Hos Mommer

12. maj 2013

I dag har vi fældet omkring 200 grantræer

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:21
Tags: , ,

B1324For små to år siden nedlagde den instans, vi kalder ‘Skoven’, som er ensbetydende med den svenske stat, endelig de fleste af træerne lige syd for vores grund. Vi er begyndt at kalde det for Skoven, fordi statsskovvæsenet har ændret navn nogle gange. Lige nu hedder det vist Sveaskog, men det er nemmere at sige Skoven … så er vi fri for at huske på, hvad de kalder det for tiden …
Træerne syd for huset var blevet alt for høje og tog solen fra en stor del af haven og hele terrassen meget af eftermiddagen. Allerede i 2004 B1324syntes vi, at skoven efterhånden var rykket lige tæt nok på, hvorfor vi fik en repræsentant for instansen til at love at fjerne dem, men d. 8. januar 2005 kom Gudrun lige en tur på tværs og bevirkede, at Skoven fik andet at tænke på end hr. og fru Nielsen de næste mange år.

Gudrun lagde ufatteligt mange træer ned – men selvfølgelig kun et par stykker af dem, vi gerne så lagt ned … naturens kræfter er ikke til at forhandle med.
På flyvepladsen Byholma ved søen Bolmen lagde man træ i mange, lange og brede baner, da man ryddede op efter Gudrun. Vandstanden i den kæmpestore sø faldt en meter, fordi man pumpede vand op til at holde træet vådt.
Vi kørte op for at se det i 2006 – det var totalt surrealistisk at se alle de træstammer samlet på ét sted.
Nå, det var lige et sidespring …

Maj - Rydning ind til stendiget (1)

Maj - Rydning ind til stendiget (10)Billedet herover viser hvordan der ser ud nu ved vores torp, 1½ år efter, at alle grantræerne er borte. Tilbage står nogle fyr og birk – og ikke mindst i hundredevis af små grantræer, der nu har fået lys nok til at skyde i vejret med rekordfart.
De skulle væk, inden de bliver for store, med samt alle de andre småbirke og ahorntræer og hvad der ellers har set lyset.
Vi vil så gerne have fri passage til det flotte stendige, som kan anes på billedet – sine steder er det lige så højt som John og jeg.

Vi tog også et par større graner og nogle birk, således at kun de største træer står tilbage nu.
Vi gjorde ikke noget ulovligt, selv om det er statens område – manden med den store skovmaskine sagde, at nu kunne vi sådan set bare gøre med området, hvad vi ville, for de ville ikke komme igen de næste 20-30 år, og han kunne da godt forstå, at vi ville blotlægge det smukke stendige. Flink skovfyr.

Maj - Rydning ind til stendiget (7)Maj - Rydning ind til stendiget (8)

På en Gudrun-fældet gran kunne jeg ikke stå for den fascinerende mikro-mosverden. ‘Pinden’ nede til venstre er en trejdedel af en vissen fyrrenål, så vi er virkelig nede i småtingsafdelingen.

2013 Maj (2)

Den lovede bh-sokke-transformering kommer til at vente til i morgen. Eller en anden dag …

34 kommentarer

 1. Hoppede altså lige en gang i stolen da jeg læste overskriften og så de første billeder – men kan forstå at opgaven var mere menneskelig end først antaget.. men er nu sikker på at I alligevel er godt brugte efter at have ryddet de der små juletræer af vejen… De var da ikke så kønne og så mere kultur-plantede ud end godt var…

  Kommentar af overleveren — 12. maj 2013 @ 15:41

  • Jeg skulle jo lige have et blikfang 🙂
   Lidt brugt føler vi os, men man har det så godt indeni, når man får gjort noget af denne art. Det er temmelig meget nemmere at tage dem nu, og om et par år ville vi slet ikke kunne se stendiget igen.

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:07

 2. Imponerende syn med alle de træstammer, og fint at I selv kan tynde lidt ud når der er behov. 😀

  Kommentar af Rejen — 12. maj 2013 @ 16:37

  • Ja, det er flinke folk, de svenskere 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:08

 3. Hold da op… jeres grund ser ud til, at være stor ok til at ku’ rumme et par hollandske landsbyer. Hvis det virkelig er tilfældet ska’ jeg gerne sende et par hundrede hollændere afsted, jeg tror de er gode arbejdere 😉

  Kommentar af Mai-Britt — 12. maj 2013 @ 17:23

  • Uha – det kan jo blive en frygtelig masse at have på kost … jeg tror vi klarer den selv, men tak for tilbuddet 🙂
   Vores grund er ‘kun’ på 4000 m2 og går til, hvor du kan se græsplænen. Alt det lidt vildere er Skovens.

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:10

 4. Du milde, for en masse træer – jamen jøsses! Godt nærbillede af mosset.

  Kommentar af Eric — 12. maj 2013 @ 17:44

  • Ja, men de er til at overkomme i den størrelse – og nemmere at have med at gøre end berberis 😉
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:11

   • Så sandt!

    Kommentar af Eric — 12. maj 2013 @ 21:52

 5. Ja det er bare om, at være over alle de selvsåede småtræer, lige pludselig er det blevet til krat og skov igen, og de er noget nemmere at “fælde” nu.. Til gengæld er brændværdien ikke imponerende.. 🙂

  Kommentar af Inge — 12. maj 2013 @ 17:56

  • Det er nemlig rigtigt, og du har selvfølgelig ret mht. brændværdien, men man kan ikke få alt 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:11

 6. Man vil jo gjerne ha litt luft rundt seg. Var vel Ulf Lundell som snag om “Øppna landskap”?

  Kommentar af Kamelrytterske — 12. maj 2013 @ 19:09

  • Ja, og Ulf havde ret – vi elsker skoven, men den må helst ikke kvæle os 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:12

 7. Godt I ikke skulle fælde de store træer. Der skal jo også være energi til de sidste arbejdsdage 🙂

  Kommentar af Lene — 12. maj 2013 @ 19:10

  • Jeg havde ellers lyst, men vi må hellere vente lidt med det 😉

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:12

 8. Sådan nogle grantræer er betydeligt nemmere at skaffe sig af med, mens de er små. Da vi flyttede ind her, stod der to små nuttede grantræer i forhaven. På rekordtid voksede de sig store nok til at kunne smadre taget i en storm. Vi (manden) fældede dem, men det var ikke så lige en sag, for de skulle ikke vælte ind over huset, eller naboens … I øvrigt havde de også suget al næring ud af de to hjørner af haven, hvor de stod. Jeg kan godt forstå, at I må være trætte ovenpå den omgang.

  Kommentar af Henny Stewart — 12. maj 2013 @ 19:19

  • De skal tages i opløbet, de grantræer, for det at kunne lægge et træ rigtigt, når det skal nedlægges, er noget af en kunst.
   Vores lå i alle retninger, men skaden var ikke så stor …

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:56

 9. De der skorstenspiber mos-ting er jeg også helt vilde med 😉

  Kommentar af Per Teilmann — 12. maj 2013 @ 19:21

  • De er så flotte, de der … skorstenspiber? Jeg kalder det trompet-mos. Gad vide, hvad der i virkeligheden er det rigtige navn?

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 19:59

 10. Jeg synes ellers jeg er vant til at se meget træ, men dette slår alt.
  Der bliver så fint på grunden, men jo mere lys I får i skoven, des oftere skal I ud med saven.

  Jeg ser du har fået reklamer på din blog, i hvert fald på de sidste 3 indlæg jeg var bagud med.
  Et flot billede fra den store sørunde, og trompetmosset er heller ikke tosset 😉

  Kommentar af Pia — 12. maj 2013 @ 20:52

  • Ja, sådan er det jo, men vi vil prøve at holde dem nede.
   What???!!! Reklamer? Jeg har aldeles ikke fået reklamer på min blog! Hvad ser du/I, som jeg ikke ser? Må lige prøve at se fra en anden pc end min egen, hvor jeg jo er administrator.

   Opdatering: Ingen reklamer at se for mig – nu har jeg prøvet fra en iPad og fra Johns pc. Hvad er det for reklamer, du ser?

   Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 21:02

   • Jeg ville tage et billede af det og sende det til dig, men nu er de væk. Det var forskellige slags, alle på engelsk. De var i bunden af indlægget og i kvadratisk form, lidt større end din QR kode. Hvad der stod bed jeg ikke så meget mærke i.

    Kommentar af Pia — 12. maj 2013 @ 21:25

    • Dem har jeg også set af og til – det er wordpress.com, der vil tjene en skilling på alle dem, der ikke betaler husleje.

     Kommentar af Eric — 12. maj 2013 @ 21:57

     • Tak for forsøget, Pia, men Erics kommentar beroliger mig lidt … troede lige, der var noget meget værre på spil, men det lyder ikke som om jeg bør være bekymret.

      Kommentar af Ellen — 12. maj 2013 @ 23:04

 11. I har godt nok været flittige! Men hvad gør man ikke for at bevare den gode udsigt? Her bliver der også fældet i stor stil nu (gamle træer) , men udsigten skal bevares. Ikke til et flot stendige, men til fjorden. Til gengæld kan vi brænde det hele op i brændeovnen, og jeg får flotte grene ind I huset. God mandag!

  Kommentar af Nonna — 13. maj 2013 @ 10:36

  • Vi må stifte en klub til udsigternes bevarelse 😉
   Det er lidt mere praktisk, hvis man kan bruge træerne til brænde, men vi vil ikke vente i 10 år 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. maj 2013 @ 16:10

 12. Når man ser de bjerge af træ, som giver mulighed for prof. og rationel håndtering er der ikke noget at sige til, at dansk skovbrug er blottet for enhver mulighed for at skabe økonomi i produktion af bygningstømmer.

  Kommentar af Farmer — 13. maj 2013 @ 14:03

  • Nej, det må siges at være noget større forhold her i Sverige 🙂 Vores nabos sønner har begge gået på ‘Skovgymnasiet’ – det siger lidt om professionalismen.

   Kommentar af Ellen — 13. maj 2013 @ 16:11

 13. Dejlige billeder, selvom det næsten ikke er til fatte, at der stadigvæk er træer på rod tilbage i Sverige. Vi to behøver ikke at være kede af, at vi er for gamle til at søge job hos BRO Kommunikation som juniorkonsulenter; første kvalifikation “Du skriver pissegodt …” Det er da mere, end de selv gør – skriver godt, altså!

  Kommentar af Elsebeth — 13. maj 2013 @ 14:07

  • Det var heldigvis ikke hele Sverige, der blev ramt.
   Det fremgår vist særdeles tydeligt af formuleringen, at BRO Kommunikation leder efter unge talenter og ikke nogle gamle hønisser som os 😉

   Kommentar af Ellen — 13. maj 2013 @ 16:12

 14. Det er godt nok noget anderledes havearbejde, end det jeg foretog mig i går. Jeg vil uden at lyve kunne skrive om 200 mælkebøtteplanter, der blev snuppet med min nye Fiskars-ven 🙂 her i huset bare kaldet Fiskaj.

  Kommentar af Susanne — 13. maj 2013 @ 14:12

  • Var det så anderledes? Bukke, klippe, fjerne, bukke, klippe, fjerne … skønt … du har dog nok ikke bukket dig, hvis du har haft professionelt værktøj … jeg havde bare et ørnenæb 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. maj 2013 @ 16:14

 15. Så fint det blev – tillykke med udsigten! 🙂

  Kommentar af fiberfryd — 14. maj 2013 @ 12:55

  • Tak, ja, det hjælp godt nok lidt på det 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. maj 2013 @ 14:16


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.