Hos Mommer

23. september 2012

En svampefattig weekend, men rig på så meget andet

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:23
Tags: , , , , ,

P1050018Først vil jeg gerne uddybe hvorfor jeg kom med måske lidt flere ting i går, end jeg normalt ville gøre, når jeg kommer som  gæst – om ikke andet, så for at berolige Rasmine
For det første havde jeg lovet Pia, at hun gerne måtte smage mine to havtornmarmelader. For det andet har hun snart fødselsdag, hvorfor det var oplagt at give hende det sjal, som var strikket i acrylgarn, hvilket jeg ikke bryder mig så meget om at gå med, men som Pia gerne bærer, fordi hun ikke tåler uld. Garnet var noget fra min mors gemmer, og jeg nænnede ikke at kassere det. Nu er det så kommet til ære og værdighed.
For det tredje belastede vi dem med vores selskab fra lørdag middag til søndag eftermiddag; dvs. at den stod på kaffe/kage, en sightseeingtur, der dækkede det meste af det nordlige Lolland, en lækker aftenmenu, morgenmad og en madpakke til svampeturen … så synes jeg altså ikke, man kan tillade sig at komme tomhændet … og jeg har så mange syede ting, jeg skal se at få foræret væk, så der er plads til at frembringe noget mere. Så Rasmine: du behøver ikke at have nogen præstationsangst, og som jeg skrev et par gange til kommentarerne til gårsdagens indlæg, er en flaske vin eller to altid dejligt at få som tak for ‘ulejligheden’.

Flotte store gevirerDe kørte os en skøn og lang tur rundt langs Lollands nordkyst; til Bandholm, Blans og Kragenæs havne; næsten helt over til Nakskov. Forbi Lindholm, hvorfra Ellehammer sendte sit fly i luften i 1906; til de smukke bakker (ja! Bakker på Lolland!) ved Ravnsborg slotsruin.
Vejret var regnfuldt og møgelendigt, da vi startede, men det blev bedre og bedre for til sidst at blive helt flot. Hellere regn lørdag end søndag, var vi helt enige om.

I dag har vi haft det smukkest tænkelige vejr til vores guidede svampetur til Søholts og Engestoftes skove. Desværre er svampene kommet for sent ud af sengen, for de var først lige vågnet.
Igen må jeg spørge: Hvor er den våde sommer, som så mange klager over? Vi har ikke set den på Sjælland eller Lolland-Falster – det har været næsten ekstremt tørt, og landmændene har sukket efter vand.
Sort trompetsvampNu er der kommet både lidt vand og lidt varme, så svampene kommer – måske – nu. Eller måske slet ikke. Det ved man aldrig. Pia og Allan fik vist dog helt styr på pigsvampe og på sort P1050090trompetsvamp; begge meget, meget lækre spisesvampe.
Hvor vi i dag nærmest begik fosterdrab på nogle bittesmå trompetsvampe, sagde vores gode guide, svampeguruen Jacob Ryge, at han sidste år havde set et veritabelt tæppe af disse svampe flere steder, og hvor det havde taget hele flokken under fem minutter at samle hver en hel kurvfuld. Svampene i dag blev opdaget af en dreng – børn er fantastiske til at spotte svampe, fordi de er koncentrerede i en anden grad end os voksne og fordi de simpelthen har øjnene tættere på jorden.
Jeg ville ønske, at jeg kunne tage dertil igen om 14 dage, hvor svampene er blevet voksne … det er jeg dog ret sikker på, at Pia og Allan vil, så jeg krydser fingre for, at de kommer hjem med kilovis af dem.

P1050086
Frokosten blev indtaget uden for skovpavillonen, som over døren havde ovenstående vise indskrift.

P1050083

Og vi så havørne! I flertal! Vi så to – en gammel og en ung. Billedkvaliteten kunne aldeles indiskutabelt have været bedre, men de var der og det var stort at se dem. Billederne er dokumentation på såvel havørne som på det fantastiske vejr, vi havde.

P1050065P1050066

Alt i alt en virkelig dejlig og meget hyggelig weekend – tak, I to for godt værtsskab og ditto samvær.
Der er lavet to glas hybenmarmelade – nu mangler jeg at sylte alle de chilier, jeg fik af Pia, men det bliver ikke i dag.
Et hokkaidogræskar fik jeg også af hende, så der er skam rig udveksling af naturalier os to imellem.

34 kommentarer

 1. Regnen er kommet heroppe (dog ikke i dag), vi ønsker ikke mere, så jeg sender det lige sydpå 🙂 Hvor er det dejligt, når man kan finde sammen og introducere Danmark for hinanden: Og dine lækre gaver faldt helt sikkert i værternes smag. God aften til jer.

  Kommentar af Lene — 23. september 2012 @ 19:06

  • Du behøver slet ikke at sende det sydpå – jeg tror vi har fået nok for denne omgang 😉
   Det er så hyggeligt – og så meget bedre at se ting med nogen, der ved hvad det er, vi ser.
   God aften herfra også.

   Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 19:46

 2. Allan mener du har glemt en taske 😉 Gaverne faldt bestemt i god jord og vi glæder os til at smage. Nogen gange er det rigtigt godt at være bagefter med alt det man gerne vil. Nu har jeg fået det færdige produkt forærende 😉
  Man kan sagtens komme i vores hjem uden at medbringe noget som helst, udover det gode humør og appetit på livet.

  Kommentar af Pia — 23. september 2012 @ 19:24

  • Nåh, den der grønligt gule? 😉
   Ja det var smart … hvad mon jeg skal sørge for at være bagud med til næste år? 😉
   Det ved jeg godt, og det kan man selvfølgelig også i vores … hellere komme med godt humør og ikke andet end komme med noget og halvskidt humør …

   Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 19:48

 3. Det ligner en rigtig god weekend I har haft alle 4.. Min bror og svigerinde har et par steder på Søderåsen hvor de plejer at skovle de sorte trompeter op.. Må ha spurgt om de er der i år. 🙂

  Kommentar af Inge — 23. september 2012 @ 19:28

  • Det var det lige præcis.
   Hvor er det lige helt præcis, din bror og svigerinde bor? 😉

   Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 19:49

   • Hahahaaaa… Det har jeg fået forbud mod at fortælle.. Hilste i øvrigt på din kusine i eftermiddags ude i klubben.. 🙂

    Kommentar af Inge — 23. september 2012 @ 22:00

    • Øv. Men det vidste jeg du ville sige 🙂
     Det var da også bare det perfekteste golfvejr i dag!

     Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 22:07

 4. Hallo på søndagen, Ellen!

  Når du kommer til Norge igjen, skal jeg vise deg en del plasser som vi slett ikke trenger å overdrive for å få frem regnet. 🙂 Men da er det vel for sent. 🙂 Vi har nok også sett sola opp til flere ganger og til og med dager uten regn, så helt mørkt er det ikke.

  Så over til sopp og tur. Ser ut for å være en flott tur dere har fått i helgen. Det viser du også denne gangen på din utmerkede måte i ord og bilder. Jeg får så lyst til å dra ut jeg, når jeg hører dine reiseskildringer av forskjellig slag. Ikke bare fra Norge. 🙂

  Sopp liker jeg godt, som motiv og i ferdigpluket tilstand. Tar rett og slett ikke sjansen på å hente den i naturen på annen måte enn med kameraet. Soppen assosieres for min del med så mangt og mye ellers som en opplever i livet. De kan være svært så vakre å se på, men helt uspiselige, som du vet. Og omvendt. 🙂 Her må jeg bare slutte, ellers havner jeg ut på vidda også denne gangen og avleder oppmerkspomheten fra ditt fine innlegg. Soppen engasjerer meg virkelig, med og uten kameraet.

  Så går vi snart inn i ei ny og spennede uke med de forskjelligste gjøremålene, håper at vi alle sammen får ei uke vi kan huske tilbake til på en fin måte. God kveld og god uke, Ellen! Og takk for et fint og inspirerende innlegg.

  Kommentar af karlhalvorsen — 23. september 2012 @ 19:28

  • Så I har set dage uden regn i Norge i år? 😉 Jaja, miraklernes tid er ikke helt forbi …

   Man skal bare tage guidede ture i begyndelsen og lære et par svampe eller tre at kende med sikkerhed; så er man godt i gang. Jeg ved dog godt, at mange er meget bange for svampe – det allervigtigste er at kende de dødeligt giftige, som der rent faktisk ikke er så mange af. Langt de fleste svampe er simpelthen bare uinteressante, men gør heller ingen skade.
   Tak for ordene og en god uge til dig også 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 19:53

 5. Ser ud til at have været en fantastisk weekend I har haft dér. Svampene er flabede i år flere steder, de snyder med tiderne og kommer vist lidt senere end de skulle.
  Dejlige billeder, og jeg spekulerer lidt på om John havde monsterobjektivet tilgængeligt da havørnene dukkede op?

  …. og så har jeg jo lige læst kommentarer om det der med værtindegaver og at føle sig velkommen… om at komme med godt humør og alt det der… det er vist ingen hemmelighed at kæresten bestemt ikke var i godt humør, da vi var hos jer, men hun følte sig nu alligevel ganske velkommen 🙂

  Kommentar af overleveren — 24. september 2012 @ 5:02

  • De fjollede svampe er meget senere på den end normalt.
   Nej, John havde ikke taget monsterlinsen med – vi skulle jo kigge efter svampe … troede vi 😉
   Nu er der ret stor forskel på at være ked af det og at være sur – det er det sidste vi ikke bryder os om 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 7:41

   • Uhhhh hvor må han have ærgret sig.

    Kommentar af overleveren — 24. september 2012 @ 16:00

   • Jahhh, måske en anelse 😉

    Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 18:43

 6. I har da fået set lidt af Lolland, så må I have svampene til gode til en anden gang…;-D

  Kommentar af rejen — 24. september 2012 @ 5:07

  • Det bliver vi nødt til … vi fik ikke rigtig noget valg 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 7:42

 7. Godt, at I havde en dejlig tur på trods af de manglende svampe. Her slog jeg ind til flere forskellige, da jeg slog græs. Men det var garanteret ikke sorte trompetsvampe, så meget kan jeg da se. Havørne – ih altså! Jeg har endnu til gode at se ørne i Danmark, så jeg er lidt misundelig 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 24. september 2012 @ 8:54

  • Hvis svampene stod i græsplænen, har de sandsynligvis ikke været særlig interessante set fra et gastronomisk synspunkt.
   Det var, så vidt jeg husker, også første gang, jeg har set en rigtig, levende havørn ude i det fri.

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 12:24

 8. Høsten har innfunnet seg med sopp og bær. Fint det også. Fikk se havørn??? Heldig du. Vel, dere.’
  Ha en fortreffelig dag 🙂

  Kommentar af Mormor — 24. september 2012 @ 9:00

  • Jeg synes også, at jeg var lidt heldig 🙂
   Tak i lige måde.

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 12:25

 9. Herlig beskrivelse af hvad der har været en herlig weekend – jeg kan godt lide teksten på skiltet. Og billederne af havørn.

  Kommentar af Jørgen — 24. september 2012 @ 9:25

  • Tak … og ja, jeg synes det er gode ord, der står der.
   Havørnene var i hvert fald flotte, selv om billederne af dem godt kunne have været bedre 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 12:26

 10. Det høres ut som om dere hadde en nydelig tur Ellen. 😀 Dette vekket minner. Takk for titten og ha fin uke. 😉

  Kommentar af mirapisani — 24. september 2012 @ 10:57

  • Velbekomme du – og tak i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 12:26

 11. Det lyder til, at I har haft en rigtig dejlig weekend i hinandens selskab. Det var ærgerligt, at der ikke var nogle svampe, men sådan er naturen så lunefuld. Fik I set på campingvognen? (var det ikke meningen, at I skulle det også?)

  Kommentar af Stegemüller — 24. september 2012 @ 11:46

  • Ja, naturen opfører sig desværre som den selv vil, aldeles uden hensyntagen til os andre 😉
   Vi så på en campingvogn, jo, men det skriver jeg om senere 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 12:28

 12. Svampe … så skulle du ha’ været på tur i skoven med mig i går (søndag) 😉
  Herovre har vi fået masser af vand, og det var tydeligt at se i skovbunden.
  Kommer nok et indlæg på bloggen med lidt svampebilleder i aften 🙂

  Kommentar af Per Teilmann — 24. september 2012 @ 12:29

  • Aijjj – hvornår skal jeg komme og besøge dig, så vi kan gå en tur sammen? 😉 Er der også de gode svampe imellem (= spisesvampe)?
   Jeg tilbringer den næste weekend i Fredericia, så det kan måske betale sig at opsøge en skov?

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 12:47

   • Hvor mange af de svampe jeg så i søndags, der kan spises, skal jeg ikke – under nogen omstændigheder – kunne udtale mig om 😉
    Men hvis jeg var i Fredericia og skulle lede efter svampe, var skoven ved Trelde Næs en god mulighed. Under alle omstændigheder en tur værd 🙂

    Kommentar af Per — 24. september 2012 @ 19:37

    • Helt i orden, Per – men tak for anbefaling 🙂

     Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 20:02

 13. Det var dog utroligt så mange gode oplevelser I har haft. Dejligt! Trompetsvampen ser meget morsom ud! Jeg tænkte også “Høre-rørs-svamp” .)

  Det er en god oplevelse at se en ørn, havørnen er den største af dem alle, en flyvende dør, kalder man den somme tider. Der er ikke noget at tage fejl af, når man ser den, men det ved man først, når man har set én, selv om det så er på 500 meters afstand. Jeg tror de er meget sky fordi de ved at man kan blive jagtet (og fordi de selv jager).

  Det var godt at du fik et billede selv om det så er lidt lille. 🙂

  Kommentar af Donald — 24. september 2012 @ 13:53

  • Det var en rigtig god og dejlig weekend – og ja: med bl.a. den ekstraordinære oplevelse af få lov til at se hele to havørne.

   Kommentar af Ellen — 24. september 2012 @ 15:15

 14. Sådan en privat rundvisning er helt uvurderligt dejlig. Smukke billeder – og skiltet siger det jo så rigtigt.

  Kommentar af Salix-Lene — 26. september 2012 @ 4:20

  • Den er bedre på alle måder 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. september 2012 @ 9:37


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.