Hos Mommer

10. november 2012

Bagsiden af medaljen

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:29
Tags: ,

KomfurrensningP1050977Enhver medalje har en bagside, hvilket også gælder livet her på ødegården.
I aftes drillede det gammeldags komfur. Det startede fint og hurtigt nok, men efter en tid begyndte det at ryge kraftigt fra det.
Meget kraftigt. Vi sad intetanende inde i stuen og nød brændeovnsvarmen, men da jeg havde et ærinde i køkkenet, var det som at træde ind i en undergrundsbar i forbudstidens USA, så røgfyldt var det. Man kunne ikke se en hånd for sig, men jeg fik hostende famlet mig hen til døren og åbnede ud til det fri.
Dammit – nu var der lige blevet næsten fint varmt, men bortset fra, at brænderøg lugter behageligt i forhold til tobaksrøg, gælder det kun for begrænsede mængder, hvilket man ganske afgjort ikke kunne kalde dette yderst effektive røgslør … det var med at få skabt gennemtræk i en vis fart.
Det undrede mig nu lidt, for det er ikke så længe siden, jeg rensede røgkanalerne for sod og snavs … mente jeg … men det er oftest, fordi det alligevel er for længe siden det er gjort, at komfuret laver dette nummer.
Der var ikke andet at gøre end at få slukket ilden og så ellers rense både skorstensrør og komfur som det første lørdag morgen.
Det er noget værre griseri, men nødvendigt er det jo, så vi gik til makronerne lørdag morgen og fik ryddet ud i slaggerne.
Jeg tændte glad op. Det røg igen! Pokkers!
Nu vidste vi ikke rigtig, hvad vi skulle gøre … sidder der noget helt oppe i skorstenen? Hvis det er tilfældet, kan vi nok ikke rigtig gøre mere selv, Efter komfurrensningmen må have fat i skorstensfejeren – ‘sotaren’, som det hedder på disse kanter.
Jeg gav pokker i røgen og fortsatte med at holde ild i komfuret, idet jeg satsede på, at når der først var gang i det for alvor og det var blevet gennemvarmt, ville det stoppe med det pjat. Så måtte vi holde yderdøren åben så længe.
Min teori holdt heldigvis stik. Nu fungerer det fint uden at røgforgifte os, og der er dejligt varmt i hele hytten.

En anden bagside er efterårsoprydningen – dette gælder dog ikke kun for ødegårde, men for alle med haver, går jeg ud fra. John var ude og skære humlen ned, inden den når at svine alt for meget til på terrassen.

P1050987

P1050986I enhver betydning er der løbet meget vand i åen, siden vi var her sidst – jeg ville ikke gå helt ud på broen, for jeg havde mine nye støvler på. De skulle efter sigende være vandtætte, men jeg var for meget en kylling til at lade det komme an på en prøve …

Vedklyven skulle nu endelig indvies. Sidste gang var det en weekend med regn fra morgen til aften, men denne gang er det tørvejr.
John riggede til; jeg tog godt med tøj på og kom ud for at være den, der ‘fodrede’ dyret, mens John skulle styre saven.

Der blev skåret ét stykke, hvorefter Ellen trykkede på stopknappen og omgående gik i strejke. Hold da op, hvor den larmede. Hvinede hysterisk, nærmest.
Den er sikkert glimrende til sit formål, men jeg nægtede at stå der i så meget som et minut uden høreværn, og vi har kun ét sæt.
Selv John måtte indrømme, at det var for slemt. Jeg har ellers tit skældt ham ud for ikke at bruge høreværn ofte nok …  der er ikke noget at sige til, at manden lider af tinnitus, så meget som han byder sine arme ører.

Nu er John kørt til Kristianstad for at købe et høreværn til mig …

Reklamer

28 kommentarer

 1. Sikke da en omgang røg i køkkenet I har haft. Her har vi en åben pejs, der nu næsten ikke bruges, men tidligere har vi også oplevet, at der var lidt for meget røgvender i den. Skorstensfejeren lærte os, at man kunne anbringe et par avissider i aftrækshullet, antænde det og derved hurtigt varme skorstenen op – så røgen forsvandt ud gennem skorstenen. Kan I mon gøre tilsvarende?

  Kommentar af Jørgen — 10. november 2012 @ 14:53

  • Det trick kender vi godt, men det var ikke problemet her, da vi aldrig tænder op i køkkenet før vi ved, at skorstenen er varm. Der er nemlig aldrig nogen sinde problemer i forbindelse med at tænde op i brændeovnen.

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 16:55

 2. Fin strategi med at få luftet ud – især fordi du på forhånd ved hvad det er der brænder og at ilden ikke breder sig derfra. Men ved du ikke det, så er det altså ikke det smarteste i verden at åbne en dør.

  Håber han anskaffer dig sådan et moderne et med radio i og fin antenne – så du kan gå rundt og ligne en robotdame, der har forvildet sig ud i ødemarken. Beeep – Beeeep… 🙂

  Kommentar af overleveren — 10. november 2012 @ 15:19

  • Det ved jeg godt, at man ikke må, men jeg var 100 % sikker på, at det ikke var en ildebrand – vi har trods alt prøvet det stunt med komfuret masser af gange før.
   Hehe, der er hverken radio eller antenne i, men de fungerer efter hensigten – også uden jeg behøver at ligne C3PO 🙂
   Hmmmm. Jeg ville nok mere ligne R2D2 😦

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 16:57

 3. Godt at det kun var røg i køkkenet, håber John har skaffet dig nogle ordentlige høreværn..;-D

  Kommentar af rejen — 10. november 2012 @ 16:53

  • Ja … det var den helt bogstavelige form af betydningen, vi oplevede i aftes 🙂
   John har købt fine, gule høreværn til mig 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 17:00

 4. Man behøver ikke at ryge madvarer indendørs 😉 god arbejdsweekend til jer

  Kommentar af Lene — 10. november 2012 @ 17:25

  • Høhø 🙂
   Tak … men så meget skal vi nu heller ikke arbejde.

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 17:54

 5. “Der er røg i køkkenet” kan sagtens bruges her 🙂 godt du fik brugt med røgen 😉

  Håber dine høreværn er gode, så du kan hjælpe 🙂

  Kommentar af Tove — 10. november 2012 @ 18:04

  • Ja, det må du nok sige 🙂
   De virker fuldstændig efter hensigten, så nu er jeg kløveassistent igen 😉

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 18:39

 6. Sikke en gang røg I har haft. Godt, I klarede det.
  Og du har fået effektive høreværn, kan jeg se.

  Kommentar af betty — 10. november 2012 @ 21:11

  • Det var en værre gang røg, men vi har jo prøvet det før …
   De er meget effektive, så jeg er glad 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 21:47

 7. Røg i køkkenet er ikke altid rart. Romantikken ved brændekomfuret går fløjten. Uh, jeg må indrømme, at jeg er stor fan af centralvarme og elkomfurer. Men mens jeg læste, boede jeg i en lejlighed med kakkelovn. Og kakkelakker! Men dem fik jeg nu has på i løbet af et par måneder.

  Kommentar af hennystewart — 10. november 2012 @ 22:16

  • Romantik er ganske rigtigt ikke lige det første, der falder en ind med den gang røg …
   Kakerlakker er SÅ bvadr at leve sammen med – dem fik jeg rigeligt af, da jeg en kort overgang boede i New York.
   Jeg ville ikke ønske at leve på denne måde altid, men det er altså en skøn kontrast til det magelige fjernvarmeogvarmeigulvethverdagsliv, vi normalt fører. Elkomfur har vi skam også i Sverige, men igen, fordi det ikke er hverdag, nyder jeg at lave mad på det gamle komfur, når vi heroppe.

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 22:59

 8. Jeg ville nu blive lidt forskrækket, hvis jeg pludselig havde så meget røg fra komfuret, og jeg ville begynde at undre mig over om skorstenen var stoppet af et eller andet. Men godt I fik det klaret.

  Godt at du har fået fine høreværn, så du for alvor kan blive kløve-assistent.

  Kommentar af Stegemüller — 10. november 2012 @ 22:22

  • Du skal huske på, at vi har prøvet det hele mange gange før, og skorstenen kan ikke være stoppet, når stuens brændeovn kører perfekt 🙂
   Det er fine høreværn – de kan egentlig være nyttige i mange sammenhænge, har jeg tænkt over i dag 😉

   Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 23:02

 9. Jamen, jamen ,,, I keder jer da ikke i Sverige! Tænker i øvrigt, at du har ret i, at høreværn kan være nyttige i en del sammenhænge 🙂

  Kommentar af Bente — 10. november 2012 @ 23:47

  • Hehe, rigtigt – det er bare ikke videre diskret 😉

   Kommentar af Ellen — 11. november 2012 @ 8:54

 10. Træls når røgen vender den forkerte vej.. 🙂

  Kommentar af Inge — 11. november 2012 @ 7:13

  • Så kort kan det siges 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. november 2012 @ 8:55

 11. Sådan en gang røg lugter forfærdeligt – og man opdager det pudsigt nok aldrig lige med det samme. Sidste år da jeg var i Genève havde en af drengene tændt stearinlys – men oven på den tændte brændeovn. Vi sad i køkkenet og spiste og pludselig kom røgen væltende inde fra stuen. Det smeltede stearin sad hele vejen ned langs brændeovnen, og blev dejligt varmt og flydende hver gang vi tændte den – hvilket vi jo gjorde for at få den renset for parafin. Og s? sad vi istedet der med alle vinduer åbne og pivfrøs, så da den anden dreng kom hjem troede han, at vi var blevet mere eller mindre gale. Men det sad i huset i flere dage.

  Kommentar af Nille — 11. november 2012 @ 11:51

  • Sikke en historie. Hvordan kunne han dog også finde på det? 🙂 Brænderøg lugter godt nok bedre end overophedet stearin, men er stadig ikke godt i for store doser …

   Kommentar af Ellen — 11. november 2012 @ 12:36

 12. Bålrøg lugter godt mens det står på, men det er jo også udendørs 😉 Helt anderledes er det med brændeovnsrøg, eller komfurrøg, det stinker afskyeligt. Dog er der ingen af delene der lugter godt når først det hænger i hår, tøj og forpester tilværelsen 😉

  Kommentar af Pia — 11. november 2012 @ 16:43

  • Nej, det var også bare med at få det luftet ud, inden det satte sig fast. Heldigvis lugtede der ikke af røg næste dag, så det lykkedes os 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. november 2012 @ 18:26

 13. Begivenhedsrig weekend! Godt I ikke brændte det hele af!
  Høje lyde er bestemt ikke sundt, så det var godt at I har investeret i et ekstra sæt høreværn.

  Kommentar af Kong Mor — 11. november 2012 @ 22:28

  • Der var kun ild, hvor der skulle være – men altså lidt for meget røg 🙂
   Den larm ville jeg været blevet både døv og tosset af på ganske kort tid …

   Kommentar af Ellen — 12. november 2012 @ 7:38

 14. Jeg fik indviet min røgalarm godt og grundigt her i fredags, da jeg skulle varme kødgryden: jeg var kommet til at tænde det forkerte gasblus, hvorpå der lå et træ-skærebrædt, dækket af et grydelåg. Så jeg er ret glad for, at jeg tog mig sammen fornyligt til at købe et par Jakob Jensen-smarte røgalarmer, på tilbud. De gamle har ikke virket i flere år. I et svensk træhus med komfur og brændeovn må man da bare have nogen.
  En kold skorsten kan have kolde luftlommer, som røgen kan have svært at trænge igennem: når vi startede fyringssæsonen, eller havde været på vinterferie, tog vi renselemmen af og holdt en brændende avis ind i skorstenen. Dette råd fra en gammel skorstensfejer fik hurtigt træk igennem, så vi ikke måtte igennem de almindelige røgslør først.
  Børnebørnene må jo virkeligt føle sig hjemme hos dig:” Mommer smells just like bacon, right, Mummy?”
  🙂

  Kommentar af AagePK — 12. november 2012 @ 10:07

  • Puha, godt det gik godt … men hos jer brændte jo så også noget, der ikke skulle brænde. Jeg anser komfur og brændeovn for at være meget sikre varmekilder (røgudviklingen var selvfølgelig blevet opdaget noget før, men der var ingen fare på færde), og gasblus har vi ikke. Stearin- og fyrfadslys er aldrig uden overvågning. Jeg gider ikke røgalarmer – synes de er hysterisk følsomme … vi afmonterede den i sommerhuset i forrige uge; den gik i gang, bare kartoflerne kogte …)
   Som jeg skrev til Jørgen, vil du se, at vi kender brændende-avis-i-skorsten-fidusen, men en kold skorsten var ikke årsagen her, da brændeovnen havde brændt upåklageligt i en rum tid.
   Nu synes jeg ikke ligefrem, at det var bacon, der duftede af 😉

   Kommentar af Ellen — 12. november 2012 @ 12:07


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.