Hos Mommer

1. september 2011

Grotesk meget vand

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:24
Tags: , , ,

I aftes var vi i Nordsjælland hos Bodil. På min vej dertil fra arbejdet så jeg, at de fleste landmænd havde fået høsten i hus, hvilket jeg tror, de er meget glade for, for der stod vand stort set overalt på stubmarkerne.
Disse heste har fået ny drikkevandsforsyning…

P1050527

Sølle 2 mm skilte denne sommer fra at blive den vådeste i meteorologisk tid; kun overgået af 1980. Jeg husker en sommer – eller rettere et efterår – hvor det sidste korn på gården blev høstet 2. oktober. Det var rekord og kunne sikkert godt have været i 1980, men jeg vil ikke vædde med nogen om det. Jeg ved, at far skrev sådan noget ned i sine dagbøger, så jeg ville kunne finde ud af det, men det er egentlig lige meget.

I nærheden af mit hjem er det ikke kun på stubmarkerne, der står vand. Det varer lige lidt, inden denne mark bliver høstet… sådan har vandet stået i over tre uger lige her.

P1050268

Man skal ikke fornægte den globale opvarmning, men det kan næppe have været den, der var i spil for 31 år siden – vejret har sine små udsving; det har det altid haft, så man bør nok ikke blindt hæfte alle vejrets unoder og dårligdomme op på, at det er vores egen skyld. Men vi fremskynder måske processen.
Jeg synes dog, at regnen falder voldsommere nu, end den gjorde før, hvor jeg ikke kan mindes at have hørt så meget om skybrud, som vi har gjort i sommeren, vi netop i går sagde farvel til.
Denne første efterårsdag har til gengæld været upåklagelig, hvor jeg har færdedes. Tør vi vove at håbe på en rigtig god september? Måske en Indian Summer, selv om definitionen på en sådan ikke er helt entydig.

38 kommentarer

 1. Jeg håber at Indian summer er på vej, ikke bare for landmændene, for de trænger, selvom det for nogel er for sent til at redde afgrøderne, men også vi andre, vi trænger til dage med tørvejr og solskin i rigelige mængder. Lige nu krydser jeg fingre, mejetærskeren sidder fast, håber de får den fri.
  Jeg håber I finder en bobestyrer, som I kan stole på. God aften til jer 🙂

  Kommentar af Lene — 1. september 2011 @ 18:34

  • Ja, der er vist kun et lille håb endnu om høstredning. Jeg krydser fingre med dig for, at din landmand får mejetærskeren fri igen. Det er noget af et monstrum at bakse med…
   Vi skal nok finde en – og god aften til dig også 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. september 2011 @ 20:07

 2. Ja, det har regnet vildt meget, og så er vi i Nordjylland endda sluppet billigt i forhold til de sydligere egne. Udsigten for weekenden er god, og jeg håber for jer, at I får en Indian Summer – om en god uge damper jeg af til Grækenland, og der er regn og kulde næppe et problem 😉

  Kommentar af Eric — 1. september 2011 @ 19:31

  • Det ser nemlig godt ud for den nærmeste tid, men vi trænger dæleme også til det…
   Du/I må have en rigtig god tur til Grækenland – jeg vil også tro, at vejret bliver upåklageligt dernede 😉

   Kommentar af Ellen — 1. september 2011 @ 20:11

 3. Det har været en helt fantastisk efterårsdag. Jeg håber, at der kommer flere af dem. Jeg oplevede det Københavnske skybrud på egen krop. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg vil også huske denne sommer som den, hvor skybrud blev hverdagsord. Vi er sluppet billigt herude ved Storebælt. Min sommer har været fin og er ikke druknet i vand. Jeg tror, at vi har været på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter.

  Kommentar af Susanne — 1. september 2011 @ 19:47

  • Det var slemt i København. Jeg oplevede det jo på den anden side af sundet på min vej hjem fra ødegården, og har heller aldrig oplevet noget lignende.
   Det er helt befriende at høre en, der ikke er utilfreds med denne sommer 🙂 Jeg er glad for, at vi tilbragte tre uger af juli i England. Det var ikke perfekt derovre, men dog en del bedre end i DK.

   Kommentar af Ellen — 1. september 2011 @ 20:15

 4. Ja der er faldet meget vand i år og ganske voldsomt ind imellem…Vi håber på en Indian Summer det ville være dejligt…;)

  Kommentar af rejen — 1. september 2011 @ 20:38

  • Hvis vi nu krydser fingre begge to, skal vi så ikke håbe på, at det virker? 😉

   Kommentar af Ellen — 1. september 2011 @ 20:41

 5. Træls for den landmand der ejer den våde mark, det varer vist nogle dage før han får høsten ind, og mere end træls for alle dem der stadig kæmper med skaderne fra skybrud.

  Selv om vi har fået meget vand, og selv om jeg har oplevet somre der var bedre, så synes jeg egentlig vi har været ret heldige, der hvor vi har opholdt os.. Men du har da ret, vi har hørt ordet skybrud mange gange de sidste par måneder.

  Når jeg skimmer mine billeder igennem fra juli og august, er der altså også mange med høj sol og dejligt vejr.. Og når jeg tænker tilbage på alle fri og helligdagene i foråret.. så var det da fuldstændig fantastisk vejr..

  Men for pokker hvor ville det være dejligt med en lun og solrig september, det er vi vist mange der ville stornyde.. Lige nu tænker jeg lidt kortsigtet, lad det blive godt vejr i morgen, så vi kan nyde et glas vin sammen på terrassen i morgen aften.. 🙂 Det ville nok passe os alle 4 perfekt.

  Kommentar af Inge — 1. september 2011 @ 21:03

  • Jahhh – den er vi helt med på – man kan jo altid medbringe en lun trøje 😀
   Maj og juni husker jeg også som kanongode; det var mere juli og august, det kneb noget med, synes jeg – men selvfølgelig så vi da solen ind imellem… den kunne sagtens skinne, mens det regnede, så jeg flere gange…
   See you soon 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. september 2011 @ 21:14

 6. Her har september startet lovende, uten regn. La det fortsette slik.
  Her er noen glimt fra været i sommerheimen på en fredag. http://www.starbear.no/mormor/2011/08/20/gummistovel-vaer/
  Vi har fått vår andel. Men pytt, det er bare vann.

  Ha en vakker aften 🙂

  Kommentar af mormor — 1. september 2011 @ 21:33

  • Du har da så sandelig også fået lidt vand… det ser voldsomt ud 🙂 – vi håber på en god september.
   God dag til dig.

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 7:23

   • Men som sagt, bare vann. For oss spiller det ingen rolle, Det er bare å kle seg. Men for dem som dyrker marken må det være fryktelig.
    Ha en solskinnsdag 🙂

    Kommentar af mormor — 2. september 2011 @ 8:26

    • Ja… vi andre har i bund og grund ingen grund til klage, I know… men alligevel 😉

     Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 9:31

 7. Når jeg tenker etter så var det faktisk i 1980 jeg var høsthjelp/traktorfører på Søborg sø på Nord-Sjælland. Og var med og dro opp skurtreskeren som hadde kjørt seg ned på et ekstra vått sted. Var et stykke der over ved gartneriet som ikke ble høstet den høsten. Iallfall ikke så lenge jeg var der. Var en overgang fra norske forhold, med bratte bakker og mye traktorkjøring i ulendt terreng til søens flate åkre og lave voller/diker mellom åkeren og kanalene som hold søen tørr.
  Mener jeg reiste hjem rundt 1. oktober og husker vi gikk i dagevis og ventet på høstevær. Bonden jeg arbeidet for var ganske så oppgitt og hadde ikke opplevd så dårlige forhold i høsten på sine nærmere førti år som bonde. Men jeg fikk mange gode historier fra hans tid som “Farmhand” i England etter krigen.

  Kommentar af Kamelryttersken — 1. september 2011 @ 21:40

  • Pudsigt, at det lige var det år, du var i Danmark 🙂 Det bekræfter min formodning om, at det var i 1980, vi først fik høstet 2. oktober – og at der var nogen, som slet ikke fik høstet.
   Det var vist ikke lige den form for høstarbejde, du havde regnet med at skulle deltage i, må jeg gå ud fra 😉

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 7:22

   • Jeg lærte mye om avstanders relativitet den høsten. Meget nyttig erfaring.

    Kommentar af Kamelryttersken — 2. september 2011 @ 15:29

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 16:44

 8. Jeg synes pludselig dine børnebørn er blevet så store ( billedet hvor de sidder på minitraktor? eller hvad?)
  Jeg har da kun været ‘væk’ i få dage. 😉

  Kommentar af betty — 1. september 2011 @ 22:02

  • Jamen de er blevet store, Betty 🙂 Aubrey starter i skole lige præcis i dag – men han bliver først fem år til januar.
   Sådan nogle størrelser vokser jo, bare man vender ryggen til dem i fem minutter 😉

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 7:25

 9. Her (på Mallorca) har vi ikke set skyggen af regn i snart lang tid, alt er MEGET tørt, men på lørdag skulle der komme vand.
  Glæder mig faktisk, og håber at vi så kommer under de 30º, for jeg er træt af varme (tror mig det kan man godt blive!)
  Sådan er det så uretfærdig fordelt 🙂

  Kommentar af Lene — 1. september 2011 @ 22:12

  • Jeg forstår dig fuldt ud, Lene – jeg har tit haft det sådan, at jeg længes efter regnvejr – det er så bare ikke sket i år 😉
   30° er alt for varmt til mig – det ville jeg meget hurtigt blive træt af, men det er selvfølgelig noget andet, når man bor der frivilligt; så er det bare sådan det er. Jeg håber I får en god gang vand på lørdag 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 7:28

 10. Huha, det ser ikke godt ud for den stakkels landmand. Vi ser også hernede vand på markerne, men slet ikke i det omfang som både du og Pia har vist os..

  Pragtfulde indlæg (som altid) fra Sverige. Der er vist ingen tvivl om, at den svenske idyl kommer til at stå højt på listen over feriesteder for de 2 små. Jeg kan lige forestille mig, hvordan de har nydt det. En rigtig dejlig weekend til jer.

  Kommentar af Annette ud i Holland — 2. september 2011 @ 8:58

  • De har vist endnu mere vand nede i Pias område, de stakler. På den anden side er det næsten lige meget, om der er lidt eller meget… hvis resultatet er, at de ikke kan få høsten ind.
   Børnene glæder sig allerede til jul, hvor de kommer derop igen – og det er ikke kun pga. gaverne 😉
   En dejlig weekend til jer også.

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 9:33

 11. Ja det ser mig noget vådt ud. Vejret er en underlig størrelse og det er ikke til at vide om det er fordi vi forvalter vores jord dårligt eller om det bare er tilfældigt. Men med de vintre vi har haft tror jeg ikke så meget på den globale opvarmning..

  Kommentar af Kong Mor — 2. september 2011 @ 10:06

  • Sådan har jeg det faktisk også lidt. Med fare for at være særdeles ukorrekt, sådan rent politisk 😉

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 10:29

 12. Sen høst i1965 -eller var det 1966? Også 1978-høsten var sen.
  Ellers var det meget sen høst i 1987. Vi høstede den første vinterrapsmark d. 17. august og den første hvede d. 2. september det år.
  1980 var mit første år som selvstændig landmand. Vi høstede det sidste vårbyg d. 18 august det år. Den megen sommerregn faldt tidligere på sommeren. Det var faktisk fint høstvejr det år.

  -Og så lige lidt sprogrøgtersjov fra Rokokoposten:

  http://rokokoposten.dk/2011/08/25/ringstedpige-dropper-kaereste-der-sendte-%e2%80%9cperfekt%e2%80%9d-sms/

  Kommentar af Farmer — 2. september 2011 @ 10:08

  • De tre første år kan ikke være det, jeg husker, men det kunne meget nemt være 1987, så.. jeg kan godt se, at 1980 passer dårligt med min erindring, men vi har jo i år set, hvor forskelligt det kan være fra landsdel til landsdel.
   Selvfølgelig husker du 1980, hvis det har været dit debutår – eller fører du også dagbog? Det gør du sikkert 🙂

   Tusind tak for linket til Rokokoposten – oh, det var sjovt og det var meget svært at lade være med at grine højt (jeg er på arbejde…. schyyyy) 😀

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 10:44

  • Joh, jeg har ført forskellige former for dagbøger siden 1974; men 1980 har jeg fra hukommelsen, da den årgang dagbog, og flere andre, er forsvundet i flytterod eller oprydningsanfald. Disse sidstnævnte kommer dog heldigvis stadig sjældnere 🙂 .

   Kommentar af Farmer — 2. september 2011 @ 22:51

   • Uha, det er da også et skråplan at komme ind på, sådan noget oprydning 😉

    Kommentar af Ellen — 3. september 2011 @ 10:23

 13. Vandstanden stiger skriver dr.dk.tema: http://www.dr.dk/Tema/vandetstiger/index.htm

  Kommentar af Søren — 2. september 2011 @ 11:34

  • Høhø… mnjah, det er meget muligt, at vandene stiger, Søren, men ikke så langt inde i landet som her – og det skulle skyldes issmeltning og ikke lokale regnvejr… 😉
   I Nordsjælland i onsdags sjappede det i jorden på toppen af bakkerne!

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 12:22

 14. Ja, Ellen – jeg er så glad for det sidste afsnit i dit indlæg. Jeg har nemlig tænkt det samme rigtig mange gange i år….. det er muligt, at vejret har været usædvanlig vådt i år. Men vi har oplevet noget der var værre….. og før eller senere bliver alle rekorder jo slået – global opvarmning eller ej. Før eller senere får vi en sommer der slår alle vandrekorder eller tørkerekorder.

  Man ser det man vil se, siger en gammel talemåde. Jeg har det indtryk, at uanset hvordan vejret er, så kan nogen mennesker gøre det til et bevis på global opvarmning.

  Kommentar af jensdrejer — 2. september 2011 @ 13:21

  • Jeg er bare så enig, Jens. Selvfølgelig skal vi passe på vores jord og ikke svine for meget til – jeg går også helt ind for grøn energi, men der er gået alt for meget politisk smartness og ‘pleasen’ af vælgerne i det, synes jeg.

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 13:53

 15. Der burde ikke falde mere regn pga den globale opvarmning, problemet er at det der falder, falder i meget store mængder, altså i skybrud. Når jeg cykler på job, ser jeg rigtig mange marker der er oversvømmet og forleden da vi skulle af landevejen til Køge, var vejen lukket. Pga vand.
  Jeg er meget uenig med Jens og dig angående den menneske skabte globale opvarmning. Jeg syntes det er en sovepude at tro at vi ikke bidrager og gør det i stor stil. Alle undersøgelser angående udledning af CO2 viser at den er steget meget kraftigt i takt med vores industrialisering. Jeg syntes faktisk at politikerne fuldstændig har glemt miljøet.
  Fortsat god fredag.

  Kommentar af havehyrden — 2. september 2011 @ 14:12

  • Jeg ved godt, hvilken vej du mener – den er normalt kun lukket i forbindelse med tøbrud.
   Jeg havde næsten gættet, at du ville opponere 🙂 Jo, der bliver lukket rigtig meget CO2 ud, men jeg tror ikke helt på, at det er hele forklaringen – jeg tror at noget af det skyldes ting, vi ikke er herre over.
   Og så længe Rusland, USA, Kina og det østlige Europa er sådan nogle store svin, som de er, så kan jeg egentlig godt forstå, hvis ‘nogen’ her i DK synes, at det er lidt som at slå i en dyne… Jeg siger ikke hermed, at vi ikke bør gå foran, men det er da temmelig demotiverende.
   God fredag til dig også 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. september 2011 @ 16:50

 16. Jeg gættede rigtigt ovenpå din kommentar fra i eftermiddags hos mig: Du skrev også om indian summer i går :-).
  I øvrigt er det ikke kun denne sommer, der har budt på voldsomme regnudbrud – dem har vi set (flere eller færre af) de seneste somre … desværre!

  Kommentar af Bente — 2. september 2011 @ 23:55

  • Har vi set dem lige så voldsomme som i år? Det har vi sikkert, når du siger det – jeg kan bare ikke huske det som så slemt…

   Kommentar af Ellen — 3. september 2011 @ 10:24


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.