Hos Mommer

19. februar 2013

Ellen sad med en knold og skrev …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:56
Tags: ,

Knold i nakken (1)I dag har jeg øvet mig i at være pensionist
se gammel ud
ligne en bedstemor, der er tæt på pensionen.
Onde tunger vil med det samme pointere, at det behøver jeg overhovedet ikke at øve mig på – det kan jeg allerede til perfektion, men disse onde tunger vælger jeg at ignorere.

Jeg har haft knold i nakken.
Hvilket ikke må forveksles med knald i låget …
Det er måske heller ikke en rigtig knold, men en temmelig kort hestehale, som blev camoufleret med et stort spænde.
For 38 år siden droppede jeg min langhårede 68’er/hippiefrisure og blev klippet korthåret. Det har jeg været siden, med lidt varierende længder og meget kort de sidste 8-10 år. Nu skal det være slut – det ser fjollet ud med 4-6 cm langt hår, nu hvor jeg har lagt op til flere kilo på vægten. Alt for mange kilo, faktisk, og de skal væk igen, nogle af dem. Ikke alle; jeg behøver ikke at komme tilbage til de 47 kilo, jeg vejede, da jeg mødte John, og hvor jeg kæmpede for at tage på, indtil jeg var knapt 50 år.
Sjovt nok syntes folk ikke, det var fornærmende at fortælle mig, hvor forfærdelig tynd jeg var … jeg mener: hvem ville sige “Du er vel nok tyk. Skulle du ikke tabe dig lidt? Det ville klæde dig!” Ingen, vel? Men det modsatte tænkte ingen på, kan være lige så uønsket for personen som at være for tyk, så utallige er de gange, jeg har fået sætningerne serveret med modsat fortegn: “Du er vel nok tynd. Du burde altså tage lidt på. Det ville klæde dig!”

Jeg blev derfor glad, da jeg langt om længe begyndte at tage på.
Hvad jeg ikke lige havde forudset, var, at jeg ikke rigtig kunne standse processen igen. 
Derfor er det nu blevet til for mange kilo, så hvad er mere naturligt end at starte med at lægge frisuren om, så den passer mere til alder og statur?
Min frisør må tro, jeg er død, for jeg er ikke blevet klippet siden juni … jeg skal naturligvis klippes igen, men jeg venter så længe, som jeg overhovedet kan holde det ud, så hun har meget at arbejde med = flere muligheder at lege med.

Mit hår bliver mere og mere gråt, men det bliver også af en eller anden mærkelig grund tykkere, end det var, dengang jeg havde langt hår.
På det punkt ville jeg gerne ligne min farmor, som, lige indtil den dag hun døde (som knapt 90-årig), kunne præstere en tyk, tyk, mere peber-end-salt-hestehale, som var så lang, at hun kunne sidde på den. Om dagen havde hun altid håret sat op på samme måde som Bedstemor And.
Så langt hår får jeg nok aldrig, men mindre kan også gøre det … er selv lidt spændt på, hvad hele denne hårrejsende historie ender med.

To me, old age is always 15 years older than I am.
Bernard M. Baruch

35 kommentarer

 1. Lige, da jeg så billedet og endnu ikke fået læst teksten, troede faktisk, at du havde tabt di, og at du nu måtte lave en”Ritt Bjerregaard”, med klemme i nakken for at glatte rynkerne ud. Men det er så ikke problemet, kan jeg forstå…
  Men jotak, jeg har også måtte høre på den der med at være tynd: i 1975, da jeg var nygift, og lige startet som folkeskolelærer, vejede jeg 75 kg, fordelt på 184 cm. Et halvt år senere vejede jeg 67 kg.
  Så fik jeg hjemkundskab, også i ungdomsskolen, 7 hold om ugen; dernæst holdt jeg op med at ryge. Nu hører jeg aldrig noget om at være tynd. Damn!
  Mht at være gammel: Been there – done it – can’t remember!

  Kommentar af AagePK — 19. februar 2013 @ 18:20

  • Den klemme kunne jeg såmænd godt have brug for, selv om jeg ikke har tabt mig 🙂
   Det var godt nok anstrengende at være gift … hørte du nok også dengang …
   Mine kilo har desværre også noget med rygestop at gøre. Og overgangsalder. Og måske lidt vellevned …

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 18:44

   • En god tyr og en god hane bliver ikke fed, sagde de.
    Men det var nok den der omvæltning med at være skolelærer, og tage det alvorligt. Jeg oplevede kolleger, der fik det på samme måde.
    Men som sagt: det er gået over!

    Kommentar af AagePK — 19. februar 2013 @ 21:12

    • Det ville ellers være mere retfærdigt bare at kunne spise og drikke lige hvad man har lyst til … nu har vi råd – det havde vi ikke før 😉

     Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 22:16

 2. Det er da foreløbigt en knold i miniformat, du præsterer der. Men kan da godt se hensigten og formålet med at svigte din frisør så grumt.

  Jeg synes faktisk at du er heldig at du først har fået vægtproblemet som 50-årig også selvom jeg sagtens kan se det uheldige i de kommentarer man som ekstra tynd kan få med på vejen (her har jeg dog aldrig været, så jeg må nøjes med at drømme om at folk siger noget til mig i stedet for bag min ryg).

  Til gengæld har jeg foreløbigt løst mit hårproblem på yderst radikal vis, og har vist verdens korteste grå hår…

  Kommentar af overleveren — 19. februar 2013 @ 18:29

  • Vi begynder i det små 😉
   Ja, det er nok heldigt, men jeg kan altså ikke lide at se mig selv i spejlet … så var det alligevel bedre at være for tynd, men hold op, hvor er det bare meget sværere at smide end at tage på.
   Ja, du er meget korthåret – du behøver vel ikke engang at gå til frisør, kunne jeg tænke mig 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 18:47

   • Ja det er op af bakke at få vægten ned af bakke..

    Jeg stoppede hos frisøren for mange år siden, da jeg skulle betale damepris for en frisure hun lavede på ca 7 minutter med en saks. Og har ikke været der siden.

    Kommentar af overleveren — 20. februar 2013 @ 4:53

    • Forståeligt nok …

     Kommentar af Ellen — 20. februar 2013 @ 8:48

 3. Åhhh hvor har det ofte gjort ondt, når gud og hvermand mente at det var helt i orden at kommentere på, at jeg burde få lidt mere sul på kroppen.. jeg kæmpede en lige så hård kamp for at tage på, som mange kæmper for at tabe sig. Jeg har tit tænkt på, hvor uopdragent det ville være, hvis jeg kommenterede lige så meget på andres overvægt, som der er blevet kommenteret på min lavere vægt.

  Ellen som langhåret.. det glæder jeg mig til at se. 🙂 Jeg kan lære dig at lave både udvendige og indvendige franske fletninger, hvis det har nogen interesse.. 🙂

  Kommentar af Inge — 19. februar 2013 @ 18:46

  • Så du har også prøvet det? Det var skideirriterende, var det! Vi er helt enige om, at det er uopdragent, men sådan tænker man åbenbart ikke.
   INDvendig fransk fletning??? Det har jeg aldrig hørt om, men jeg vil da gerne lære det, når der engang er hår nok 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 18:50

 4. Du ser da godt ud, også bagfra 😉 Faktisk siger frisører, at det er bedst at blive klippet undervejs, fordi håret nemt bliver flosset i kanterne. Jeg vil så gerne have en anden frisure, men synes jo selv at den her frisure er pæn og nem. endnu har jeg ikke turdet at lade min naturlige hårfarve tage hele magten, for jeg føler mig stadig som lyshåret 😉
  Og de der indvendige franske fletninger er jeg spændt på 🙂

  Kommentar af Lene — 19. februar 2013 @ 19:17

  • Hehe, nok bedre bagfra 😉
   Det skal frisører nok sige – de vil jo nødig miste omsætning … men Frisør-Rikke skal nok få mig at se igen 🙂
   Jeg er simpelthen for nærig til at lade håret farve – det ville koste det samme som mindst to englandsture om året, og gøre det selv vil jeg ikke; så bliver det alt for ensfarvet.
   Jeg skal få taget et billede, når Inge har demonstreret 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 19:57

 5. Jeg har også altid måtte leve med alle de bemærkninger om min vægt, som pas på: at: du ikke knækker midt over, at du ikke vælter i stormvejret, at du ikke flyver væk, at jeg da skal have noget at stå imod med, hvis jeg bliver syg osv. osv. Selvom Allan ikke er lovformeligt gift med alle mine kg mere, (og jeg bestemt heller ikke med hans) så må jeg stadig høre for det, altså ikke af Allan, han er såmænd godt tilfreds med mig som jeg ser ud 🙂 C. er den eneste der spørger om jeg ikke er blevet lidt tyk 🙂 Endelig en der kan se problemet.
  Mit hår bliver aldrig langt mere, jeg har prøvet flere gange og bortset fra det ikke er til at holde ud, fordi det hverken kan det ene eller det andet, så kommer jeg bestemt heller ikke til at se yngre ud af det. Selv Allan giver mig ret, han vil ellers stadig gerne have jeg havde langt hår. En “mandesygdom” tror jeg 😉

  Kommentar af Pia — 19. februar 2013 @ 19:49

  • Jajaja, vi kender dem allesammen, de fjogede bemærkninger: Ikke gå ud i over vindstyrke 4; du bliver ikke våd i regnvejr, for du kan smutte ind mellem dråberne, osv.
   Du er da stadig smukt slank – jeg synes, at man nemt kommer til at se hærget ud, når man er 50+ og for tynd. Men man behøver ikke at gå så vidt, som jeg har gjort 😉
   Det er rigtigt, at der er en lang overgang, hvor man er ved at gå amok over håret, men jeg er ved at være over den … og det er nu heller ikke for at se yngre ud, at jeg skifter frisure. Den slags selvbedrag er jeg forbi 😉
   De fleste mænd kan lide langt hår – men ikke nødvendigvis på deres egen kone … 😉

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 20:02

 6. Må si meg enig med Hr. Baruch 🙂
  Min farmor Alma, som jeg har mitt mellomnavn etter, hadde alltid håret i to fletter som hun la rundt hodet. Utslått kunne nok håret henne nådd så langt som ned til midje. Flettene gredde hun ut hver kveld, flettet dem igjen og la dem på plass. Det må hun ha holdt på med i over femti år, for hun hadde samme frisyren på brudebildet fra 1916, som når hun døde i 1973. Selv om det nok hadde tapt seg litt når hun gikk i sitt åttiende år.

  Kommentar af Kamelrytterske — 19. februar 2013 @ 20:27

  • Ja, jeg er også meget enig 🙂
   Pudsigt – det samme gjorde min farmor. Tænk, at de orkede det hver eneste dag, de gamle, men stærke kvinder.

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 20:52

 7. Velkommen i klubben af omvendte korthårsbærere. Da mine lange havfruelokker faldt for cirka lige så mange år siden, troede jeg aldrig at jeg ville får langt hår igen (til stor sorg for husbonden) 😉
  Men på mine gamle dage fik jeg lyst til forandring og nu er det vist længere end nogensinde (selvom der lige er røget 10 cm). Men jeg kan trods alt ikke sidde på det…

  Kommentar af fiberfryd — 19. februar 2013 @ 20:27

  • Der sker ting og sager, når man er omkring de 60, åbenbart – og din mand er til langhårede kvinder. Hvorfor er jeg ikke overrasket? 😉
   Jeg kommer helt sikkert heller aldrig til at sidde på mit hår … jeg ser tiden an og ser, hvad der sker og hvad frisøren foreslår – jeg skal i hvert fald ikke til at rende rundt med langt, udslået hår, så folk tror, at jeg prøver at gør mig yngre 😀

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 20:55

   • Det er jo egenpleie, en mulighet til å ikke bare stelle sitt ytre, det er også et pusterom hvor man kan konsentrere seg om bare seg selv. La omverdenen og alle dens krav og utfordringer, bare være. Omverden

    Kommentar af Kamelrytterske — 19. februar 2013 @ 20:58

    • Du har da ret. God pointe.

     Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 21:04

 8. Jeg kommer til at tænke på min mor, som sagde til Husbonden,hver gang han havde været ved frisør og vel at mærke var blevet klippet kort: “Jamen, har du ikke tabt dig?” Så du kan nøjes med at gå til frisør :-)!

  Kommentar af Nonna — 19. februar 2013 @ 21:43

  • Åhja, det ville være dejligt, hvis det var sådan 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 22:17

 9. Det bliver rigtig spændende at se dig igen som langhåret; jeg kan slet ikke forestille mig det, men på billedet ser det rigtig pænt ud. Jeg har altid syntes, at der var noget fascinerende over kvinder med opsat hår.

  Det er pokkers svært at smide de ekstra kilo, der kommer lige så stille. Jeg kæmper også lidt med overvægten. Og ind i mellem når jeg tænker på at tage et rygestop, er vægten noget af det, der får mig til at lade være. Men jeg ved godt, at der skal rigtig mange kilo for meget til, at det er lige så farligt som at ryge.

  Kommentar af Stegemüller — 19. februar 2013 @ 22:05

  • Hehe ‘opsat hår’ lyder også langt bedre end ‘knold i nakken’ 😀
   Den undskyldning med vægten brugte jeg også længe – men jeg har det altså langt, langt bedre som lidt for tyk end jeg havde det som ryger …

   Kommentar af Ellen — 19. februar 2013 @ 22:19

 10. Jeg har også været udsat for en masse dumme bemærkninger om min vægt som ung, det var ikke særligt sjovt at høre at jeg havde tyndere ben end storken!! Men nu synes jeg også at kiloerne kommer for let på..Bliver spændende at se dig når du har været i “lære” hos Inge…;-D

  Kommentar af rejen — 20. februar 2013 @ 5:55

  • Det er altså lige så flabet som at sige direkte til folk, at de har en røv som en ladeport!
   Jeg glæder mig også til at lære lidt mere om forskellige franske fletninger 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2013 @ 8:52

 11. Suk. Har taget 5 kg på det sidste halve år efter rygestop. Det er rigtigt at man har det bedre uden røg, men de kilo der sætter sig lige der på maven … mere suk. Hvor er du heldig med at få kraftigere hår med alderen – jeg oplever det modsatte, og til os tyndhårede er der kun korthårsfrisurer. 😉

  Kommentar af Marianne Kruse — 20. februar 2013 @ 9:29

  • Stakkels dig … præcis det samme forløb som mig: det gik lidt vel hurtigt med kiloene efter rygestoppet, men jeg har absolut ikke tænkt mig at begynde igen af den grund. Og for virkelig at gøre dig ked af det, kan kiloene sagtens finde flere steder at sætte sig efterhånden 😉
   Det er da også lidt ulogisk, at mit hår er så kraftigt, men jeg klager ikke 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2013 @ 10:04

 12. Jeg tror ikke, du skal ønske dig så langt hår som din farmor. Det er altså meget tungt at gå med og kan nemt give grimme spændinger i nakken. Bortset fra det synes jeg, det passer godt til dit imasje med knold i nakken. Så kan du skiftevis sætte strikkepinde og røde kuglepenne i, alt efter hvad du beskæftiger dig med 😉

  Knold i nakken lyder iøvrigt hyggeligere end opsat hår. Det sidste er noget dronningen og Bodil Nybo Andersen har,og dem ville jeg nødigt ha’ til bedstemor …

  Kommentar af Fruen i Midten — 20. februar 2013 @ 10:04

  • Haha – tak for gode og sjove pointer – det med strikkepinde og kuglepennene havde jeg slet ikke tænkt på … sidstnævnte bliver dog snart droppet, men ideen er sjov, og strikkepinde har jeg store mængder af i alle mulige farver og størrelser 😀
   Ja, farmors hår må vel have været tungt at bære, men jeg har aldrig hørt hende nævne det. Hun havde haft langt hår hele sit siv, så mon ikke bare hun har haft/udviklet tilstrækkeligt med muskler, således at det bare var sådan det var?
   Hmmmm. Kan godt se, hvad du mener med, at ‘opsat’ er fint, men ‘knold’ er hygge 😉

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2013 @ 10:13

 13. For mig er det også sådan, at der skal stort hår til stort læs! Derfor har jeg haft langt hår de sidste ca. 15 år. Mere eller mindre langt. Mens jeg lå på hospitalet, havde jeg så langt hår, at jeg næsten kunne sidde på det. Jeg formåede heller ikke rigtig at holde styr på det, så da de endelig slap mig ud, havde jeg nærmest dreadlocks. Jeg gik til frisør og fik ca. 30 cm klippet af og resten redt ordentligt ud, men jeg har stadig langt hår. I øjeblikket fælder jeg helt vildt, hvis det fortsætter, bliver jeg snart skaldet. Men det har nok også noget med sygdommen at gøre, og ikke mindst den mærkelige mad, man måtte nøjes med i lang tid.

  Kommentar af Henny Stewart — 20. februar 2013 @ 12:57

  • Sådan, Henny: talk to the hand 🙂
   Jeg håber sandelig for dig, at hårtabet kun er midlertidigt … skaldethed er ikke det mest ønskværdige for en kvinde. Sørg for at få B-vitaminer nok.

   Kommentar af Ellen — 20. februar 2013 @ 17:15

 14. Den med at ville have en bedstemoragtig frisure tror jeg ikke på fra dig, Ellen. Forandring, måske! Som du havde jeg også langt hår engang; men de sidste ca 40 år har det været kort – lige fra et par centimeter og lejlighedsvis op til 15-20 centimeter. Modsat det fleste hunkønsvæsener i Nordamerika, så foretrækker jeg kort hår – uanset alder; men i særdeleshed til voksen/modne kvinder. Så længe du har det opsat OK(undskyld min ærlighed); men langt “hængehår” klæder næsten ingen, som er fyldt 40.

  Kommentar af Salix - Lene — 23. februar 2013 @ 21:56

  • Bare vent, til du ser mig i virkeligheden, Lene 😉
   Vi er så tæt på hinanden i alder, at jeg ville være forbavset, hvis ikke du også havde haft langt hår engang – men vi er totalt enige her: langt og løsthængende hår hos +35-40 år er slet ikke i orden – tværtimod virker det ret ynkeligt, så nej, du vil aldrig få mig at se, som jeg så ud, da jeg gik i gymnasiet 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. februar 2013 @ 23:56


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.