Hos Mommer

25. december 2012

Maraton Downton Abbey

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:28
Tags: , , , ,

IMG_3723Efter gårsdagens svesketrængsler takkede andestegen os ved at blive præcis som den skulle være – man må sige, at det var noget af et brystparti, den berberiand havde. Og stort set intet fedt på eller i kroppen. Den må have motioneret godt og grundigt hele livet igennem med den muskelmasse.
Vi kunne have bespist mindst seks personer alene med brystkødet og de to lår fra denne ene and, som det måske kan ses på billedet, så vi ved godt, hvad der står på menuen igen i aften. Der er masser af kød tilbage på skroget til at plukke af og bruge til et eller andet. Det var en halvdyr and, men sjældent har jeg fået så meget kød og smag for pengene.

Amaronen, vi drak til, var heller ikke så ringe endda …

P1010099Med hensyn til min julegave, gættede jeg rigtigt: Det var en Le Creuset stegegryde – den største, man kan få. Mig, som for bare få år siden ville have søgt skilsmisse, hvis John havde givet mig husholdningsartikler i gave, blev bare SÅ glad – lige som jeg blev det med de to andre Le Creuset-gryder og den store Kenwood, han har givet mig. 
Jeg fik den ønskede skridttæller plus en flaske parfume af Charlotte, så det blev også til en forkælelsesgave – alt er derfor som det skal være … ingen grund overhovedet til klager.

I dag har hele vores fysiske formåen strakt sig til at hente nogle kurvfulde brænde ude i skuret.
Intet har vi gidet; intet har vi gjort. Vejret har været tungt, gråt, trist og 2° varmt. Sneen ligger her stadig, men der er ikke så meget af den som i går.

Derfor har den stået på Downton Abbey, sæson 3, i stor stil. Gad vide, hvad det er, den serie taler til både hos så mange danskere, svenskere og ikke mindst englændere? Og vel også andre, må jeg gå ud fra. I princippet minder den om Upstairs, Downstairs, men er alligevel noget andet end den. Og bedre, selv om den også var god. Kunne måske også sammenlignes med Matador, som den kan kvalitetssidestilles med, synes jeg – her kan jeg ikke sige, om den ene er bedre end den anden, men begge serier har en lidt større integration mellem høj og lav end i Herskab og Tjenestefolk … er det det, der taler til os? Er det de flot beskrevne tidsbilleder? De eminente skuespilpræstationer? De kan dog ikke gøre det alene. Julian Fellowes fantastiske fortællinger? 
Den er i hvert fald hamrende god – vi har set fem afsnit i dag og håber, vi måske kan nå at se det sjette. Så er der kun tre tilbage til i morgen.

I et af afsnittene nævntes kvindernes stemmeret i England; et emne, hvor de (også) var lidt tilbage i forhold til Danmark. Edith går aktivt ind i emnet ved at skrive til aviser om det. Kvinder over 30 fik stemmeret i 1918. Først i 1928 gik stemmeretsalderen ned til 21 år som for mændene:

Women were enfranchised 80 years ago, on February 6, 1918. The Representation of the People Act gave the vote to women over 30 who “occupied premises of a yearly value of not less than £5”.
But it was not until 1928 that the voting age for women was lowered to 21 in line with men.

I Danmark fik de det som bekendt i 1915. I Schweiz i 1971 og i Lichtenstein først i 1984! Gad vide, om det var George Orwells skyld?
Her kan ses, hvornår det skete i verdens lande, hvis man skulle være interesseret. Der er et par overraskelser iblandt.

Vi skal også nå at se Ken Folletts Uendelige Verden, efterfølgeren til Jordens Søjler, som var god, men efterfølgeren var bedre som bog, så nu er jeg spændt på filmatiseringen af den.
I aftes så vi En Kongelig Affære, så vi har snart helt firkantede øjne.

Men ih, hvor er det al’så hyg’ligt.

28 kommentarer

 1. Amarone og lækker and er ikke det værste vi kan mæske os i.. Du har ret julebordene rundt omkring ligner i mistænkelig grad hinanden.. 🙂

  Kommentar af Inge — 25. december 2012 @ 16:55

  • Det er så godt – og så feder det ikke før efter nytår 😉
   Mange danskere må have samme smag 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. december 2012 @ 17:07

 2. Her er dagen gået med motionscenter (en tur op ad Alpe d’Huez) og masser af YouTube videos 😉
  En Kongelig Affære så jeg sørme i en KLM-flyver på vej fra Bangkok til Amsterdam 😉
  Fortsat god juleferie i snehytten 🙂

  Kommentar af Per Teilmann — 25. december 2012 @ 17:12

  • Du har sandelig været en hel del mere aktiv end hvad vi har kunnet svinge os op til 😉
   Tak, i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. december 2012 @ 17:49

 3. Her står den sjovt nok også på and igen i aften. Dejligt 🙂

  Kommentar af Eric — 25. december 2012 @ 17:13

  • Ja, herligt, at der er til mere end to i en god and 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. december 2012 @ 17:50

 4. Amarone og and er sikkert hit. Og i aften tager vi resterne af anden og resterne af druen. På den måde går der ikke noget til spilde, og jeg slipper for at lave noget. Ren win-win.

  Kommentar af Su — 25. december 2012 @ 17:36

  • Su – det er mig – men det var ikke med vilje.

   Kommentar af Susanne — 25. december 2012 @ 17:37

   • Og så forsvandt det første igen. Er der mon drillenisser, der stadig er i gang juledag? Det glæder mig, at I havde en dejlig aften i det svenske. Menuen er der i hvert fald ikke noget i vejen med. Her er der nok til at gentage og nyde, så jeg slipper for at gå i køkkenet i dag. Og det er slet ikke så tosset.

    Kommentar af Susanne — 25. december 2012 @ 17:40

    • Det første forsvandt ikke helt, men ‘Su’ skulle godkendes som ny kommentator 🙂
     Det er en glimrende mad-vin-kombination, men vi drak nu hele flasken, må jeg indrømme. Og måske lidt mere …
     Næh, jeg klager skam heller ikke over, at der ikke skal laves mad i dag.

     Kommentar af Ellen — 25. december 2012 @ 17:54

 5. Her stod den på flæskesteg, så ingen and her 😉 Og Downtown Abbey har jeg endnu ikke set og kommer nok heller ikke til det. Er ikke til serier, men jeg håber på at jeg når at se De urørlige i 2012 🙂
  Rigtig gode juldage ønskes I i det svenske.

  Kommentar af Lene — 25. december 2012 @ 18:38

  • Synd, Lene – du går glip af noget – du bliver simpelthen nødt til at afvige fra dine principper – du kan jo købe dem på dvd og se dem, når det passer dig 🙂
   De Urørlige SKAL ses i år, ja!
   Tak – og I må fortsat hygge jer i det nordjyske.

   Kommentar af Ellen — 25. december 2012 @ 19:20

 6. Gryden er en skøn gave; sådan en kunne jeg også tænke mig bare i mindre udgave, for jeg laver jo ikke mad til så mange. Jeg ved ikke hvad det er der gør dem så specielle, men jeg har hørt at de skulle være fantastiske at lave mad i.

  Jeg kom desværre for sent ind i Downton Abbey til at forstå sammenhængen, så jeg droppede den igen. Jeg overvejer at se med på Jordens Søjler i aften kl. 21:00.

  Kommentar af Stegemüller — 25. december 2012 @ 20:20

  • De er tybundede, men det er der jo så mange gryder, der er. De er fantastiske at lave mad i, men de er også smukke, så man kan stille gryden direkte på bordet, hvilket er en fordel i sig selv 🙂
   Jeg tror, du vil kunne blive fanget af Jordens Søjler – Ken Follett er en rigtig god forfatter.

   Kommentar af Ellen — 25. december 2012 @ 20:59

 7. Ih hvor hyggeligt! Og sikke gode gaver du fik! Le Creuset tæller ikke som husholdningsgrej 😉 det er også ren forkælelse! Og nu hvor John skal til at gå hjemme vil han da have nogle ordentlige ting at arbejde med – mig narrer han ikke 😀

  Kommentar af Kong Mor — 25. december 2012 @ 20:39

  • Det er da DET! – Han vil simpelthen bare have nogle ordentlige redskaber! Hvorfor har jeg dog ikke selv set det? 😉

   Kommentar af Ellen — 25. december 2012 @ 21:01

 8. Heldiggrisen.
  Kos deg nå riktig godt og få ikke firkantede øyne, de er ikke fine.
  Klem og nyt juledagene, med din Le Creuset 🙂

  Kommentar af Mormor — 25. december 2012 @ 22:34

  • Tak, jeg koser og skal nok passe på øjnene mine 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 8:57

 9. Jeg tror ikke Jimmi skal læse med her, jeg må desværre indrømme at jeg glemte at stege det stykke andebryst jeg havde købt til ham (jeg spiser ikke selv and) men han tog det nu meget pænt med at måtte “nøjes” med flæskestegen. Her står den også på seriekiggeri, jeg har lånt The Tudors af min mor, der er til nogle timers kiggeri endnu..;-D

  Kommentar af rejen — 26. december 2012 @ 7:30

  • Så længe det er flæskesteg, Jimmi må ‘nøjes’ med … han havde nok syntes, det var værre, hvis du havde været vegetar 😉
   Lyder hyggeligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 8:59

 10. Det lyder vældig godt med alle de gode film. Jeg har ikke selv taget hul på Downton endnu, men det bliver snart – jeg er lige ved at oversætte min dukkehusblog til engelsk, så det er jeg lidt opslugt af. Jeg ved ikke, hvad det gør Downton så god, men ja, den er meget Matador-agtig. Jeg glæder mig til at se den… 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 26. december 2012 @ 10:29

  • Den kan du roligt glæde dig til – treeren svigter ikke i forhold til de to første 🙂
   Bare sig til, hvis du har brug for en korrekturlæser. Ikke fordi jeg ikke har tillid til dit engelske, for det er sikkert meget bedre end mit, men jeg ved af bitter erfaring, hvor svært det er at læse korrektur på sig selv.

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 11:12

 11. Det ser hyggeligt ud, julebordet. Fruens umiddelbare svar på spørgsmålet om, hvad Downtown Abbey taler til hos danskerne er: Den virker som om den er autentisk.

  Kommentar af Jørgen — 26. december 2012 @ 13:12

  • Det var et godt bud – for det gør den. Virker autentisk, men det gjorde Krøniken også, og den fængede aldrig helt på samme måde.
   Det er jo i bund og grund også lige meget – bare den er god 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. december 2012 @ 14:19

 12. Hvilken fortryllende første juledag. Min juleferie går næsten altid med familiebesøg og vandring, så pludselig er det hverdag igen. Selvom jeg nok lige tog en slapper forleden, hvor der var mange film på tv (bl.a. en del af Jordens Søjler, som jeg dog har set før- glæder mig til fortsættelsen, for bøgerne slugte jeg råt).

  Kommentar af conny — 29. december 2012 @ 19:40

  • Den var dejlig 🙂
   Jeg glæder mig meget til Uendelige Verden – jeg slugte også bøgerne på rekordtid. Jeg troede vi ville nå at se den i Sverige, men vi fik ikke engang begyndt …

   Kommentar af Ellen — 29. december 2012 @ 19:54

 13. Det lyder som en dejlig afslappende jul, når nu det ikke skulle være med englænderne i år! Jeg læste altså lige lidt let hen over det med Downton Abbey – jeg er kun lige færdig med sæson 1, men er helt grebet af den. Jeg synes visse personer minder meget om dem i Upstairs & Downstairs – som Rose derfra minder om Anna i Downton. Men derudover er billederne fantastiske, og det er mere nuanceret nok fordi vi er 20 (30?) år længere fremme i film-making?

  Jeg er ved at læse Jordens Søjler – men med tre guldbørn tager det sin tid; som Magnus tørt konstaterede… “du er ikke engang færdig med din bog inden du rejser”. Men 480 sider med tre unger i benene syntes jeg var OK. Så filmudgaven må lige vente lidt til jeg er færdig med bogen/bøgerne. Og så venter jeg jo på nummer to i hans nye trilogi i en spiselig og bærbar udgave!

  Kommentar af Nille — 31. december 2012 @ 21:42

  • Downton Abbey griber vist stort set alle – og jeg tror, du har en god pointe i, at det har en effekt på os, at vi er 30 år længere fremme i teknikker o.m.a.
   Jordens Søjler var rigtig god, men Uendelige Verden er meget bedre, så du har noget at glæde dig til.

   Kommentar af Ellen — 31. december 2012 @ 23:21


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.