Hos Mommer

9. december 2011

Store Julefrokostdag

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:38
Tags: ,

Det er vel nok den største af julefrokostdagene i dag – kunne også tydeligt mærkes på trafikken i morges, hvor jeg fløj igennem som var det midt i juli.
Mit firma holder julefrokost. Uden mig. Det ville i givet fald blive den 34. julefrokost i det firma, så jeg er stået af det ræs – mener jeg har gjort min borgerpligt i den henseende.
De har såmænd ikke ligefrem været ens hen gennem årene; vi startede med at være omkring 35 medarbejdere – heraf én mand. Som var 60 år! Dvs. at han var ældre end min far…
Nu er vi omkring 700 ansatte i Danmark.

Indtil 1987 havde firmaet til huse på en meget ‘spændende’ vej ude på Amager; spændende fordi vi en overgang havde Bandidos hovedkvarter lige ved siden af. Da de (igenigen) lå i krig med Hells Animagegels, kunne vi se dem patruljere på deres flade tag i ægte gangsterstil med våben i hånd. De generede nu aldrig deres naboer, sådan direkte, men det hændte da, at vi hørte skud … følte os trods det ganske trygge, for politiet patruljerede flere gange om dagen. Samme politi har også eskorteret mig ind til Hovedbanen, engang jeg arbejdede sent og gik min ensomme vej i den mørke aften. Det havde de det ikke helt godt med, så jeg blev kørt til toget, på trods af mine forvisninger om, at jeg ikke var bange.

Jeg husker tydeligt en julefrokost i starten af 80’erne: vi var blevet flere ansatte, men mændene kunne desværre stadig tælles på én hånd, så det var ærlig talt ikke de mest spændende julefrokoster i rigets historie. Ikke fordi der skulle forføres eller laves skandale eller andet af al den underlige opførsel, man kan høre om i forbindelse med denne aften på året, hvor alt tilsyneladende er tilladt – men fester er nu engang sjovest, når der er repræsentanter fra begge køn.
Karen (én af Die Drei Mädchen; den tredje var endnu ikke ansat) og jeg gad ikke rigtig lege med mere, da klokken var midt på fredag aften – der måtte være lidt sjovere inde i København, så vi spadserede hen ad vejen, vi dengang havde domicil på. Nogle hundrede meter længere fremme kunne vi høre musik, og kort efter blev vi ‘antastet’ af nogen, der spurgte, om ikke vi ville indenfor, for de sad 20 mand og holdt en dødtrist julefrokost uden kvinder.
Karen og jeg vekslede et enkelt øjekast og var uden ord straks enige om det videre forløb: Vi gik med indenfor for at lure, hvad det var for nogle mænd. De så alle sammen meget søde og tilforladelige ud; ikke specielt berusede, så vi vovede pelsen og sagde image”Ved I hvad, gutter? Længere nede ad vejen sidder der cirka det samme antal kvinder, som keder sig lige så bravt. Følg med…”
Den var de helt med på, så vi gik tilbage og gatecrashede de sørgelige rester af festen, som selvfølgelig blev meget sjovere nu og en rigtig fest igen. Vi var lidt spændte på, om vores udmærkede initiativ ville få følger for os, men det gjorde det heldigvis ikke …
Karen og jeg blev kendt som dem, der skaffede mænd til huse i mangeltider … men vi gentog nu ikke succesen – toeren er som bekendt aldrig så god som etteren.

Jeg vil understrege, at firmaets julefrokoster de seneste 20-25 år altid har været gode og er blevet meget positivt omtalt bagefter; altid med gode bands og altid forskellige former for underholdning, både revyting mest gående ud over ledelsen, fremført af modige medarbejdere, og de seneste år også med en eller anden tilkøbt entertainer i en times tid.

Der er løbet mange julefrokoster i stranden, og der er sikkert faldet mange i vandet, siden den føromtalte med ‘de forenede julefrokoster’, og for nogle år siden stoppede jeg med at deltage. I mange år var det da meget sjovt at være med og også at studere det spil, der uvægerligt stod på visse medarbejdere imellem. Den definitivt sidste julefrokost, jeg deltog i, havde jeg den tvivlsomme ære af at være blevet udpeget som hovedarrangør af, selv om jeg ikke havde været med i nogle år, så til den kunne jeg ikke rigtig tillade mig at blive hjemme.
Men holddaop … en (meget ny) medarbejder var iført det mest udfordrende tøj, der nogensinde er set uden for et red light district – hun kunne praktisk taget lige så godt have været nøgen. Jeg tror aldrig, hun bemærkede, at hun i den grad faldt igennem, for hun blev meget hurtigt meget fuld og nærmest kastede sig grådigt over ethvert hankønsvæsen, der kom inden for hendes rækkevidde – hun var lige en tand for pinlig, nok mest for mændene. Vi kvinder kunne jo trygt læne os tilbage og bare nyde forestillingen…

Se, jeg mener jo godt, at man kan have det sjovt til en fest uden at skulle have sex de mest mærkværdige og formentlig drønubekvemme steder, men ikke desto mindre skal vi i medierne hvert år høre om ægteskaber, der går i opløsning, fordi folk opfører sig fjollet. På den ene side er alt tilsyneladende tilladt – på den anden side er alt naturligvis ikke tilladt – især ikke hvis man spørger dem, der sidder tilbage derhjemme og er spændte på, i hvilken tilstand ægtefællen dukker op igen – eller overhovedet kommer hjem.

Fornøjelsen i aften skal være mine kolleger så vel undt – jeg foretrækker at køre til Sverige sammen med John og begynde at gøre hytten juleparat og rigge til til hele den invasion, vi får i juledagene.
Øresundsbroen holder stadig åbent på trods af blæsten, så vi satser på at kunne komme over.

16 kommentarer

 1. hehe, sammenskudsgilde, det var smart fundet på. Kan godt forstå du hellere vil til Sverige, jeg gider heller ikke julefrokoster på arbejdet mere, der er alt for mange mennesker og støj til at det er sjovt eller hyggeligt…God vind over broen og god weekend i det svenske..;D

  Kommentar af Rejen — 9. december 2011 @ 14:48

  • Hehe – ‘god vind’ – johtak, det skal vi nok få rigeligt af 😉
   Velkommen i klubben – vores holdning må have noget med alderen at gøre…

   Kommentar af Ellen — 9. december 2011 @ 14:56

 2. God tur 🙂

  Kommentar af Kamelryttersken — 9. december 2011 @ 17:13

  • Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. december 2011 @ 21:19

 3. Ak ja, vi har også store julefrokost i dag, og jeg var med til den sidste for 2 år siden..
  Jeg nåede at runde 40 julefrokoster!! hvor jeg selv var hovedarrangør af de 38.
  Netop – borgerpligten er gjort.
  Jeg har NYDT dagen hjemmearbejdende og afsluttet eftermiddagen med en vidunderlig tur til stranden, og fik et par gode billeder.
  God tur over sundet – og god arbejdslyst med at gøre juleklar 🙂

  Kommentar af Kisser — 9. december 2011 @ 17:20

  • Du GOdeste, Kisser – sikken en entusiasme. Tænk, at du har orket at være med til at arrangere så mange!
   Hjemmearbejde er en god ting, men du må næsten være blæst væk nede ved stranden…
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. december 2011 @ 21:21

 4. Jeg deltager nu heller ikke i vores firmajulefrokost, men det har andre grunde. Men uanset grundene er jeg lidt træt af de store hotelsammenrendsjulefrokoster (mon wordfeud og scrabble ville æde dén?), hvor større hoteller sørger for noget mad og noget og musik, og så samles alle mulige forskellige firmaer deres ansatte der. Hver fredag og lørdag i dec. Synes der går lidt byfestens øltelt i den. Gider det ikke.

  Synes dog at jeres initiativ med at invitere én anden fest over til jeres var absolut genialt.

  Har deltaget i tidligere julefrokoster, andre steder, der egentlig var vældigt skægge, altid med mange flere mænd end kvinder, men skægt alligevel. Kønnet spiller ikke den store rolle for mig når der er fest – måske fordi jeg ikke danser?

  God tur til sverige, har også hørt at broen stadig er åben. Er sikker på at du får en bedre weekend derovre 🙂

  Kommentar af overleveren — 9. december 2011 @ 17:46

  • Der er ikke tern nok på brættet til det ord, Overlever 😉
   Den form for julefrokost har jeg hørt om, men aldrig prøvet – det lyder absolut ikke attraktivt i mine ører, men jeg kan godt se, at hvis man er under 20 ansatte, er der sikkert nogen, der vil synes det er en vældig god ide.
   Det er ikke kun det, at man kan danse, der gør en forskel. Det er bare … bedre, når der er mænd med – samtalerne bliver lidt mindre fnidrende.
   Tak, det blæser en del, men det er selvfølgelig skønt alligevel.

   Kommentar af Ellen — 9. december 2011 @ 21:25

 5. Mja… jeg skal ikke til nogen i år. Gad heller ikke sidste år, men tog alligevel med. Faldt i søvn i toget fordi det var så pissekoldt udenfor og så dejligt varmt indenfor. Vågnede op i Hellerup…. det tog 5 timer at finde hjem efter den fest!!
  Da jeg var ung, som i under 30 og ganske hæmningsløs og single, da slog jeg sgisme da også gækken løs. Meeeeeen, min unge mund snerpede da helt sammen, da de “gamle” på instituttet fortalte om hvordan det i deres unge dage var endt i de rene sexorgier til efterfest. Fuiii, grimme billeder inde i mit hovede gå væk!
  Nu til dags gider jeg ikke, fordi der altid serveres gris på 100 måder, jeg hader snaps og jeg kan ikke høre en skid når de spiller højt musik, sidder som en anden Fru Møghe og forsøger at nikke de rigtige steder. Og det der diskolys, jeg får akut kvalme….
  Nej, så hellere Barnaby eller Lewis med ham den nuttede Hathaway og et godt glas rødvin…

  Kommentar af Linda — 9. december 2011 @ 19:16

  • Surt at havne i Hellerup, når man ikke bor der…
   Slå gækken løs, ja, helt sikkert, men det burde kunne gøres uden det behøver at ende i sexorgier…
   Vi har altid fået god og spændende mad; med vin eller øl til, for snaps har aldrig været comme il faut hos os – men det gør ikke spor. Folk bliver så dumme af snaps.
   Jeg kan lige se kønne Linda give den som fru Møghe … jeg klarede heller ikke diskoteket de sidste 10-12 år, men gik hjem, når det startede 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. december 2011 @ 21:38

 6. I mine unge dage, deltog jeg i nogle få julefrokoster, men det sagde mig absolut ingenting. Vi var ca. 40 funktionærer. (“Abejderne” holdt deres egen julefrokost) Vores gik nærmest kun ud på at score en eller anden for en aften og så tage på diskotek for at score endnu mere, der deltog jeg kun EN gang, altså ikke i scoringen, men diskoteket. På kontoret deltog jeg nogle få gange mere inden jeg meldte fra. De kunne kalde mig kunstig og sær. Selv Allan syntes jeg var mærkelig, når jeg ikke ville med. På den ene arbejdsplads jeg har, er der aldrig i 24 år været holdt en eneste julefrokost, men den anden hvert eneste år, på 8. år for mit vedkommende og DET er til gengæld både sjovt og hyggeligt. Hvis alle kommer bliver vi 14, jeg husker aldrig vi har været fuldtalligt, men det er sjældent vi er så mange. For et par år siden var vores ægtefæller inviteret med.
  Håber I er kommet godt til Sverige, og har fået varmen 🙂

  Kommentar af Pia — 9. december 2011 @ 20:22

  • Næh hvis det kun har været ét stort scoreorgie, kan det altså være det samme, så det kan jeg godt forstå, du ikke gad. Det kunne ellers have været sjovt – 40 personer er et godt antal til, at det kunne have været godt, hygeligt og intimt – på den rigtige måde, altså 😉
   Så er det godt, at du har din ene arbejdsplads til at bøde lidt på det.
   Vi sidder trygt og godt heroppe i blæsevejret, og varmen er ved at være helt som den skal være 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. december 2011 @ 21:42

 7. “Høje lette køretøjer advares…”, så Ellen kan vist godt komme over the Bron. 😉
  Hverken konen eller manden her i huset tager til julefrokoster. Jeg holdt op for ca 30 år siden. Det var jo hverken berigende, morsomt, eller velsmagende. Bare noget oversaltet pålæg, der skulle skabe tørst.

  Kommentar af AagePK — 9. december 2011 @ 23:06

  • Ja, mon ikke – vi havde så meget læs på, at vi kunne have kørt over broen, selv om der havde været orkan 🙂
   Berigende kan man vel næppe nogensinde kalde det, men jeg syntes engang, at det var meget morsomt, og maden har altid været god, velsmagende og bestemt ikke oversaltet. Måske fordi det altid har været et kvindedomineret firma (vi er stadig 75 % kvinder), har vi stort set altid fået ikke-traditionel julefrokostmad og dermed heller ikke ‘gris på 100 måder’, som Linda udtrykte det.

   Kommentar af Ellen — 10. december 2011 @ 8:58

 8. Julefrokoster med sexorgier har jeg ikke været med til; men jeg kan nikke genkendende til visse personers meget, meget tætte dansen (eller hvad det kunne kaldes). Desværre var der meget af den slags – mon det stadig finder sted?
  Anden juledag (boxingday) holder vi julefrokost her. Vi plejer at være 20-25 deltagere; men det har vi skåret ned på de sidste par år. I år bliver vi kun 6 personer; men det ændrer ikke på menuen, som består af ALT hvad der hører til en dansk juleforkost.
  Nå, jeg har ikke tid til det her i dag. Der skal laves rødkål, bages brunkager, vanillekranse og rugbrød.

  Kommentar af Salix, Lene — 13. december 2011 @ 15:48

  • Sexorgier har jeg så heller ikke ligefrem prøvet, men den form for dans, du tænker på, kan man vist stadig opleve 😉
   Det lyder som en rigtig hyggelig julefrokost, hvor man kan leve af resterne en hel uge fremover…
   God arbejdslyst 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. december 2011 @ 18:16


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.