Hos Mommer

30. november 2012

Endelig fredag … endelig Sverige

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:41
Tags: ,

Lykken er, når fredagsmødet slutter 10 minutter før tid, så man kan komme 10 minutter før ud i den begyndende myldretidstrafik, der først bliver rigtig slem en time senere.
Lykken er ikke at hænge et kvarter i en fuldstændig uforståelig kø et sted, hvor der aldrig nogen sinde plejer at være kø.
Hold.da.fast. hvor jeg glæder mig til at slippe for den elendige myldretidstrafik! Men det har jeg måske nævnt før? Det bliver næsten bedre end det ikke at skulle arbejde mere.
Sneen beholdt de vist stort set i Jylland – i hvert fald har vi fået yderst begrænsede, nærmest ikke-tilstedeværende mængder her, men det gør ikke spor – selv sneen omkring torpet på søndag har de åbenbart aflyst igen. For min skyld kan den så glimrende holde sig væk til d. 23. december til omkring middagstid.

Vi kører til Sverige, når John kommer hjem. Det er tre uger siden, og det er for lang tid, hvis man spørger mig.
Det gør man så ikke … John gør i det mindste ikke, for han ved godt hvordan jeg har det med det. Han synes det er nok med hver tredje weekend i årets 4-5 koldeste måneder, “fordi vi ikke kan foretage os så meget deroppe”.
Jeg synes jo, at man altid kan foretage sig noget deroppe – det er bestemt også at foretage sig noget at sidde foran brændeovnsvarmen og strikke. “Du kan da strikke derhjemme!” “Ja, men ikke foran en brændeovn. Eller med maden simrende på det hyggelige, gammeldags komfur. Det er det, der gør hele forskellen.”
Man kan ikke vinde hver gang, og John har hidtil fået sin vilje. Det bliver alligevel anderledes til næste vinter, fordi vi vil kunne være der i længere tid ad gangen.

Apropos mad, så bliver simremaden boeuf bourgignon denne gang. Jeg tror det er over 10 år siden, jeg sidst har lavet det, og det er faktisk kanonlækker mad. Jeg har oven i købet flottet mig og købt en vaskeægte og god bourgogne til at proppe i gryden, samt en lige så vaskeægte og endnu bedre bourgogne til at drikke til maden.
Alle kokke siger, at man skal drikke den samme vin til maden, som man kommer i maden. Jeg nægter simpelthen at tro på, at selv de bedre kokke kan smage forskel!
Jeg er med på, at hvis man bruger noget udrikkeligt sprøjt, vil retten smage mindre godt, end hvis man også kunne finde på at byde sine smagsløg den anvendte vin, men hvis man har tænkt sig at drikke en rigtig god (og dermed også temmelig dyr) vin til maden, så bliver det for mit vedkommende med en knapt så god vin i gryden.
Jeg kunne så godt tænke mig at lade det komme an på en prøve engang: lade fx en Pricebror smage på Ellens boeuf bourgignon gange to (med og uden samme drikkevin) og fortælle hvad der var hvad. Måske gange tre, fordi:

Apropos blindsmagning: jeg befandt mig engang, for mange år siden, i et selskab på seks, hvoraf de tre herrer alle særdeles hårdnakket hævdede, at de til enhver tid kunne smage forskel på Hof og Tuborg – uha, den er jo voldsom, mente de! De gik nærmest helt i selvsving over det, så vi tre meget skeptiske kvinder vekslede et indforstået blik, sagde, at det måtte komme an på en prøve og gik derefter ud i køkkenet og lukkede døren. 
Vi fordelte de to slags øl på 3 x 3 glas, nummererede dem og skrev selvfølgelig ned, hvad der var i de enkelte glas.
Det gør det nemlig virkelig svært: hvis man skal vælge mellem to, har man 50 % chance for at gætte rigtigt, men hvis man skal ramme tre ud af tre, minimeres chancen væsentligt for, at folk bare er heldige i deres gætterier.

Behøver jeg at sige, at ingen af de tre selvbestaltede eksperter ramte et resultat, der bare nærmede sig noget, der kunne overbevise kvinderne om, at de kunne smage forskel? Faktisk ramte de så forkert, at det i sig selv næsten var en statistisk umulighed.

God weekend.

39 kommentarer

 1. Jeg forstår altså godt John 😉 Jeg er glad for jeg både kan strikke og sidde ved brændeovnen uden at køre til Sverige 😉
  Her er der heller ikke kommet meget sne, og vi vil altså helst ikke have det før den 24. om eftermiddagen.
  Blindsmagning er svært, det viser alle forsøg jo nærmest også. Folk bliver næsten altid overraskede og tit nærmest chokerede.
  God weekend til jer også – deroppe i det svenske.

  Kommentar af pigenfralandet — 30. november 2012 @ 15:58

  • Ja, det gør du vel 😉 … men den brændeovn trækker altså meget her om vinteren 🙂
   Det er rigtigt. Har du prøvet det? Jeg har med vin, og det er helt vildt svært; selv vores eksperter (som var for kloge til at prale på forhånd) faldt i en gang imellem.
   Tak i lige måde til jer på Lolland 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 16:19

 2. God helg 🙂

  Kommentar af Kamelrytterske — 30. november 2012 @ 16:05

  • Tak, i lige måde, du 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 16:20

 3. Der er så meget mænd ikke forstår!..God tur til det svenske og ja sneen må gerne holde sig langt væk.

  Kommentar af rejen — 30. november 2012 @ 16:09

  • Hehe, det er der, men det ved de slet ikke 😉
   Tak og jatak 😉

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 16:20

   • Jo, vi gør! Især ved kvinder! 😉

    Kommentar af AagePK — 30. november 2012 @ 21:23

    • Det gæl’s ikke 😉

     Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:43

 4. Du skriver “for mange år siden” – selv før 2008 tror jeg heller ikke, at man kunne smage forskel på Hof og Tuborg. Produktionen foregik ofte samme sted og siden 2008 er produktionen flyttet til Fredericia: http://www.carlsbergdanmark.dk/omos/Historie/Tidslinier/tuborgshistorie/Pages/default.aspx
  Skål 🙂

  Kommentar af Søren — 30. november 2012 @ 16:32

  • Jeg mener mange år … vi taler 1983 eller 1984 her 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 20:57

 5. Er der noget i vejen for at installere en brændeovn og et gammeldags komfur i jeres danske hjem?
  Sjovt nok har jeg aldrig smagt boeuf bourguignonne, men nu har jeg slået det op og ved, hvordan man laver det – og det gør jeg ‘nok’ ikke 🙂

  Kommentar af Rasmine — 30. november 2012 @ 17:03

  • I høj grad, desværre. Kommunen har forbudt brændeovne i vores rækkehuskvarter, så det får vi aldrig.
   Man gider nok ikke lave den ret til én person … af én tilberedning har vi til mindst to dage, måske tre. Det kommer lidt an på, hvor meget vi har udfoldet os fysisk 😉

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:00

 6. Rigtig god tur til Sverige, vi har heldigvis en brændeovn herhjemme, så vi bliver foran den.. 🙂 selv om det også er ved at være længe siden vi var hinsidan.. og nok også længe til vi kommer derop igen, der er og har været for mange andre aftaler i weekenderne.

  Jeg har været med til at afprøve samme test, ikke på mig selv, men på nogen øl-kloge-åger af samme kaliber som dem du var sammen med, resultatet var helt det samme som I oplevede.. 🙂

  Kommentar af Inge — 30. november 2012 @ 17:07

  • I har for travlt! 🙂 Det er jo til syvende og sidst et spørgsmål om prioritering.
   Hehe, vi må vist konstatere, at man(d) ikke kan smage forskel 😀

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:02

 7. At I nænnede at tage illusionerne fra de tre herrer! Men mon ikke de, belejligt nok, har ‘glemt’ hændelsen igen – meget hurtigt …

  Kommentar af fiberfryd — 30. november 2012 @ 17:33

  • Det nænnede vi sagtens – du skulle have hørt dem – og de fik ikke lov til at glemme det lige med det samme 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:03

 8. Det er vel nærmest muligt for jer at flytte til Sverige permanent, når du er holdt op med at arbejde? Eller det bliver måske for meget af det gode.

  Jeg synes, det er meget skægt med disse herrer, der var overbevist om, at de kunne smage forskel på Hof og Tuborg. Det har jeg aldrig selv kunnet, ikke at jeg har indtaget det i rå mængder, men begge dele smager, så vidt jeg husker, af kun en ting, nemlig øl!

  Kommentar af hennystewart — 30. november 2012 @ 18:53

  • Vi talte faktisk engang om at sælge DK-huset og flytte herop, men gik bort fra det af to årsager. Den ene var, at heroppe er vi 100 % afhængige af at være lige så 100 % mobile, så hvis vi ikke kan køre bil, hugge brænde, male hus og meget andet, er det ikke her, vi skal bo. Og ja: det ville nok også blive for meget af det gode, men vi satser da på at dele tiden op i fire fra næste sommer: DK, S, UK og campingvognen. Hvordan fordelingen bliver, vil vise sig – den lægger vi os ikke fast på.

   Jeg har sjovt nok aldrig hørt kvinder, der påstår, at de kan smage forskel. Masser af mænd, derimod. Som så ikke kan smage forskel 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:08

 9. Og jeg sidder i stuen og sveder 🙂 brændeovnen bliver fyldt op, for landmanden er mere kuldskær end hans frue. Der er lavet to slags marmelade, når nu jeg kun en gang imellem kan få lov til at kommentere hos jer andre. For det hedder det vel? Eller hedder det I andre 😉 god weekend i det svenske

  Kommentar af Lene — 30. november 2012 @ 20:06

  • Har I stadig netproblemer, I stakler? Irriterende, altså.
   Høhø, Lene, du kender jo godt svaret 😉
   Tak i lige måde til jer i det nordjyske.

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:10

 10. Om vin og mad sagde Flemming Hvelplund engang at dyr mad ikke kan fremhæve billig vin, men at dyr vin kan fremhæve billig mad. Er det ikke lidt det du diskuterer med dig selv her. Jeg tænker ikke på vinen i maden. Kommer til at tænke på en herlig bøf i bourgogne jeg fik i Beaune engang. Den ret var ikke turistoverspringshandlingspræget. Ølsmagningen med de overkloge mænd (kvinder vil aldrig være så påståelige, vel?) fik mig naturligvis til at tænke på den mand der påstod altid at kunne kende forskel på rød og hvid vin. Ved den foranstaltede prøve var resultatet 100% forkert. Jeg var du også ret ondsindet anlagt, men det er vel tilladt i en sådan situation.
  God weekend i det svenske.

  Kommentar af Jørgen — 30. november 2012 @ 20:14

  • Hvelplund har fuldstændig ret, men det var nu ikke helt det, jeg mente her 🙂
   Så du har også været i Beaune? Der kan man få temmelig gode vine og temmelig god mad, for nu at underdrive en anelse 🙂
   Kvinder kan skam være meget påståelige. Jeg kan i hvert fald, men lige på punktet med blindsmagning på øl og vin tror jeg, at både jeg og andre kvinder er mere tilbageholdende med praleriet 😉
   Man har næsten pligt til at være ondsindet (men selvfølgelig retfærdig), når nogen inviterer sig selv på en blindsmagning på en påståelig og selvhævdende måde!
   Tak og i lige måde til jer.

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:15

   • Jeg er helt med på at det ikke lige var det du mente, jeg kom blot til at tænke på Hvelplund. Jeg vil ej heller drøne rigtig dyr bourgogne i gryden.

    Kommentar af Jørgen — 1. december 2012 @ 8:23

    • Han er også god – har haft fornøjelsen af ham to gange i vinklubben.

     Kommentar af Ellen — 1. december 2012 @ 11:12

 11. DET er det jeg altid har sagt. Ligesom man ikke kan gøre noget rent med en beskidt klud, kan man heller ikke lave god mad med dårlige råvarer. Jeg gad godt smage din bourgignon! Sikker på den smagte godt!

  Kommentar af Kong Mor — 30. november 2012 @ 21:46

  • Nemlig! Men jeg nægter stadig at smide en bourgogne til 200 kroner ned i gryden 🙂
   Jeg laver det først i morgen – det skal jo stå i flere timer og simre.
   Jeg skal gerne lave det, hvis I kommer herop næste år. Bortset fra, at jeg nok får stor præstationsangst over at skulle servere det for en indfødt franskmand 😉

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 21:58

 12. “Vi kører til Sverige, når John kommer hjem. Det er 3 uger siden…” Jamen, så kør dog, for pokker! Eller har han stadig tømmermænd? 🙂
  Organoleptic er en svær en, jeg har prøvet. Ikke at blive professionel smager, der hjælper levnedsmiddelindustrien med at levere enssmagende frosne retter, såsom Pizza Margherita, over en tidsperiode. Men som led i uddannelsen til hjemkundskabslærer skulle vi igennem en serie tests, under standardiserede forhold for på egen krop at lære kravene at kende. Og allerede der gjorde i den fejl, ikke at overholde de basale krav til testsituationen: der skal være totalt neutralt: ingen dufte af parfume, røg, om det er cigaretter eller ildsted, og så: totalt ro uden pres: med 3 kvinder i lokalet, der allerede har dømt? Duer ikke.
  Man bruger forskellige stoffer og fortyndinger for at skelne almindelige smagere fra supersmagere: jeg dumpede f.eks PTC-testen (phenylthiocarbamid, jeg kunne ikke smage det, supersmagere synes det er rædselsfuldt), og sammen med andre ting har jeg så taget ad notam, at jeg ikke er supersmager, og derfor behøver jeg ikke Chateau Petrus for at nyde en flaske vin, Donna Y eller Supremasso, begge stukket sammen af Vinding-Diers kan gøre det. Og, som i aften, 3 glas Massandra Kokour Surozh til desserten, var nok. Derefter kan man alligevel ikke smage den lette aprikos-note i karamel.
  For en del år siden flyttede den nye ejer produktionen af Hoegardens Vitt til et større bryggeri for bedre at udnytte apparaturet. Jeg skrev til dem om min bekymring om, at gærcellerne ville adaptere til de nye lokale forhold og dermed ændre smag og aroma, lige som danbo-ost fra Midtsjælland smager anderledes end danbo fra Vestjylland. 2 år senere fik jeg et brev om at man havde flyttet produktionen tilbage. Jeg synes, det var storslået at de indrømmede deres fejl, de kunne have flyttet lige så stille, ikk’? Jeg blev ret stolt og glad.

  Kommentar af AagePK — 30. november 2012 @ 21:52

  • Lad nu være med at være så skarp, ikke?
   Lyder spændende med de test du var igennem – men du må ikke sammenligne forholdene med dem, vi udsatte de ‘stakkels’ mænd for – de var helt og aldeles selv ude om det!
   Det er åbenbart overhovedet ikke nogen fordel at være supersmager – ville hurtigt ruinere en, hvis intet mindre end Petrus kan gøre det 🙂

   Jo, det var meget flot at erkende en fejl (en fejl, de formentlig ikke var klar over?), og endnu flottere at skrive til dig og fortælle om det.
   Det ville jeg også have været rævestolt over.

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 22:05

   • Jeg var ikke den eneste, der gjorde opmærksom på problemer med at flytte et produkt, der er meget afhængigt af lokale forhold, da det drejer sig om levende organismer. Jeg havde læst om, at Mejeriselskabet Danmark var nødt til at hente en tankvognfuld, med anhænger, af yoghurt-kultur fra Rumænien hver 14 dag for at holde produktet ensartet. Det brugte jeg i argumentationen. Men de skulle jo lige prøve det selv. Og jeg syntes, det var utroligt flot at meddele mig om tilbageflytningen.

    Kommentar af AagePK — 30. november 2012 @ 22:20

    • Ja det var. Tyder også på en effektiv arkivering 🙂

     Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 22:36

 13. God weekend i Sverige 🙂 Gammeldags komfur – hvor gammeldags? At kunne smage forskel på Hof og Tuborg var det ikke mest et spørgsmål om tro og om politisk overbevisning? Og så er der forresten ingen sne i det midtjyske. Heldigvis, for jeg har lige afleveret Donnaen hos morforældrene, og de 2 x cirka 70 km havde jeg ikke lyst til at køre i dårligt føre.

  Kommentar af Fruen i Midten — 30. november 2012 @ 22:35

  • Tak 🙂
   Gammeldags som i brændefyret. Det er en del af opvarmningen af huset, og når det alligevel er varmt det meste af tiden, kan vi lige så godt udnytte det til slowfood.
   Jo, det er mest tro og overbevisning, om man er til det ene eller det andet.
   Godt I heller ingen sne har … jeg forstår dig godt, jeg er også (blevet) en kylling, når det gælder snekørsel, desværre.

   Kommentar af Ellen — 30. november 2012 @ 22:40

 14. Jeg forstår dig så evigt godt med myldretidskørslen! I sommer blev jeg kørt til Korsør fra Hvidovre omkring kl. 15 på en fredag (det var faktisk den 22. juni, hvor man skulle tro, der var lidt sommerferiestille). Hold da op vi kørte jo dårligt nok. Det havde på lange lange strækninger været meget hurtigere at cykle. Jeg gad godt nok ikke sidde i kø to gange om dagen, som mange mennesker må gøre. Det er godt at du kan indrette din arbejdstid efter de trafikale forhold.

  Det lyder rigtig hyggeligt at sidde og strikke ved brændeovnen; det er da bestemt at foretage sig noget. John må lære at stille sin uro 🙂

  Kommentar af Stegemüller — 1. december 2012 @ 0:03

 15. Hov jeg glemte at ønske god weekend.

  Kommentar af Stegemüller — 1. december 2012 @ 0:03

  • Du oplevede det jo også, da vi kørte hjem til mig sidste år … det er altid slemt på fredage, og den 22. juni er folk ikke begyndt at holde sommerferie. Hvis de er, er de på vej på ferie, hvilket bare gør trafikken endnu værre 🙂
   Det handler ikke så meget om at ‘gide’. Jeg gider bestemt heller ikke, men hvad er alternativet, når man er glad for både job og bolig? 🙂

   Det bliver anderledes til næste år, både for John og mig. Det er der rigtig meget, der bliver …

   Tak i lige måde, Hanne – og det er bestemt ikke et must at huske det 😉

   Kommentar af Ellen — 1. december 2012 @ 8:21

 16. Kunne du ikke lære John at strikke? Det kunne mænd jo engang. Måske det stadig ligger i generne….

  mvh Lone

  Kommentar af Lone — 1. december 2012 @ 0:27

  • Høhø, Lone … man kan godt høre, at du ikke kender John … og når han er kommet sig oven på besvimelsen, ville han garanteret (også) bruge sine gigtplagede hænder som undskyldning 😉

   Kommentar af Ellen — 1. december 2012 @ 8:26

 17. Jeg forstår dig så glimrende. Da vi havde vores sommerhus oppe ved Asserbo, elskede jeg at komme derop – også om vinteren. Og selv om jeg sagtens kunne læse bøger og tegne og hvad jeg ellers fandt på derhjemme, så var det noget helt, helt andet deroppe. Måske er det også noget med, at man ikke KAN være praktisk; der er ikke tøjvask og støvsugning og alt muligt andet i baghovedet. Det er lidt det samme i en campingvogn… man hygger sig bare mere…

  Kommentar af Mia Folkmann — 1. december 2012 @ 10:27

  • Nemlig! Dejligt med lidt forståelse. Det er nok det med pligterne, der gør en del af forskellen … og så den brændeovn 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. december 2012 @ 11:13


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.