Hos Mommer

29. juni 2013

Her i lejren, her i le-ej-ren …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:04
Tags: , ,

Frøslevlejren (1)Den sidste del af formiddagen i dag bød på besøg af Tove, som lagde vejen forbi på sin indkøbsfærd til Tyskland.
Tak for besøget – det var rigtig hyggeligt at møde dig!

Omkring frokosttid turde vi efterhånden blive en anelse optimistiske og tro på, at 24/7-regnvejret måske nu var ved at være overstået, selv om DMI og lignende instanser hele tiden skubbede forbedringstidspunktet mere og mere frem.

Inspireret af Nonna tog vi i dag ned for at se Frøslevlejren – skulle vejret svigte, kan man i det mindste komme inden døre dernede … men det svigtede ikke! Solen kom frem – man har jo næsten glemt hvordan den ser ud, men Frøslevlejren blev søreme set i solskin. Og kraftig blæst. Nu skal træerne jo helst ikke vokse ind i himlen – det må være nok, at vi kan se den …

Frøslevlejren (2)Det var vældig interessant at se – vi så det hele, men fordybede os især i selve lejrens historie og i FN-udstillingen.
I sidstnævnte lå der masser, masser af fotoalbum; hvoraf nogle med efterlysninger af de afbildede personer. Det havde givet pote, og mange steder var der sat små lapper ind med oplysninger om personerne. Det gjorde det til en lidt mere vedkommende udstilling, og vi brugte faktisk temmelig lang tid på den.
Min fætter var MP’er på Cypern engang, men jeg kunne ikke indkredse årstallet til mindre end et spænd på 3-4 år, og jeg fandt ham ikke på nogen af billederne.

Selve lejrens historie var eminent godt beskrevet; med et forskelligt tema i hvert barakrum – rum som var beregnet til 15, men hvor der kunne være op til 30, da der sad flest internerede.

Frøslevlejren (6)Frøslevlejren (10)

Ét af rummene havde de tyske koncentrationslejre som tema. På trods af, at jeg har set Bergen-Belsen og at vi kender billederne og de forfærdelige historier fra den tid, bliver jeg hver gang slået af den største undren over, at folk kunne behandle hinanden så bestialsk. Og kan vist endnu, desværre, men det er en anden historie …

Det slog os hurtigt, hvor stor en humor, der var den gennemgående faktor i de fleste af temaerne – underfundigheder, satire, grin, søde og sjove tegninger, fødselsdagskort, hjemmelavede spillekort med meget mere. Humoren kunne være meget direkte, men kunne så sandelig også skinne indirekte igennem, som det kan læses på nedenstående tekst:

Frøslevlejren (9)

Frøslevlejren (8)

Til højre ses et hjemmelavet billedlotteri og et ditto skakbræt med brikker formet af tygget rugbrød!

Humoren har selvfølgelig en mere alvorlig baggrund – det har været måden at overleve mentalt på, vil jeg tro, hvilket selvfølgelig ikke lykkedes for alle … nogle gik mentalt ned med flaget og 1600 blev, mod alle aftaler, deporteret til tyske KZ-lejre. Resten havde det efter omstændighederne godt; de fik rigelig og god mad, hvilket jeg vil tro har været en væsentlig faktor til, at humoren kunne blomstre i en sådan grad: det har ikke været enhvers kamp for sig selv; en daglig og trøstesløs kamp for at overleve.
Jeg mener naturligvis ikke, at det ligefrem har været sjovt at være i Frøslevlejren, men sammenlignet med de ubeskrivelige rædsler, der fandt sted i KZ-lejrene, har dette været at sammenligne med den rene luksus.

22 kommentarer

 1. Godt det er hold op med at regne. I må have sendt regnen ad Sjælland til, for her har det regnet ret intenst i et par time.

  Sikke en oplevelse I har haft. Jeg har endnu tilgode at se Frøslevlejrem, men det kommer nok. Jeg har set flere af de tyske KZ-lejre og hver gang har det slået mig, hvordan der kan findes så meget ondskab, der kan være i et menneske.

  Kommentar af Stegemüller — 29. juni 2013 @ 19:10

  • Nu har vi holdt på regnen i tre dage, så det må være nok med det – retningen har jeg ikke besluttet 😉
   Ja, den ondskab og brutalitet var helt ufattelig!

   Kommentar af Ellen — 29. juni 2013 @ 19:15

 2. Jeg må have haft en god indflydelse på vejret, for da jeg forlod jer, begyndte solen at titte frem og den var da fremme hele tiden imens jeg var dernede 😉
  Og selv tak det var super hyggeligt at møde jer.

  Ja Frøslevlejren er speciel og fantastisk at se. Mine drenge har begge været på skolelejr i Tønder, hvor de derfra er kørt i bus ud for at se diger, marsk, museum og selvfølgelig Frøslevlejren. De var begge ret “vilde” med Lejren og kunne fortælle vidt og bredt om den, da de kom hjem 🙂

  Håber sådan for jer, at regnen er sendt et helt andet sted end hos jer, så græsset og markisen kan tørre 🙂

  Kommentar af Tove — 29. juni 2013 @ 19:57

  • Jeg ringer efter dig næste gang, vi trænger til bedre vejr 😉 – græsset er lige en tand for vådt endnu!
   Jeg kan godt forstå, det har været noget for dine drenge at se Frøslevlejren; den var virkelig interessant – også for gamle damer og mænd 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. juni 2013 @ 20:08

   • Du ringer bare 🙂

    Kommentar af Tove — 30. juni 2013 @ 9:18

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 30. juni 2013 @ 9:33

 3. Jeg har aldrig været i Frøslevlejren, men det er der endnu en god grund til – nemlig din beskrivelse. Hvis du er interesseret i at læse erindringer fra krigens og andre kriges tid, kan jeg anbefale at se efter Sven Arvid Birkelands bøger. Han har de seneste 10 år interviewet mange med baggrund i især 2. verdenskrig og skrevet 6 bøger herom (samt krigene på Balkan og vist også i Afghanistan). Jeg tror det er vigtigt at erkende, hvad der foregik, og derfor må man (jeg) besøge Frøslevlejren.

  Kommentar af Jørgen — 29. juni 2013 @ 21:03

  • Tak for tip om Birkeland – jeg er sikker på, at du vil finde Frøslevlejren meget interessant. Sæt god tid af til det – der er meget at læse og kigge på hernede. Vi brugte tre timer, som var nok for os, men mange kan sikkert bruge mere tid end det.

   Kommentar af Ellen — 29. juni 2013 @ 22:40

 4. Så lykkedes det at blive af med regnen. Næste gang må det blive blæsten, der skal besværges.

  Jeg kunne godt tænke mig at se Frøslevlejren, skulle jeg komme på de kanter.

  Kommentar af Henny Stewart — 29. juni 2013 @ 21:38

  • Blæsten er også slem oppe hos jer i dag, kunne vi se i tv.
   Som jeg skrev til Jørgen lige ovenfor, kan jeg kun anbefale et kig på Frøslevlejren, men sæt god tid af, for der er meget at fordybe sig i.

   Kommentar af Ellen — 29. juni 2013 @ 22:49

 5. Vi har kørt forbi lejren flere gange, men aldrig været inde. Jeg tvivler på jeg kan lokke Allan med. Han tager afstand fra alt med tyskerne og krig i det hele taget.
  Humor er et god ting at overleve på.
  Allan så i går på FB: Op med humøret, nu er der kun ca. 157 dage med regn tilbage, så kommer sneen 🙂

  Kommentar af Pia — 29. juni 2013 @ 23:30

  • Jeg tager skam også afstand fra al krig, og man kan sagtens tage et andet fokus på udstillingen i går end netop krigen. Hvis man nu vælger at se det som “Danskernes enestående måde at klare en krise på”, tror du så ikke, han kan overtales? 😉
   Haha, vittigt hoved … vi har heldigvis høj sol lige nu 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2013 @ 8:31

 6. Dejligt med besøg fra blogland, jeg har aldrig været i Frøslevlejren, det lyder bestemt som et besøg værd. ;-D

  Kommentar af Rejen — 30. juni 2013 @ 6:12

  • Altid hyggeligt 🙂
   Hvis I alligevel er i Sønderjylland, kan jeg kun anbefale at se lejren.

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2013 @ 8:32

 7. Tak, fordi du linker :-)! Og tak for gennemgangen af Frøslevlejren. Vi nåede som bekendt kun Amnesty Internationals udstilling sidst, men jeg har tidligere været rundt at kigge og lytte. For det meste I forbindelse med lejrskoler. Sidst var det en 80-årig dame, der fortalte en 9. klasse om tiden i lejren. Hun havde selv været involveret i køkkenet, så vidt jeg husker. Eleverne var meget optagede af hendes fortælling, hvordan en fange lod sig smugle ud I en vasketøjskurv, hvordan fangerne havde rigget en interimistisk, godt skjult radio til osv.
  Jeg tror, du har ret i, at det var en en luksuslejr I forhold til de tyske!
  Jeg håber, at I fortsat har tørvejr på jeres tur rundt i det sønderjyske! God søndag!

  Kommentar af Nonna — 30. juni 2013 @ 8:42

  • Velbekomme – det manglede da bare – det var jo din skyld, vi valgte at se lejren ;.)
   Det er altid mest spændende at høre noget fra hestens egen mund.
   De havde to illegale radioer i lejren, hvilket jeg mest tog som et tegn på, at tyskerne selv opfattede det som lidt af en loppetjans at være her og ikke nødvendigvis altid tog deres opgaver lige alvorligt.
   Vejret er foreløbig fint og tak i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2013 @ 9:29

 8. Spændende at læse om jeres besøg i Frøslevlejren, som jeg har en svag erindring om at vi besøgte en gang i tidernes morgen med folkeskolen. Og jeg kan lige så godt indrømme med det samme, at det egentlig ikke gjorde det store indtryk på mig – kunne være man skulle tage på en genvisit på et tidspunkt. Og kunne jo så osse være at man skulle besøge de “grimmere” lejre en dag…

  Synes det er en rigtig god ide at lade publikum “lege med” med de der post it blokke, så det kan komme lidt tættere på, og billedmapperne bliver lidt mere fuldstændige.

  Kommentar af overleveren — 30. juni 2013 @ 9:08

  • Nu skal jeg jo ikke vade i, hvor gammel du er, men jeg mener ikke, at udstillingen kan have været sat så interessant op, dengang du gik i skole … og bortset fra det, er emnet ‘historie’ nok noget mere spændende for os nu end da vi gik i skole 🙂
   Det er rædselsfuldt at se en rigtig KZ-lejr, men jeg synes egentlig, man bør gøre det. Det må aldrig glemmes, men skal stå til skræk og advarsel til evig tid. Synes jeg …

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2013 @ 9:33

 9. Når jeg læser om dine og Johns oplevelser i det danske slår det mig, at jeg har rigtig mange ting til gode. Vores lille land har rigtig mange skønne pletter.

  Kommentar af Susanne — 30. juni 2013 @ 14:01

  • Det har det da, det lille land. At vi så blev tvunget af omstændighederne til at udforske det lidt nærmere, er jo bare den positive side af det.

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2013 @ 14:40

 10. Et liv i luksus, måske, men hele tiden i angst for at være den næste, der blev transporteret sydpå. Flere af mine forældres og mine egne bekendte sad i lejren, fars kollega Jørgen Mågård skrev en anbefalelsesværdig bog om lejrens historie.

  Kommentar af AagePK — 30. juni 2013 @ 14:33

  • Det er rigtigt, den angst kan næppe nogensinde have været helt fraværende. Hvis bogen er til at få fat i, vil jeg gerne læse den. Det er gerne bedre at læse sådan noget, når man kan forholde sig til stedet.

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2013 @ 14:42


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.