Hos Mommer

1. september 2012

Lørdagssysler

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:30
Tags: , ,

Meget gule paradisæblerEfter morgenmaden gik jeg lidt rastløs rundt … hvad skulle jeg lave i dag?
John var begyndt at lave nogle pænere hylder til drivhuset og fortalte mig, at han godt kunne tænke sig en form for gardin eller anden form for afdækning bag sin stol, for folk kan kigge ind, når han sidder der. Hmmm … så skal de da standse op for at glo, hvilket de næppe gør, når han sidder lige der, men okay, af nogle rester syede jeg et lille, blomstret gardin, som han kunne hænge op.

Hvad så?
Kunne man mon ikke eksperimentere lidt med noget æble- og blommechutney? Jeg gik op i det grønne område for at se, hvad der var at plukke.
Der var rigeligt – hele seks forskellige slags æbler, plus røde og gule blommer.
Der var to slags paradisæbler; den ene slags havde en meget flot, gul farve, så jeg plukkede til en saftkogerfuld og håbede på at få en flot, gul gele ud af det. Dem fra gården giver den flotte røde farve, men det ville være fint med noget gult som supplement.

Ingredienserne til Ellens æble-blommechutneyBlommechutnyen startede, som alle mine andre eksperimenter, som en googling med en million hit.
Jeg blandede en masse opskrifter sammen for at at få ingredienserne til at passe med det, jeg havde i køkkenskabet.
Det gav følgende opskrift, som jeg tillader mig at bringe. Den er inspireret af flere andre, men der er garanteret ingen helt mage til, så denne her er nu døbt Ellens chutney:
1 liter blommer, 6 dl æbler, hvor kernehus og blomst fjernes (jeg skrællede dem ikke), 1 løg.
Disse tre ting grofthakkes.
1 stort fed hvidløg, 5 cm frisk ingefær, 3-4 chili.
Disse tre ting hakkes meget fint.
10 kardemommekapsler; frøene tages ud og stødes i morter sammen med 1 tsk kommen.
I gryden kommes yderligere:
3 stjerneanis, ½ tsk kanel (jeg havde ingen stænger),½ tsk vanillesukker, 4 nelliker,
1 pakke rosiner, 2 dl æblecidereddike, ½ dl. vand, 600 g sukker.
Hele molevitten koges i en times tid og kommes på glas.
Under processen fyldes huset med den mest fantatiske duft … slutresultatet ser således ud:

Ellens æble-blommechutney

Geleen fik en ikke helt gul, men flot gylden farve.

P1040746P1040755

Dagens samlede produktion:

P1040756

Nu har jeg næsten ikke flere glas – håber der er nogen tilbage i Brugsen, så jeg kan købe mig til lidt flere – der kommer jo snart en tid, hvor der forhåbentlig skal syltes et hav af chilier. Havtorn skal også afprøves i år.
Alt dette her har stået mig i cirka 50 kroner, når jeg ikke regner krydderierne, strøm og de få købeglas med – jeg har kun medregnet sukker og geleringsmiddel, men kom ikke og sig, at det ikke kan betale sig at lave det selv.
Hvis man skal købe frugterne, er prisen selvfølgelig en anden, men kvaliteten og smagen er så suverænt meget bedre, når det er hjemmelavet, og mon ikke de fleste af os kan finde steder, hvor man kan plukke æbler og blommer?
Den chutney blev bare rigtig god!

Reklamer

21 kommentarer

  1. Jamen dog en produktiv lørdag.. 🙂 Hvis du vil have glas, så samler jeg gerne til dig, bare sig til.. 😉
    Lige nu står der nogle stykker i kælderen, som ikke er nået i glascontaineren, desværre har de vist ikke låg allesammen.

    Kommentar af Inge — 1. september 2012 @ 17:38

    • Meget produktiv 🙂
      Jeg vil da gerne se dine glas, men jeg er en smule kræsen med dem – og låg er et must. De må helst heller ikke være større end almindelige marmeladeglas og ih, hvor er jeg irriterende 😉

      Kommentar af Ellen — 1. september 2012 @ 17:55

      • Jeg er med på størrelsen og at der skal være låg på.. Jeg sætter dem til side du måske kan bruge. 🙂

        Kommentar af Inge — 1. september 2012 @ 18:03

        • Tak – det er sødt af dig 🙂

          Kommentar af Ellen — 1. september 2012 @ 18:13

  2. Jeg er dybt imponeret af din flid og viden på madlavningsområdet. Det er jo desværre sådan, at øvelse gør mester ;-(

    Hvor mange frugttræer mon man kan klemme ind på otte kvadratmeter altan? 😉

    Spøg til side: Jeg har læst, at man kan købe nogle frugttræer, der er meget smalle, så måske kan der blive plads til et par stykker foruden mig selv, en stol, et bord og en parasol.

    Jeg tror aldrig, jeg har haft så mange planer som nu, hvor jeg må vente med at føre dem ud i livet – men det er meget underholdende og måske endda konstruktivt.

    Kommentar af Rasmine — 1. september 2012 @ 17:44

    • Jeg ved såmænd ikke så meget – jeg må jo google mig til det hele 😉
      Men det er sjovt. Rigtig sjovt, og hele pointen i dag var jo, at det netop ikke var fra egen have, men fundet andetsteds. Nu er jeg bare så heldig, at jeg kan finde æbler og blommer så tæt på vores hjem.
      Især pæretræer er vist gode til espaliering, men mon ikke alle frugttræer kan det?
      Det er altid godt at have planer – man skal have planer, ellers går livet i stå, og hver gang man kan føre en ud i livet, vokser både glorie og selvtillid 🙂 – men det er nok ret typisk at have mest lyst, når man ikke kan …

      Kommentar af Ellen — 1. september 2012 @ 18:00

      • Rasmine, tag Ellen i hånden og slæb hende over til Kivik for at se på søjlefrugtræer: 1 kvadratmeter er rigeligt pr træ!

        Kommentar af AagePK — 2. september 2012 @ 9:45

  3. Der vil jeg gerne forsvare mig – jeg har ikke lige adgang til gratis æbler 🙂 Med mindre jeg sniger mig ind i kongens have – hvis han altså har den slags! Men jeg er enig med dig i, at det smager så meget bedre – jeg spiser af familiens produktion, når jeg er hjemme. Blommechutney lyder helt fantastisk godt – og tilmeget mad kan jeg forestille mig.

    Geleen har nu en fin farve – ellers skal man jo ty til snydemidler med en masse grimme ord i sikkert.

    God appetit med dem – eller noget af det til at starte med. Du er som Rasmine skriver – meget flittig.

    Kommentar af Nille — 1. september 2012 @ 18:20

    • Nej, men var det ikke en god undskyldning for en tur på landet? 😉
      Altid godt med en familie, man kan nyde godt af – det synes min familie også …
      Ingen grund til at snyde her, det gjorde jeg kun med mintgeleen 🙂
      Det er fedt, at I synes jeg er flittig, bare fordi jeg gør noget af det, jeg holder meget af at gøre.

      Kommentar af Ellen — 1. september 2012 @ 18:59

      • Jooo, men så skal man jo på forhånd vide i hvilken retning – og ‘landet’ er langt væk hernede. Jeg gider nu ikke sylte sødt, da jeg aldrig spiser marmelade og den slags – men din chutney kunne jeg godt tænke mig at prøve. Med markedsblommer altså 🙂

        Kommentar af Nille — 1. september 2012 @ 20:18

        • Næh … man skal nok virkelig have lyst, hvis man gider rejse i flere timer for at få lidt æbler og blommer 🙂
          Prøv den – der skal ikke så meget til, og alligevel gav det fem glas.

          Kommentar af Ellen — 1. september 2012 @ 22:13

  4. Skulle ønske det jeg Ellen, at jeg hadde likt å drive med slikt, i like stor grad som jeg liker å spise det. 🙂 Skitt også, at ikke vi er i familie! 🙂 Kanskje jeg skulle ta opp slektsforskningen igjen å se litt nærmere på Danmark?

    Selv har jeg vært på “Loppemarked”, vet ikke hva det heter på dansk, men tror det er “loppis” på svensk. Spennende, morsomt og i dag ble det også bra innkomme. For både meg og Skolekorpset som holder det årlig. 9 nye kamera i samlingen, en elektrisk grill som var ubrukt og en god del til. 🙂 Kjekt å ha. Og så ikke minst støtter en opp om den lokale skoles korps. Der jeg til nå har hatt to av barnebarna med, men nå et av dem.

    Fortsatt fin lørdag og søndag i morgen. Synes du er både flink og iherdig jeg og får gjort massevis.

    Kommentar af karlhalvorsen — 1. september 2012 @ 20:19

    • Hehe, gør du det, Karl – måske er vi i familie … man ved jo aldrig, hvad historien kan afsløre. Og hvis du kan bevise, at vi er, sender jeg glad og gerne nogle glas op til dig 😉
      Jeg kan fra min side afsløre, at det også hedder loppemarked på dansk.
      NI kameraer – du godeste, det var mange! Og en helt ny elektrisk grill. Når du samtidig støtter lokalskolen, har du al mulig grund til at pudse din glorie i dag 🙂
      Tak, og i lige måde til dig – i morgen skal vi på ‘Kulinarisk festival’ på et gods på Sydsjælland.

      Kommentar af Ellen — 1. september 2012 @ 22:17

  5. Hvad mener du med, at folk ikke gider glo, hvis/når John sidder på sin plads i drivhuset? Hhmm???
    Jeg ville nok købe et par billige spejle og hænge dem op, så folk så sig selv stå og glane, evt skrive “Abeburet” over. Det var sådan en sjov leg, jeg havde med skolebørnene: gemme en spejlstump i en æske og spørge dem, om de ville se min yndlingsabe. 😉

    Kommentar af AagePK — 2. september 2012 @ 9:51

    • Jeg skrev altså ikke, at folk ikke gider glo; bare at de nok ikke ville gøre det, underforstået ‘rent anstændigvis’, fordi han sidder omkring en meter fra, hvor de skal stille sig op og glo 🙂

      Kommentar af Ellen — 2. september 2012 @ 15:00

  6. Du har godt nok været flittig 🙂
    Jeg troede faktisk, når nu I kun har en lille have, at du høstede de fleste bær og frugter på gården, men det er så ikke helt tilfældet.
    Jeg har kun brugt røde paradisæbler, men de gule får åbenbart samme farve som hvide ribs, og hvide rosenblade.
    Jeg har snart så meget chutney og så meget syltet af alt muligt slags, og mirabellerne hænger alle vegne og kalder på mig, lige som et par andre ting. Det er altså svært at vælge det fra, når man gerne vil lave det, men det skal jo også spises 🙂

    Kommentar af Pia — 3. september 2012 @ 17:26

    • Der er langt endnu til Pia-standard i flittighed 😉
      Jeg høster meget på gården, men jeg fik lyst til at prøve noget andet, og så opdagede jeg de gule og også nogle tredje og fjerde paradisæbler lige i min egen ‘baghave’ … gården har kun de røde.
      Det er jo lige det: det skal også spises, men det er nu også gode værtindegaver 🙂

      Kommentar af Ellen — 5. september 2012 @ 8:54

      • Det er da en Pia jeg ikke kender så 😉
        Værtindegave er alletiders, hvis bare ikke folk var så kræsne 🙂

        Kommentar af Pia — 5. september 2012 @ 20:05

        • Nu ikke så beskeden 🙂
          Det er rigtigt – desværre – at mange i mine (og åbenbart også dine) øjne er meget kræsne. De aner ikke hvad de går glip af …

          Kommentar af Ellen — 5. september 2012 @ 20:35

  7. Det ser alt sammen så godt ud, Ellen! Jeg har altid 2-3 slags hjemmelavet marmelade, asier og rødbeder på lager; men de par gange, hvor jeg har lavet chtuney eller søde, syltede, grønne tomater, er det ikke blevet spist, og jeg har smidt det ud efter et par år. Det har vel noget med vane at gøre? altså at spise et eller andet sødt eller syrligt til maden.

    Kommentar af Salix-Lene — 5. september 2012 @ 2:03

    • Same here 🙂 Altså med et lager af flere forskellige ting. Jeg har også haft smidt ud, men er nu ved at spore mig ind på, hvad der bliver spist af hvem …
      Det er meget et spørgsmål om at vænne sig til at sætte det på bordet sammen med salt og peber. Når det er fremme, skal der nok blive spist af det, er min erfaring.

      Kommentar af Ellen — 5. september 2012 @ 8:57


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.