Hos Mommer

11. december 2011

Vores eget private østershattetræ

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:10
Tags: , , , ,

Lille John i den store skovØstershatteHegnstilsynsmanden – i form af en vis Hr Nielsen – gik i formiddags en runde for at se, om der var faldet grene ned over det elektriske hegn.
Overalt lå der forholdsvis uskadelige birkeris, som han rev sammen, men bagerst i haven ved stengærdet, hvor hegnet slutter, var der knækket en så stor gren af, at han måtte have fat i kædesaven for at få den fjernet.
Det er ikke et sted, vi kommer så tit. Træet har været dødt i nogen tid, så grenene har selvfølgelig været skøre. Til gengæld har det fostret nogle gevaldige østershatte – John kom ned til åen, hvor jeg gik og forevigede den store mængde vand, der er i den for tiden, for at fortælle mig, at jeg skulle på østershatteplukning.

Herligt – det har vi ikke selv høstet før – disse var store, flotte og appetitlige; lige til at spise, høhø…

Jeg tog vel omkring 2/3 af, hvad der var, hvilket blev til 1400 gram. Herligt.
Nu stod frokosten på noget med østershatte, forstås … på det gamle komfur ristede vi dem med rejer, cherrytomater, persille, hvidløg, salt, peber og paprika og vendte denne blanding i pasta. Lyder det ikke godt? Det smagte i hvert fald godt.

Østershatte, tomater, rejer og persille Østershatte, tomater, rejer og persille - og pasta

Resten røg i fryseren til en anden god gang.
På den nedfaldne gren sad en masse andre svampe; ikke nogen vi spiser, men de ser ganske nydelige ud – og mos er jo altid smukt. Dette er taget i dag, er frisk og grønt og ligner nærmest et eller andet, der svajer for havstrømmene ude i koralrevet.
Synes jeg, men jeg har sommetider en temmelig levende forestillingsevne…

Østershatte P1070391 Mos

Det tangerer rekordmeget vand i åen … al porsen står under vand, og ølbænken, som ses som en lillebitte hvid prik øverst i midten af billedet, ville kræve waders, hvis man skulle komme på den tanke at ville ud og sidde på den.
Den tanke fik vi så overhovedet ikke – det er for koldt til at sidde og nyde noget udendørs nu – og svært at forestille sig, at vi normalt går tørskoet ud til, hvor broen begynder.

Oversvømmelse

Vandindpakkede rosenknopper.

Rosenknop i vand

Vejret er flot – hverken regn eller sne, og det er tre plusgrader.

Og sådan bliver det forhåbentlig ved i mindst 11 dage endnu … Overleverens tip med at tjekke Aftonbladets langtidsprognose lover foreløbig rigtig godt: Stort set ikke frostvejr på denne side af jul, kun lidt om natten en gang imellem; heller ingen truende snestorme.
Passer mig glimrende – håber de holder fast i dette.

Reklamer

25 kommentarer

 1. Det ser altså rigtigt godt ud, det der svampemix du har fået lavet der. Tak for ros mht at finde en rimelig nøjagtig vejr-side til dig. Men her er en anden side du kan hygge dig med også. Sådan nok mere apropos dine svampe.. http://www.skogsskafferiet.se/

  Hvis du ikke kender den i forvejen, er den absolut et besøg værd.

  Kommentar af overleveren — 11. december 2011 @ 15:39

  • Det var det også – og velbekomme 😉
   Tusind tak for skogsskafferiet – den kendte jeg (heller) ikke, men den ser superspændende ud 🙂 Har du prøvet at se den dansksprogede version? Det er en oversættelsesmaskine, og den har overHOvedet ikke styr på hverken svensk eller dansk – jeg kunne ikke engang gætte, hvad der skulle stå … tror jeg tager den på svensk fremover 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 16:20

   • Har lige kigget og grinet mig igennem en dansk udgave, hvor jeg får at vide at det ikke er retter jeg tilbereder på komfuret – det er applikationer.. .mjaeeeh sådan kan man vel også godt udtrykke det.

    Havde aldrig før overvejet at få det oversat.. klarer mig normalt fint på svensk.

    I øvrigt er det en fin side, overskuelig og pænt ordnet. Lidt politisk til den korrektere side, men det lever man med…

    Kommentar af overleveren — 11. december 2011 @ 16:38

    • Jeg har såmænd heller ingen problemer med svensk – blev bare nysgerrig. Men ja, det er en meget fin og god side. De skulle bare hellere helt have udeladt det oversættelsesforsøg.
     Applikationer …. ja, hvorfor ikke? 🙂 I det, jeg lige nåede at se, var der et dyr, der lagde æg i en møtrik 😀 Hvordan nogen kan få en ‘nötfrukt’ til at blive en møtrik, forstår jeg nok ikke helt…

     Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 19:27

     • Hvad er en “nötfrukt”? Står ikke i min ordbog; til gengæld står der en del om nötkjött, bl.a. som “nöttfärs”, som er malet.
      Forskellen på “dansk” og “svensk” er ellers ikke til at tage fejl af. 😉

      Kommentar af AagePK — 12. december 2011 @ 10:05

      • Mon translationsmaskinen er gået fra nöt til nut, som i nut and bolt, og derfor endt med møtrik? Som sjovt nok på tysk hedder Mutter, lige meget om det er links- eller rechtsgevind.

       Kommentar af AagePK — 12. december 2011 @ 11:07

       • Oversættelsesmaskinernes veje er aldeles uransagelige, og jeg gider normalt slet ikke beskæftige mig med dem – var ikke klar over, at jeg ville ryge ind i en her.
        En ‘nötfrukt’ er vel bare en nød, går jeg ud fra 🙂

        Kommentar af Ellen — 12. december 2011 @ 13:07

 2. Hold da ellers op et svampeorgie det kan blive til bare fordi det blæser lidt. Kan i dyrke dem selv ved passende behandling af en god tyk stamme? Det ses tydeligt, at det er tøvejr – sneflokkene bliver ikke liggende!

  Kommentar af Jørgen — 11. december 2011 @ 17:13

  • Ja, det var måske værd at prøve at dyrke dem selv – nu ser vi først, hvor produktivt træet er.
   Det regnede meget i aftes, så den smule sne der var tilbage, forsvandt på få minutter.

   Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 19:29

 3. Jeg har i tidens løb hørt mange synge østershattenes pris, så for nogle år siden tog jeg nogle med hjem fra Kvickly uden at have særlige planer med dem. Jeg ristede dem bare på samme måde, som jeg ville riste champignoner. Stor skuffelse. De smagte ikke af noget som helst andet end det, jeg havde ristet dem i. Var det mon svampene, der var noget i vejen med, eller skal de tilberedes på en særlig måde? Det kan selvfølgelig også godt være, at det er mine smagsløg, der ikke ikke kan registrere hattenes særlige smag. Kan man få et hint om, hvad de skal smage af?

  Kommentar af Rasmine — 11. december 2011 @ 17:23

  • Du har faktisk meget ret – der er nogle svampe, der gør sig bedst, når man hjælper dem lidt på vej rent smagsmæssigt, og østershatte hører derunder. Det, jeg så oplever er, at selv om svampene i sig selv er forholdsvis neutrale, så tager de forskelligt imod smagsstofferne, således at østershatte med hvidløg og paprika ikke smager af det samme som birkerørhatte med hvidløg og paprika. Svampenes forskellige konsistens er ligeledes med til at forskelliggøre smagsoplevelserne.
   Endelig skal man ikke undervurdere det, at man selv har ‘fanget’ dem – det giver yderligere en nuance 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 19:37

 4. Det ser lækkert ud, men jeg er altså noget så svampeangst. Det er kun champion fra Brugsen, der er sikre i min verden ;o)

  Kommentar af Susanne — 11. december 2011 @ 17:48

  • Også hvis svampene er indfanget af en, der har styr på, hvad vedkommende har med at gøre?
   Ville du ikke have turdet spise frokost sammen med mig i dag? 😉
   Jeg har spist ‘egne’ svampe i 13 år, så jeg tror på mig … det gør John heldigvis også.

   Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 19:39

   • Jo helt sikkert. Hvis du har overlevet i 13 år, så burde jeg også kunne overleve en frokost… Og jeg spiser det også med største velbehag, når vi er i byen. Måske fordi jeg er sikker på, at byens restaurant ikke har nogen interesse i forgiftede gæster 🙂

    Kommentar af Susanne — 11. december 2011 @ 21:05

    • Det tror jeg du har helt ret i 🙂 Den ville meget hurtigt få et uheldigt rygte…

     Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 21:26

 5. Ajjj hvor fedt med jeres helt egen østershattefarm.. 🙂 Jeg skal da lige love for, at der er vand i jeres å.. langt derude sad vi jo i sommer og nød en skøn aften.. sammen med millioner af myg.. 🙂

  Kommentar af Inge — 11. december 2011 @ 18:07

  • Ja, ret fedt 🙂
   Det er der til gengæld ikke nu. Myg altså. Men man kan ikke få alt… 😉

   Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 19:40

 6. Ja ingen sne – før I alle er sikkert deroppe – tak!!
  Det er et meget imponerende træ I har fået jer. Og det må have smagt skønt.

  Kommentar af Kong Mor — 11. december 2011 @ 20:53

  • Tak for støtten – håber visse vejrelementer hører efter kongen!
   Det smagte dejligt, og det er et godt træ 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 21:28

 7. Svampemenuen ser lækker ud 🙂 Da vi var ved åen i september måned, kunne jeg komme ud til bænken i mine gummistøvler, det kan jeg vist ikke mere!

  Vi talte faktisk om mus i torsdags, hvor søster K.. sagde, kan I huske den morgen jeg vågnede og fandt en død mus under hovedpuden! Det kunne vi godt. Vi var ikke bange for mus, men de kan blive på gulvet, kan de, hvis de absolut vil indenfor 😉

  Kommentar af Pia — 11. december 2011 @ 21:51

  • Det tror jeg heller ikke, du kan – jeg turde ikke engang forsøge mig i mine langskaftede gummistøvler 🙂

   Hehe, det vil jeg nok sige! Straffen for ikke at holde sig på gulvet var så også at blive ligget ihjel – bare en skam, den ikke kunne sige det videre 😉
   Merete gik engang rundt med en død mus i skoen! Hun undrede sig godt nok lidt over, at skoen føltes så underlig 😆

   Kommentar af Ellen — 11. december 2011 @ 21:56

 8. Porse: så er det da om I har plukket nok til at lave buketter til julegaver, bundet til en sjov flaske. Så kan modtageren selv hælde vodka eller snaps på efter smag. Er der allerede knopper på? Så er der måske til julesnapsen?
  A propos svampe: rød fluesvamp kan også bruges, tørret, og med varsomhed. Prøv evt. på en irriterende nabo lidt nede af vejen først. 😉

  Kommentar af AagePK — 12. december 2011 @ 11:00

  • Næh, der er ingen knopper endnu – vi plukker først til snaps, når der er blomster på, for at få den fine, rødbrune farve.
   Jeg tror ikke, jeg vil gøre forsøget med den røde fluesvamp 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. december 2011 @ 13:05

 9. Din svamperet ser yderst lækker ud – men jeg ville nu lade dem blive på træet, idet jeg ikke aner noget som helst om spiselige svampe, bortset fra det, som er tilgængeligt i butikkerne.
  En hegnstilsynsmand på ødegården i Sverige?

  Kommentar af Salix, Lene — 13. december 2011 @ 15:28

  • Bare kald på mig, næste gang du finder svampe på et træ 😉
   Hegnstilsynsmanden var John 😀

   Kommentar af Ellen — 13. december 2011 @ 18:02


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.