Hos Mommer

21. september 2012

En forgæves tur i Jysk

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:03
Tags: ,

Da jeg skulle klargøre alle sengene til englænderne til deres besøg i august, kunne jeg konstatere, at en af opbevaringsposerne var punkteret, så indholdet bestående af to hovedpuder og en rullemadrads havde været fugtige af kondensvand og derfor var blevet jordslåede. Ikke nok med, at det ikke er kønt – det lugter bestemt heller ikke godt.
Fordi det drejer sig om fire sæt dyner, puder og rullemadrasser, er vi nødt til at opbevare dem på loftet, hvor der ikke er ordentligt isoleret og derfor dannes meget kondensvand. Man skal tænke sig om, hvad man sætter derop, og kan det ikke tåle fugt, må det pakkes ind.
Uheldet opdagede jeg samme dag, som de ankom, hvorfor jeg forsøgte mig med en feberredning i form af maskinvask med efterfølgende tørretumbling, uanset om skidtet kunne tåle det eller ej. Jysk havde lukket, så der var ikke rigtig andet at gøre.

Det hjalp så meget, at jeg kunne være bekendt at lade T & C bruge puderne uden risiko for helbredet, men grimt forblev det af udseende. Og måske heller ikke helt optimalt i ‘konsistens’. 
I dag kørte jeg til Jysk for at købe erstatning for det ødelagte og for at få fat i nye opbevaringsposer … I kender dem godt: de der, man vha. en støvsuger kan suge luften ud af, så de fylder mindst muligt.

Sæbebobler i majJeg fandt hurtigt en erstatning for de to hovedpuder og fandt også langt om længe frem til en rullemadraserstatning, men poserne kunne jeg ikke finde.
En forespørgsel hjalp ikke meget, for det viste sig, at de kun havde dem i størrelse 50 x 70 cm, hvilket ikke er tilstrækkelig stort.
Øv altså. Typisk. Hvor pokker skal jeg finde nogle større? Dem jeg har haft i en del år efterhånden, er fra Oriflame, som jeg har meldt mig ud af. Jeg håber Google stadig er min ven.

Det nyerhvervede bliver indtil videre arkiveret i Jysk-posen/sækken – jeg krydser fingre for, at den holder tæt, indtil jeg har fundet de gode poser et eller andet sted.

Hvis jeg lige havde haft vundet i Lotto, havde jeg investeret i moskushovedpuder og ditto dyner til John og mig – puhhh, hvor det føltes lækkert, men I kan sikkert forestille jer prisen på den slags …
Til mine englændere må jeg indrømme, at jeg holder mig i den billigere ende – det er trods alt kun højest 3 x 1 uge om året, det er i brug. Og alligevel – til ungerne købte jeg nogle temmelig lækre dyner, da de sidste år gik over til voksenstørrelse, men de kan forhåbenlig så holde i mange år.
Medmindre opbevaringsposerne går i stykker …

39 kommentarer

 1. Den skags poser kender jeg ikke.. Håber google kan hjælpe dig. 🙂

  Kommentar af Inge — 21. september 2012 @ 16:46

  • Det kunne Google – jeg har har både fundet og bestilt et par poser 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 17:01

 2. Det ser ud til der er mange vacuum-opbevaringsposer på nettet, men om de er meget større end de jyske har jeg nu ikke kigget efter. Man kan jo vælge mellem campingvogn og moskusdyner, hvis det skulle være!

  Kommentar af Jørgen — 21. september 2012 @ 16:49

  • Jo, ATZ-shop havde nogle kæmpe-mega-nogen (sitets eget udsagn …) og jeg har nu bestilt et par poser.
   Ved du hvad, så foretrækker jeg campingvognen 😉

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 17:03

 3. Øv, hvor ærgerligt med ødelagte puder, Og som en ekstra Murphy-spidsfindighed fandt du selvfølgelig først ud af det i sidste øjeblik, hvor det var stort set umuligt at gøre noget ved det. Kender ikke de nævnte poser, men de lyder smarte – hvis altså ikke de punkterer 😉

  Kommentar af Fruen i Midten — 21. september 2012 @ 18:37

  • Ja, ham Murphy var en uhyggligt forudseende mand 😉
   Poserne er genialt udtænkt, og de har faktisk holdt i en del år. 10 eller sådan noget, så det er okay.

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 19:02

 4. Jeg kender godt til poserne, så for en del år siden nogle reklamer på en af de der tv-shopkanaler, og det er smart når de virker..Moskusdyne det lyder altså også lækkert..;-D

  Kommentar af rejen — 21. september 2012 @ 18:42

  • De har virket i omkring 10 år, så det er fint – og det er et smart koncept (vidste ikke, det havde været i Tv-shop).
   Uhhh, du skulle have mærket den dyne 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 19:04

 5. Moskus er bare superlækkert. Jeg fandt en dyne på tilbud, da jeg sidst skulle skifte ud, og det blev så til en superlækker dyne til mig selv. Jeg gav kun 750 kr., og den var nedsat fra 1.500 kr. Den er dejlig varm og alligevel let at have på.

  Godt at Google er din ven, så du har fundet opbevaringsposerne igen.Jeg kender ikke den type poser, men det lyder rigtig smart.

  Kommentar af Stegemüller — 21. september 2012 @ 20:43

  • Årh, har du sådan en? Heldige dig! Den må altså være skøn at have ‘på’ 🙂
   Ja, Google var som altid min ven.

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 21:34

 6. Uh ha ja, jeg er den heldige ejer af både en sommer – og en vintermoskus, så jeg klager ikke – lige over dem! Jeg rullede flere ekstradyner stramt sammen og derefter ind i et oldemor-sengetæppe med frynser for enderne, bandt snor stramt om enderne og endelig fine brede blå silkebånd med sløjfer ovenpå. Pøllen ligger ved hovedgærdet oven på et lignende sengetæppe på gæsteværelset.

  Kommentar af Elsebeth — 21. september 2012 @ 21:15

  • Der er sandelig ingen smalle steder hos dig! Hverken sommer eller vinter. Jeg skal lige vinde i Lotto – eller lade være med at købe campingvogn 😉 – er dog nok en anelse misundelig over dine dyner 🙂
   Det er en god ide med dynepøllerne – hvis man har en gæsteseng … vi har en dobbelt sovesofa til de voksne, men den står i et kontor/værelse og ligner en helt almindelig sofa til daglig, og til ungerne bliver der redt op på løse madrasser inde i min systue, så når vi ikke har besøg, bliver alle sovesteder ryddet helt væk.

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 21:40

 7. Hvad fløjten skal moskushoveder da med puder? Og vil hornene da ikke hurtigt prikke hul? Vi har mødt moskusokser uden for Tromsø, de så ud til at klare sig fint uden.
  Jeg selv har efter et lille foredrag på Madeira investeret i rullemadras, pude og dyne af merinould, dét er lækkert: man ligger direkte imellem, uden betræk, uld holder jo sig selv ren. I modsætning til bomuld og andre plantefibre kan keratinfibre sky skidt og snavs. Også i det daglige bruger jeg stort set udelukkende merino, f.eks icebreaker, woolcraft eller smartwool.
  Da vi kørte gennem Östersund, fik vi lige suppleret, tænk, så havde de rabat efter temperatur: da det var 22 grader, fik vi 22% oven i de lave fabriksudsalgspriser.

  Kommentar af AagePK — 21. september 2012 @ 21:20

  • De ved bare ikke, hvad de går glip af, de okser 😉
   Jeg kunne nu ikke tænke mig at ligge uden lagen eller uden betræk på dyne eller pude … uld holder sig vel ikke selv rent for alt, hvad der kan ske af ‘udladninger’ i en seng 😉
   Den rabat havde de da ikke, da vi var der – det var ellers hele 25° …

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 21:44

   • Hvis ikke fårenes uld var så selvrensende, som den faktisk er, ville de stakkels kræ snart være tynget til jorden af såvel ude- som indefra kommende snavs og snalder. mens jeg holdt får, undredes jeg til over, hvor hvid ulden stod i bunden, mens overfladen kunne være grå af sand og snavs.
    Jeg lærte så, at hårstråets opbygning i keratin med dobbeltspiral i strukturen, og samtidig hårstråets overflade, i forbindelse med bevægelserne hårene imellem, når dyret bevæger sig, gør, at snavs ikke kan hæfte sig. Selvfølgeligt betyder lanolinen også noget, men det er ikke hovedsagen. Derfor er man jo også flere gange gået tilbage til blebukser, der kun skal vaskes med lanolinsæbe for vedblivende at kunne holde sig rene og bløde. Og de skal jo så absolut ikke koges. Bedre argument kan jeg så ikke komme op med. Bortset fra, at noget lignende brugte vi også på hospitalerne ved langtidspatienter mod liggesår. Efter hver patient blev de vasket på uldprogram, men fik så efterfølgende en tur i autoklaven: der kan de komme op på 130 grader; de krymper dog ikke fordi de ligger udstrakt, og ikke bliver kørt rundt som i en vaskemaskine: det er bevægelse plus varme, der får uld til at krympe.
    Men sengetøjet bliver meget ofte hængt til luftning, det er med til at rense på samme måde, som fårets bevægelser ville gøre det. Firmaet bag er gammelt og kendt i Tyskland, allerede min mormor brugte, også til min oldemor, der lå syg ret længe i min barndom.

    Kommentar af AagePK — 23. september 2012 @ 16:58

    • Jeg har også både læst og lært alt det der, men det forhindrer mig ikke i at synes, at det ikke er særlig lækkert at ligge i en seng uden sengetøj 🙂
     Det er ikke bevægelse og varme, der får uld til at krympe; så ville du ikke kunne farve uld i næsten kogende vand, samtidig med, at du bevæger det forsigtigt rundt i baljen; det er skift mellem varmt og koldt vand, der får det til at krympe. Har jeg lært af en dygtig uldfarver.

     Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 19:37

     • “at du bevæger det FORSIGTIGT rundt..”
      Når jeg skal filte og tove hjemmefutter, tehætter eller bolde skal der godt nok varme og knofedt, plus noget sæbe, for at få ulden til at krympe ordentligt. Men når jeg farver garn kan jeg sagtens komme op på de 100 grader uden at det krymper, forudsat, at det er garn, ikke færdigstrikket, OG at det bevæges FORSIGTIGT.
      Det er nu især moderne syntetiske farvestoffer, der kræver høj temperatur: når jeg med ungerne i skolekøkkenet farvede uld med sportsdriks-, ananas-, cola- og hindbærkoncentrat kom vi garnet i kold væske, skruede op på fuldt blus, rørte FORSIGTIGT rundt, og lod det køle af. Når vi så løftede feddet op, efterlod vi en klar væske, men havde et smukt, sødt-duftende garn, og med de nævnte farver strikkede pigerne så et Ærø-flag, med flagstang. Hele forsøget gik ud på at få ungerne til at tænke over, hvad kunstige farver mon er for noget. De morede sig.
      Men købmanden brændte inde med koncentraterne. 🙂

      Kommentar af AagePK — 23. september 2012 @ 20:54

      • Jamen så er vi jo enige 🙂
       Det var helt sikkert et eksperiment, der kunne få ungerne til at tænke …

       Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 21:04

 8. Når det er småt med pladsen, må der jo tænkes kreativt … og når så den kreative løsning forgår, så må den forstærkes igen 😉

  Heldigt at du kunne finde nye vakuum poser … og håber de snart når bopælen, så puder og dyner kan opbevares forsvarligt, indtil næste besøg …

  Kommentar af Tove — 21. september 2012 @ 22:08

  • Det må der nemlig … jeg regner med, at poserne ankommer på tirsdag eller onsdag – det bliver godt at få det pakket forsvarligt igen 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. september 2012 @ 22:10

 9. Ærgerligt med dynerne. Men du er godt i gang med at løse problemet, kan jeg se.
  Hvad er det med billedet? Er det en regndråbe, den stor cirkel i forgrunden? Flot er det

  Kommentar af betty — 21. september 2012 @ 23:46

  • Jeg gætter på, at det er en sæbeboble.

   Kommentar af Stegemüller — 22. september 2012 @ 1:40

  • Det er nemlig en sæbeboble, som Hanne siger 🙂
   Og heldigvis var dyneposerne intakte. ellers havde det været noget af en udskrivning … men ærgerligt var det alligevel.

   Kommentar af Ellen — 22. september 2012 @ 8:15

 10. Altså vi kan få nogle store vacuumposer i Frankrig – prøv på amazon.fr eller co.uk? De sender jo gladeligt til DK især hvis man betaler med et engelsk/fransk kort!

  Kommentar af Kong Mor — 22. september 2012 @ 0:18

  • Tak – Amazon er et godt bud, og .co.uk har jeg ofte købt igennem, men jeg fandt såmænd poserne her i lille Danmark 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. september 2012 @ 8:17

 11. God morgen Ellen!
  Jeg trodde at dette var typeisk norsk, jeg. 🙂 I alle fall er det typisk meg å glemme å ha med seg tankene når slikt skal oppbevares. Leit (og dyrt) å gjøre slike bommerter. Det fine med det, er at muligetene for å lære ligger bedre til rette. 🙂

  Du satte tankene mine i sving med noe jeg har vært innom mange ganger, slike poser skal jeg anskaffe også, og undersøkelsene skal snart starte. Det er plasskrevende og kresent på oppbevaringssted.

  Nå skal jeg ned i vaskekjelleren å ta opp den første maskinen med tøy som er vasket ferdig for dagen. Det synes jeg taler godt for lørdags morgen kl 0738. 🙂 Så er det å få på seg noen passende klær for dagens gjøremål. De starter med fire fotballkamper som et av våre barnebarn er med på å spille. (Hun går i andre klasse på barneskolen. Divisjon 2. klasse. 🙂 :)Det blir koselig og med mange av de nærmeste i “konsernet” vårt deltar på. Familiedag på en måte, som ikke så skjeldent forekommer her. Vi er heldige med å ha våre veldig nær oss. Det setter vi stor pris på.

  Håper at dere også får en fin dag i dag og i morgen, og fine dager fremover uten “jordslag”. 🙂

  Kommentar af karlhalvorsen — 22. september 2012 @ 7:43

  • Det lyder som om du morer dig over ordet ‘jordslået’ – hvad hedder det mon på norsk? Mange ord fra vores nabolande kan godt lyde pudsige, selv om vi forstår hvad der menes 🙂
   Jeg synes nu ikke, det var en bommert – posen var simpelthen revnet – hvorfor ved jeg ikke, men jeg havde ikke glemt at pakke sengetøjet ned.
   Hvis I har småt med plads, er det en god ide med disse vakuumposer – du kan sagtens finde dem via internettet. De er også gode til opbevaring af vintertøj om sommeren og vice versa.
   God fornøjelse med ‘koncernmødet’ i dag – det er dejligt, at du har så meget glæde af at have din familie så tæt på 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. september 2012 @ 8:23

 12. Kan godt se at jeg vist ikke helt er opdateret på dyne/pude området. Moskus-dyner? Altså i min verden er moskus en okse? Eller en and? Men ænder er vel ca ænder, så hvad er den særlige luksus med at det er netop denne andetype, der lægger fjer til? Eller er det det med oksen?

  Jeg er blank – må google. Tror jeg.

  Poserne kender vi alt for godt. Med lidt mindre opbevaringsplads end tidligere har vi rigtigt meget opbevaret i sådanne. Inkl vores dunvinterjakker og fleeceprodukter, der faktisk kan bringes til at fylde en del mindre når luften tages ud.

  Kommentar af overleveren — 22. september 2012 @ 9:12

  • Tjah … der er noget, der hedder moskusænder og der er noget der hedder moskusokser. Fra sidstnævnte får man det allerblødeste (og dyreste) uld i hele verden – meget bedre og med meget større varmekapacitet end fx fra lamaer.
   De poser er nemlig uundværlige, når man ikke har for meget plads.

   Kommentar af Ellen — 22. september 2012 @ 9:31

 13. … og ved du hvad, her er alle voksendyner med fodrede – de er 220 cm lange – selv er jeg 168 cm! Her er et andet godt og billigt råd til opbevaring: I kælderen har jeg to kasser med tætsluttende låg i tyndt flamingo; den ene har jeg tøj i, og den anden bruger jeg fortrinsvis til at opbevare frostvarer i, mens jeg afrimer min fryser. De isolerer godt, og prisen var knap 50 kr. stykket i A-Z, og de er sikkert ikke blevet væsentligt dyrere siden. Dem ville jeg ikke være nervøs for at stille op på et uopvarmet loft.

  Kommentar af Elsebeth — 22. september 2012 @ 11:47

  • Så er vi lige høje 🙂 Det er skønt med dyner med fodrede; især om vinteren … og ideen med flamingokasserne er slet ikke tosset. Tak for den.

   Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 19:39

 14. Det viser sig, at de flamingokasser er beregnet til opbevaring af grøntsager, så de findes måske kun i haveafdelinger.

  Kommentar af Elsebeth — 22. september 2012 @ 12:55

  • Eller også er Google bare min ven igen 😉

   Kommentar af Ellen — 23. september 2012 @ 19:40

 15. Mej, hvor irriterende med de puder. Poserne kender vi også herovre – de er super!
  Moskusdyner har jeg ikke hørt om før. Lyder godt. Vi har en dyne lavet af uspundet silke; den er også dejlig.

  Kommentar af Salix-Lene — 26. september 2012 @ 4:02

  • Uspundet silke? Årh, det lyder godt!

   Kommentar af Ellen — 26. september 2012 @ 9:33

   • Den er så god. Let og så godt som altid lige tilpas varm. Her er en link http://www.silkworks.ca/

    Kommentar af Salix-Lene — 26. september 2012 @ 13:43

    • Det har jeg slet ikke svært ved at forestille mig, og jeg har kigget på dit link … det lyder rigtig godt. Blot forbavser det mig, at en pude koster mere end den mindste dyne?

     Kommentar af Ellen — 26. september 2012 @ 14:47

     • Vi har ikke puder, så jeg studsede lidt over det. Dynen er ret tynd, så jeg formoder, at der går mere silke i puden end i den mindste dyne. Dette fik jeg bekræftet på hjemmesiden, hvor der – nederst på forsiden – er angivet silkevægt for de forskellige dyner/puden. Den mindste dyne har 0.8kg silke, og puden har 1,4kg.

      Kommentar af Salix-Lene — 27. september 2012 @ 14:01

      • Ahhhh – kvikke Lene kaldte de hende 🙂 – det havde jeg slet ikke tænkt på at undersøge …

       Kommentar af Ellen — 27. september 2012 @ 14:43


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.