Hos Mommer

3. juni 2012

Esrum Kloster og Veddelev havn

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:51
Tags: ,

P1030110Jeg har i et stykke tid haft en ide om, at Esrum Kloster kunne være interessant at se, og da vejret tilsyneladende artede sig nogenlunde vel i formiddags, bortset fra lidt blæsevejr, kørte vi mod Nordsjælland.

Og johhh … jahhh … skal vi ikke bare sige, at nu har vi set Esrum Kloster? Entreafgiften vælger vi at opfatte som velgørenhedsbidrag. Der er et stykke vej endnu – men okay: de er trods alt på vej.

Klosterhaven indeholdt en samling af lægeurter – for en gangs skyld ikke kun med navnet på planten, men også med den angivelige virkning. Det var ret interessant at gå og studere lidt. Hvad der gav det en ekstra dimension, var at der, udover hvad man engang (måske endda også i dag?) troede det virkede mod, også stod, hvad den reelle effekt er. Nemlig ingen som helst. Så meget for ‘lægeurter’ … men troen kan som bekendt flytte bjerge.
Der var ikke den ting, man ikke kunne bruge urter til: Fremme blødninger (menstruation), hæmme eller helt standse blødninger. Fremme den erotiske lyst eller hæmme den erotiske lyst (nok meget praktisk, hvis man er munk). Men på alle, ligegyldigt hvad man havde troet: “I dag: Ingen dokumenteret effekt”.

P1030119P1030120

P1030124

KyllingerNogle bud på formålet med denne tingest? De lodrette striber øverst var noget skarpt jern, og i nogle af de mange riller var der isat små, skarpe sten – der har nok været sten i alle sprækkerne i fordums tider.
Noget til at rive med? Grusstier, måske?

I gamle voldgrav så vi en blishønemor med sine kyllinger – det var nyt for mig, at de søde små er meget røde og lidt gule i hovederne, men hvor var de dog nuser.

Esrum var hurtigt overstået; der var derfor plads til en meget smuk omvej over Frederiksværk. Vi kunne se på fjorden, at der var fuld power på surferne, så vi kørte ned til Veddelev havn for at kigge lidt på dem.

Jeg kunne slet ikke indfange de surfere, der var i fuld fart, så jeg nøjedes med at lege lidt med panorering tæt ved molen, de stod ud fra.

Veddelev 1

P1030143

Og sådan kan der gå en blæsende, men alligevel dejlig sommersøndag – nu vil jeg gå ud og starte et glas rødvin og en grillkylling op.

Reklamer

24 kommentarer

 1. Ok, Esrum Kloster er strøget af “en dag vil jeg gerne se” listen. Tak for det, for den liste er nu fyldig nok som det er.

  Hav en rigtig god aften og nyd maden og drikkevarerne 🙂

  Kommentar af overleveren — 3. juni 2012 @ 18:22

  • Du kan roligt vente nogle år, til de får samlet en mere interessant udstilling.
   Tak og i lige måde … begge dele var helt udmærket 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. juni 2012 @ 19:41

 2. Jeg synes, det er interessant med “I dag: Ingen dokumenteret effekt”. Jeg har egentlig altid troet på, at lægeurterne virkede, som de var beskrevet, men sådan kan man jo blive klogere.

  Jeg har desværre ingen bud på ‘tingesten’ og kan slet ikke forestille mig, hvad den har været brugt til.

  Kommentar af Stegemüller — 3. juni 2012 @ 18:52

  • Det kan skam godt være de virker – placeboeffekten skal man som sagt ikke kimse af 🙂
   Vi ser, om der kommer nogle bud 😉

   Kommentar af Ellen — 3. juni 2012 @ 19:43

 3. Måske de skulle indrette et rum til kortspil. Det forventer man jo med det navn. Jeg har endnu ikke oplevet et kloster, som ikke var gabende kedeligt, men når sandheden skal frem, har jeg vist også kun besøgt to – og det var ikke i Belgien, hvor der måske er håb om smagsprøver, som med garanti har større effekt end den der placebo, som må være en ejendomsmæglerkæde. 😉

  Kommentar af Eric — 3. juni 2012 @ 20:06

  • Haha, ja – “A place to ‘bo'” 😀 jaja, den har jeg ikke set før, men jeg køber den måske … af ejendomsmægleren.
   Esrum. Det må altså være bedre at være i Esbjerg, så 😉

   Kommentar af Ellen — 3. juni 2012 @ 20:52

 4. Der har jeg aldrig været, og har egentlig heller ikke tænkt det som en mulighed.. og nu behøver jeg det så heller ikke.
  Til gengæld er Veddelev havn en af mine gamle skønne legepladser, hvor vi stadig kommer jævnligt.
  Skål og god aften.

  Kommentar af Inge — 3. juni 2012 @ 20:33

  • Det skal nok blive godt, og de har vist en rigtig god kok, hvis man vil holde et selskab – men vent bare lidt med at besøge klosteret.
   Skål og tak i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. juni 2012 @ 20:54

 5. Es..Hvor?? Nå – er ikke gået glip af noget kan jeg se!
  Små eksemplarer er som regel meget nuser – det gælder både hunde, ænder og mennesker – men disse rød/gul hovedede nogle ser virkeligt meget søde ud

  Kommentar af Kong Mor — 4. juni 2012 @ 0:04

  • Jamen det er da rigtigt, at alle små er søde. Selv vildsvineunger 😉

   Kommentar af Ellen — 4. juni 2012 @ 7:37

 6. Hmm så er det da ikke et sted vi skal besøge, men har nu heller ikke haft planer om det! …Veddelev havn kunne være et besøg værd måske en dag på mc’erne…Håber din kylling og vin smagte dig..;-D

  Kommentar af Rejen — 4. juni 2012 @ 4:32

  • Alle havne har et særligt miljø, så det kan I roligt gøre.
   Begge dele smagte aldeles glimrende, tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. juni 2012 @ 7:38

 7. Det er fint der skrives at der ingen dokumenteret effekt er – så ved man om placeboeffekten har været der, når man nu synes der er en effekt. Du startede vel ikke grillen op med rødvin?

  Kommentar af Jørgen — 4. juni 2012 @ 11:01

  • Præcis 🙂
   Jo da – med et glas rødvin … i hånden 😉

   Kommentar af Ellen — 4. juni 2012 @ 12:16

 8. Altså, jeg troede jo, at lægeurter virkede – og at de gamle munke og nonner – for ikke at tale om de kloge koner/hekse – faktisk kunne noget særligt. Det er næsten lidt trist at få den myte punkteret 😦

  Skriver du virkelig ‘starte op’?? Det havde jeg ikke regnet med 😉

  Kommentar af Fruen i Midten — 4. juni 2012 @ 15:45

  • Jeg er enig – selv om jeg arbejder i en farmaceutisk virksomhed 😉 Jeg troede også, at der ‘var noget om snakken’ – i hvert fald en gang imellem, men det er der åbenbart ikke.

   En fejl. Helt afgjort en fejl. Man kan starte en virksomhed op, men man starter en grill – tak for fortjent irettesættelse 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. juni 2012 @ 16:26

   • He he, ingen årsag. Går stærkt ud fra, at du også vil fortælle mig, hvis mit sprog bliver mere mystisk end godt er 😀

    Kommentar af Fruen i Midten — 4. juni 2012 @ 18:06

    • Johhh – men helst ikke, og kun hvis du specifikt beder mig om det. Det er meget, meget sjældent, jeg retter ‘private’ – som hovedregel er det kun det såkaldte ‘offentlige rum’, der bliver udsat for min dybe sarkasme og voldsomme kritik 🙂 Vi begår jo alle større eller mindre brølere i farten, hvilket der bestemt skal være plads til
     Dermed er ikke sagt, at man ikke må drille mig – man skal ikke kaste med æbler, osv., så det er ganske legalt 😉

     Kommentar af Ellen — 4. juni 2012 @ 18:47

     • Forstår godt, hvad du mener. På den anden side; hvis du nu kan se, at jeg kvajer mig sprogligt på den samme måde igen og igen, så ville det faktisk være rart med en diskret rød kuglepen, så jeg kan rette. Lidt ligesom at det er dejligt, hvis nogen venligt gør en opmærksom på, at man har is på næsen eller spinat mellem tænderne …

      Kommentar af Fruen i Midten — 5. juni 2012 @ 11:02

      • Det er bare en aftale 🙂

       Kommentar af Ellen — 5. juni 2012 @ 13:06

 9. Bliskyllingerne – det må de da hedde – er rigtigtnok nuser. Jeg tænkte lige et øjeblik, at osten kommer fra Esrum; men det staves jo anderledes 🙂

  Kommentar af Salix Lene — 5. juni 2012 @ 3:54

 10. Ha, så har det (måske) lidt med hinanden at gøre. Vi kan godt købe esrom her nogle steder (f. eks. hos den danske bager i Toronto og en hollandsk delikatesse ikke så langt herfra), og jeg har den altid til en god, gammeldags dansk frokost.

  Kommentar af Salix Lene — 5. juni 2012 @ 13:57

  • Ja, måske … jeg synes Arla var noget ude at svømme dér 😉
   Dejligt for dig, at du kan købe den derovre. Charlotte kan slet ikke finde nogen af vores traditionelle skæreoste i England.

   Kommentar af Ellen — 5. juni 2012 @ 15:48


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.