Hos Mommer

26. december 2012

Boxing Day–Annandag jul

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:23
Tags: , , , ,

HundeslikAnden juledag, annandag jul, Boxing Day.
Hvorfor 2. juledag hedder Boxing Day i England, ved ingen, men det var den dag, hvor tjenestefolkene fik deres julefridag, og hvor herskabet derfor fik ‘køleskabsrester’, som de ikke skulle tilberede. Apropos Downton Abbey, som jeg kun mangler to afsnit af nu …

VI var en tur i Kristianstad, hvor vi opdagede, at de havde startet udsalget i går klokken 8. På den første juledag og for ikke så mange år siden den mest hellige dag på året! Arme, stakkels ansatte, siger jeg bare.
Jeg ved ikke, hvordan trafiksituationen var i går, men i dag var det heeeelt vildt, så mange mennesker og biler der var i det store indkøbsområde; især i MediaMarkt og Jula.
Vi ville have haft en foderdims, som skovskader ikke kunne komme til, og styrede mod Grizzly Zoo, hvor det var til at komme til for folk.
Der var bare intet til de vilde dyr og fugle; kun til kæledyrene, hvad der til gengæld var i overflod af.
Hvad mener I fx om hunde-løssalgsslikket her?
Var det noget med kæmpe-‘forårsruller’? “Holder lige til påske” … eller hvis jeg havde hund og der kom en og forærede den sådan en gummiørn her, ville jeg nok sige ligesom Aubrey, når han bliver sur på sin mor: “You are not my friend anymore!”

Hundeslik (1)Hundeslik (2)

Jeg læste i morges i en gammel tænd-op-avis, at i USA (hvor ellers?) er man begyndt at producere tv-udsendelser for hunde. De allestedsnærværende eksperter havde i den forbindelse udtalt, at man skulle passe på med ikke at menneskeliggøre hunde (og kæledyr generelt) alt for meget. Det var jo trods alt stadig dyr.
Det kan jeg altså godt selv regne ud uden eksperthjælp, og jeg synes nærmest det er tragisk, hvad man somme tider ser de arme husdyr blive udsat for i USA.

Nok om det – jeg bliver bare i dårligt humør af at tænke på sådan noget, hvilket jeg slet ikke har lyst til at være.
I dag har solen skinnet lidt; det tør endnu, men der er også stadig sne. Nissen havde åbenbart siddet fast i æbletræet på sin færden, og vanddråberne i birketræet lyste så smukt.

P1010108P1010109

24 kommentarer

 1. Et eller annet sted var det sagt noe om at “Boxing day” kom av at mange av tjenestefolket byttet arbeidssted i romjula, og at de brukte andredag jul til å pakke. Derav “boxing”.
  En like god forklaring som noen annen.
  Her er det julestengt, mulig noen storkiosker som er åpne, Norge åpner for halv maskin i morgen, bortsett fra de som er i Sverige for å handle

  Kommentar af Kamelrytterske — 26. december 2012 @ 15:33

  • Der er mange forklaringer, og ja, denne er nok hverken mere rigtig eller forkert end de andre.
   Haha, så det halve Norge er i Sverige for at handle? Det kan de jo også lige så godt, når der er lukket i Norge 😉

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 17:27

 2. Ja i USA er de lidt for meget nogle, både hvad angår dyr og mennesker..;-D

  Kommentar af rejen — 26. december 2012 @ 15:38

  • Det kan vi kun være meget enige om, Annemarie 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 17:32

 3. Ifølge Sam Pepy’s dagbøger, 166’erne, er det en box med gave, penge og leftovers fra julemiddagen, herskabet giver de ansatte på deres fridag, så de har noget at tage med hjem til deres familie.
  I London er der altid boksestævne den dag. 😉
  Mon de har rom-jul i alle sogne, også de tørlagte, i Norge? 😉
  Er det en barmhjertig sjæl, der har undladt at sætte forstørrelsesmekanikken til, så vi slipper for at nærlæse om hundeslik og deslige?
  Jeg går ud fra, at næstsidste billede er udtryk for Ellensk lavkomik? 🙂

  Kommentar af AagePK — 26. december 2012 @ 15:45

  • Altså: Samuel Pepys levede fra 1633-1703, så det er altså i 1660-erne, at han skrev om boxing-day.

   Kommentar af AagePK — 26. december 2012 @ 15:47

   • Der er mange forklaringer, men ingen kan sige, hvilken der er den rigtige eller den ‘oprindeligste’. Der er også en, der går på, at der blev stillet bokse til penge op uden for bankerne til indsamling af velgørenhedsmidler.
    Jeg regnede ikke med, at nogen kunne være interesseret i at nærlæse priserne på svensk hundeslik 😉
    Overhovedet ikke! Den slags skæg har nisserne her i Sverige, så der sidder en et eller andet sted og savner det meget!

    Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 17:36

    • Hhmmnn, det kan da godt være et tomteskæg, men farven, grovheden: altså ifølge min “Svenska växter: Kryptogamer” ligner det grangiveligt lav af arten Slåenlav, Evérnia prunástri.
     Tomterne bruger vist mest de finere sorter, Grå og Svart Tagellav. Men det kan jo være en pubertets-nisse, der fælder, og nu gror de finere, først sort, siden sort.
     😉

     Kommentar af AagePK — 27. december 2012 @ 11:01

     • Det var vist lige sort nok: først sort, siden gråt, hæhæ!

      Kommentar af AagePK — 27. december 2012 @ 12:45

     • Det er bare en del af camouflagen 😉

      Kommentar af Ellen — 27. december 2012 @ 13:50

  • Aage PK. Enkelte har mellomjul, mens andre har rimelig romme jul, i betydningen utvidete/forlengete. Når det gjelder eventuelle tørrlagte områder, vil jeg tro at de har sine løsninger, slik at de også får ei rom-jul 😉

   Kommentar af Kamelrytterske — 26. december 2012 @ 18:08

   • Ja, for min del har jeg investeret i en flaske Julerom 😉 fra AH Riise, tidligere ærøbo, siden apoteker på Sct Thomas: den er vidunderlig, nydt i tilpas små mængder.

    Kommentar af AagePK — 27. december 2012 @ 12:47

 4. Er du sikker på, at der ikke også var produkter til katte iblandt?
  Pyt nu med det, og godt at du forblev sammen med husbond i så mange år, at I såvel har lært hinanden at kende, men ditto dermed ændringer med tidens tand 🙂
  Jeg ved ganske vel, at du ikke gider besøge mit legehus, og det helt OK, men jeg vil give dig en gave, som sikkert vil blive positivt modtaget (dog glem, at han skriver I med småt :), når du om få måneder går på lykkelig pension 😀
  Adressen er: http://sprogvildkab.blogspot.dk/
  Alt bedst ønskes I fremtidigt fra anjoe

  Kommentar af anjoe — 26. december 2012 @ 18:31

  • Helt sikker kan jeg ikke være, men jeg stod i hundeafdelingen; katteafdelingen var andetsteds i butikken 🙂
   Mange tak for gaven – det ligner ganske rigtigt en meget interessant blog.
   Og også tusind tak for dine gode ønsker 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 19:03

 5. Nå så dovnede I den kun en dag, men tog til Kristianstad på den 2. juledag. Jeg kan lige forestille mig amerikansk TV for hunde. De er virkelig skøre derovre.Det er egentlig sjovt, at hver gang man hører om noget virkelig skørt, så kommer det fra Amerika, det er lidt lige som erstatningssagerne som du havde oppe just for nyligt.

  Kommentar af Stegemüller — 26. december 2012 @ 19:15

  • Bortset fra parkeringstrængslerne var i dag også det rene dovneri 🙂
   De er ærlig talt ofte temmelig ekstreme over there

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 20:09

 6. Suk en masse skrammel man kan købe til sine menneskeliggjorte husdyr.. Et tykt tov med en stor knude på er verdens bedste legetøj.. 🙂

  Kommentar af Inge — 26. december 2012 @ 19:50

  • Ja, så enkelt er det faktisk … det kunne man så også købe, men de der gummiørne var altså en tand for klamme 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 20:10

 7. Svenskerne er åbenbart med på trenden med at bruge flere og flere penge på kæledyrene. Vi har da også investeret i lidt kattelegetøj fra tid til anden, men det er kun yngstemand, der er interesseret, og hans yndlingslegetøj er pt. et par store sokker, som han dårligt nok kan slæbe rundt med. Jeg har altid troet, at det hed boxing day, fordi det var den dag, man skulle ud og bytte sine julegaver, men etymologerne har ikke engang den forklaring med. De har derimod, at man satte nogle metalkasser op uden for kirkerne ved bestemte helligdage for at lokke lidt ekstra almisser ud af folk, og at de handlende, der kom til de “store huse” netop på boxing day hentede enten en kasse med godter eller nogle penge som en slags erkendtlighed for at have ydet god service. Så der kan man bare se! Men det med at bytte julegaver, eller i det hele taget at få dem, er vel også en nyere foreteelse.

  Kommentar af Henny Stewart — 26. december 2012 @ 22:49

  • Ja, mon ikke de er godt med, de svenskere! Vores erfaring med købt kattelegetøj er, at … det gider de simpelthen ikke. Hvorimod et garnnøgle kan bibringe kattene mange, mange timers uendelig morsom beskæftigelse.
   Hehe, jeg tror nu nok, at danskernes gavebyttetider lå efter 2. juledag; i hvert fald indtil den nye lukkelov trådte i kraft, men ja, julegaver er vist noget yngre end de fleste ord i etymologisk ordbog 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 22:57

 8. Hallo Ellen og fortsatt en riktig fin jul til dere!
  Ja, tidene forandrer seg. Salg første juledag, vil vi det egentlig? Ikke jeg. Første juledag får fortsatt lov til å holde på sine tradisjoner om en familiens dag hos oss. Det ser det ut for at generasjonen etter oss også følger opp.

  Måtte innom nå å få med meg litt dansk juleduft. Begynner å få abstinenser da det har blitt alt for lite Ellen og blogg det siste. 😉 Kos dere og nyt den aller siste julen før du blir pensjonert. 😉 Et riktig godt og fint, friskt år til dere i det kommende, og takk for veldig trivelig følge hittil.

  Kommentar af karlhalvorsen — 27. december 2012 @ 5:45

  • Hej Karl – jeg håber du har haft en dejlig jul uden de voldsomme abstinenser 😉
   Jeg synes ikke, det er i orden at starte udsalg 1. juledag. Heller ikke 2., for den sags skyld, men det kan vi ikke stille noget op imod.
   Ja! Det var min sidste ikke-pensionistjul. Underlig tanke …
   Godt nytår til dig 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. december 2012 @ 9:00

 9. Kjøpe klar og leketøy til dyr??? Mista hodet sitt, tror jeg.
  Men kjøpe mat til dem og utedyr er noe helt annet.
  Fortsatt god ferie 🙂
  Klem på en hverdag 🙂

  Kommentar af Mormor — 27. december 2012 @ 10:38

  • Noget af legetøjet var okay, men ikke gummiørne og ditto flodheste!
   Tak, mormor og hav det godt 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. december 2012 @ 13:48


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.