Ellers er der nogen, der må overtage det …

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 17:07

  3. Nu er det kun konen, der forstår at goutere rå tomater; men jeg har da lavet en del ketchup, efter Den grønne Syltebog. Det var slik.
    Hedder baguettes ikke flyt’s på dansk? 😉

    Kommentar af AagePK — 23. juli 2013 @ 16:50

    • Flutes synes jeg umiddelbart lyder lige så fransk som baguettes 😉
      Og iflg. denne kilde (http://about-france.com/french-bread.htm) er en flute dobbelt så tyk som en baguette; dvs., at den vejer dobbelt så meget: le poids, 200 g pour une baguette et 400 grammes pour une flute (lidt fransk kan jeg da forstå) 🙂
      Jeg skal også have lavet en eller anden ketchup fra den grønne syltebog. Senere. Skal lige have samlet til lager igen.

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 17:13

  4. Vores tomater har fået tilnavnet “junglen”. Nok mest fordi de står i flere niveauer og derfor ser større ud end de er. Men de er faktisk osse købt for at være en lille tætvoksende busk der bærer godt.

    Tomatchutney lyder i sig selv lidt fristende men kan nok ikke helt lige hitte ud hvad det egentlig ville passe rigtigt godt til. Kartoffelmos? 🙂

    Kommentar af overleveren — 23. juli 2013 @ 18:30

    • Det er lidt synd, hvis I så ikke når at få det fulde udbytte af planterne, fordi de dør mens I har ferie. Men sådan er det …
      Jeg ville servere det til de fleste former for stegt kød. Kartoffelmos? Måske – det havde slet ikke strejfet mig 🙂

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 19:12

  5. Din tomatchutney lyder rigtig lækker med alle de løg i. Jeg ville også servere den til alle mulige former for stegt kød.

    Brugsen-skiltet er herligt. Som om de tror, at vi er tungnemme. Mit fransk fra en nysproglig studentereksamen i 1983 ligger det også lidt tungt med, da jeg aldrig rigtig har fået det brugt, men pain og baguettes kan jeg dog huske.

    Kommentar af Stegemüller — 23. juli 2013 @ 19:41

    • Jeg håber, den er lækker, men ved det ikke endnu 🙂
      Det er nok fordi de ikke helt selv forstod det, at de skrev sådan 😉

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 22:25

  6. Brugsen må hellere gøre dobbeltopmærksomme på varen vi skulle jo blive brødløse. ;-D

    Kommentar af Rejen — 23. juli 2013 @ 20:45

    • Jeg tror jeg ved hvad du mener 🙂

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 22:26

      • sorry, ordforrådet skrumpede i varmen. ;-D

        Kommentar af Rejen — 24. juli 2013 @ 4:52

        • Kender det godt … ordene tørrer simpelthen både ind og væk … 😉

          Kommentar af Ellen — 24. juli 2013 @ 8:48

  7. Camilla Plum har en serie på dr2 for tiden, “Mad, der holder”. Hun havde en hel udsendelse om, hvad man kan bruge tomater til. I en anden udsendelse lavede hun noget, hun kaldte “frugtlæder”, det var ligesom syltetøj, der blev tørret i et centimetertykt lag. Hun lavede også et “læder” af tomat og chili. Hun henkogte også tomater på en meget smart måde. Måske kan du finde udsendelserne på nettet. Hvorfor skulle du ikke kunne lide tomatchutney? Der er vel kun gode sager i.

    Kommentar af Henny Stewart — 23. juli 2013 @ 20:58

    • Jeg læser tit CPs opskrifter – hun har rigtig mange gode.
      Frugtlæder har jeg læst om flere steder, men det er ikke rigtig en form for konservering, der tiltaler mig, må jeg indrømme.
      Jo, der er kun gode sager i, men de kan jo fordeles på en måde, der ikke er optimal. Jeg glæder mig til smage det, når det har ‘sat sig’.

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 23:12

  8. når jeg bliver pensionist 😉 så vil jeg også have tomater og lave tomatchutney ( jeg kan godt høre, at du mumler, du ikke er pensionist 🙂 Uhm lige nu kunne jeg godt tænke mig at stå i en fransk brødbutik og bagefter gå hen til ostebutikken. Tror du ikke tomatchutney ville være godt til det?

    Kommentar af Lene — 23. juli 2013 @ 21:00

    • Hehe, jeg mumler nok også beskedent, at jeg også lavede meget af den slags ting, mens jeg stadig var væk hjemmefra 10-11 timer om dagen 😉 – men det med de franske butikker kan jeg helt tilslutte mig!
      Nej, helst ikke tomat og ost sammen … men chilimarmelade og -chutney er smaddergodt til ost, lærte jeg sidst vi var i England 🙂

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 22:32

  9. Din tomatchutney ser i hvert fald lækker ud, og opskriften lyder da også ok. Jeg fryser bare mine ned, og bruger dem som de er i sammenkogte retter til vinter.
    Kan desværre ikke fransk 🙂

    Kommentar af mosekonen — 23. juli 2013 @ 21:07

    • Jeg har ikke så meget plads i min fryser, men masser af plads i viktualiekælderen i Sverige 🙂

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 22:34

  10. Måske skulle man anskaffe et drivhus og bruge det til lidt driverliv.

    Kommentar af Jørgen — 23. juli 2013 @ 21:26

    • Jeg er sikker på, at I ville få stor glæde af et driv(er)hus.

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 22:34

  11. Så lenge det smaker OK. Og ser OK ut, kan de kalle det hva de vil, tror jeg 🙂

    Kommentar af Mormor — 23. juli 2013 @ 21:38

    • Jamen, det er jo lige det … jeg er ikke helt sikker på, at det smager okay 🙂

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 22:35

  12. Man må forsøge sig lidt frem somme tider, hvis ikke det skal gå til spilde, og det skal det jo nødig 😉 Jeg har lige kogt 10 liter tomatsuppe til fryseren. Tomatsuppe og ketchup er et hit her i huset.

    Kommentar af Pigen fra landet — 23. juli 2013 @ 22:17

    • Eksperimenter må der til 🙂
      Jeg skal altså prøve at lave noget ganske almindelig ketchup.

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 22:42

  13. Er imponeret over dit russiske!
    Jeg turde slet ikke kaste mig ud i noget så eksotisk som russisk dengang, så jeg blev kun uvidende på fransk….
    MÅSKE er pain et generelt ord for brød, og baguette navnet på en mere specifik brødtype?

    Kommentar af Den gamle Krage — 23. juli 2013 @ 22:50

    • HAhaha – og hvilket sprog er det så smartest at være uvidende på 😀 Jeg har i hvert fald bittert fortrudt mit valg. Bortset fra, at jeg har kunnet læse vejskilte og menukort både i det tidligere Jugoslavien og i Polen, da vi i sin tid ferierede på de kanter – det var en fordel, må jeg indrømme.
      Ja, det kan du have ret i, men det ved Brugsen garanteret ikke 😉

      Kommentar af Ellen — 23. juli 2013 @ 23:03

  14. Tomatchutney er skønt, jeg lavede det ofte dengang der var stor køkkenhave mv. og det var altid noget med at spare på de sidste glas indtil der igen kom tomater i drivhuset, så glæd du dig bare ☺.

    Mit franske er temmelig beskedent, et enkelt år i realen samt et påbegyndt HF aftenskursus er alt, hvad det er blevet til gennem årene. Og mon ikke også det forbliver status, da jeg er så heldig at jeg deler matrikel med en herre der taler flydende fransk (intet mindre end 6 års fransk skulle de igennem på lærerseminariet), hvorfor i alverden skulle jeg så bryde min 60 årige hjerne med det ☺. Men jeg er helt enig i din udlægning af skiltet. Russisk forstår jeg absolut slet intet af og jeg er vildt, sådan rigtig meget vildt imponeret over at du valgte russisk, godt gået Ellen.

    Kommentar af Annette (Holland) — 24. juli 2013 @ 14:04

    • Alle de mange tomater skal i hvert fald ikke bare fryses ned, men bruges på anden vis 🙂
      Det samme med vores chili – der kommer oceaner af dem, men vi er begge blevet ret vilde med syltede chili.
      Dit franske må trods alt være bedre end mit, men jeg kan godt se, at med en mand som din er motivationen til at gøre mere ved det uendelig lille 🙂
      Du skal såmænd ikke være så imponeret – jeg har jo ikke kunnet bruge det til ret meget, så det var mest af alt et mildt, ungdommeligt oprør.

      Kommentar af Ellen — 24. juli 2013 @ 14:13


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.