Hos Mommer

1. januar 2012

Jordens Søjler med et års forsinkelse

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:56
Tags: , , ,

Mellem jul og nytår 2010 blev Jordens Søjler sendt i tv. Dengang havde vi ikke lyst til at se to timers tv fire aftener i træk fra 21:30-23:30, hvorfor vi optog den.
Det har så taget os et helt år at tage os sammen til at se den; vi så fire timer i går og fire i dag, fordi vi havde lyst til at tage denne korte nytårsweekend som ren afslapnings- og dovnetid. ‘Ren afslapning’ er måske ikke det optimale udtryk, for filmen var sandelig en noget blodig affære. Effekten af et afhugget hoved på stage er voldsommere på tv, end når man læser om det i en bog.
I 1100-tallet var der åbenbart altid krig og intriger – kirkens folk var ikke overraskende de værste intrigemagere og deres magtliderlighed stod absolut ikke tilbage i forhold til de adeliges eller dem, der gerne ville være konger eller dronninger. Biskopper og præster slog sjældent selv ihjel, men at manipulere eller beordre andre til at gøre det beskidte arbejde for dem, havde de ingen som helst skrupler over.
Jeg købte Pillars of the Earth i oktober 1990 og har selvfølgelig glemt meget af den på de 11 år – kan dog huske, at jeg slugte den råt, for holddaop hvor var den god, så jeg glædede mig til, efter denne lange pause, at få den genopfrisket og vurderet hvor godt den var lavet i forhold til det, jeg kunne huske.

Det var en rigtig gang maraton-tv, hvilket passede helt perfekt med dette maratonstrik.

P1000035

Den er godt nok halvsen at strikke. En sweater til mig på pinde 3 med mønster på stort set alle pindene, og størrelse 36 ligger omkring 10 år tilbage i tiden for mit vedkommende…
Udsnittet herunder repræsenterer naturlig størrelse og er en smule mere end de 4-5 cm, jeg nåede at producere under de otte timers tv-kiggeri.
Der er således lang vej endnu, men den skal nok blive færdig. Engang. Én ting kan man med sindsro sige om dette arbejde: det bliver aldrig ensformigt…
De to ærmer vil jeg strikke på én gang og så klippe op bagefter – så kan jeg strikke dem på rundpind fra start til slut. Dette mønster gider jeg simpelthen ikke give mig i kast med hverken på strømpepinde eller på frem-og-tilbage-pinde; vrangpinde er out of the question!

P1000039

Vi var ude ved midnatstide for at kigge på fyrværkeri. Det kan godt være, at mit kamera kan skyde fyrværkeribilleder, men ejeren af det kan ikke!
Der løb en lille tekst henover skærmen, da jeg satte kameraet på fyrværkeriscenen: Husk at sætte kameraet på stativ.
Det gjorde jeg ikke, men hvis jeg havde, var de måske blevet nogenlunde – nu blev det bare pinligt…

P1000015P1000023

P1000025P1000033

Jeg må øve mig igen til næste år…

Apropos tv-serier: Tim ELSKER Matador og kan slet ikke få set den hurtigt nok – C & T har heller ikke lavet meget andet end at se tv, når børnene har været lagt i seng.
Endnu en gang tak til jer, der hjalp mig med at finde udgaven med engelske undertekster; især dog tak til Overleveren, som var lynhurtig og dermed den første, så jeg fik den bestilt i tide.
Dejligt at vide, at selv om Matador er meget dansk, så er den gået direkte ind i en englænders hjerte. De regner med, at Tims mor og mand vil finde den lige så fascinerende, så de får lov at låne den senere.
Charlotte kan sikkert replikkerne udenad fra start til slut, så mange gange som hun har set den (= ladet den køre, mens hun syr tøj), og hun nyder Tims reaktioner over den nu.

27 kommentarer

 1. Vi havde nøjagtigt samme ide mht den serie. At den skulle ses i denne weekend. Men kæresten har smidt sig rigtigt syg på sofaen og gider overhovedet ikke aflevere fjernbetjeningen, så det må blive en anden weekend. Det siges at være en rigtig god serie. Håber det, for bogen er jo fantastisk. Så kan man jo altid kigge væk, når det bliver for meget for sådan en sart én som mig.

  Tillykke med lektion 1 i fyrværkeri-fotoskolen. Der skal bare stativ på (har du overvejet en bønnepose, spørg Inge- hun så den jeg har) og så kæmpe lang lukkertid. Det er en af grundene til at jeg ikke rigtigt gider det og ikke mindst fordi det er så vanskeligt at lave originale fyrværkeribilleder. De ligner alle sammen hinanden. Pinlige vil jeg dog ikke kalde dine forsøg.

  Godt Matador nåede frem i tide og gjorde lykke. *nikker tilfreds – og den findes der ingen smiley for*

  Kommentar af overleveren — 1. januar 2012 @ 17:20

  • Det var da pudsigt – men synd, at din kæreste skulle blive syg. I kan godt glæde jer til serien … man kan altid diskutere, om producerens prioritering var den rigtige, for med sådan en moppedreng som den bog, er der nødvendigvis udeladt en del; også selv om filmen varer otte timer. Første del virker måske lidt lang, men det var nødvendigt, finder man ud af senere, og de tre sidste opvejer det rigeligt og er rigtig gode, så mist ikke modet efter del 1 🙂

   Jeg vil overveje en bønnepose. Skal nok spørge Inge, selv om jeg har en helt god ide om, hvad du mener.

   JA, det var godt – og også godt, at man selv kan komponere sine smileyer 😉

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2012 @ 17:50

   • svensk tv har sendt serien ml jul og nytår, derfor 🙂

    Kommentar af overleveren — 1. januar 2012 @ 18:03

    • Åh … det vidste jeg ikke 🙂

     Kommentar af Ellen — 1. januar 2012 @ 18:06

 2. Jeg har Jordens Søjler på lydbog,men har ikke fået den hørt endnu og har heller ikke set serien…Det må jeg vist gøre noget ved…Dine fyrværkeri billeder er da fine når de er taget uden stativ…;-D

  Kommentar af Rejen — 1. januar 2012 @ 17:47

  • Hvis du har optaget serien, skal du nok se den inden du hører bogen. Som du i øvrigt godt kan glæde dig til 🙂
   Og tak 😉

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2012 @ 17:52

 3. Så, nu fik jeg lyst til at se Matador igen, igen,,,igen. På den måde kan det også være en tidsrøver at læse blogs. Jeg glæder mig allerede 😉

  Kommentar af Eric — 1. januar 2012 @ 17:51

  • Oh ja, hvor mange gange har vi ikke set den fantastiske serie? Charlotte kan garanteret alle replikker udenad fra start til slut.
   God fornøjelse 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2012 @ 17:54

 4. Matador er skøn; min mor sidder netop og ser den igen igen. Jordens Søjler har jeg til gode endnu, men jeg har den liggende på lager. Jeg glæder mig sådan til at se den, men den skal nydes – og den skal ikke ses i en periode, hvor man har mange andre ting i hovedet. Her går det bedre med små, korte og ganske uforpligtende serier af en halv times varighed… 😉

  Har jeg sagt godt nytår?! 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 1. januar 2012 @ 19:10

  • Nej, hvis du har det sådan, skal du vente med Jordens Søjler, for den er bedst, hvis man ikke holder for lange pauser, tror jeg 🙂
   Ellers har du nu – og jeg ønsker et rigtig godt nytår til dig også.

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2012 @ 19:39

 5. Hvordan man kan klippe i strik er mig en gåde.. men okay – jeg er jo heller ikke kreablogger 😀
  Matador er skøn – og den kan man ikke se nok af.
  Jordens søjler har jeg hørt men ikke set.. Kunne godt forestille mig at den er barsk..

  Kommentar af Kong Mor — 1. januar 2012 @ 19:36

  • Meget må du kalde mig, men nok helst ikke kreablogger 😉
   Man skal bare sy et par gange med symaskinen først, så kan man sagtens klippe. Men jeg havde godt nok lidt ondt i maven første gang, jeg satte saksen i et strikketøj.
   Den er barsk, men god.

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2012 @ 19:49

 6. Små kameraer bliver lettere rystet, og skal derfor helst sidde på stativ og udløses med selvudløser eller trådudløser ved lange lukkertider. Posen med bønner, eller lignende,f.eks skuldertasken med fotogrejet, hænges i stativet for at bremse vindens evt indflydelse.
  Nu, hvor Tim ikke er så travlt optaget med Titanic, og åbenbart har netværket, må han jo igang med at få solgt Matador som afløser for Forbrydelsen, ikk’?

  Kommentar af AagePK — 1. januar 2012 @ 20:54

  • Jeg ville nu ryste langt mere med store kameraer fordi de er smaddertunge 😉 I mit lille Lumix er der en indbygget antirysteting, som virker udmærket – der er også en antirysteting i Johns kæmpelinse, men man kan simpelthen ikke holde sådan en tung ting stille ret længe, hvorimod man, hvis man ikke ligefrem lider af Parkinsons, kan holde et lille kamera temmelig stille – men selvfølgelig aldrig længe nok, hvis der er lange lukkertider i spil.
   Jeg kunne forestille mig, at nogen har forsøgt at afsætte Matador, mon ikke? 😉

   Kommentar af Ellen — 1. januar 2012 @ 21:57

   • Matador: sikkert, men det var før Forbrydelsen gjorde danske serier kendte i England. Derfor skal der smedes, mens jernet er varmt.
    Mht små kameraer, og kikkerter, og lignende: jeg har også stabilisering på mine 2 Nikons: S10 Coolpix, og D90. Det hjælper bare ikke, når jeg trykker på aftrækkeren ved 10 x zoom, og vi er ude på 100 meter: den ene millimeter, kameraet bliver flyttet, bliver ude ved motivet til 100 x 0,001m = 1meter, og når din pegefinger skubber til noget på 250 gram, flytter de sig lettere, end hvis kameraet vejer 1250 gram. Det er et simpelt spørgsmål om masse og matematik.
    Nikons stabiliseringssystem hedder VR, Vibration Reduction, og det er, hvad det er: vibrationsreducerende; til gengæld koster det på skarpheden, også kaldet støj, og derfor bliver billedet mere kornet. Prøv selv: sæt dit kamera på fuld zoom, og tag et billeder af f.eks en elmast, så du får lodrette og vandrette linier; sæt derefter kameraet på din mands stativ og selvudløser, med samme motiv: jeg er ret sikker på, at du kan se forskel. Og du kan jo lade John gøre det samme med sit kamera.

    Kommentar af AagePK — 2. januar 2012 @ 10:23

    • Prøv at kigge ind hos Tybjerg Tekst og Foto på http://www.ttf.dk , de har en god og gratis fotoskole, har jeg lige opdaget.

     Kommentar af AagePK — 2. januar 2012 @ 10:40

    • Matador tror jeg, jeg vil lade branchen klare uden at foreslå, at Tim blander sig … han har kun kontakter til Nat.Geo. og Bedlam Productions 😉
     Mht. kameraer: jamen du har ret i det hele, og jeg ved godt, at der er forskel, men jeg gider ikke slæbe rundt på et stativ – bruger hellere det forhåndenværende søms princip (biler fx). Fyrværkeriet var bare en prøve, og det bliver måske ved den 🙂
     Selvudløser kunne/burde jeg nok bruge oftere – det er bare med at huske at anvende den.
     Men… 100 x 0,001 m er lig med 10 cm og ikke en meter 😉

     Kommentar af Ellen — 2. januar 2012 @ 10:42

     • Yesss:” I got my Mojo, sorry: Mommer working!” Du har ret, 1 mm bliver til 10 cm; men det er alt rigeligt. Folk køber gladeligt kikkerter med 12x forstørrelse, og bliver trætte i øjnene. Jeg har, lige som søfolk her på øen, en 7×50, og det er jo rigeligt. Billeder kræver sommetider ekstra forstørrelse, og så bliver de små rystelser jo til at se. Jeg har lige i dag fået et par billeder af vor lokale då-hjorte, dér ville jeg gerne have haft mit stativ med. Der var ikke noget søm lige der. Men ellers: jo, de forhåndenværende kan tit være gode.
      Man kan jo også få ét-benede stativer: gad vide, om man kunne kombinere jægernes skydestok med nordic-walkernes stav og et stativ-skruehovede, så har man jo det hele lige ved hånden?!

      Kommentar af AagePK — 2. januar 2012 @ 14:57

      • Kikkertstørrelser er nok lige som linsestørrelser: det kommer an på, hvor meget man vil kunne trække ind … er man fugleentusiast, skal der vist en ordentlig moppedreng af en kikkert til 🙂
       Jeg har svært ved at se, at der kan være ordentlig stabilitet i et etbenet stativ; det kan selvfølgelig ikke svinge op og ned, men det må kunne svinge til siderne – så vil jeg hellere prøve sådan en lille gorillapod, som Anjoe foreslår i forrige indlæg.

       Kommentar af Ellen — 2. januar 2012 @ 17:09

       • Nu tænkte jeg på håndholdte kikkerter; til de store kikkerter har jeg da også stativ. I den ene kikkert har jeg endda kompas 😉 , nu mangler jeg bare en med GPS! 😉
        Jægernes et-benede skydestok er stabilt nok til deres rifler med kikkertsigte, derfor tænkte jeg på det: jo mere vægt du lægger på stokken, lodret, jo mere stabilt bliver det.

        Kommentar af AagePK — 2. januar 2012 @ 18:24

        • Kikkert med GPS, hehe 🙂
         Netop!

         Kommentar af Ellen — 2. januar 2012 @ 19:08

 7. Jeg har desværre det samme problem med at fotografere fyrværkeri. Kameraet kan vist godt, men jeg kan ikke….. forhåbentlig kan det trøste dig, at du alligevel er MEGET bedre end mig. Jeg har nemlig også problemer med alle andre motiver. Suk……..

  Godt nytår! 😀

  Kommentar af Jens — 1. januar 2012 @ 23:35

  • Haha – åh stakkels Jens 🙂 Det hedder vist bare øvelse, øvelse, øvelse … Jeg har i de sidste tre år fotograferet 10 gange så meget som i hele mit liv indtil da. En af følgerne af bloggeriet…
   Et rigtig godt nytår ønskes du også herfra 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. januar 2012 @ 7:55

 8. Vi har netop “færdiggjort” afnsit 24 i Matador – ser ca. et afsnit om ugen og det er vores 12-årige datter, som gerne vil se den. Tror det var 3. gang, vi sammen så alle de mange afsnit og både hun og vi elsker den. Har overvejet at købe Krøniken – ikke fordi den på nogen måde når Matadors højder, men for at vise hende lidt af den tid, vi, hendes forældre, voksede op i.

  Kommentar af Moster Tulle — 2. januar 2012 @ 11:54

  • Hvor herligt, at din datter dynes om serien, selv om hun ikke er så gammel endnu – sjovt at hun har sans for seriens mange og store kvaliteter 🙂
   Hun vil sikkert se den flere gange endnu – der skal jo nok være nogle nuancer, hun først opdager senere i sit liv.
   Jeg er enig i, at Krøniken er et godt tidsbillede, og da også nogenlunde seværdig, men jeg har svært ved at forestille mig, hvad der skulle kunne leve helt op til Matador.

   Kommentar af Ellen — 2. januar 2012 @ 12:45

 9. Lillle pip fra en glad læser af Jordens Søjler: Jeg synes altså ikke, at filmatiseringen var særlig god (som jeg husker den). Faktisk synes jeg at huske, at jeg syntes, den var pinligt dårlig. Eller også var jeg bare i dårligt humør.

  Kommentar af conny — 3. januar 2012 @ 12:11

  • Dit humør skal jeg ikke udtale mig om 😉 – men for det første er filmen aldrig så god som bogen efter mine erfaringer, og for det andet gik der som sagt 11 år, fra jeg læste bogen, til jeg så serien, hvilket sikkert har været meget godt…
   Men pinligt dårlig syntes jeg nu slet ikke, den var 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. januar 2012 @ 14:38


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.