Hos Mommer

13. juni 2013

Egeskov Slot

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 19:35
Tags: , ,

IMG_1945Regnen stod uafbrudt ned i stride strømme hele aftenen, natten og formiddagen. Da vi kl. 9:30 kørte mod Egeskov Slot, sagde lokalradiooplæseren følgende: "… med regn indimellem … " Nej, kære ven; der havde ikke været fem minutters ophold siden i aftes.
Pyt – vi kan altid nøjes med at se slottet og alle museerne, tænkte vi, men da vi var færdige med selve slottet og alfepaladset, som de har lånt af Legoland, var regnen stoppet, så vi fik også set fuchsiahaven, urtehaven, renæssancehaven og volierehaven.

P1020659Der var kostumeudstilling, dukkeudstilling, modelbiludstilling, trælegetøjsudstilling, købmandsmuseum, veteranbiler, ditto motorcykler, Falckmuseum … vi brugte fem timer og kunne i princippet have brugt fem til, men det orkede vi ikke. Vi lovede i stedet os selv at komme igen; medbringende englænderne, for vi ved, at ungerne vil elske The Tree-top Walk og i det hele taget det kæmpestore legeområde; Charlotte vil nyde IMG_1916resterne af Marie Antoinettes fantastiske kjole og Tim vil hygge sig blandt veteranbilerne. Hvis Anna og Aubie er store nok til de sjove Segways, man kunne lege ridder anno 2013 på, vil de ikke være til at rive væk herfra igen.

Jeg havde svært ved at løsrive mig fra alle de fantastiske miniaturer og detaljer i Titania’s Palace, og John dvælede længe ved veteranbilerne, men vi respekterede uden ord hinandens forskellige interesser og gemte vores utålmodigheder væk.

Jeg var dog ret betaget af Swane-familiens (malerne, I ved) autocamper; specialbygget det år jeg blev født (1953 for dem, der ikke gider tjekke) … den var med stålvask i køkkenet og porcelænsvask på toilettet – der var skam ingen smalle steder her.

IMG_1991

IMG_1987Så var der konebilen her – hvad siger I så? Elbil og det hele – man var skam fremme i skoene dengang:

Titania’s Palace tog jeg masser af billeder af, men det er ikke placeret så godt som dengang, det stod i Legoland, hvor det (så vidt jeg husker) stod i et rum uden vinduer. Hvor det var stillet op her på Egeskov, var der alt for mange dumme reflekser fra de store ruder. Her er et af de få, man kan holde ud at se på – alfernes fint dækkede bord – og nej, bestikket er ikke glemt; det står i skegemmerne (de ægformede tingester i venstre halvdel af billedet), for det bruges kun til gæster; alferne levede af nektar, så de behøvede ikke kniv og gaffel.
Det er et totalt fantastisk dukkehus. Stoleryggene her er større end naturlig størrelse og ville kunne skjules af min tommelfinger – så kan man selv regne ud, hvor små krystalglassene er …

Titania's Palace (5) - Copy

Jeg kunne blive ved og ved – fuchsiahaven har over 1500 forskellige fuchsiaarter! Ikke kun 1500 planter, for hver eneste af dem er der kun den samme af. Men de skal alle 1500 hvert eneste år plantes ud og senere ind igen. Så er det godt at være grevinde og kunne nøjes med at planlægge, mens resten af arbejdet kan uddelegeres …

Fuchsia Fuchsia Fuchsia

Vi manglede næsten kun, at Grev Michael får styr på apostrofferne – men det hjalp åbenbart, at jeg brokkede mig: På det næste skilt var Solurshaven skrevet korrekt … nu skal han bare finde ud af forskellen på ad og af – men hvad pokker – det har jeg jo ikke engang selv altid … selv om jeg dog aldrig ville have begået den viste fejl.

IMG_1985P1020622IMG_1927

Egeskov er et fantastisk sted. Jeg har ikke været der før, men jeg vender helt sikkert tilbage. Med familien …
Jeg håber blot, at vi vil kunne undgå højsæsonen, for i den må det være skrækkeligt at færdes her. Vi kunne jo se, hvor mange P-pladser der var sat af. I dag var der kun tre busser og omkring 30 personbiler, men der må have været plads til 20 busser og 500 biler, vil jeg tro … det gider vi ikke rigtig være med til.

36 kommentarer

 1. Titania var et must de tre gange vi var i Legoland. Mine børn har altid elsket miniatureverden, de har selv brugt al deres legetøj til at kreere små tableauer fra bøger, vi læste. Og jeg var fuldstændig fascineret af at man kan lave ting så småt 🙂
  Egeskov har vi også besøgt, da vores børn har været lidt ældre end dine børnebørn, men da var der ikke alle de ting, som du skriver om, og alligevel nød vi besøget.
  Godt I fik tørvejr, jeg skulle ellers til at skrive, at her i Nordjylland stoppede regnen i morges 🙂

  Kommentar af Lene — 13. juni 2013 @ 19:48

  • Det kan jeg godt forstå, det var! Børn er vidunderlige til at bygge videre på det, de hører.
   Egeskov er vist lidt som tivoli: der kommer en ny ting hvert år … og så nok ikke som Tivoli alligevel, men fascinerende var det.
   Man sku’ ha’ været i Nordjylland 😉

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 20:56

 2. Den skiltemaler har da haft fart på! Eller også er han bare inkonsekvent. Jeg var ikke klar over, at der er så meget at se på Egeskov slot, så tak for, at du viser det.

  Kommentar af Henny Stewart — 13. juni 2013 @ 20:10

  • Han har i hvert fald haft for travlt til at tænke sig om 🙂
   Der er vildt meget, så kommer I til Fyn …

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 20:57

 3. Altså, de apostroffer har det med at vise sig overalt 🙂 og den der “ad” er da helt hen i vejret. Bortset fra det ser Egeskov ud til at være et – eller måske – flere besøg værd. Tænk 1500 forskellige fuchsiaarter – det må være meget svært at holde styr på. Det er rigtigt mange år siden, at jeg var i Legoland, og da var der vist ikke noget alfepalads. Apropos Legoland, så er man nu i gang med at bygge et Legoland i Toronto, og jeg hørte fornyligt i TV: “Det er så spændende og tænk engang, de laver kopier af bygninger, som vi kender i Toronto!” Flere vognlæs legoklodser var blevet leveret til projektet. Den model af en autocamper ville jeg nok også tage et nærmere kig på; men ikke fordi jeg synes, at den er særligt køn.

  Kommentar af salix-Lene — 13. juni 2013 @ 20:10

  • De forkerte apostroffer er mangfoldigere end kakerlakker i Østen 😉
   Jeg var meget positivt overrasket over Egeskov. Kender du Beaulieu i Sydengland; ikke langt fra din familie dernede? Det var jeg imponeret over lige til i dag …
   Sjovt, at der kommer et Legoland i Toronto, men nok ikke overraskende, at de inddrager lokale bygninger 😉
   Autocamperen var temmelig meget mere speciel end køn 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:00

   • Nej. Beaulieu har jeg tilgode, og ja, for os er det naturligt, at Legoland skal have kopier af lokale, velkendte bygninger; men TV journalisten lød både overrasket og begejstret.

    Kommentar af salix-Lene — 13. juni 2013 @ 23:23

    • I må se Beaulieu næste gang I er i nærheden 🙂
     Det er da godt, at de er glade i Toronto 😉

     Kommentar af Ellen — 14. juni 2013 @ 9:08

 4. Det er mange år siden jeg har været på Egeskov, og jeg kan både læse og se at der kommer flere se-og-oplevelses-ting dernede.
  Du har ret i at, Titania’s Palace stod i et helt mørkt rum i Legoland, jeg var dybt fascineret af det, da jeg så det, way back (sidst i 70’erne) da Lego havde erhvervet det på auktion i England..

  Kommentar af Inge — 13. juni 2013 @ 20:39

  • Der er til fem timer for voksne og fem timer for børn – det er 10 timer … 🙂
   Så huskede jeg rigtigt! Jeg kunne altså godt lide at vide, hvad det palads kostede dengang! Det er utrolige og unikke kunstværker, der er samlet her.

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:02

 5. Åh ja der er skønt! Og jeg elsker mest Titanias palads! 🙂 der kan godt være slemt i højsæsonen, men selvom der er mange mennesker er der alligevel plads. Og det er helt klart et sted for A&A og deres forældre!

  Kommentar af Kong Mor — 13. juni 2013 @ 20:42

  • Er det virkelig udholdeligt i højsæsonen? Jeg ville helst have englænderne herover sidst i deres skoleferie, for så er den danske slut – og du bekræfter mine anelser om, at de alle vil være vilde med Egeskov 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:04

 6. I har da oplevet rigtig meget på turen – fra slottets hjemmeside kan jeg godt lide, at man kan se det fra luften: http://www.egeskov.dk/fraluften 🙂

  Kommentar af Søren — 13. juni 2013 @ 20:55

  • Ja, vi har – og Egeskov er fantastisk – både fra luften og fra jorden 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:07

 7. Ah, det søde pensionist- og ferieliv! Slet skjult misundelse herfra.

  Kommentar af Eric — 13. juni 2013 @ 20:55

  • Din tid kommer også, Eric 😉

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:07

 8. Jeg har desværre aldrig været på Egeskov, men hold da op, så meget der er at se på. Åbenbart både ude og inde. Vi må afsted! Titania´s Palce har jeg derimod set en del gange, da det stod i LEGOLAND. Vi boede ikke så langt fra Billund. Paladset er fantastisk, både for store og for små. Meget fascinerende.
  Skal man afsætte 5 timer? Det lyder af meget, men det var godt, at det holdt op med at regne, så I også kunne se udendørs arealerne. Stavefejl og apostroffejl træffer man overalt! God torsdag aften!

  Kommentar af Nonna — 13. juni 2013 @ 21:01

  • I skal helt sikkert af sted, og hvis I har børnebørnene med, skal I afsætte hele dagen fra 10-17. Vi bruge fem timer og så ikke engang den blå eller den hvide have, duft- og krydderurtehaverne! Og som nævnt, slet ingen af børnetingene, som fx the tree-top walking. Der kan snildt bruges en hel åbningsdag, og den vil ikke føles som et minut for lang – tag madpakkerne med – der er masser af steder sat af til den medbragte mad 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:10

 9. Der er vist masser af oplevelser for både store og små, jeg har heller aldrig været på Egeskov. Englænderne vil helt sikkert synes at det er sjovt og spændende. 😀

  Kommentar af Rejen — 13. juni 2013 @ 21:03

  • Ja, de vil, og det vil dine børnebørn også om ikke så mange år 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:12

 10. det der med ad og af … det må være en taste fejl 😉 for det står da rigtig lige nedenunder 🙂

  Jeg har engang i tidernes morgen været på egeskov men det er godt nok lang tid siden 🙂 og jeg tager dit ord på at det er flot, stort og meget mere 😉 Faktisk ville jeg da gerne tilbage igen en gang men lige nu er der andet som “rykker”

  Kommentar af tovedornhoff — 13. juni 2013 @ 21:12

  • Korrekturlæsning, korrekturlæsning, korrekturlæsning … – det har du lige benyttet dig af, ved jeg, og det er guld værd 🙂
   Du kan jo vente med Egeskov, til dine endnu-ikke-eksisterende børnebørn er blevet store nok, for jeg kan godt forstå, du har andre prioriteter lige nu.

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2013 @ 21:14

 11. Jeg kan vældig godt lide Egeskov slot. Vi var der på et tidspunkt med autocamperen – så holdt vi ude på parkeringspladsen og spiste frokost i “egen stue”, for der var helt fuldt i restauranterne (jeg tror, at der netop var ankommet adskillige turistbusser). Lidt senere var der fred og ro, og vi fik set det hele – dog ikke Titanias palace, for det var der vist ikke dengang (jeg har set det i Legoland engang), og ikke den fine Swane-bil. Den er jeg da godt nok forelsket i – jeg må vist en tur til Egeskov, så jeg kan se den indvendigt… 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 13. juni 2013 @ 22:43

  • Den er også temmelig speciel … man kan ikke komme ind i bilen, men som du ser, er der lavet en ‘kigge-gangbro’, så man får et indtryk af indretningen 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2013 @ 9:10

 12. Synd, du ikke nåede at se den hvide have. Den er jeg meget fascineret af, den er et must, når vi er på Egeskov.
  Ligesom Swanernes (bestemt ikke ret kønne) bus. Den har været mere end almindeligt ualmindelig, da den blev lavet!

  Jeg har efterhånden været på Egeskov en del gange, med års mellemrum, siden børnene var små. Nyder nu at kunne gå der ‘voksent’ med min elskede (indtil børnebørnene vokser til og skal med) og nyde blomster og alt det andet børneuegnede.
  Resten af ugen skulle vejret blive hæderligt – godt for jer!

  Kommentar af Den gamle Krage — 14. juni 2013 @ 9:47

  • Jeg skal have både den hvide og den blå have med, når vi er der næste gang!
   Jeg tror du har meget ret i, at det er to vidt forskellige oplevelser med og uden børn.
   Det klarer op netop nu, så i dag bliver det den fynske have 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2013 @ 9:57

 13. Vidste faktisk ikke at Titania mini paladset var havnet på Egeskov, men kan da huske at jeg osse har set det i legoland og at det gjorde et stort indtryk på mig. Og læste lige i kommentarerne at du spekulerede lidt på hvad det kostede legoland, da de købte det og svaret er £131,000.. hurra for google. Du tændte nemlig osse lige min nysgerrighed.

  Tror jeg vil sætte Egeskov på min liste over ønskede steder at besøge nu… har været lidt skeptisk på om det var de mange penge værd – men det ser det jo ud til at være.

  Håber I nyder dagene i øvrigt og at vejret ikke driller for meget….

  Kommentar af overleveren — 14. juni 2013 @ 10:02

  • Paladset var faktisk min primære grund til at ville på Egeskov – det kom lidt bag på mig, at der var SÅ meget andet at se …
   Jeg opgav på forhånd at google den pris, for jeg troede ikke, en sådan oplysning ville være offentlig tilgængelig, men det var den altså! Morale: aldrig give op på forhånd, Ellen 😉
   Egeskov er alle pengene værd, synes jeg. Vi.
   Vi nyder … men de der spadsereture har det ikke være oplagt at tage endnu, desværre.

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2013 @ 11:06

 14. Da vi var på Egeskov brugte vi hele dagen der, og det var slet ikke nok. Dine billeder ligner dem jeg tog 😉
  Da vi var der, kunne vi gå i en fotoautomat og få os hver et kort, så vi kunne komme gratis ind resten af året. Hvis de har samme model i år, så har I allerede jeres egen indgang gratis næste gang, hvis det altså bliver i år i skal besøge det med englænderne.

  Kommentar af Pia — 14. juni 2013 @ 17:43

  • Hehe, mon ikke de fleste tager nogenlunde de samme billeder? 😉
   Den fotoautomat så vi ikke, så den mulighed har vi desværre forspildt …

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2013 @ 18:25

 15. Til gengæld var Frantz Preben en meget lille bille, åbenbart. Altså brudens far.
  Når ungerne skal køre Segways må du have den rigtige musik parat: Valkyrieridt af Wagner!
  På vej gennem Refsvindinge ved Ørbæk var jeg lige inde hos John Rasmussen og konen, der brygger Michals “Grevens Ale”; jeg foreslog en “Feldt Øl” til os almindelige husmænd og landarbejdere. Det ville da se festligt ud med de to flasker ved siden af hverandre!
  Fik I stoppet der på vejen? Det var “Bryggeriernes Dag”, med smagsprøver!

  Kommentar af AagePK — 15. juni 2013 @ 19:32

  • Jeg tror nok ikke lige, jeg får lov at bestemme musikken, hvis der skal køres Segways 🙂
   Det gik vist hen over hovedet på os, at det var Bryggeriernes dag – vi stoppede i hvert fald ikke op nogen steder. Det gør så ikke noget … den ene af os drikker ikke øl, og den anden er chauffør 😉

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2013 @ 23:58

   • Det var s´gu da en rollefordeling! Kunne det tænkes, at man, bare på denne ene dag byttede roller?
    Nånej, så bliver resultatet jo det samme. 😉
    Min kone har altid været flink til at overtage rattet, når vi havnede i den slags situationer. På den måde er vi faktisk et komplet par. 🙂

    Kommentar af AagePK — 16. juni 2013 @ 11:32

    • Selvfølgelig havde vi fundet ud af det 🙂 – vi opdagede det som sagt bare slet ikke …

     Kommentar af Ellen — 16. juni 2013 @ 16:32


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.