Hos Mommer

25. april 2013

Nu med egne ramsløg

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:49
Tags: , , , ,

Sidste år havde jeg i min iver fået hevet nogle få løg med op, da jeg var ude og samle ramsløg. Dem satte jeg ned bagerst i haven (det lyder som om vi har en stor have, men det har vi som bekendt ikke) og tænkte, at nu kunne de leve eller lade være.
De valgte det første … senere overtager bregnerne pladsen, men det er ret smart først at have glæde af ramsløgene, og når de er væk, kommer der så noget andet grønt i stedet for.

Ramsløg i haven

Der er kun to klumper indtil videre, men de siges jo at brede sig som jeg ved ikke hvad, så jeg er optimist og håber på, at de får udkonkurreret skvalderkålen inden længe …

Fem chiliplanter og en tomat er plantet i kapillarkasserne – en enkelt chili har overvintret på gæsteværelset og er nu på plads i drivhuset.
To chiliplanter, der skulle kunne klare at gro på friland, er sat i det lune hjørne af det højbed, vi alligevel ikke får nedlagt i år. 
Campingvognen er kørt til Sverige, hvor den kan få lov at stå, til vi kører langt mod nord i juni.
VI ER KLAR! BARE KOM AN, SOMMER!

IMG_1255IMG_1256

Store Bededagsferien er startet – den næstsidste miniminiferie, inden jeg jobstopper.
I den sidste af slagsen er Lene fra Canada i Danmark og har heldigvis givet sig selv tid til at komme med os en tur til Sverige.
Det glæder jeg mig simpelthen bare SÅ meget til – vi har kun mødt hinanden pr. mail (og bloggeri, naturligvis), men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det bliver rigtig dejligt at møde hende.
Hun bliver afløst af Ditte og Peter, hvilket jeg naturligvis også glæder mig til – der er i det hele taget meget at se frem til, allerede inden min snarlige efterløns- og pensionisttilværelse. 
Vejret er lovet fint-fint frem til mandag, så for en gangs skyld har jeg absolut intet at brokke mig over.

31 kommentarer

 1. Du nærer mine drømme om et lille kolonihavehus. Jeg vil så gerne pusle med det grønne og se ting gro – og det er jo som bekendt lidt svært på 1. sal. Det er en stor glæde at pusle om planter, og tænk hvis jeg også havde et lille drivhus…

  Det er rigtig spændende om dine ramsløg har tænkt sig at brede sig. Det vil du kunne se allerede næste år tror jeg. Jeg har også hørt, at de formerer sig meget hurtigt.

  Disse her miniferier er bare så skønne. Der var en helt særlig stemning på arbejdet ved 16-tiden; alle glædede sig til at komme ud i det dejlige vejr, og det skulle endda holde fint vejr hele bededagsferien.

  Hav en god bededagsferie!

  Kommentar af Stegemüller — 25. april 2013 @ 18:09

  • Det er svært, når du ikke engang har en altan … du må lade dig skrive op til en kolonihave.
   Det er simpelthen noget af det bedste ved foråret, disse små ferier – bare én dag ekstra gør, at man føler, man har haft rigtig ferie.
   Tak, i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 18:52

 2. Det ser rigtig hyggeligt ud. Held og lykke med alle planterne. Vi har også ramsløg I baghaven. De har ikke bredt sig så meget endnu.
  I mit minidrivhus er der sat tomat- og agurkeplanter og forberedt til squash- og chili-do.
  God Bededagsferie!

  Kommentar af Nonna — 25. april 2013 @ 18:33

  • Åh, det er så herligt, er det, med det drivhus 🙂
   Hvis du har så lidt plads i drivhuset … jeg dyrker squash på friland med stort udbytte, kunne du ikke gøre det, tror du?
   Tak i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 18:54

 3. Det ser fint ud med drivhuset. Chilli er en skøn ting at have der.
  Det bliver spændende for dig at møde Lene fra Canada 🙂

  Kommentar af Annette — 25. april 2013 @ 18:40

  • Jeg er kommet til at holde utroligt meget af chili i alle afskygninger – især syltede er blevet en favorit.
   Ja, det bliver spændende; jeg glæder mig meget.

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 18:55

 4. Besøg fra udlandet og hjemlandet det er ikke så dårligt, vi må finde et tidspunkt hvor vi kan komme en tur forbi og se jeres sted i Sverige.. 😀

  Kommentar af Rejen — 25. april 2013 @ 19:00

  • Ja, Annemarie! I år skal det altså kunne lade sig gøre. Vi regner med at være en del heroppe i skolernes sommerferie – gider ikke rigtig campere midt i højsæsonen, nu hvor vi ikke er tvunget til det mere 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 19:08

   • Det må vi finde ud af, det kunne være rigtig hyggeligt, måske slå det sammen med et besøg hos Inge og Hasse?

    Kommentar af Rejen — 25. april 2013 @ 19:13

    • God ide!

     Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 20:38

 5. Du skulle prøve at lave tzatziki med ramsløg i stedet for hvidløg; det får sådan en smuk farve. Jeg blendede bladene med stilk sammen med noget yoghurt. Nu har jeg så godt som intet forbrug af mayonnaise – det vil helt sikkert også få en flot farve og en dejlig smag. Jeg vil hakke og fryse i isterningebakker.
  Du skal jo snart på helårsferie, men indtil da vil jeg ønske dig en god minifeie 🙂

  Kommentar af Elsebeth — 25. april 2013 @ 19:40

  • Det var da et glimrende forslag med tzatzikien – mayonnaise er der heller ikke megen omsætning af hos os, så det springer vi nok over 🙂
   Tak, og god bededagsaften til dig – du er jo forbi arbejdslivet, så jeg vil ikke skrive god bededagsferie … 😉

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 20:43

 6. Du skal da også prøve at plante ramsløg i sverige, der må de have gode muligheder for at gro også..

  Ingen brok.. altså Ellen, hvad har du gang i.. 😉

  Kommentar af Inge — 25. april 2013 @ 20:22

  • Det tror jeg godt nok ikke, Inge – ramsløg foretrækker kystnære løvskove, så jeg har faktisk ikke engang tænkt mig at gøre forsøget 🙂
   Nej, det er en uskik med uden brok – jeg må finde på noget 😉

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 20:45

 7. Hvis ramsløgene ikke kan udkonkurrere skvalderkålene, kunne du overveje at spise dem. Skvalderkålene altså. Selv skal jeg ikke nyde noget, men nu kan jeg heller ikke lide almindelig grøn salat og er generelt mistænsom over for fødevarer i græsbranchen. 😉

  Kommentar af Henny Stewart — 25. april 2013 @ 22:39

  • Hehe, der er nu ingen grund til at være mistænksom over for alt grønt, der kan minde om salat – det er et glimrende og oven i købet et helt naturligt (!) vitamintilskud, alt det der grønne 🙂
   Jeg har skam prøvet skvalderkål. Og mælkebøtter. Og brændenælder. Sidstnævnte minder mig smagsmæssigt lidt for meget om grønkål, som jeg ikke er vild med smagen af, og skvalderkål er udmærket som vitamingiver, men når rent smagsmæssigt ikke ramsløg til sokkeholderne. Mælkebøtter kan minde lidt om rucola … joh, der er skam nok at tage fat på.
   Noget helt andet er, at intet af det nævnte er græs. Det er derimod alle vores kornsorter, og du spiser sikkert brød 😉

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 23:16

 8. Jeg har længe drømt om at omdanne et par af mine vistnok otte kvadratmeter altan til køkkenhave. Det får nu vente, til en del andre ting er på plads. Men det var de ramsløg. Jeg har lige læst i et nyhedsbrev, at man skal være forsigtig med at indsamle ramsløg, fordi man let kan forveksle dem med giftige planter. Der stod bare ikke, hvad det var for nogle, eller hvordan man kunne kende forskel. Du lader til nærmest at være ekspert, så hvad skal man kigge efter for at være sikker?

  Kommentar af Rasmine — 25. april 2013 @ 22:53

  • Det er en rigtig spændende udfordring at give sig selv: hvor meget kan man få ud af otte kvadratmeter? God fornøjelse, når du når så langt. Jeg tror, du vil kunne få meget ud af det.
   Det var da et ualmindeligt ubegavet nyhedsbrev … men man kan efter sigende forveksle ramsløg med høsttidsløs eller liljekonval. Hvis man er tysker. Og hvis det ikke lige var fordi, at høsttidsløs får lyslilla, krokuslignende blomster om efteråret, hvor ramsløg får hvide blomster om foråret … Liljekonvaller kommer senere end ramsløg og har slet ikke ramsløgenes meget karakteristiske løg/hvidløgsduft/lugt. Liljekonvallernes blomster ligner pudsigt nok liljekonvaller, mens ramsløgenes blomster i knop kan minde om uudsprungene (hvide) påskeliljer og udsprunget ligner … ramsløgsblomster.
   Sorry – jeg ved godt, at jeg udtrykker mig meget sarkastisk og overklogt, men hvis man billedgoogler og ellers gider gøre bare en smule forarbejde, så kan man ikke tage fejl. Vil jeg påstå 🙂 – og jeg er ikke ekspert.
   Her bliver det beskrevet på ypperligste vis: http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/Foraar/2012/0501111607.htm

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 23:28

 9. Ingen brok?
  Er du helt rask, tror du????
  Jeg ville prøve med ramsløgene i Sverige. Der er ramsløg flere steder omkring mig her i det midterste Jylland, hvor “kyst” nærmest er et eksotisk, lidt uforståeligt fremmedord.
  Måske kan ramsløgene bare ikke læse?

  Kommentar af Den gamle Krage — 25. april 2013 @ 23:07

  • Det kan godt være, jeg fejler et eller andet … det er jo et skråplan at komme ind på 😉
   Hmmm, gør der det? Det er muligt, at ramsløg bare ikke kan læse, og der sker da intet ved at prøve.
   Eller gør der? Nu skal man jo passe på med ikke at være skyld i en ny, invasiv art – tænk bare på bjørnekloen …

   Kommentar af Ellen — 25. april 2013 @ 23:32

 10. Hmm, mon ramsløg overhovedet findes i Vendsyssel? Og jeg gad godt have besøg af dig 😉

  Kommentar af Lene — 26. april 2013 @ 8:59

  • Ja, tilsyneladende i Tolne og Restrup skove – kan ses på dette ramsløgkort, min kusine Pia linkede til forleden dag:
   http://www.fugleognatur.dk/vispaakort.aspx?artid=2677
   I lige måde, Lene, og vi har da i det mindste været tæt på … vi har også talt om at I skulle lægge vejen forbi på en af jeres motorcykelture. Det må kunne lykkes en dag 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. april 2013 @ 9:10

   • Tak Ellen, det link havde jeg ikke set, og Oxholm skov er endu tættere på os 🙂 Ja jeg vil også rigtig gerne til Sverige på motorcykel, så må turen gå forbi jer 🙂

    Kommentar af Lene — 26. april 2013 @ 10:31

    • Vi har ikke opgivet endnu 🙂

     Kommentar af Ellen — 26. april 2013 @ 13:31

 11. En dejlig ting at være selvforsynende med… tror jeg. Må nøjes med at tro da jeg egentlig ikke har smagt særligt meget ramsløg-mad/brød eller hvad man nu lige bruger det der grønne noget til.

  Lyder som om I har rigtigt gode planer og i godt selskab for den første tid efter dit arbejdsstop…

  Kommentar af overleveren — 26. april 2013 @ 10:52

  • Pesto. Jeg bruger det mest til pesto, men også til at snitte i wokretter eller lignende.
   Vi har masser af gode planer! Involverer også jer, men det kan vi lige tale om senere 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. april 2013 @ 13:32

 12. Hvor lyder det dejligt! Både at du ikke har noget at brokke dig over… he he…. og at du har så meget at se frem til. Jeg må indrømme, at jeg er LIDT misundelig over, at du skal arbejdsstoppe. Jeg har tusind ideer til, hvad jeg ville foretage mig, hvis det var mig… 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 26. april 2013 @ 11:13

  • Det må også snart blive jeres tur, Mia – I skal bare lige have den camper først, vil jeg tro 😉
   Ideer er der heldigvis rigtligt af 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. april 2013 @ 13:34

 13. Jeg håber, alle planerne bliver ført ud i livet, og at planterne kommer op efter planen. (Jeg er lidt på bagkant med bloglæsning – jeg blev overfaldet af en gang “mande”influenza).

  Kommentar af conny — 28. april 2013 @ 14:07

  • Ej, din stakkel! Håber du er blevet frisk igen.

   Kommentar af Ellen — 28. april 2013 @ 14:31

   • Godt på vej, tak.

    Kommentar af conny — 28. april 2013 @ 14:49


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.