Hos Mommer

2. november 2011

Dugdyrets endeligt, talmystik og andet

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:05
Tags: , , , , , ,

P1060667

Dugdyret er aflivet. Det blev ikke engang til husdyr – de lavede sætningen helt om. Jeg sendte et link til DFDS, og i dag klokken 13 fik jeg en mail fra deres marketingafdeling om, at de takkede for henvendelsen og at fejlen nu var rettet.
End of story, men vi fik da i fællesskab kogt meget suppe på det underlige dyr. Herligt.

I mellemtiden er Samvirke blevet læst, hvilket gav anledning til endnu et par omgange dyb undren. Der må være nogle stykker på den redaktion, der ikke kan regne.
Eller også har de en dårlig chef, der ikke har lært dem, at de skal huske at undre sig.

Først et klip fra artiklen om toiletpapirets historie. Jojo – vi kommer skam vidt omkring i Samvirke … men læg venligst mærke til den nederste notits, hvor vi er nået til 2010 (forstørret herunder). De påstår her, at danskerne – hver eneste af os godt fem millioner danskere – i 2010 købte 56 ruller toiletpapir hver eneste dag!
Vi har saftsusemig været trængende sidste år … ikke så underligt, at Danmarks kloaksystemer ikke længere kunne holde til presset, da der kom en smule regn oveni …
(Skulle der mon have stået årligt?)

P1060668

I bladet var der en artikel, der helst skal få os til at stræbe efter at hælde mere og mere til nordisk mad – hvilket jeg i øvrigt fuldt ud kan tilslutte mig – jeg ser ingen grund til, at vi f.eks. skal kunne købe jordbær i december – vi har så mange gode råvarer, der indeholder rigeligt med næringsstoffer, at vi snildt kan klare os gennem den lange og mørke vinter.
I bladet var der et læserbrev fra en kvinde, der undrede sig over, at alle hvidløgene kom fra Kina. Hvorfor ikke fra DK eller i det mindste Europa?
Svaret var, at de var billigst fra Kina.
Er vi virkelig blevet sådan? Vil vi hellere have hvidløgene fløjet ind helt fra Kina end betale et par kroner mere for tre hvidløg fra DK? Jeg synes ikke, det er i orden.

Nå. Det jeg ville var at illustrere min næste undren.
I bladet blev der sammenlignet med, hvad det nye nordiske køkken anbefaler i forhold til, hvad vi reelt indtager i dagens Danmark.
To sider med eksempler, og de kan jo bilde os hvad som helst ind – vi har ikke en kinamands (apropos…) chance for at vurdere, om tallene er korrekte.
Og dog…
Se tallene for kartoflen øverst til højre. Man påstår, at vi i dag i gennemsnit spiser 10 milligram kartofler pr. dag.
Det var i sandhed ikke meget, så det tal tror jeg simpelthen ikke på!
Det svarer nemlig til, at vi spiser én æggestor kartoffel på 75 gram ca. hvert 20. år. Det er muligt, at vi spiser mere pasta og ris end før i tiden, men alligevel…

P1060669

Så er det, at jeg bliver ret skeptisk over for resten af tallene.
Lige som når vi i tv-avisen hører en tolkning af et eller andet, vi tilfældigvis ved noget om, og derfor kan gennemskue, hvor grundigt journalisterne har misforstået sagen.  Som i aftes, da de havde et indslag om, hvor mange penge det danske sygehusvæsen bruger på taxaer, og hvor dårligt koordineret det er.
Se, det har John jo forstand på, og der var ifølge ham ikke mange rigtige påstande i det indslag.

Det er altså lidt skræmmende med al den misinformation, vi får. Mere eller mindre bevidst fra mediernes side.

Skal vi derfor ikke slutte af med et knapt så skræmmende billede fra gårsdagens solnedgang?
P1060660

Jeg synes ikke, at vindmøller er så skræmmende. Eller skæmmende for den sags skyld. Hvis vi vil have alternativ energi, dur det altså ikke, at ingen vil have det i deres egen baghave.

32 kommentarer

 1. Endelig en, som også synes at de moderne vindmøller er i orden. Nu ser jeg bort fra de gener, som en mølle kan påføre naboerne, det må man så få styr på, men selve møllen, synes jeg faktisk, er smuk at se på og dit billede er endnu smukkere 🙂
  Der spises færre kartofler i dag, men vi spiser ca 110 g/dag :
  http://www.altomkost.dk/Fakta/Foedevarer/Kartofler_ris_og_pasta/Kartofler/forside.htm
  ØV nu troede jeg lige at DFDS havde et rigtig godt svar 😉
  Her i huset er det landbrug og sygepleje, som får os til at tvivle på oplysninger om alt andet, vi ikke ved noget om 🙂

  Kommentar af Lene — 2. november 2011 @ 16:31

  • Tak, Lene. Vindmøllerne er høje, slanke, elegante og fulde af energi. Alt det, vi andre går og drømmer om 😉
   Selvfølgelig har netop du styr på, hvor mange kartofler vi spiser…
   Og nej, DFDS havde ikke rigtig noget at komme med der.
   Ja, klart, det er det I ved mest om – og det er virkelig skræmmende, synes jeg – der kan ikke være ret meget sand information i den store mængde, vi får serveret som daglig dosis.

   Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 16:47

 2. Du ejer i sandhed evnen til at undre dig – tillykke med det!

  Flot at dugdyret blev aflivet, det føler jeg mig helt tryg ved nu. Jeg er imponeret over at DFDS handler så hurtigt. Sædvanligvis er de store firmaer ligeglade, hvad man skriver til dem om stavemåder og andre fejl.

  Også jeg kan være skræmt over al den misinformation jeg modtager. Få emner ved jeg en masse om, og der kan jeg gennemskue det, men de fleste emner ved jeg – i sagens natur – kun lidt om, og der tager jeg det serverede for gode varer uden videre. Men det burde jeg nok ikke… Der er lavet undersøgelser om hvad vi danskere tror mest på, og her kommer TV-avisen ind på en af de allerførste pladser. Det forstår jeg godt, for den virker så troværdig, men hvem ved…

  Kommentar af Stegemüller — 2. november 2011 @ 17:07

  • 🙂
   DFDS handlede imponerende hurtigt – hatten af for det.
   Jeg tager stort set intet for gode varer – i hvert ikke før jeg har undersøgt sagen nærmere. I starten af Johns og min karriere sammen var han dybt irriteret over min evige skepsis, men nu kan han godt se det og er selv blevet lige sådan.
   Det er ikke kun hver, men hver eneste gang, jeg ved noget om et emne, at der er fejl i fremlægningen, så jeg nægter simpelthen at tro, at alt andet bare er rigtigt opfattet/fremlagt, så tv-aviserne er ikke spor troværdige i mine øjne; alene fordi der ikke er tid til at gå i dybden med tingene, bliver tingene forvrængede. De mere dybdeborende programmer har jeg en smule mere tillid til.

   Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 17:21

 3. Følger deg på skepsisen, og på at vindmøller ikke er skremmende, men de kan være skemmende noen steder.
  Men den største ulempen med vindmøller er at de tar ørnen, og at også andre fugler møter en for tidlig død i møte med møllevingene.
  Har kommet opp noen vindmøller på kysten her og de tar ørn, også luftspennene på overføringsnettet er til fare for fuglelivet.
  Bølgekraft derimot har hittil hatt liten innvirkning på faunaen, hverken til sjøs eller i lufta.

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, In memoriam

  Kommentar af Kamelryttersken — 2. november 2011 @ 17:54

  • Ajda – det var nyt for mig, det med ørnene. Ikke godt. Ret skidt, faktisk 😦
   Mht. til de mindre fugle: mon ikke der dør flere i trafikken end af vindmøller? Ikke fordi jeg synes, det er godt, at de dør i møllevingerne, men jeg ville gerne se nogle forholdstal. Derimod er der velsagtens ingen trafikdræbte ørne?
   Bølgekraft er et glimrende alternativ, men vi skal også have flere endnu, hvis vi skal gøre os uafhængig af olien.

   Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 18:03

 4. Jeg var med til at bygge vindmølle i 1977, håndbygget; jeg var med til at sætte Nordeuropas da største vindmøllepark op på Ærø, 11 stks 55kWh Vestas; men så blev jeg altså også grundigt træt agf dem: de pynter ikke, de er ikke nabovenlige, og hvis byfolk vil have dem, må de sgu stille dem op i byerne. Det er dem, der sviner med energien, og det er dem, der investerer i dem og scorer kassen.
  Hver gang vindmøllen kører 1 gang rundt, vil modstanden af x antal vindinger forplante sig til tårnet, og via fundamentet som en stor vibrator forplanter energien sig i jordlaget som toner i forskellige, men dybe svingninger: som én sagde, så er det som om vaskemaskinen og tørretumbleren kører hele natten. Ålborg Universitetcenter har påvist det, men Løkke-regeringen flyttede bare støjmålingen til et privat firma, der kun skal måle luftbåren støj. Og den er mindre ved de langsomtgående møller.
  Afregningen garanterer 40 øre pr kWh, men langt den meste vind-el kommer om natten, hvor ingen kan bruge den, og derfor får Norge ofte strømmen gratis, sommetider får de penge for at aftage den. Det hedder negativ pris. Som vi andre så betaler. Og så bruger Norge strømmen i Blåsøen Pumpekraftværk til at fylde Blåsøen om natten, gratis, hvorefter de lader vandet trække nogle turbiner om dagen, når alle skriger efter strøm, og tager sig godt betalt.
  I modsætning til vindmøller, der producerer strøm, som vinden blæser, er ebbe og flod meget konstant: det udnytter seagen i Irland med nogle undersøiske vandmøller. Bølgeenergien er mindre konstant, men den kan bruges, skotterne har stablet wavegen på benene og bl.a indbygget dem i stor skala i Spanien.
  Jeg selv har spændt solceller på taget, isoleret huset, gravet et jordvarmeanlæg ned og bruger i år ca 7000kWt ialt på lys og varme. Hvis jeg får meldt mig på hos http://www.modstroem.dk , kan jeg få de fleste gratis. Jeg skal bare have en lidt større varmelagertank.

  Kommentar af AagePK — 2. november 2011 @ 19:58

  • Sikke en svada 🙂 – jeg er ikke tilstrækkeligt inde i de sager til at imødegå dig på et sagligt grundlag. Du var med i 1977. Mon ikke der sker en løbende udvikling også på dette område, så kvaliteten bedres og generne mindskes? Jeg synes, det er unfair at sige, at det er byboere, der sviner med energien. Det synes vel sådan, fordi der er en større koncentration af mennesker.
   Bortset fra det, er det da fint, så meget du selv har gjort for at klare dig med alternativ energi.

   Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 21:17

   • Nej, møllerne er blevet større, og da vindingerne giver en modstand, vil større møller give større gener. Prøv engang at dreje på en cykel-dynamo med fingrene, den lille modstand er nok til at skabe problemer, når den bliver forstærket et par tusind gange. Der har været store artikler om mølleindustriens spin for at få forskningen fjernet fra Ålborg, som ikke ville lade sig trække rundt i manegen, i både Jyllandsposten og Weekendavisen.
    Se Wavegen, Seagen og SeWave på engelsk wiki.
    Så sent som i dag læste jeg en artikel om hvor mange 20 år gamle oliefyr, der stadig kører i Danmark. Og ufatteligt nok: der er stadig mange huse med lousy isolering og elendige vinduer. Selv om der har været tilskud. Og pengene er jo hurtigt tjent ind. Men folk vil jo hellere have den årlige tur til Mallorca, ikk’? Vi har nu råd til to ture, heraf 1 til Madeira, og en til Langtbortistan.

    Kommentar af AagePK — 2. november 2011 @ 23:09

    • Jeg har ellers hørt, at pengene nok tjener sig ind, ja, men ikke hurtigt. For mig er 20 år i hvert fald ikke hurtigt, så det er i højere grad et spørgsmål om prioritering. Jeg tror din store fordel er, at du har været mere fremsynet end de fleste og nyder godt af det nu.
     Min søster og svoger gennemgik alle mulighederne for alternativ energi til gården og nåede frem til et pillefyr. De ville pricipielt helst have haft jordvarme, men det ville koste 30000 kr om året alene i strøm at føre vandet rundt, så de havde enormt svært ved at se fordelen/besparelsen ved jordvarme, for hvor kommer strømmen lige fra?

     Kommentar af Ellen — 3. november 2011 @ 7:32

     • 30.000???? Der må da være smuttet et par komma’er! Jeg har lige fået installeret et nyt anlæg, pumpen bruger mellem 4 og 18 watt, da den automatisk skruer op og ned efter behov. Hvad er det for en gård, Egeskov? Tranekær har også jordvarme, de bruger da ikke nær så meget. Min nabo er lige ved at installere, på Fyn fik alle naboer til det nye InterCon-elkabel tilbuddet om at få lagt en jordvarme-slange ved, så den kunne køle kablet ned, og sådan kunne jeg blive ved. Jeg har 350 meter slange, og 100m2 stuehus, totalforbrug 7000 kWh, til lyd, lys og varme. Og huset er ikke nær så godt isoleret som de nye, 50 mm i væg og 150mm på loft.

      Kommentar af AagePK — 3. november 2011 @ 8:36

      • Jeg har i sagens natur ikke set regnestykket, og jeg skal ikke kunne sige, om de fortalte, at så kom de OP PÅ 30000 kr. årligt, men det var også en fordobling i forhold til normalen. Det kunne i hvert fald overhovedet ikke betale sig at lægge jordvarme ind. Stuehuset er på ca. 350 etagemeter, men der er også en indendørs swimmingpool i et anneks på 110 m2, så det er i alt på en ganske pæn størrelse.

       Kommentar af Ellen — 3. november 2011 @ 9:49

       • OK, det må så være den totale varmeudgift, så lyder det rimeligt nok med svømmepøl osv. Det er så varme-, og ikke vandpumpen. Men de må jo så haft oliefyr før, eller hvad. Eller er poolen en ny investering? For alt andet lige: vi gik fra et olieforbrug på 3.000 liter = 24.000kWt til de nævnte 7.oookWt, hvilket svarer fint til en virkningsgrad på ca 3,5. Og ligger dermed på linje med alle andre, vi har talt med, der også har jordvarme.

        Kommentar af AagePK — 3. november 2011 @ 16:33

        • De fik halmfyr i 1978, samtidig med at poolannekset blev bygget, så fyret trængte til en grundig renovering, og da det ikke er helt udelukket, at de efter fars død vil forpagte jorden ud, benyttede de lejligheden til at tænke konstruktivt og alternativt – det endte så med et pillefyr.

         Kommentar af Ellen — 3. november 2011 @ 16:57

 5. Hvis ellers nogen kerede sig som kvaliteten af det, de sendte ud, kunne du blive korrekturlæsernes dronning – såvel på grammatik som på indhold.

  Kommentar af Eric — 2. november 2011 @ 20:26

  • Tusind tak 😀
   Ja, gid der var lidt flere, der ønskede en bedre sprogkvalitet… jeg har læst korrektur på et utal af tekniske rapporter, hvor jeg egentlig kun skal koncentrere mig om grammatik og stavning, men man lærer jo automatisk at se både på og igennem tallene uden egentlig at tænke så meget over det, hvorfor jeg også med tiden har fundet en del regnefejl. Eller måske bare afskrivningsfejl. Man skal jo undre sig, ved du nok… 😉
   Min søde chef har i øvrigt så sent som i går tilbudt/foreslået, at jeg efter min pensionering forblev knyttet til firmaet på konsulentbasis. Korrekturlæser og oversætter. Det tog jeg (også) som en kompliment – men det viser, at der trods er nogen, der vil have kvalitet.

   Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 21:26

 6. Åhhh av min mave.. 😀 tak igen for et grineflip.. jeg begyndte at forestille mig alle de mange ruller toiletpapir der må have hobet sig op, nu forstår jeg oversvømmelserne i København i sommer. 😉
  Vindmøller er smukke, høje, slanke og geniale, bare de ikke står i min baghave, de har en lav og meget træls brummetone, som går direkte i min hjerne, dit billede af møllerne er super.. 🙂

  Kommentar af Inge — 2. november 2011 @ 20:39

  • Hehe, ja det var lige præcis sådan et billede, der også tonede frem for mit indre syn 🙂
   Jeg mente det naturligvis ikke bogstaveligt med baghaven, men hvor tæt skal man være på dem for at opfatte den brummetone, du taler om – og som Aage også nævnede? Langt de fleste vindmøller står mig bekendt langt fra huse, eller…?

   Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 21:30

   • Jeg ved ikke hvor langt man skal være fra møllerne, for at de ikke generer, men det er rigtigt de står og bør vel også stå et stykke fra huse, alene skyggen fra sådan en fætter ville drive mig til vanvid.. Kan du forestille dig sådan en vingeskygge der flabrer hen over dig hele tiden.. 🙂
    Og jeg vil heller ikke have dem i min svenske skov.. der skal være træer.. 🙂 Men i Sverige står de jo netop ude på markerne, i hvert fald dem vi kan se fra motorvejen når vi kører op til stilheden..

    Kommentar af Inge — 2. november 2011 @ 21:36

    • Enig… og det var ‘vores’ svenske vejrmøller, jeg havde i tankerne 🙂
     I DK er der efterhånden rigtig mange, der er anbragt i vandet, synes jeg. Det er jo også der, vinden er – ikke inde i de svenske skove, så jeg tror ikke, du har så meget at frygte 😉

     Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 21:41

 7. Fin QR-kode, Ellen, som toner frem, når man når her ned i bunden af dine mange kommentarer! Mommer – med på beatet 🙂 Og jeg opdager din QR-kode netop i samme indlæg, hvor du begynder at tale om pensionering!!! Det bliver da vist om mange år…..
  Og fint tilbud i øvrigt fra din flinke chef.

  Kommentar af conny — 2. november 2011 @ 21:58

  • Lidt med på beatet, om ikke andet… jeg er begyndt at udforske min HTCs mange muligheder og har herunder fundet ud af, at QR-koder kan bruges til mangt og meget. Ovre hos Mandagspige-Anne så jeg et link til en generator, og så var jeg solgt 🙂 Hun er i øvrigt ved at brodere sit navn i QR-kode. Skægt.
   Om Gud og i noget højere grad min pensionsudbetaling tillader det, er der kun 1½ år til afgang fra ALK, men det er muligt, at der er 3½ år til 😉 – men ja, det var et fint tilbud. Håber han stadig mener det, når det bliver aktuelt.

   Kommentar af Ellen — 2. november 2011 @ 22:06

 8. Vi har lige siddet og set en reportage om UFO’er. Hvad man vil fortælle og hvad man ikke vil fortælle. Medier er generelt uhyggeligt stærke og kan bilde folk hvad som helst ind – så længe der ingen undren er – så længe man ikke stiller spørgsmål.
  Og vindmøller. JEG synes de er flotte. Vi har dem jo overalt hjemme på øen! Og kan se de som er er på de andre øer.

  Kommentar af Kong Mor — 2. november 2011 @ 22:32

  • Nemlig … men så er det godt, at vi er en masse, som undrer sig 🙂 De skal ikke bare slippe afsted med hvad som helst.
   De er flotte, men jeg har aldrig været så tæt på en, at jeg kan høre den brumme af mig.

   Kommentar af Ellen — 3. november 2011 @ 7:27

 9. Vi du ha litt mer å undre deg over? Ta en titt på denne, fra vår “rikskanal” NRK.
  http://www.starbear.no/mormor/2011/11/02/hva-i-all-verden-er-de-mener/

  Ha en fortsatt undrende dag 🙂

  Kommentar af mormor — 3. november 2011 @ 9:47

  • Tak for det – jeg har været ovre og se det. Og kommenteret det 😉
   Ja – det er muligt til stadighed at undre sig i denne verden…

   Kommentar af Ellen — 3. november 2011 @ 9:55

 10. Jeg var kommet lidt bagud (til en forandring ☺) og har nydt jeres ture rundt i det jyske.
  Randers Regnskov står meget højt på listen over steder, hvor min lille familie i det nordjyske ynder at komme, hvorimod jeg aldrig bliver træt af at besøge “Den gamle By”.
  Af og til kan jeg godt savne Samvirke, som altid havde og sikkert stadig har, spændende artikler om dette og hint. Men så meget toiletpapir??? Det kan jo også have været noget vanvittig dyrt toiletpapir, der købes ☺.
  Også var jeg begyndt at skrive en alenlang historie om misinformation, et emne der irriterer mig noget så grusomt. Midt i det hele ringede det på døren og udenfor stod mit 4 benede dagplejebarns “mor” med en pragtfuld og meget stor buket som tak for hundepasning. Derefter gik gassen lidt af ballonen og jeg slettede hele min historie ☺. En skøn aften til dig.

  Kommentar af Annette (Holland) — 3. november 2011 @ 17:37

  • Dejligt, at du kunne lide mine ‘rejsebeskrivelser’ 🙂
   Samvirke er et rigtig godt magasin, som jeg læser med stor lyst, men du kender jo også min hang til korrekturlæsning – jeg kan slet ikke lade være 🙂
   Det der misinformation er noget rigtig kedeligt noget – synd, at du gik død i det – det ville jeg gerne have haft læst.
   En dejlig aften til dig også.

   Kommentar af Ellen — 3. november 2011 @ 17:53

 11. Jeg har allerede været efter mine døtre, men at det skulle være SÅ mange ruller om dagen kommer alligevel bag på mig! Der er vist basis for en sparerunde i familien Danmark!

  Kommentar af Dorte H — 3. november 2011 @ 21:02

  • Hahaha – ja, enten det eller en pænt stor afgift på toiletruller – så ser bruttonationalproduktet perfekt ud igen 😉

   Kommentar af Ellen — 3. november 2011 @ 21:05

 12. Hvidløg fra Kina – der ramte du lige min (største) kæphest! Det irriterer mig grænseløst, at ALT efterhånden kommer fra Kina. “Fri handel” og billig arbejdskraft har i den grad givet bagslag. Det er en populær udtalelse fra nogle politikere herovre, at “forbrugeren jo bare kan vælge at købe varer produceret her” – men hvis nogle af disse herrer ellers nogen sinde sætter deres fødder i en forretning, ville de forstå, at der i mange tilfælde ikke er noget valg. Hvidløg, som sælges i de fleste supermarkeder her, kommer også her fra Kina eller Philipinerne. Det gør mig bare SÅ gal. Personligt har jeg klaret mit problem ved at dyrke mine egne; men hele problematikken! – som jo bliver for meget at diskutere her.

  Vindmøllerne – jeg holder med dig i, at de er smukke, og jeg er også overbevist om, at vi må gøre alt hvad vi kan, for at skaffe ren energi. Herovre er vi kun lige begyndt med møllerne, og der er en meget stor bevægelse imod dem, NIMBY – not in my back yard – Man får lyst til at rykke håret ud, når man hører argumenterne. Vi har selvfølgeligt vandkraftværkerne i Niagara Falls, som forsyner store dele af Ontario og New York med strøm; men der er også stadig kulfyrede værker her. Luftforureningen her kan til stadighed ses på vores havemøbler blandt andet – og de mange tilfælde af astma taler deres tydelige sprog.

  Hørte forleden i radioen, at Danmark nu er nummer to i Verden, når det kommer til ærlighed. I er blevet overhalet af New Zealand.

  Kommentar af Lene — 6. december 2011 @ 4:04

  • Enig, enig, enig! Det er godt, at du kan levere din egen private protest; det kan vi desværre bare ikke alle sammen. For nej: Vi får nemlig ikke valget – andet end så helt at fravælge varen, og så langt har man ikke nødvendigvis lyst til at gå.

   Jeg håber, at I vinder jeres kamp omkring vindmøllerne. På god, nordamerikansk vis har man allerede en forkortelse for det 🙂 Det slår mig hver gang, jeg læser en bog fra USA: alle de hundredevis af forkortelse for alting mellem himmel og jord … men det er jo en ganske anden historie – men man er åbenbart også gode til forkortelser i Canada? 😉

   Hmmm. Ærgerligt. Men skulle vi overhales, er jeg glad for, at det er New Zealand – landet, som i mentalitet efter sigende ligner Danmark mest af alle. Det er dette netop en bekræftelse på 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. december 2011 @ 8:01


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.