Hos Mommer

24. februar 2012

… og begejstringen var overvældende …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:55
Tags: , , ,

Her sidder man i al fredsommelighed på arbejdet; venter på at weekenden skal indfinde sig; gider ikke gå ned og hente kaffe, men bruger i stedet tiden på lidt surfen rundt på cyberspaces interstellare bølger.
Her i dette rum med uendelige mængder af rumskrot og ordbrokker falder man over en glimtende diamant af en planet. Sol. Supernova.

Mich & Susse.

De mest vidunderlige sprogrevsere/-nørder/-humorister/-causører i dronningeriget Danmark. Jeg elsker dem allerede.

I efteråret 2Q10 nedsatte Folketinget et nyt nævn: “Dansk Klognævn har til opgave at følge udviklingen i det danske samfund og fastlægge gældende regler. Klognævnet skal indsamle viden om nye skikke og vaner, registrere disse og indrette samfundet i overensstemmelse hermed.”

Nævnet var hurtigt ude med sine første afgørelser. Da en overvældende majoritet af danske bilister i gennemsnit kørte med hastigheder på mellem 60 og 80 kilometer i timen i byområder hvor det hidtil kun havde været tilladt at køre 50, vedtog nævnet at det fra 1. juni 2Q11 skulle være tilladt at køre op til 80 km/t i bymæssig bebyggelse.

Andre vigtige afgørelser fulgte rapt. Nævnet noterede sig andelen af danskere der skyede motion og værnede om fedesvin, hvilket blandt andet førte til Arne Astrups førtidspensionering. Pensumkrav for de mest krævende universitetsstudier blev sænket radikalt. Matematik blev et af nævnets helt store succesområder: I løbet af få uger blev en lang række komplicerede regneregler ændret, så langt flere danskere kunne være med. Blandt andet blev værdien af π (pi) rundet ned til 3 og i særlige tilfælde 2.

Læs selv videre. Lov mig det! Ovenstående var et direkte afskriv herfra, og Mich og Susse: jeg håber, I vil tilgive mig dette ordhuggeri (må endelig ikke forveksles med ordkløveri;  ej heller med mundhuggeri; det er kun vedr. brænde, vi har en parallel her) – det er en appetitvækker i håb om at få endnu flere til at hoppe over til jer og læse med.

Jeg lå under for en næsegrus beundring efter at have læst denne første tiendedel af indlægget, der omhandler lige præcis, hvad jeg så ofte før har nævnt at have imod Dansk Sprognævn: at de retter sig efter flertallet (10 millioner fluer kan ikke tage fejl), også selv om flertallet tager decideret fejl og fx fejloversætter (eller direkte oversætter, hvilket man bestemt ikke altid kan) et ord eller en vending, som medierne derefter er meget hurtige til at få forankret, fordi journalister heller ikke kan finde ud af det. Jeg har – som også ofte nævnt – intet imod sprogudvikling, men jeg har noget imod, at DSN ikke kan træde i karakter og sige: “Det her er forkert, venner. Det hedder … ”
Sammenligningen med bilisters hastighedsoverskridelser er suveræn, og jeg ville ønske, at jeg kunne tage æren for den.

Det kan jeg ikke, men kan jeg tage æren for, at i hvert fald nogle af jer smutter over og får jer et herligt grin, er jeg helt tilfreds.
God fredagslæsning.

24 kommentarer

 1. Jeg skal lige se en tenniskamp – så skal jeg nok læse…

  Kommentar af Jørgen — 24. februar 2012 @ 15:59

  • Det var godt 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. februar 2012 @ 16:13

 2. Herlig overspringshandling 😉 jeg har lige læst om semikolon, som du fik mig til at øve mig i at bruge 😉 Og nu har jeg brugt det i to smileys, god weekend til dig 🙂

  Kommentar af Lene — 24. februar 2012 @ 16:11

  • Det er da også bare herligt, at nogen, der formulerer sig så suverænt, i den grad (uvidende, godt nok) bakker ens egne meninger op 😀
   Og tak i lige måde 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. februar 2012 @ 16:15

 3. Åhh – der TØR jeg ikke gå over.. Så holder jeg helt op med at skrive.
  Det er hårdt nok at læse alle mine tekster igennem 2 gange for kommafejl og så står de sikkert alligevel forkert. Jeg husker også at skrive tal indtil 10 med bogstaver – det er der en klog dame der har lært mig; hun skulle rette en tekst for mig.
  Og ja – jeg bruger tankestreger hele tiden, uden at vide hvorfor.. Kunne være jeg skulle læse med alligevel; jeg kunne eventuelt lære noget?
  😉
  TAK for link

  Kommentar af Kong Mor — 24. februar 2012 @ 16:34

  • Høhø, du er nu sød … men kan du bare se at komme af sted – og du må ikke holde op med at skrive 😀
   Vi kan alle sammen lære om egne og andres utilstrækkeligheder – det er sprogunderholdning på højt plan.
   Og hvem kender ikke til at opdage egne, pinlige fejl efter udgivelse? Men som Susse skriver: “Det her handler ikke om at være perfekt, kun om at have et brændende ønske om at være det.”

   Kommentar af Ellen — 24. februar 2012 @ 16:41

 4. Nej! om jeg vil: jeg bliver bare i et endnu dårligere humør, tænk sig, jeg læste lige for nyligt:”gider ikke gå ned og hente kaffe”, hvor enhver, der har gået i skole før 1969 véd, at det hedder:” gider ikke gå ned for at hente kaffe”, eller, hvis man har begyndt sin skolegang før 1959:” Jeg gider ikke gå ned i den hensigt at hente kaffe!”
  Ævbæv!
  😉

  Kommentar af AagePK — 24. februar 2012 @ 20:13

  • Jajajajaja – det er da rigtigt – og ih hvor du dog nyder det, så bild mig endelig ikke ind, at det gør dig i dårligt humør 🙂
   Jeg synes nu stadig, du skulle hoppe en tur over på den blog – om ikke andet, så for at se de kloge ord, jeg citerede sidst i mit svar til Kong Mor, men bestemt også for at smile højt.
   Jeg gad ikke gå ned og jeg gad ikke hente kaffe … så holder den næsten 😉

   Kommentar af Ellen — 24. februar 2012 @ 20:49

   • Hæhæ, det fik mit humør op igen! Jeg har været der, kommer lige derfra: det hedder ikke negerboller, lige som det der fugle-noget, vel?
    😉

    Kommentar af AagePK — 24. februar 2012 @ 20:55

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 24. februar 2012 @ 21:32

 5. Har nu læst både om ; og pendulord med samt logikken bag DSN illustreret ved hastighedsovertrædelser og disses lovliggørelse. Det er meget munter læsning – og måske hjælper det. Hvilket politisk parti vil ændre loven om DSN, de rødblå eller de blårøde, hvis det er lovreguleret?

  Kommentar af Jørgen — 24. februar 2012 @ 21:36

  • Godt spørgsmål, Jørgen. Det burde vel rent logisk være de konservative 😉
   Bloggen er heldigvis ikke ældre, end man snildt kan nå at læse det hele…

   Kommentar af Ellen — 24. februar 2012 @ 21:49

   • Er de konservative ikke holdt op? God weekend.

    Kommentar af Jørgen — 24. februar 2012 @ 21:58

    • 🙂 Tak i lige måde.

     Kommentar af Ellen — 24. februar 2012 @ 22:23

 6. Ventede strategisk til lørdag morgen, der traditionelt er ganske fredelig her i hytten. Det er stor underholdning du der dirigerer os over til, og jeg har hygget mig en del med at læse her. Kan dog godt genkende andres følelse af at blive mindet om hvor lemfældigt vi tager på det her med sproget og tegnsætning.

  Håber dog at sprognørderne tilgiver og lader os skrive videre i vores sprog-kvaksalveri 🙂

  Kommentar af overleveren — 25. februar 2012 @ 8:08

  • Det er stor underholdning, som efterlader i hvert fald mig i en tilstand af “jeg tør aldrig skrive noget mere” – man tør jo knapt lægge en kommentar – men jeg tror nu slet ikke de to er ude på, at vi andre kommer til at lide af præstationsangst, selv om den næsten ikke kan undgås 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. februar 2012 @ 9:01

 7. Det er herlig læsning. Det er ikke sidste gang, jeg har været forbi.

  Kommentar af Susanne — 25. februar 2012 @ 14:11

  • Det er det sandelig heller ikke fra min side 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. februar 2012 @ 14:30

 8. Sjov blog. Jeg kendte den godt i forvejen, men nu fik jeg lige læst de seneste indlæg. Tak for det.

  Kommentar af Marianne — 25. februar 2012 @ 21:05

  • Det var så lidt … især når du allerede kender bloggen. Og morsom er den bestemt 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. februar 2012 @ 22:52

 9. Ja, Mich og Susses blog er fyrig og respektløs 🙂

  Jeg kender den også, da jeg er facebookven med Susanne Staun. Jeg kan lige sige, at hendes kommentarer og mails også er for viderekomne 😉

  Og hvor er det ærgerligt, men jeg opdagede den mest forfærdelige fejl i min elektroniske Gyldendal-ordbog, men tror du, jeg kan huske den nu? Det var noget med et ord, som tilfældigvis endte på ´ende´, og så påstod ordbogen, det var en lang tillægsform af det pågældende ord uden ´ende´. Jeg tror, du er klog nok til at fatte, hvad jeg mener. Komisk, men skræmmende.

  Kommentar af DJ´s krimiblog — 26. februar 2012 @ 15:15

  • “Fyrig og respektløs” – hehe, gode og dækkende ord for det, og hvad du siger om hendes mails og kommentarer kommer ikke helt bag på mig 😉

   EJ, hvor pinligt af Gyldendal. De mener fx, at ‘altforbarmende’ skulle være lang tillægsform af at ‘altforbarme’? 😆

   Kommentar af Ellen — 26. februar 2012 @ 17:24

 10. Du har ret, det er hyleskægt. Det får mig til at tænke, at artikler skrevet efter nyere godkendte stavemåder, helt kan misforståes af folk som mig, som ikke har brugt det danske sprog – eller rettere ikke har hørt eller læst det – dagligt i mange år. Et hamster Vorherrebevares! Fælleskøn og intetkøn har vel altid været noget, som mange har haft svært ved, og her tænker jeg på, at næsten alle ord på jydsk er fælleskøn, medens de (måske) på sjællandsk er intetkøn. Det skulle da ikke betyde, at man bare retskrivningsmæssigt godkender det hele.

  Kommentar af Salix Lene — 29. februar 2012 @ 4:38

  • Nej for pokker – det må vanskeliggøre det en del for dig, at du ikke kan følge med i den hele tiden løbende sprogudvikling … som må og skal være der; vores sprog er jo levende.
   Der er ganske rigtigt bare grænser for, hvad der kan (og må) være acceptabelt, og det er lige præcis det, DSN er meget dårlige til at håndtere, synes heldigvis ikke kun jeg.

   Kommentar af Ellen — 29. februar 2012 @ 7:46


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.